Аграрний тиждень. Україна
» » Господарювати з реальними прибутками
» » Господарювати з реальними прибутками

    Господарювати з реальними прибутками



    Дослідне господарство «Асканійське» та Асканійська дослідна станція є провідними установами Національної академії аграрних наук України, які на півдні нашої держави демонструють найновіші наукові досягнення академії та діляться практичним досвідом використання цих розробок у аграрному виробництві. Тому на традиційний щорічний День поля в ДП «ДГ «Асканійське» завітало майже 250 гостей, переважно аграрії Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Одеської областей.

    На демонстраційному полігоні господарства зосереджено дві сотні різноманітних сортів і гібридів агрокультур вітчизняної селекції, ряд експериментальних полігонів з випробування інноваційних технологій вирощування цих культур, застосування схем живлення і захисту рослин препаратами світового лідера у виробництві препаратів захисту рослин - компаніїBASF.

    Цьогорічний День поля ми вирішили зробити максимально цікавим і корисним для аграріїв та продемонстрували їм не лише здобутки наукових установ НААН, а й сучасні технології захисту рослин від компанії BASF. На демонстраційному полігоні підібрали ряд найновіших селекційних досягнень українських наукових установ. Сорти і гібриди культур сьогодні гідно конкурують із зарубіжними аналогами і здатні давати високі врожаї навіть при складних природно-кліматичних умовах. Не останню роль у технології отримання високих врожаїв відіграють правильно підібрані схеми захисту рослин, підібрані й запропоновані для кожної культури компанією BASF.

    Зокрема, спеціалісти компанії продемонстрували на сортодільницях, як діють інноваційні продукти в системах захисту польових культур, та детально пояснили механізми економічної ефективності на конкретних прикладах.

    На пшениці та ячмені були продемонстровані фунгіциди Рекс Плюс, Адексар, Капало, Абакус, протруйники Систіва, Іншур Перформ, рострегулятор Медакс Топ. На ріпаку – фунгіциди Піктор, Альтерно, рострегулятор Карамба Турбо. На соняшнику – система Кліарфілд – гербіцид Євролайтнінг Плюс та гербіцид Акріс, новий рострегулятор з фунгіцидною дією Архітект. На кукурудзі – гербіцид Акріс. На сої – гербіцид Корум, протруйник Стандак Топ.

    Наочно було продемонстровано різні варіанти застосування засобів захисту рослин компанії BASF та їх вплив на стан рослин на контрольних ділянках.

    На демонстраційному полігоні ДП «ДГ «Асканійське» учасники Дня поля побачили селекційні винаходи кращих інститутів системи Національної академії аграрних наук України. В більшій частині - це озима пшениця та ячмінь, які випробовуються в господарстві на зрошуваних та богарних землях. Основний виклик, на який повинні відповісти своїми досягненнями селекціонери, - посухостійкі сорти інтенсивного типу, які в складних природно-кліматичних умовах півдня України здатні сформувати високі врожаї та забезпечити рентабельне виробництво зерна.

    Цей рік є характерно засушливим для нашої зони землеробства: протягом квітня - травня випало всього 6,0 мм опадів - майже нічого в порівнянні з нормою. Та як показали досліди, і в таких умовах можна успішно господарювати. Найефективнішими показують себе сорти озимої пшениці селекції Інституту зрошуваного землеробства (м. Херсон) та Селекційно-генетичного інституту (м. Одеса). Ці наукові установи досягли значних результатів у селекції посухостійких сортів, серед яких сорти Овідій, Марія, Кохана, Анатолія, Конка селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН, сорти озимої пшениці Небокрай, Жайвір, Ліра одеська, Епоха одеська та сорти озимого ячменю Снігова королева і Дев’ятий вал - Селекційно-генетичного інституту НААН. І це не вичерпний перелік сортів, які дійсно є гордістю вітчизняної селекції протягом останніх кількох років. Сорти чудово переносять посуху, мають високу морозостійкість, пристосовані до різких перепадів температур і за правильно підібраної технології забезпечують врожайність 5,0-6,0 т/га в посушливих умовах та 7,0-8,0 т/га - при сприятливих погодних умовах.

    - Нині кожне господарство визначає для себе, які культури дадуть найбільший зиск - зернові технічні, круп’яні, - каже Віктор Найдьонов, директор державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське». - Потрібно чітко розділяти культури, які вирощуються на зрошуваних і богарних землях. На зрошуваних найбільш рентабельними є насіннєві посіви всіх культур і таких як соя, соняшник, кукурудза. На богарних землях найбільш рентабельними є озима пшениця, ячмінь та ріпак, бо за рахунок накопиченої за зиму вологи ці культури формують врожай навіть у посушливі роки.

    - А що легше вирощувати - насіння чи промислові партії зерна?

    - Звісно, насіннєві ділянки вирощувати набагато складніше. «Асканійське» є одним із найбільших виробників насіння на Херсонщині. У насінництві ми маємо багаторічний досвід і без перебільшення кажемо: «правильне» насінництво - це дуже складний і делікатний процес. Для отримання якісного насіння необхідно вести постійний фітосанітарний контроль, правильно підживлювати рослини. Щоб насіння було чисте, від хвороб застосовувати додаткові системи захисту рослин, проводити сортові прополки насіннєвих ділянок тощо. Промислові ж посіви такого відношення не вимагають. Тут головне своєчасно та якісно виконувати технологічні процеси.

    - Якими досягненнями у селекції може похизуватись «Асканійське»?

    Дослідне господарство спільно з Асканійською дослідною станцією та Інститутом зрошуваного землеробства ведуть постійну роботу в селекції сільськогосподарських культур, і ми маємо здобутки, якими несоромно пишатись. Це сорти озимої пшениці Асканійська та Базальт, льону олійного Віра; сорти інституту, розроблені за нашої участі, – соя Діона та гібриди кукурудзи Арабат і Сиваш. Ці сорти і гібриди не є новинками, втім і донині користуються широким попитом у аграріїв завдяки своїм високим виробничим показникам.

    - Чи застосовуєте ви цифрові технології?

    - Наше господарство – дослідне, тож ми завжди, як мовиться, тримаємо руку на пульсі сучасних технологій у сільському господарстві й намагаємося їх впроваджувати у власному виробництві. Так, дрони і супутниковий моніторинг дали у наших умовах найбільш корисний результат.

    За допомогою супутника ми ведемо, перш за все, контроль режиму зрошення сільгоспкультур, і в цьому питанні нам дуже допомагає співпраця, консультації, ідеї вчених Інституту водних проблем і меліорації НААН. Безпосередньо на полі не завжди вдається оцінити якість і своєчасність проведеного поливу, тож надана із супутника інформація дає нам доволі детальну картину. Це допомагає у вчасному прийнятті рішень.

    За допомогою квадрокоптера нам вдається швидко провести аналіз великих посівних масивів і теж вчасно реагувати на проблеми, які виникають в агровиробництві.

    - Чи співпрацюєте ви з іноземними компаніями?

    - Впровадження наукових розробок – один із пріоритетів у роботі ДП «ДГ «Асканійське». Тому ми цікавимось роботою іноземних компаній, які представлені на ринку країни, і з багатьма з них активно співпрацюємо. Ми завжди відкриті до діалогу, партнерства, наукових досліджень з усіма бажаючими. Найбільш корисною в плані виходу на різні ринки є співпраця з Херсонською торгово-промисловою палатою. Кожного року її працівники направляють до нас гостей з різних країн, зацікавлених у вивченні вітчизняного досвіду та можливій співпраці. Переважно це аграрії з Італії, Швеції, Ірану та Туреччини.

    Досить продуктивною є співпраця з компанією BASF, Syngenta та Pioneer. Їхні фахівці мають багаторічний досвід у захисті рослин, часто приїздять до «Асканійського», співпрацюють з нашими науковцями. І ми намагаємось максимально переймати досвід названих компаній. Один із прикладів такої співпраці - щорічно ми разом закладаємо випробувальні полігони, а потім під час Дня поля, вже на практиці, самі переконуємось у позитивних результатах і розповідаємо про них всім, хто прагне господарювати з реальними прибутками.

    Сергій ХОМЕНКО,

    керівник відділу маркетингу ДП «ДГ «Асканійське»

     

     





    Схожі новини
  • У нас є те, що ви шукаєте
  • ЗРАЗКОВЕ АГРАРНЕ ВИРОБНИЦТВО
  • День поля в Інституті зрошуваного землеробства
  • Вирощуйте з прибутком
  • Південь України озброюється знаннями

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Господарювати з реальними прибутками



Дослідне господарство «Асканійське» та Асканійська дослідна станція є провідними установами Національної академії аграрних наук України, які на півдні нашої держави демонструють найновіші наукові досягнення академії та діляться практичним досвідом використання цих розробок у аграрному виробництві. Тому на традиційний щорічний День поля в ДП «ДГ «Асканійське» завітало майже 250 гостей, переважно аграрії Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Одеської областей.

На демонстраційному полігоні господарства зосереджено дві сотні різноманітних сортів і гібридів агрокультур вітчизняної селекції, ряд експериментальних полігонів з випробування інноваційних технологій вирощування цих культур, застосування схем живлення і захисту рослин препаратами світового лідера у виробництві препаратів захисту рослин - компаніїBASF.

Цьогорічний День поля ми вирішили зробити максимально цікавим і корисним для аграріїв та продемонстрували їм не лише здобутки наукових установ НААН, а й сучасні технології захисту рослин від компанії BASF. На демонстраційному полігоні підібрали ряд найновіших селекційних досягнень українських наукових установ. Сорти і гібриди культур сьогодні гідно конкурують із зарубіжними аналогами і здатні давати високі врожаї навіть при складних природно-кліматичних умовах. Не останню роль у технології отримання високих врожаїв відіграють правильно підібрані схеми захисту рослин, підібрані й запропоновані для кожної культури компанією BASF.

Зокрема, спеціалісти компанії продемонстрували на сортодільницях, як діють інноваційні продукти в системах захисту польових культур, та детально пояснили механізми економічної ефективності на конкретних прикладах.

На пшениці та ячмені були продемонстровані фунгіциди Рекс Плюс, Адексар, Капало, Абакус, протруйники Систіва, Іншур Перформ, рострегулятор Медакс Топ. На ріпаку – фунгіциди Піктор, Альтерно, рострегулятор Карамба Турбо. На соняшнику – система Кліарфілд – гербіцид Євролайтнінг Плюс та гербіцид Акріс, новий рострегулятор з фунгіцидною дією Архітект. На кукурудзі – гербіцид Акріс. На сої – гербіцид Корум, протруйник Стандак Топ.

Наочно було продемонстровано різні варіанти застосування засобів захисту рослин компанії BASF та їх вплив на стан рослин на контрольних ділянках.

На демонстраційному полігоні ДП «ДГ «Асканійське» учасники Дня поля побачили селекційні винаходи кращих інститутів системи Національної академії аграрних наук України. В більшій частині - це озима пшениця та ячмінь, які випробовуються в господарстві на зрошуваних та богарних землях. Основний виклик, на який повинні відповісти своїми досягненнями селекціонери, - посухостійкі сорти інтенсивного типу, які в складних природно-кліматичних умовах півдня України здатні сформувати високі врожаї та забезпечити рентабельне виробництво зерна.

Цей рік є характерно засушливим для нашої зони землеробства: протягом квітня - травня випало всього 6,0 мм опадів - майже нічого в порівнянні з нормою. Та як показали досліди, і в таких умовах можна успішно господарювати. Найефективнішими показують себе сорти озимої пшениці селекції Інституту зрошуваного землеробства (м. Херсон) та Селекційно-генетичного інституту (м. Одеса). Ці наукові установи досягли значних результатів у селекції посухостійких сортів, серед яких сорти Овідій, Марія, Кохана, Анатолія, Конка селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН, сорти озимої пшениці Небокрай, Жайвір, Ліра одеська, Епоха одеська та сорти озимого ячменю Снігова королева і Дев’ятий вал - Селекційно-генетичного інституту НААН. І це не вичерпний перелік сортів, які дійсно є гордістю вітчизняної селекції протягом останніх кількох років. Сорти чудово переносять посуху, мають високу морозостійкість, пристосовані до різких перепадів температур і за правильно підібраної технології забезпечують врожайність 5,0-6,0 т/га в посушливих умовах та 7,0-8,0 т/га - при сприятливих погодних умовах.

- Нині кожне господарство визначає для себе, які культури дадуть найбільший зиск - зернові технічні, круп’яні, - каже Віктор Найдьонов, директор державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське». - Потрібно чітко розділяти культури, які вирощуються на зрошуваних і богарних землях. На зрошуваних найбільш рентабельними є насіннєві посіви всіх культур і таких як соя, соняшник, кукурудза. На богарних землях найбільш рентабельними є озима пшениця, ячмінь та ріпак, бо за рахунок накопиченої за зиму вологи ці культури формують врожай навіть у посушливі роки.

- А що легше вирощувати - насіння чи промислові партії зерна?

- Звісно, насіннєві ділянки вирощувати набагато складніше. «Асканійське» є одним із найбільших виробників насіння на Херсонщині. У насінництві ми маємо багаторічний досвід і без перебільшення кажемо: «правильне» насінництво - це дуже складний і делікатний процес. Для отримання якісного насіння необхідно вести постійний фітосанітарний контроль, правильно підживлювати рослини. Щоб насіння було чисте, від хвороб застосовувати додаткові системи захисту рослин, проводити сортові прополки насіннєвих ділянок тощо. Промислові ж посіви такого відношення не вимагають. Тут головне своєчасно та якісно виконувати технологічні процеси.

- Якими досягненнями у селекції може похизуватись «Асканійське»?

Дослідне господарство спільно з Асканійською дослідною станцією та Інститутом зрошуваного землеробства ведуть постійну роботу в селекції сільськогосподарських культур, і ми маємо здобутки, якими несоромно пишатись. Це сорти озимої пшениці Асканійська та Базальт, льону олійного Віра; сорти інституту, розроблені за нашої участі, – соя Діона та гібриди кукурудзи Арабат і Сиваш. Ці сорти і гібриди не є новинками, втім і донині користуються широким попитом у аграріїв завдяки своїм високим виробничим показникам.

- Чи застосовуєте ви цифрові технології?

- Наше господарство – дослідне, тож ми завжди, як мовиться, тримаємо руку на пульсі сучасних технологій у сільському господарстві й намагаємося їх впроваджувати у власному виробництві. Так, дрони і супутниковий моніторинг дали у наших умовах найбільш корисний результат.

За допомогою супутника ми ведемо, перш за все, контроль режиму зрошення сільгоспкультур, і в цьому питанні нам дуже допомагає співпраця, консультації, ідеї вчених Інституту водних проблем і меліорації НААН. Безпосередньо на полі не завжди вдається оцінити якість і своєчасність проведеного поливу, тож надана із супутника інформація дає нам доволі детальну картину. Це допомагає у вчасному прийнятті рішень.

За допомогою квадрокоптера нам вдається швидко провести аналіз великих посівних масивів і теж вчасно реагувати на проблеми, які виникають в агровиробництві.

- Чи співпрацюєте ви з іноземними компаніями?

- Впровадження наукових розробок – один із пріоритетів у роботі ДП «ДГ «Асканійське». Тому ми цікавимось роботою іноземних компаній, які представлені на ринку країни, і з багатьма з них активно співпрацюємо. Ми завжди відкриті до діалогу, партнерства, наукових досліджень з усіма бажаючими. Найбільш корисною в плані виходу на різні ринки є співпраця з Херсонською торгово-промисловою палатою. Кожного року її працівники направляють до нас гостей з різних країн, зацікавлених у вивченні вітчизняного досвіду та можливій співпраці. Переважно це аграрії з Італії, Швеції, Ірану та Туреччини.

Досить продуктивною є співпраця з компанією BASF, Syngenta та Pioneer. Їхні фахівці мають багаторічний досвід у захисті рослин, часто приїздять до «Асканійського», співпрацюють з нашими науковцями. І ми намагаємось максимально переймати досвід названих компаній. Один із прикладів такої співпраці - щорічно ми разом закладаємо випробувальні полігони, а потім під час Дня поля, вже на практиці, самі переконуємось у позитивних результатах і розповідаємо про них всім, хто прагне господарювати з реальними прибутками.

Сергій ХОМЕНКО,

керівник відділу маркетингу ДП «ДГ «Асканійське»

 

 





Схожі новини
  • У нас є те, що ви шукаєте
  • ЗРАЗКОВЕ АГРАРНЕ ВИРОБНИЦТВО
  • День поля в Інституті зрошуваного землеробства
  • Вирощуйте з прибутком
  • Південь України озброюється знаннями

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.