Аграрний тиждень. Україна
» » Ліки для ґрунтів
» » Ліки для ґрунтів

    Ліки для ґрунтів


                                            «Народ, який не турбується про охорону ґрунтів,

                                                             не турбується про своє майбутнє»

                                                                                                  Т. Рузвельт

     

    внесення добрив         Нормами чинного законодавства визначено, що «ґрунт – природно-історичне органо-мінеральне тіло, що утворилося на поверхні земної кори і є осередком найбільшої концентрації поживних речовин, основою життя та розвитку людства завдяки найціннішій своїй властивості - родючості».

    З давніх часів люди при використанні землі оцінювали її понад усе з точки зору можливості давати врожай рослин. І тому поняття «родючість ґрунту» було відоме ще задовго до формування ґрунтознавства як офіційної науки і відображало найбільш сущу властивість землі як засобу виробництва.

        Нині якісні показники ґрунтів, що визначають продуктивність полів, а відтак і агровиробництва в цілому, достатньо вивчені. Зрозуміло, що ця властивість має свою хімічну природу походження, науково обґрунтовані основи виникнення і поширення, взаємодію з агробіоценозами.

    Якщо розглядати ланцюжок «кислі ґрунти – рослини» в контексті популярного сприйняття, не вдаючись у глибину ґрунтових процесів, то можна скористатися таким простим порівнянням. Наприклад, якщо при консервації грибів чи будь-яких овочів у маринад закласти оцту втричі більше оптимальної норми, то чи багато такої продукції можна спожити? Так і з рослинами.

    Однозначно встановлено, що кисле ґрунтове середовище є одним із факторів, які обмежують продуктивність сільгоспкультур. За різними оцінками, недобір валових зборів основних культур через негативний вплив кислотності ґрунту в Україні щороку становить від 1,4 до 2,0 млн. т зернових одиниць. Найбільше знижуються урожаї пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, бобових культур.

    Серед антропогенних факторів підкислення ґрунтів важливу роль відіграє застосування в значних обсягах фізіологічно- і хімічно-кислих добрив, випадання підкислених опадів. Інтенсивно розвивається кислотність внаслідок декальцинації ґрунту: виносу кальцію урожаями до 100-120 кг/га та інфільтрації його внаслідок промивання талими водами і зливовими опадами (за рік до 210-300 кг/га). Водночас значно зменшилось компенсуюче надходження кальцію в ґрунт внаслідок припинення вапнування, а також у складі суперфосфату, фосфоритного борошна, гною та інших кальцієвмісних добрив.

    За даними агрохімічної паспортизації орних земель України, проведеної в попередні роки, площі ґрунтів з різним ступенем кислотності займають 20% від усієї площі і продовжують збільшуватися за рахунок ґрунтів із нейтральним і близьким до нейтрального середовищем.

    Підкислення супроводжується комплексним погіршенням фізичних, фізико-хімічних, агрохімічних і біологічних властивостей ґрунту, що проявляється в таких змінах:

    • пептизації колоїдів, що зумовлює руйнування структури;
    • пригніченні росту і розвитку кореневої системи, що відбивається на зимостійкості та посухостійкості культур, режимах живлення і водозабезпечення;
    • зниженні окупності азотних і фосфорних добрив;
    • пригніченні життєдіяльності азотфіксуючих вільноіснуючих мікроорганізмів і бульбочкових бактерій;
    •  переважному розвитку грибної мікрофлори, внаслідок чого зростає ураження рослин грибковими хворобами;
    • підвищенні забур’яненості полів, оскільки більшість бур’янів витримують кислу реакцію ґрунтового середовища.

    Аналіз ситуації по зонах і областях показав, що кислі ґрунти найбільш поширені в зоні дерново-підзолистих піщаних і супіщаних ґрунтів – Поліссі, де вони займають понад 37% орних земель та Лісостепу – 25%. У структурі кислих ґрунтів Полісся чільне місце займає Чернігівщина – 33% та Житомирщина – 23%, в Лісостепу: Вінниччина – 29% та Черкащина – 18%.

    При розгляді проблеми підкислення ґрунтів особливо непокоять два питання. По-перше, це значне поширення сильно- та середньокислих груп ґрунтів, які нині займають більше 5%, і їх площа невпинно зростає. Втрати врожаю на цих ґрунтах сягають 20-40%.

    По-друге, підкислення чорноземів – кращих ґрунтів України. Загалом, в останні роки процеси підкислення ґрунтового покриву тривають в 15 областях! Вони проявляються навіть в агроландшафтах Степу.

    Підвищення кислотності ґрунтів у наш час є однією з причин, що призводить до значного зниження їх родючості, адже відомо, що в кислому середовищі неможливо створити сприятливе азотне і фосфорне живлення рослин, навіть при достатніх запасах цих елементів у ґрунті. При цьому доведено, що ефективність внесених за таких умов мінеральних добрив знижується на 25-30%.

    Отже, зростаюча кількість кислих ґрунтів на сьогодні є однією з найважливіших проблем у землеробстві нашої держави, адже ці процеси з кожним роком набувають все масштабнішого характеру і потребують негайного вирішення, насамперед за рахунок проведення хімічної меліорації ґрунтів.

    Валерій ГРЕКОВ,

    директор «Центрдержродючість»,                            

    кандидат с.-г. наук

    Анатолій МЕЛЬНИК,

    директор Чернігівського центру

    «Облдержродючість», кандидат с.-г. наук,                                   

    заслужений працівник сільського господарства України

     

    Продовження теми – у наступному номері.                            

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ліки для ґрунтів


                                        «Народ, який не турбується про охорону ґрунтів,

                                                         не турбується про своє майбутнє»

                                                                                              Т. Рузвельт

 

внесення добрив         Нормами чинного законодавства визначено, що «ґрунт – природно-історичне органо-мінеральне тіло, що утворилося на поверхні земної кори і є осередком найбільшої концентрації поживних речовин, основою життя та розвитку людства завдяки найціннішій своїй властивості - родючості».

З давніх часів люди при використанні землі оцінювали її понад усе з точки зору можливості давати врожай рослин. І тому поняття «родючість ґрунту» було відоме ще задовго до формування ґрунтознавства як офіційної науки і відображало найбільш сущу властивість землі як засобу виробництва.

    Нині якісні показники ґрунтів, що визначають продуктивність полів, а відтак і агровиробництва в цілому, достатньо вивчені. Зрозуміло, що ця властивість має свою хімічну природу походження, науково обґрунтовані основи виникнення і поширення, взаємодію з агробіоценозами.

Якщо розглядати ланцюжок «кислі ґрунти – рослини» в контексті популярного сприйняття, не вдаючись у глибину ґрунтових процесів, то можна скористатися таким простим порівнянням. Наприклад, якщо при консервації грибів чи будь-яких овочів у маринад закласти оцту втричі більше оптимальної норми, то чи багато такої продукції можна спожити? Так і з рослинами.

Однозначно встановлено, що кисле ґрунтове середовище є одним із факторів, які обмежують продуктивність сільгоспкультур. За різними оцінками, недобір валових зборів основних культур через негативний вплив кислотності ґрунту в Україні щороку становить від 1,4 до 2,0 млн. т зернових одиниць. Найбільше знижуються урожаї пшениці, ячменю, кукурудзи, цукрових буряків, ріпаку, бобових культур.

Серед антропогенних факторів підкислення ґрунтів важливу роль відіграє застосування в значних обсягах фізіологічно- і хімічно-кислих добрив, випадання підкислених опадів. Інтенсивно розвивається кислотність внаслідок декальцинації ґрунту: виносу кальцію урожаями до 100-120 кг/га та інфільтрації його внаслідок промивання талими водами і зливовими опадами (за рік до 210-300 кг/га). Водночас значно зменшилось компенсуюче надходження кальцію в ґрунт внаслідок припинення вапнування, а також у складі суперфосфату, фосфоритного борошна, гною та інших кальцієвмісних добрив.

За даними агрохімічної паспортизації орних земель України, проведеної в попередні роки, площі ґрунтів з різним ступенем кислотності займають 20% від усієї площі і продовжують збільшуватися за рахунок ґрунтів із нейтральним і близьким до нейтрального середовищем.

Підкислення супроводжується комплексним погіршенням фізичних, фізико-хімічних, агрохімічних і біологічних властивостей ґрунту, що проявляється в таких змінах:

Аналіз ситуації по зонах і областях показав, що кислі ґрунти найбільш поширені в зоні дерново-підзолистих піщаних і супіщаних ґрунтів – Поліссі, де вони займають понад 37% орних земель та Лісостепу – 25%. У структурі кислих ґрунтів Полісся чільне місце займає Чернігівщина – 33% та Житомирщина – 23%, в Лісостепу: Вінниччина – 29% та Черкащина – 18%.

При розгляді проблеми підкислення ґрунтів особливо непокоять два питання. По-перше, це значне поширення сильно- та середньокислих груп ґрунтів, які нині займають більше 5%, і їх площа невпинно зростає. Втрати врожаю на цих ґрунтах сягають 20-40%.

По-друге, підкислення чорноземів – кращих ґрунтів України. Загалом, в останні роки процеси підкислення ґрунтового покриву тривають в 15 областях! Вони проявляються навіть в агроландшафтах Степу.

Підвищення кислотності ґрунтів у наш час є однією з причин, що призводить до значного зниження їх родючості, адже відомо, що в кислому середовищі неможливо створити сприятливе азотне і фосфорне живлення рослин, навіть при достатніх запасах цих елементів у ґрунті. При цьому доведено, що ефективність внесених за таких умов мінеральних добрив знижується на 25-30%.

Отже, зростаюча кількість кислих ґрунтів на сьогодні є однією з найважливіших проблем у землеробстві нашої держави, адже ці процеси з кожним роком набувають все масштабнішого характеру і потребують негайного вирішення, насамперед за рахунок проведення хімічної меліорації ґрунтів.

Валерій ГРЕКОВ,

директор «Центрдержродючість»,                            

кандидат с.-г. наук

Анатолій МЕЛЬНИК,

директор Чернігівського центру

«Облдержродючість», кандидат с.-г. наук,                                   

заслужений працівник сільського господарства України

 

Продовження теми – у наступному номері.                            

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.