Аграрний тиждень. Україна
» » Готуємо ґрунт до майбутнього урожаю
» » Готуємо ґрунт до майбутнього урожаю

    Готуємо ґрунт до майбутнього урожаю


    Щоб отримати високий та якісний урожай, потрібен повноцінний ґрунт з достатнім вмістом гумусу, азоту, калію, фосфору та інших елементів живлення для рослин. Щороку зібраний урожай зменшує у ґрунті кількість поживних речовин, разом із тим залишається можливість їх поповнення за рахунок рослинних решток. Існує багаторічна практика спалювання рослинних відходів після збирання урожаю.

    Чому сьогодні відходять від такої практики?

    Тому, що при спалюванні руйнуються цінні гумусоутворюючі елементи соломи та стерні, а вуглець та азот переходять у газоподібну форму. Ґрунт з низьким вмістом гумусу мінералізується, втрачає свою структуру, вологоємність, родючість, потребує внесення гною або компосту. Крім того, при спалюванні стерні та рослинних решток гинуть природні мікроорганізми, що знаходяться у ґрунті та на його поверхні. Адже ґрунтові бактерії і мікроскопічні гриби відповідають за нормальний ґрунтоутворюючий процес і потребують рослинних решток для живлення. Продуктами життєдіяльності мікроорганізмів є доступні для рослин прості сполуки, вітаміни, ферменти, які легко засвоюються кореневою системою.

    Як саме рослинні рештки забезпечать нам покращення родючості?

    Збереження рослинних решток, на противагу їх традиційному спалюванню, допомагає збагатити хімічну складову ґрунту органікою та сприяє живленню та активізації біоти. Саме рослинні рештки: стерня, солома та інші – це незамінний матеріал для ґрунтоутворення з накопиченням гумусу і необхідних сполук для живлення рослин та ґрунтових мікроорганізмів. Мікроорганізми у цьому відіграють найактивнішу роль. Вони здатні продукувати ферменти, що руйнують лігнін, целюлозу, клітковину, білки рослинних залишків, переводять складні сполуки у прості форми, доступні для рослин.

    Після збирання урожаю зернових культур на полях залишається солома та стерня в кількості 4-5 т на гектар, при розкладанні якої у ґрунт повертається 30-40 кг азоту, 2500-2900 кг вуглецю, близько 40 кг калію, до 20 кг фосфору і такі мікроелементи як цинк, бор, молібден, кобальт, магній та інші.

    Солома також розрихлює землю та утримує вологу. При залишках соломи 3 т/га знижується випаровування вологи з ґрунту на 20-22 міліметрів.

    Як прискорити процес розкладання рослинних решток?

    Для цього потрібно використовувати біопрепарати, до складу яких входить спеціально підібраний комплекс селекційних штамів мікроорганізмів та ферментів. В середньому, в сухій речовині соломи злакових культур знаходиться близько 90% клітковини, розкладання якої забезпечують відповідні ферменти мікроорганізмів. Прикладом вітчизняного біопрепарату, створеного на основі суперпродуцентів, є Біодеструктор стерні. Вже за 1,5-2 місяці за допомогою Біодеструктора у ґрунті відбуваються процеси розкладання рослинних решток, які у природних умовах тривають роками.

     

    Чим ще цікавий Біодеструктор?

    Перший, дуже важливий фактор – використання Біодеструктору запобігає утворенню токсичних продуктів при некерованому природному процесі розкладання рослинної органіки, що може відбуватися при гнитті рослинних решток. Дослідженнями встановлено, що низькомолекулярні жирні кислоти – пропіонова та масляна, які утворюються при гнитті в природних умовах, пригнічують схожість насіння та розвиток культур.

    Другий фактор – при використанні Біодеструктора знижується рівень збудників хвороб і шкідників, тому що при обробці рослинних решток препаратом активні селекційні мікроорганізми заселяють територію і не залишають ніякої можливості розмножуватися патогенам. Крім того, вони виділяють природні антибіотики, які також пригнічують розвиток патогенів. Мікроорганізми Біодеструктору підтримують життєздатність корисної ґрунтової мікрофлори, утворюючи асоціації. Вони харчуються, розмножуються до мільярдів клітин на 1 г ґрунту та накопичують до 5-7 т на гектар органічної речовини.

    Отже, використання Біодеструктора стерні дозволяє: прискорити розкладання рослинних решток, покращити родючість ґрунту, інтенсифікувати розвиток корисних специфічних мікроорганізмів, які беруть участь в мінералізації органічних речовин, а також іншої мікрофлори ґрунту, яка забезпечує утворення гумусу, знизити рівень патогенних мікроорганізмів, покращити фізико-хімічні властивості ґрунту, зекономити на 1 га землі 100-150 кг аміачної селітри або КАС, до 100 кг суперфосфату, 30-50 кг калійних добрив, поповнити запаси гумусу до 0,4-0,5 т/га за рік, підвищити урожайність на 10-20%.

     

    О. НАГОРНА, лауреат

    Державної премії України в галузі науки і техніки, провідний мікробіолог





    Схожі новини
  • І прибавка урожаю, і збереження ґрунтів
  • Подрібнювач рослинних решток ПР-4,5
  • Керувати родючістю можна!
  • Керувати родючістю можна
  • Гумус і родючість ґрунтів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Готуємо ґрунт до майбутнього урожаю


Щоб отримати високий та якісний урожай, потрібен повноцінний ґрунт з достатнім вмістом гумусу, азоту, калію, фосфору та інших елементів живлення для рослин. Щороку зібраний урожай зменшує у ґрунті кількість поживних речовин, разом із тим залишається можливість їх поповнення за рахунок рослинних решток. Існує багаторічна практика спалювання рослинних відходів після збирання урожаю.

Чому сьогодні відходять від такої практики?

Тому, що при спалюванні руйнуються цінні гумусоутворюючі елементи соломи та стерні, а вуглець та азот переходять у газоподібну форму. Ґрунт з низьким вмістом гумусу мінералізується, втрачає свою структуру, вологоємність, родючість, потребує внесення гною або компосту. Крім того, при спалюванні стерні та рослинних решток гинуть природні мікроорганізми, що знаходяться у ґрунті та на його поверхні. Адже ґрунтові бактерії і мікроскопічні гриби відповідають за нормальний ґрунтоутворюючий процес і потребують рослинних решток для живлення. Продуктами життєдіяльності мікроорганізмів є доступні для рослин прості сполуки, вітаміни, ферменти, які легко засвоюються кореневою системою.

Як саме рослинні рештки забезпечать нам покращення родючості?

Збереження рослинних решток, на противагу їх традиційному спалюванню, допомагає збагатити хімічну складову ґрунту органікою та сприяє живленню та активізації біоти. Саме рослинні рештки: стерня, солома та інші – це незамінний матеріал для ґрунтоутворення з накопиченням гумусу і необхідних сполук для живлення рослин та ґрунтових мікроорганізмів. Мікроорганізми у цьому відіграють найактивнішу роль. Вони здатні продукувати ферменти, що руйнують лігнін, целюлозу, клітковину, білки рослинних залишків, переводять складні сполуки у прості форми, доступні для рослин.

Після збирання урожаю зернових культур на полях залишається солома та стерня в кількості 4-5 т на гектар, при розкладанні якої у ґрунт повертається 30-40 кг азоту, 2500-2900 кг вуглецю, близько 40 кг калію, до 20 кг фосфору і такі мікроелементи як цинк, бор, молібден, кобальт, магній та інші.

Солома також розрихлює землю та утримує вологу. При залишках соломи 3 т/га знижується випаровування вологи з ґрунту на 20-22 міліметрів.

Як прискорити процес розкладання рослинних решток?

Для цього потрібно використовувати біопрепарати, до складу яких входить спеціально підібраний комплекс селекційних штамів мікроорганізмів та ферментів. В середньому, в сухій речовині соломи злакових культур знаходиться близько 90% клітковини, розкладання якої забезпечують відповідні ферменти мікроорганізмів. Прикладом вітчизняного біопрепарату, створеного на основі суперпродуцентів, є Біодеструктор стерні. Вже за 1,5-2 місяці за допомогою Біодеструктора у ґрунті відбуваються процеси розкладання рослинних решток, які у природних умовах тривають роками.

 

Чим ще цікавий Біодеструктор?

Перший, дуже важливий фактор – використання Біодеструктору запобігає утворенню токсичних продуктів при некерованому природному процесі розкладання рослинної органіки, що може відбуватися при гнитті рослинних решток. Дослідженнями встановлено, що низькомолекулярні жирні кислоти – пропіонова та масляна, які утворюються при гнитті в природних умовах, пригнічують схожість насіння та розвиток культур.

Другий фактор – при використанні Біодеструктора знижується рівень збудників хвороб і шкідників, тому що при обробці рослинних решток препаратом активні селекційні мікроорганізми заселяють територію і не залишають ніякої можливості розмножуватися патогенам. Крім того, вони виділяють природні антибіотики, які також пригнічують розвиток патогенів. Мікроорганізми Біодеструктору підтримують життєздатність корисної ґрунтової мікрофлори, утворюючи асоціації. Вони харчуються, розмножуються до мільярдів клітин на 1 г ґрунту та накопичують до 5-7 т на гектар органічної речовини.

Отже, використання Біодеструктора стерні дозволяє: прискорити розкладання рослинних решток, покращити родючість ґрунту, інтенсифікувати розвиток корисних специфічних мікроорганізмів, які беруть участь в мінералізації органічних речовин, а також іншої мікрофлори ґрунту, яка забезпечує утворення гумусу, знизити рівень патогенних мікроорганізмів, покращити фізико-хімічні властивості ґрунту, зекономити на 1 га землі 100-150 кг аміачної селітри або КАС, до 100 кг суперфосфату, 30-50 кг калійних добрив, поповнити запаси гумусу до 0,4-0,5 т/га за рік, підвищити урожайність на 10-20%.

 

О. НАГОРНА, лауреат

Державної премії України в галузі науки і техніки, провідний мікробіолог





Схожі новини
  • І прибавка урожаю, і збереження ґрунтів
  • Подрібнювач рослинних решток ПР-4,5
  • Керувати родючістю можна!
  • Керувати родючістю можна
  • Гумус і родючість ґрунтів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.