Аграрний тиждень. Україна
» » Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки
» » Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки

    Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки


    гречкаВикористання бактеріальних препаратів на основі азотфіксувальних мікроорганізмів – перспективний напрям у агровиробництві. Інтродуковані у кореневу зону рослин діазотрофи збагачують ґрунт біологічним азотом, поліпшують азотне живлення рослин, продукують рістрегулювальні речовини, а також дозволяють замінити дію 30-60 кг/га мінерального азоту.

     

    Одним із таких препаратів є Діазобактерин, біоагентом якого виступають азотфіксувальні бактерії роду Azospirillum. Вони одержані шляхом аналітичної селекції з агробіоценозів, безпечні для людей і тварин, не забруднюють довкілля. Дія препарату комплексна. Він підвищує активність процесу фіксації атмосферного азоту в кореневій зоні рослин гречки і таким чином покращує азотне живлення культури; поліпшує якість одержаної продукції завдяки збільшенню вмісту загального азоту і білка в продукції; стимулює ріст і розвиток рослин через здатність азоспірил продукувати біологічно активні сполуки; стимулює розвиток кореневої системи і, як наслідок, підвищує коефіцієнт використання рослиною поживних речовин; підвищує стійкість рослин до кореневих патогенів, що сприяє схоронності посівів від сходів до збирання.

    Підсилене засвоєння біологічного азоту гречкою за використання Діазобактерину не призводить до накопичення в продукції нітратів. В інокульованих рослинах нітрати залучаються до активного синтезу амінокислот і білків, тому продукція має низький рівень нітратів і більш високий – амінокислот і білків. Так у білках зерна, отриманого з бактеризованих рослин, уміст валіну зростає на 12%, треоніну - на 168%. Суттєво підвищується вміст аланіну (на 28,2%), аргініну (на 15,5%), гістидину (на 185,9%) і гліцину (на 3,3%). Якщо співвідношення «незамінні/замінні» амінокислоти у контрольному варіанті становило 0,685, то у варіанті з інокуляцією – 0,709 (табл.1). Відмічені зміни у співвідношенні амінокислот у зерні гречки при інокуляції дуже бажані, бо крупа є дієтичним продуктом і використовується для дитячого харчування.

    Таблиця 1.

    Вплив Діазобактерину на амінокислотний склад зерна гречки сорту Вікторія

    Амінокислоти

    Вміст амінокислот, нмоль/100 мг

    Збільшення вмісту амінокислот,%

    контроль

    інокуляція

    Незамінні, у тому числі:

    валін

    ізолейцин

    лейцин

    лізин

    метіонін

    треонін

    фенілаланін

    101,63

    17,47

    13,87

    22,47

    14,53

    7,86

    9,98

    15,45

    99,84

    19,57

    9,11

    17,09

    13,58

    6,49

    26,81

    7,19

    12,0

    168,6

    Замінні, у тому числі:

    аланін

    аспарагінова кислота

    аргінін

    гістидин

    гліцин

    глютамінова кислота

    пролін

    серин

    тирозин

    148,4

    10,63

    16,36

    23,17

    9,91

    15,25

    43,21

    5,56

    16,27

    8,04

    140,84

    13,63

    13,63

    26,77

    28,34

    15,75

    17,67

    2,47

    16,24

    6,34

    28,2

    15,5

    185,9

    3,3

    Співвідношення

    «незамінні/замінні»

     

    0,685

     

    0,709

     

     

     

    Діазобактерин виготовляється у вигляді двох форм - торф'яної і рідкого концентрату. Рідкий концентрат - живильне середовище з розмноженими в ньому азоспірилами з титром 2-5 млрд. бактеріальних клітин в 1 мілілітрі. Торф'яна форма - це зволожений до 45-60% торф'яний порошок темного кольору, нерозчинний у воді, 1 г якого містить 2-3 млрд. клітин азоспірил.

    Ефективність Діазобактерину досліджено (стаціонарні досліди, Кам'янець-Подільська аграрно-технічна академія) на світло-сірому опідзоленому ґрунті протягом 4-х років на різних сортах культури: передпосівна обробка насіння гречки біопрепаратом забезпечувала суттєвий приріст урожайності зерна, яка складала від 18 до 50% в залежності від сорту (табл. 2).

    Таблиця 2.

    Ефективність інокуляції Діазобактерином різних сортів гречки

    Сорт

    Варіант досліду

    Урожайність,

    ц/га

    Прибавка

    ц/га

    %

    Вікторія

    Без інокуляції

    (контроль)

    14,6

    Обробка насіння

    Діазобактерином

    22,0

    7,4

    50,1

    Галея

    Без інокуляції

    (контроль)

    11,0

    Обробка насіння

    Діазобактерином

    13,8

    2,8

    25,5

    НІР05

     

    1,3

     

     

    Аеліта

    Без інокуляції

    (контроль)

    17,7

    Обробка насіння

    Діазобактерином

    21,0

    3,2

    18,1

    НІР05

     

    2,6

     

     

     

    Урожайність під впливом Діазобактерину підвищується завдяки збільшенню кількості суцвіть, їхній продуктивності та нормованому азотному живленню. Надмірне чи ненормоване живлення рослин гречки зв'язаним азотом (мінеральним або органічним) може спричинити «жирування» рослин і, як наслідок, надмірний розвиток вегетативної маси та зниження зернової продуктивності. Живлення ж біологічним азотом за інокуляції є постійним у невеликих дозах і регулюється метаболічним станом самої рослини. Бактеризовані рослини гречки на 3-5 днів раніше зацвітають, тож збільшується період активного формування зерна.

    Результати багаторічних польових і виробничих дослідів, проведених у Чернігівській, Житомирській, Винницькій, Львівській, Тернопільській, Херсонській областях показали високу ефективність Діазобактерину: залежно від ґрунтово-кліматичних умов приріст від інокуляції становить від 3 до 5 ц/га.

    О. НАДКЕРНИЧНА,

                                                                 М. УШАКОВА,

    Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН

     






    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Допоможемо рослинам засвоїти азот
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Ризобофіт – біопрепарат для підвищення урожайності бобових культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Для підвищення урожаю і поліпшення якості зерна гречки


гречкаВикористання бактеріальних препаратів на основі азотфіксувальних мікроорганізмів – перспективний напрям у агровиробництві. Інтродуковані у кореневу зону рослин діазотрофи збагачують ґрунт біологічним азотом, поліпшують азотне живлення рослин, продукують рістрегулювальні речовини, а також дозволяють замінити дію 30-60 кг/га мінерального азоту.

 

Одним із таких препаратів є Діазобактерин, біоагентом якого виступають азотфіксувальні бактерії роду Azospirillum. Вони одержані шляхом аналітичної селекції з агробіоценозів, безпечні для людей і тварин, не забруднюють довкілля. Дія препарату комплексна. Він підвищує активність процесу фіксації атмосферного азоту в кореневій зоні рослин гречки і таким чином покращує азотне живлення культури; поліпшує якість одержаної продукції завдяки збільшенню вмісту загального азоту і білка в продукції; стимулює ріст і розвиток рослин через здатність азоспірил продукувати біологічно активні сполуки; стимулює розвиток кореневої системи і, як наслідок, підвищує коефіцієнт використання рослиною поживних речовин; підвищує стійкість рослин до кореневих патогенів, що сприяє схоронності посівів від сходів до збирання.

Підсилене засвоєння біологічного азоту гречкою за використання Діазобактерину не призводить до накопичення в продукції нітратів. В інокульованих рослинах нітрати залучаються до активного синтезу амінокислот і білків, тому продукція має низький рівень нітратів і більш високий – амінокислот і білків. Так у білках зерна, отриманого з бактеризованих рослин, уміст валіну зростає на 12%, треоніну - на 168%. Суттєво підвищується вміст аланіну (на 28,2%), аргініну (на 15,5%), гістидину (на 185,9%) і гліцину (на 3,3%). Якщо співвідношення «незамінні/замінні» амінокислоти у контрольному варіанті становило 0,685, то у варіанті з інокуляцією – 0,709 (табл.1). Відмічені зміни у співвідношенні амінокислот у зерні гречки при інокуляції дуже бажані, бо крупа є дієтичним продуктом і використовується для дитячого харчування.

Таблиця 1.

Вплив Діазобактерину на амінокислотний склад зерна гречки сорту Вікторія

Амінокислоти

Вміст амінокислот, нмоль/100 мг

Збільшення вмісту амінокислот,%

контроль

інокуляція

Незамінні, у тому числі:

валін

ізолейцин

лейцин

лізин

метіонін

треонін

фенілаланін

101,63

17,47

13,87

22,47

14,53

7,86

9,98

15,45

99,84

19,57

9,11

17,09

13,58

6,49

26,81

7,19

12,0

168,6

Замінні, у тому числі:

аланін

аспарагінова кислота

аргінін

гістидин

гліцин

глютамінова кислота

пролін

серин

тирозин

148,4

10,63

16,36

23,17

9,91

15,25

43,21

5,56

16,27

8,04

140,84

13,63

13,63

26,77

28,34

15,75

17,67

2,47

16,24

6,34

28,2

15,5

185,9

3,3

Співвідношення

«незамінні/замінні»

 

0,685

 

0,709

 

 

 

Діазобактерин виготовляється у вигляді двох форм - торф'яної і рідкого концентрату. Рідкий концентрат - живильне середовище з розмноженими в ньому азоспірилами з титром 2-5 млрд. бактеріальних клітин в 1 мілілітрі. Торф'яна форма - це зволожений до 45-60% торф'яний порошок темного кольору, нерозчинний у воді, 1 г якого містить 2-3 млрд. клітин азоспірил.

Ефективність Діазобактерину досліджено (стаціонарні досліди, Кам'янець-Подільська аграрно-технічна академія) на світло-сірому опідзоленому ґрунті протягом 4-х років на різних сортах культури: передпосівна обробка насіння гречки біопрепаратом забезпечувала суттєвий приріст урожайності зерна, яка складала від 18 до 50% в залежності від сорту (табл. 2).

Таблиця 2.

Ефективність інокуляції Діазобактерином різних сортів гречки

Сорт

Варіант досліду

Урожайність,

ц/га

Прибавка

ц/га

%

Вікторія

Без інокуляції

(контроль)

14,6

Обробка насіння

Діазобактерином

22,0

7,4

50,1

Галея

Без інокуляції

(контроль)

11,0

Обробка насіння

Діазобактерином

13,8

2,8

25,5

НІР05

 

1,3

 

 

Аеліта

Без інокуляції

(контроль)

17,7

Обробка насіння

Діазобактерином

21,0

3,2

18,1

НІР05

 

2,6

 

 

 

Урожайність під впливом Діазобактерину підвищується завдяки збільшенню кількості суцвіть, їхній продуктивності та нормованому азотному живленню. Надмірне чи ненормоване живлення рослин гречки зв'язаним азотом (мінеральним або органічним) може спричинити «жирування» рослин і, як наслідок, надмірний розвиток вегетативної маси та зниження зернової продуктивності. Живлення ж біологічним азотом за інокуляції є постійним у невеликих дозах і регулюється метаболічним станом самої рослини. Бактеризовані рослини гречки на 3-5 днів раніше зацвітають, тож збільшується період активного формування зерна.

Результати багаторічних польових і виробничих дослідів, проведених у Чернігівській, Житомирській, Винницькій, Львівській, Тернопільській, Херсонській областях показали високу ефективність Діазобактерину: залежно від ґрунтово-кліматичних умов приріст від інокуляції становить від 3 до 5 ц/га.

О. НАДКЕРНИЧНА,

                                                             М. УШАКОВА,

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН

 






Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Допоможемо рослинам засвоїти азот
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Ризобофіт – біопрепарат для підвищення урожайності бобових культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.