Аграрний тиждень. Україна
» » Сучасні сорти пшениці ярої миронівської селекції
» » Сучасні сорти пшениці ярої миронівської селекції

    Сучасні сорти пшениці ярої миронівської селекції


    Нині найактуальнішою проблемою в Україні є ріст зерновиробництва. Перед хліборобами країни поставлене завдання підвищення виробництва зерна пшениці шляхом поліпшення родючості ґрунтів, введення передової технології виробництва, раціонального використання добрив, покращення насінництва, введення у виробництво найбільш урожайних сортів і гібридів.

     

    При збереженні стабільності посівних площ зернових культур збільшити їх збори можливо лише при стійкому підвищенні врожайності. Для поповнення хлібного ринку в Україні необхідно висівати пшеницю м’яку яру в обсягах 10-15% від посівних площ озимої пшениці. В останні роки ці посіви внаслідок несприятливих гідротермічних умов осінньо-зимового періоду часто зріджуються або гинуть. Щоб не зменшити валових зборів продовольчого зерна, зріджені посіви пшениці озимої пересівають пшеницею м’якою ярою, а для цього потрібні сорти, які б за вегетаційним періодом мало відрізнялися від пшениці озимої і давали високу врожайність.

    Сорт Струна миронівська - різновидність еритроспермум. Високоврожайний (до 8,33 т/га). Стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Низькорослий (80-85 см). Стійкий проти ураження борошнистою росою та сажковими хворобами, середньостійкий проти септоріозу листя, толерантний до ураження бурою листковою іржею. Цінна пшениця. Натура зерна – 808 г/л, склоподібність – 95%, вміст сирої клейковини - до 29%. Маса 1000 зерен - 48,8 г.

    Сорт Сімкода миронівська інтенсивного типу вирощування. Високоврожайний (максимальна врожайність 8,03 т/га). Середньостиглий, низькорослий (83-85 см). Стійкий до вилягання та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, середньостійкий проти бурої іржі та септоріозу листя. Сильна пшениця. Натура зерна – 809 г/л, склоподібність – 94%, вміст сирої клейковини – 30,0-36,0%. Маса 1000 зерен - 43,1 г. На високому фоні мінерального живлення найбільш оптимально поєднує високі врожаї з відмінною якістю зерна.

    Сорт Панянка отриманий від схрещування у 2000 році Quattro/Рання 93. Різновидність лютесценс. За результатами ДСВ 2012-2014 рр. внесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні з 2015 р. Рекомендований для вирощування в Лісостепу, Поліссі та Степу. Сорт високоврожайний, інтенсивного типу. Урожайність – до 6,9 т/га. Стійкий до вилягання та обсипання. Середньорослий (85-95 см). Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, кореневих гнилей та сажкових хвороб. Цінна пшениця. Натура зерна – 801 г/л, склоподібність – 94%, вміст сирої клейковини – 32,0-39,0%, білка – 15,0%. Маса 1000 зерен - 44,6 г.

    Сорт МІП Златапереданий на державне сортовипробування у 2014 році. Інтенсивного типу. Високоврожайний (максимальна врожайність 7,28 т/га). Середньостиглий, низькорослий (до 85 см). Стійкий до посухи, обсипання та проростання зерна на пні. Стійкий до ураження основними листковими хворобами. Сильна пшениця. Натура зерна – 810 г/л, склоподібність – 95%, білок – 15,8%, вміст сирої клейковини - до 33,0%, Маса 1000 зерен - 44,5 г.

    Пшениця тверда яра цікава для зернового господарства країни насамперед як сировина для макаронних виробів, а також для хлібопечення як поліпшувач борошна м’якої пшениці. Вона має високоякісне зерно для виготовлення неперевершеної якості круп високої харчової цінності. Її виробництво могло би не лише забезпечити потребу населення у високоякісних виробах, але й бути досить прибутковою статтею експорту. Науковцями Миронівського інституту імені В.М. Ремесла створено сорти пшениці твердої ярої з потенціалом врожаю зерна 5,5-7,5 т/га.

    Сорт Діана отриманий в результаті міжвидового схрещування пшениць з різним типом розвитку Миронівська 808 (PPD1)/Кієвлянка. Різновидність леукурум. До Державного реєстру сортів рослин України занесений з 2015 р. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Поліссі. Урожайність – до 7,5 т/га. Низькорослий (75-85 см). Стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу та фузаріозу колоса. Натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 31,0-36,0%, білка – 15,6%. Маса 1000 зерен - 43,5 г.

    Сорт МІП Райдужна (очікується на реєстрацію з 2017 року). Різновидність меланопус. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Степу. Урожайність – до 8,0 т/га. Низькорослий (65-75 см), середньостиглий, стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, фузаріозу колоса та твердої сажки. Натура зерна – 810 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 29,7-35,0%, білка – 15,4%. Маса 1000 зерен - 49,2 г.

    Сорт Жізель напівінтенсивного типу. Високоврожайний (максимальна врожайність 6,90 т/га). Ранньостиглий, стійкий до вилягання, середньорослий (108-113 см). Стійкий до посухи, обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу листя. Натура зерна – 796 г/л, склоподібність – 99%, вміст сирої клейковини - до 33,0%, білка - до 16,2%. Маса 1000 зерен - до 50 г.

     

    Технологія вирощування

    Підготовка ґрунту. Пшениця яра на початку вегетації розвивається повільно, і щоб збирати високі врожаї, слід дотримуватися відповідної системи обробітку ґрунту, оптимальної для конкретних умов зони.

    Основне завдання передпосівного обробітку ґрунту – збереження вологозапасів і знищення бур’янів. Система передпосівного обробітку ґрунту під яру пшеницю складається з ранньовесняного боронування у фазі фізичної стиглості ґрунту важкими або середніми зубовими боронами (БЗТУ-1,0, БЗСС-1,0) та передпосівної культивації безпосередньо в день сівби на глибину загортання насіння культиваторами КПСН-4. Ущільнення ґрунту проводять котками ККШ-3, що забезпечить розміщення посівного матеріалу на глибині 3-4 см і відповідатиме біологічно обумовленим вимогам.

    Попередники. Слід обирати попередники, що покращують ріст і розвиток пшениці ярої. Це один із важливих факторів, що дає змогу підвищити врожайність та поліпшити якість зерна без значних матеріальних втрат. Кращими попередниками є багаторічні та однорічні бобові трави, зернобобові культури, цукрові буряки, кукурудза на зелений корм, силос та зерно, картопля. У сухі роки недоцільно вирощувати пшеницю яру після ярих зернових, соняшнику та інших попередників, що дуже висушують ґрунт, наслідком чого є різке зниження врожайності та особливо якості зерна.

    Норми висіву та технологія проведення сівби. Сівбу ярої пшениці, як культури раннього строку сівби, проводять у перші дні весняних польових робіт. Найголовніше при підготовці та сівбі – збереження ґрунтової вологи, значні втрати якої завдають найбільшої шкоди швидкому отриманню дружних і рівномірних сходів, а отже – стартовому росту і розвитку, що в подальшому призводить до різкого зниження продуктивності. При підготовці насіння до сівби належить пам’ятати, що маса 1000 насінин ярої пшениці має бути не меншою за 35 г. Основою формування оптимальної густоти стеблостою посівів ярої пшениці, через низьке продуктивне кущення її, є норма висіву. Для пшениці твердої оптимальною нормою висіву після кращих попередників є 5,5-6,0 млн/га, а після гірших – 6,0-6,5 млн/га, м’якої – 5,0-5,5 та 5,5-6,0 млн/га.

    Глибина загортання за сприятливих умов зволоження ґрунту не повинна перевищувати 3-5 см. У суху погоду глибину загортання насіння слід збільшувати, висіваючи насіння у вологий шар ґрунту.

    Протруєння насіння є обов’язковим елементом технології захисту цієї культури від насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. На посівах пшениці ярої проблема захисту сходів від ґрунтових шкідників, цикадок, злакових мух, смугастих блішок останнім часом є особливо актуальною. Тому для протруєння насіння необхідно застосовувати протруйники інсектицидно-фунгіцидної дії.

    Удобрення та догляд за посівами. Для отримання високоякісного врожаю зерна та насіння пшениці ярої обов’язковим є забезпечення рослин упродовж усього періоду росту та розвитку достатньою кількістю поживних речовин.

    За оптимального водного режиму протягом вегетації високі врожаї зерна забезпечує роздрібне внесення азоту в період весняно-літньої вегетації (II-IV етапи органогенезу). В районах із недостатньою кількістю опадів чи дефіцитом у весняний період азотні добрива разом з фосфорними і калійними вносять повністю під зяблеву оранку або передпосівну культивацію. Роздрібно азотні добрива дають один-два рази залежно від стану рослин та етапу розвитку дозою N30-90. Для поліпшення якості зерна дуже важливим є позакореневе підживлення посівів. Дозу внесення визначають на підставі листкової діагностики.

    У дослідах лабораторії сортових технологій МІП найкраще за якістю зерно формувалося на варіантах із внесенням азоту роздрібно в період весняно-літньої вегетації (N30 на ІІ, IV, VIII етапах органогенезу).

    З появою сходів посіви ярої пшениці потерпають від смугастої хлібної блішки, шведської мухи і п’явиць. У цей час, за перевищення порогу шкодочинності цих шкідників, слід провести обприскування крайових смуг (до 100 м) інсектицидом. Проти однорічних та деяких багаторічних двосім’ядольних бур’янів у період кущіння до початку трубкування пшениці ярої необхідно провести обприскування посівів гербіцидом. Для захисту посівів пшениці ярої від збудників борошнистої роси, бурої іржі, фузаріозу та септоріозу колосу у фазі колосіння необхідно провести обприскування фунгіцидом. Від злакових попелиць, хлібних жуків, клопа-шкідливої черепашки в період колосіння - початку цвітіння пшениці ярої, за перевищення порогу шкодочинності цих шкідників, посіви за потреби обприскують інсектицидом.

    Збирання врожаю. Найдоцільніший спосіб збирання – пряме комбайнування (вологість 15-16%), яке проводиться у максимально стислий термін (упродовж 3-5 днів від початку повної стиглості). Але при незначній забур’яненості й нерівномірному достиганні застосовують роздільне збирання.

    Сорти миронівської селекції відповідають сучасним вимогам: стійкі проти вилягання, посухи та обсипання, мають вище середньої стійкість проти основних листкових хвороб, за несприятливих гідротермічних умов вегетації проявляють достатньо високий потенціал адаптивності до стресових умов і мають високий потенціал продуктивності. Отже, вирощування вітчизняних сортів пшениці ярої є вагомим чинником для формування високих та якісних урожаїв зерна.

     

    О. ДЕМИДОВ, доктор с.-г. наук,

    С. ХОМЕНКО, І. ФЕДОРЕНКО, М. ФЕДОРЕНКО, кандидати с.-г. наук,

    Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН України

     





    Схожі новини
  • Перспективні сорти пшениці твердої ярої миронівської селекції
  • Поліська-90: 20 років успіху
  • Більше уваги ярій пшениці
  • Хочете врожаю? Працюйте комплексно
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сучасні сорти пшениці ярої миронівської селекції


Нині найактуальнішою проблемою в Україні є ріст зерновиробництва. Перед хліборобами країни поставлене завдання підвищення виробництва зерна пшениці шляхом поліпшення родючості ґрунтів, введення передової технології виробництва, раціонального використання добрив, покращення насінництва, введення у виробництво найбільш урожайних сортів і гібридів.

 

При збереженні стабільності посівних площ зернових культур збільшити їх збори можливо лише при стійкому підвищенні врожайності. Для поповнення хлібного ринку в Україні необхідно висівати пшеницю м’яку яру в обсягах 10-15% від посівних площ озимої пшениці. В останні роки ці посіви внаслідок несприятливих гідротермічних умов осінньо-зимового періоду часто зріджуються або гинуть. Щоб не зменшити валових зборів продовольчого зерна, зріджені посіви пшениці озимої пересівають пшеницею м’якою ярою, а для цього потрібні сорти, які б за вегетаційним періодом мало відрізнялися від пшениці озимої і давали високу врожайність.

Сорт Струна миронівська - різновидність еритроспермум. Високоврожайний (до 8,33 т/га). Стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Низькорослий (80-85 см). Стійкий проти ураження борошнистою росою та сажковими хворобами, середньостійкий проти септоріозу листя, толерантний до ураження бурою листковою іржею. Цінна пшениця. Натура зерна – 808 г/л, склоподібність – 95%, вміст сирої клейковини - до 29%. Маса 1000 зерен - 48,8 г.

Сорт Сімкода миронівська інтенсивного типу вирощування. Високоврожайний (максимальна врожайність 8,03 т/га). Середньостиглий, низькорослий (83-85 см). Стійкий до вилягання та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, середньостійкий проти бурої іржі та септоріозу листя. Сильна пшениця. Натура зерна – 809 г/л, склоподібність – 94%, вміст сирої клейковини – 30,0-36,0%. Маса 1000 зерен - 43,1 г. На високому фоні мінерального живлення найбільш оптимально поєднує високі врожаї з відмінною якістю зерна.

Сорт Панянка отриманий від схрещування у 2000 році Quattro/Рання 93. Різновидність лютесценс. За результатами ДСВ 2012-2014 рр. внесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні з 2015 р. Рекомендований для вирощування в Лісостепу, Поліссі та Степу. Сорт високоврожайний, інтенсивного типу. Урожайність – до 6,9 т/га. Стійкий до вилягання та обсипання. Середньорослий (85-95 см). Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, кореневих гнилей та сажкових хвороб. Цінна пшениця. Натура зерна – 801 г/л, склоподібність – 94%, вміст сирої клейковини – 32,0-39,0%, білка – 15,0%. Маса 1000 зерен - 44,6 г.

Сорт МІП Златапереданий на державне сортовипробування у 2014 році. Інтенсивного типу. Високоврожайний (максимальна врожайність 7,28 т/га). Середньостиглий, низькорослий (до 85 см). Стійкий до посухи, обсипання та проростання зерна на пні. Стійкий до ураження основними листковими хворобами. Сильна пшениця. Натура зерна – 810 г/л, склоподібність – 95%, білок – 15,8%, вміст сирої клейковини - до 33,0%, Маса 1000 зерен - 44,5 г.

Пшениця тверда яра цікава для зернового господарства країни насамперед як сировина для макаронних виробів, а також для хлібопечення як поліпшувач борошна м’якої пшениці. Вона має високоякісне зерно для виготовлення неперевершеної якості круп високої харчової цінності. Її виробництво могло би не лише забезпечити потребу населення у високоякісних виробах, але й бути досить прибутковою статтею експорту. Науковцями Миронівського інституту імені В.М. Ремесла створено сорти пшениці твердої ярої з потенціалом врожаю зерна 5,5-7,5 т/га.

Сорт Діана отриманий в результаті міжвидового схрещування пшениць з різним типом розвитку Миронівська 808 (PPD1)/Кієвлянка. Різновидність леукурум. До Державного реєстру сортів рослин України занесений з 2015 р. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Поліссі. Урожайність – до 7,5 т/га. Низькорослий (75-85 см). Стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу та фузаріозу колоса. Натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 31,0-36,0%, білка – 15,6%. Маса 1000 зерен - 43,5 г.

Сорт МІП Райдужна (очікується на реєстрацію з 2017 року). Різновидність меланопус. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Степу. Урожайність – до 8,0 т/га. Низькорослий (65-75 см), середньостиглий, стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, фузаріозу колоса та твердої сажки. Натура зерна – 810 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 29,7-35,0%, білка – 15,4%. Маса 1000 зерен - 49,2 г.

Сорт Жізель напівінтенсивного типу. Високоврожайний (максимальна врожайність 6,90 т/га). Ранньостиглий, стійкий до вилягання, середньорослий (108-113 см). Стійкий до посухи, обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу листя. Натура зерна – 796 г/л, склоподібність – 99%, вміст сирої клейковини - до 33,0%, білка - до 16,2%. Маса 1000 зерен - до 50 г.

 

Технологія вирощування

Підготовка ґрунту. Пшениця яра на початку вегетації розвивається повільно, і щоб збирати високі врожаї, слід дотримуватися відповідної системи обробітку ґрунту, оптимальної для конкретних умов зони.

Основне завдання передпосівного обробітку ґрунту – збереження вологозапасів і знищення бур’янів. Система передпосівного обробітку ґрунту під яру пшеницю складається з ранньовесняного боронування у фазі фізичної стиглості ґрунту важкими або середніми зубовими боронами (БЗТУ-1,0, БЗСС-1,0) та передпосівної культивації безпосередньо в день сівби на глибину загортання насіння культиваторами КПСН-4. Ущільнення ґрунту проводять котками ККШ-3, що забезпечить розміщення посівного матеріалу на глибині 3-4 см і відповідатиме біологічно обумовленим вимогам.

Попередники. Слід обирати попередники, що покращують ріст і розвиток пшениці ярої. Це один із важливих факторів, що дає змогу підвищити врожайність та поліпшити якість зерна без значних матеріальних втрат. Кращими попередниками є багаторічні та однорічні бобові трави, зернобобові культури, цукрові буряки, кукурудза на зелений корм, силос та зерно, картопля. У сухі роки недоцільно вирощувати пшеницю яру після ярих зернових, соняшнику та інших попередників, що дуже висушують ґрунт, наслідком чого є різке зниження врожайності та особливо якості зерна.

Норми висіву та технологія проведення сівби. Сівбу ярої пшениці, як культури раннього строку сівби, проводять у перші дні весняних польових робіт. Найголовніше при підготовці та сівбі – збереження ґрунтової вологи, значні втрати якої завдають найбільшої шкоди швидкому отриманню дружних і рівномірних сходів, а отже – стартовому росту і розвитку, що в подальшому призводить до різкого зниження продуктивності. При підготовці насіння до сівби належить пам’ятати, що маса 1000 насінин ярої пшениці має бути не меншою за 35 г. Основою формування оптимальної густоти стеблостою посівів ярої пшениці, через низьке продуктивне кущення її, є норма висіву. Для пшениці твердої оптимальною нормою висіву після кращих попередників є 5,5-6,0 млн/га, а після гірших – 6,0-6,5 млн/га, м’якої – 5,0-5,5 та 5,5-6,0 млн/га.

Глибина загортання за сприятливих умов зволоження ґрунту не повинна перевищувати 3-5 см. У суху погоду глибину загортання насіння слід збільшувати, висіваючи насіння у вологий шар ґрунту.

Протруєння насіння є обов’язковим елементом технології захисту цієї культури від насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. На посівах пшениці ярої проблема захисту сходів від ґрунтових шкідників, цикадок, злакових мух, смугастих блішок останнім часом є особливо актуальною. Тому для протруєння насіння необхідно застосовувати протруйники інсектицидно-фунгіцидної дії.

Удобрення та догляд за посівами. Для отримання високоякісного врожаю зерна та насіння пшениці ярої обов’язковим є забезпечення рослин упродовж усього періоду росту та розвитку достатньою кількістю поживних речовин.

За оптимального водного режиму протягом вегетації високі врожаї зерна забезпечує роздрібне внесення азоту в період весняно-літньої вегетації (II-IV етапи органогенезу). В районах із недостатньою кількістю опадів чи дефіцитом у весняний період азотні добрива разом з фосфорними і калійними вносять повністю під зяблеву оранку або передпосівну культивацію. Роздрібно азотні добрива дають один-два рази залежно від стану рослин та етапу розвитку дозою N30-90. Для поліпшення якості зерна дуже важливим є позакореневе підживлення посівів. Дозу внесення визначають на підставі листкової діагностики.

У дослідах лабораторії сортових технологій МІП найкраще за якістю зерно формувалося на варіантах із внесенням азоту роздрібно в період весняно-літньої вегетації (N30 на ІІ, IV, VIII етапах органогенезу).

З появою сходів посіви ярої пшениці потерпають від смугастої хлібної блішки, шведської мухи і п’явиць. У цей час, за перевищення порогу шкодочинності цих шкідників, слід провести обприскування крайових смуг (до 100 м) інсектицидом. Проти однорічних та деяких багаторічних двосім’ядольних бур’янів у період кущіння до початку трубкування пшениці ярої необхідно провести обприскування посівів гербіцидом. Для захисту посівів пшениці ярої від збудників борошнистої роси, бурої іржі, фузаріозу та септоріозу колосу у фазі колосіння необхідно провести обприскування фунгіцидом. Від злакових попелиць, хлібних жуків, клопа-шкідливої черепашки в період колосіння - початку цвітіння пшениці ярої, за перевищення порогу шкодочинності цих шкідників, посіви за потреби обприскують інсектицидом.

Збирання врожаю. Найдоцільніший спосіб збирання – пряме комбайнування (вологість 15-16%), яке проводиться у максимально стислий термін (упродовж 3-5 днів від початку повної стиглості). Але при незначній забур’яненості й нерівномірному достиганні застосовують роздільне збирання.

Сорти миронівської селекції відповідають сучасним вимогам: стійкі проти вилягання, посухи та обсипання, мають вище середньої стійкість проти основних листкових хвороб, за несприятливих гідротермічних умов вегетації проявляють достатньо високий потенціал адаптивності до стресових умов і мають високий потенціал продуктивності. Отже, вирощування вітчизняних сортів пшениці ярої є вагомим чинником для формування високих та якісних урожаїв зерна.

 

О. ДЕМИДОВ, доктор с.-г. наук,

С. ХОМЕНКО, І. ФЕДОРЕНКО, М. ФЕДОРЕНКО, кандидати с.-г. наук,

Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН України

 





Схожі новини
  • Перспективні сорти пшениці твердої ярої миронівської селекції
  • Поліська-90: 20 років успіху
  • Більше уваги ярій пшениці
  • Хочете врожаю? Працюйте комплексно
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.