Аграрний тиждень. Україна
» » Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну
» » Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну

    Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну


    Забезпечення повноцінного мінерального живлення культурних рослин сьогодні є проблемним через недостатню кількість добрив, низькі коефіцієнти засвоєння діючої речовини з них і, внаслідок цього, екологічну недоцільність їх застосування в окремих випадках.

     

    Одним із важливих факторів підвищення ступеню використання добрив є застосування мікробних препаратів, які діють на рослини через стимуляцію розвитку кореневої системи, її абсорбуючої здатності, активізацію окремих ферментних систем тощо.

    Для одержання високих урожаїв такої культури як ячмінь ярий перспективним є застосування біологічного препарату комплексної дії Мікрогумін (ТУ У 24.1-00497360-007:2009). Він забезпечує поліфункціональний вплив на ріст і розвиток інокульованих рослин завдяки кільком інгредієнтам – бактеріальному штаму-домінанту (Azospirillum brasilense 410) та фізіологічно активним речовинам екстракту біогумусу (вермикомпосту), які включають фітогормони у збалансованому вигляді, вітаміни, амінокислоти. Крім того, препарат містить мікроелементи в хелатній формі та макроелементи в стартових (для росту) концентраціях.

    Прирости урожайності культури від застосування Мікрогуміну при вирощуванні на чорноземі типовому (дослідження ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» НААН) складають 13-28% (табл. 1).

    Проведення на дерново-підзолистому окультуреному ґрунті польових дослідів з ячменем сорту Гонар свідчать про значне зростання продуктивності культури (табл. 2). Найбільшу ефективність за три роки досліджень відмічено по фону внесення N60K25. Застосування Мікрогуміну за цих умов забезпечило одержання урожаю навіть більшого, ніж при внесенні N120K50. Це свідчить про те, що дія препарату була еквівалентною впливу мінеральних добрив у дозі, не меншій за N60K25.

                                                                                                                                         Таблиця 1.

    Вплив бактеризації насіння Мікрогуміном на урожайність ячменю ярого, т/га

     (середнє за 2007-2010 рр.)

    Варіанти досліду

    Без бактеризації

    Мікрогумін

    Приріст

    т/га

    %

    Контроль

    1,75

    2,25

    0,50

    2,6

    N30P30K30

    2,27

    2,71

    0,44

    19,4

    N60P60K60

    2,56

    2,91

    0,35

    13,7

     

    Таблиця 2.

    Вплив інокуляції на урожайність ячменю залежно від агрофону,

    польові досліди Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, дерново-підзолистий ґрунт

    Варіанти досліду

    Урожайність (середнє за три роки), т/га

    Приріст до контролів

    т/га

    %

    Фон І – без добрив

    Контроль

    23,7

    -

    -

    Мікрогумін

    26,9

    3,2

    13,5

    Фон ІІ – N60K25 

    Контроль

    30,6

    -

    -

    Мікрогумін

    37,7

    7,1

    23,2

    Фон ІІІ – N120K50

    Контроль

    35,8

    -

    -

    Мікрогумін

    41,9

    6,1

    17,0

    Примітка: фосфорні добрива не вносили через високий вміст Р2О5 у ґрунті.

    Препарат оптимізує процеси біологічної трансформації азоту (зростає активність асоціативної азотфіксації і знижується інтенсивність біологічної денітрифікації внаслідок кращого засвоєння рослинами мінерального азоту) і фосфору в кореневій зоні бактеризованих рослин, що позначається на ступені засвоєння цих елементів. При цьому слід пам’ятати, що Мікрогумін суттєво активізує діяльність ферментів азотного обміну рослинного організму, що сприяє активному синтезу білка в зерні, і є небажаним для продукції, призначеної для пивоварних цілей. У цьому випадку слід знизити дозу мінерального азоту не менш ніж удвічі проти розрахованої за виносом із запланованим урожаєм.

                                                                                                                                          Таблиця 3.

    Вплив Мікрогуміну на урожайність ячменю ярого в умовах виробничих дослідів

    Площа досліду, га

    Варіанти

    Урожайність, т/га

    Приріст до контролю

    т/га

    %

    Лучно-чорноземний ґрунт (дослідне господарство Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, сорт Гонар)

    10

    Контроль

    2,06

    -

    -

    10

    Мікрогумін

    2,37

    0,31

    15,2

    Дерново-підзолистий ґрунт (дослідне господарство Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, сорт Цезар)

    20

    Контроль

    2,01

    -

    -

    40

    Мікрогумін

    2,39

    0,38

    18,9

    Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт Вакула)

    20

    Контроль

    5,51

    -

    -

    50

    Мікрогумін

    6,91

    1,41

    25,5

    Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт Галактик)

    10

    Контроль

    4,53

    -

    -

    30

    Мікрогумін

    5,45

    0,92

    20,3

    Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт СН-28)

    10

    Контроль

    3,62

    -

    -

    30

    Мікрогумін

    4,38

    0,76

    21,0

     

    Високу ефективність Мікрогуміну в технологіях вирощування ячменю ярого підтверджено в численних виробничих випробуваннях за використання різних сортів. Для прикладу наводимо результати випробувань препарату в зонах Полісся і Лісостепу (табл. 3).

    Мікрогумін, як і більшість мікробних препаратів, є чутливим до пестицидів, проте цілком можливим є його поєднання в технології вирощування ячменю з такими протруйниками насіння як Вега, Гізмо 60, Дерозал, Діксил, Кольчуга, Моріон, Оріус, Раксил, Раксил Ультра FS, Раназол, Тебу 60 МЕ, Тебузан, Фундазол, Хелмсіл.

    Застосування Мікрогуміну є енерго- і ресурсоощадним заходом і дієвим чинником підвищення економічної ефективності виробництва зерна ячменю ярого. Окупність додаткових витрат, пов’язаних з бактеризацією, прибутком додаткового врожаю знаходиться в межах 5,2-6,8 грн. на одну затрачену гривню.

    Катерина ВОЛКОГОН,                             кандидат с.-г. наук

    Світлана ДІМОВА,

    кандидат с.-г. наук

    Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Чернігів

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Особливості вирощування ячменю ярого при застосуванні Мікрогуміну


Забезпечення повноцінного мінерального живлення культурних рослин сьогодні є проблемним через недостатню кількість добрив, низькі коефіцієнти засвоєння діючої речовини з них і, внаслідок цього, екологічну недоцільність їх застосування в окремих випадках.

 

Одним із важливих факторів підвищення ступеню використання добрив є застосування мікробних препаратів, які діють на рослини через стимуляцію розвитку кореневої системи, її абсорбуючої здатності, активізацію окремих ферментних систем тощо.

Для одержання високих урожаїв такої культури як ячмінь ярий перспективним є застосування біологічного препарату комплексної дії Мікрогумін (ТУ У 24.1-00497360-007:2009). Він забезпечує поліфункціональний вплив на ріст і розвиток інокульованих рослин завдяки кільком інгредієнтам – бактеріальному штаму-домінанту (Azospirillum brasilense 410) та фізіологічно активним речовинам екстракту біогумусу (вермикомпосту), які включають фітогормони у збалансованому вигляді, вітаміни, амінокислоти. Крім того, препарат містить мікроелементи в хелатній формі та макроелементи в стартових (для росту) концентраціях.

Прирости урожайності культури від застосування Мікрогуміну при вирощуванні на чорноземі типовому (дослідження ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» НААН) складають 13-28% (табл. 1).

Проведення на дерново-підзолистому окультуреному ґрунті польових дослідів з ячменем сорту Гонар свідчать про значне зростання продуктивності культури (табл. 2). Найбільшу ефективність за три роки досліджень відмічено по фону внесення N60K25. Застосування Мікрогуміну за цих умов забезпечило одержання урожаю навіть більшого, ніж при внесенні N120K50. Це свідчить про те, що дія препарату була еквівалентною впливу мінеральних добрив у дозі, не меншій за N60K25.

                                                                                                                                     Таблиця 1.

Вплив бактеризації насіння Мікрогуміном на урожайність ячменю ярого, т/га

 (середнє за 2007-2010 рр.)

Варіанти досліду

Без бактеризації

Мікрогумін

Приріст

т/га

%

Контроль

1,75

2,25

0,50

2,6

N30P30K30

2,27

2,71

0,44

19,4

N60P60K60

2,56

2,91

0,35

13,7

 

Таблиця 2.

Вплив інокуляції на урожайність ячменю залежно від агрофону,

польові досліди Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, дерново-підзолистий ґрунт

Варіанти досліду

Урожайність (середнє за три роки), т/га

Приріст до контролів

т/га

%

Фон І – без добрив

Контроль

23,7

-

-

Мікрогумін

26,9

3,2

13,5

Фон ІІ – N60K25 

Контроль

30,6

-

-

Мікрогумін

37,7

7,1

23,2

Фон ІІІ – N120K50

Контроль

35,8

-

-

Мікрогумін

41,9

6,1

17,0

Примітка: фосфорні добрива не вносили через високий вміст Р2О5 у ґрунті.

Препарат оптимізує процеси біологічної трансформації азоту (зростає активність асоціативної азотфіксації і знижується інтенсивність біологічної денітрифікації внаслідок кращого засвоєння рослинами мінерального азоту) і фосфору в кореневій зоні бактеризованих рослин, що позначається на ступені засвоєння цих елементів. При цьому слід пам’ятати, що Мікрогумін суттєво активізує діяльність ферментів азотного обміну рослинного організму, що сприяє активному синтезу білка в зерні, і є небажаним для продукції, призначеної для пивоварних цілей. У цьому випадку слід знизити дозу мінерального азоту не менш ніж удвічі проти розрахованої за виносом із запланованим урожаєм.

                                                                                                                                      Таблиця 3.

Вплив Мікрогуміну на урожайність ячменю ярого в умовах виробничих дослідів

Площа досліду, га

Варіанти

Урожайність, т/га

Приріст до контролю

т/га

%

Лучно-чорноземний ґрунт (дослідне господарство Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, сорт Гонар)

10

Контроль

2,06

-

-

10

Мікрогумін

2,37

0,31

15,2

Дерново-підзолистий ґрунт (дослідне господарство Інституту с.-г. мікробіології та агропромислового виробництва НААН, сорт Цезар)

20

Контроль

2,01

-

-

40

Мікрогумін

2,39

0,38

18,9

Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт Вакула)

20

Контроль

5,51

-

-

50

Мікрогумін

6,91

1,41

25,5

Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт Галактик)

10

Контроль

4,53

-

-

30

Мікрогумін

5,45

0,92

20,3

Чорнозем типовий (Кіровоградська сільськогосподарська компанія, сорт СН-28)

10

Контроль

3,62

-

-

30

Мікрогумін

4,38

0,76

21,0

 

Високу ефективність Мікрогуміну в технологіях вирощування ячменю ярого підтверджено в численних виробничих випробуваннях за використання різних сортів. Для прикладу наводимо результати випробувань препарату в зонах Полісся і Лісостепу (табл. 3).

Мікрогумін, як і більшість мікробних препаратів, є чутливим до пестицидів, проте цілком можливим є його поєднання в технології вирощування ячменю з такими протруйниками насіння як Вега, Гізмо 60, Дерозал, Діксил, Кольчуга, Моріон, Оріус, Раксил, Раксил Ультра FS, Раназол, Тебу 60 МЕ, Тебузан, Фундазол, Хелмсіл.

Застосування Мікрогуміну є енерго- і ресурсоощадним заходом і дієвим чинником підвищення економічної ефективності виробництва зерна ячменю ярого. Окупність додаткових витрат, пов’язаних з бактеризацією, прибутком додаткового врожаю знаходиться в межах 5,2-6,8 грн. на одну затрачену гривню.

Катерина ВОЛКОГОН,                             кандидат с.-г. наук

Світлана ДІМОВА,

кандидат с.-г. наук

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Чернігів

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.