Аграрний тиждень. Україна
» » Нові ефективні протруйники на зрошуваній кукурудзі
» » Нові ефективні протруйники на зрошуваній кукурудзі

    Нові ефективні протруйники на зрошуваній кукурудзі


    Екстремальні погодні умови осінньо-зимового періоду 2011-2012 рр. спричинили зрідженість і загибель значних площ озимих посівів ячменю та пшениці, що викликало необхідність пересіву їх ярими зерновими культурами. Серед них важливу роль займає кукурудза. Так, у колективних і фермерських господарствах Південного Степу України площа посівів кукурудзи на зерно нині перевищить 200 тис. гектарів.

     

    Кукурудза - одна з основних зернових, кормових і промислових культур на зрошуваних землях півдня України. При високому агротехнічному рівні та оптимальному фітосанітарному стані вона гарантує одержання високих урожаїв зерна та зеленої маси.

    В технології вирощування цієї культури важливий захист її від шкідливих комах та грибкових хвороб, які при нехтуванні засобами захисту можуть призвести до втрат 25-30% урожаю.

    Фітосанітарний стан зрошуваних посівів кукурудзи в Південному Степу України в останні роки вимагає посиленої уваги та дотримання рекомендованих зональних систем захисту від шкідливих організмів. Шкодочинність фітофагів (шкідливих комах) та збудників хвороб полягає не тільки у зниженні врожаю зерна, а й у погіршенні його технологічних і посівних якостей.

    Серед фітофагів істотну загрозу зрошуваним посівам кукурудзи створюють дротяники та несправжні дротяники, із хвороб - стеблові гнилі та пухирчата сажка. При недотриманні науково обґрунтованих сівозмін та рекомендованої системи захисту в ряді господарств виникає необхідність пересіву кукурудзи внаслідок значних пошкоджень посівів шкідливими організмами.

    Важлива роль в системі захисту посівів кукурудзи належить передпосівній обробці насіння протруйниками. Для захисту культури від шкідливих організмів у «Переліку пестицидів і агрохімікатів на 2012 рік» нараховується більше 20 препаратів, до того ж більшість з них захищає посіви від грибкових хвороб. І лише 8 протруйників рекомендовано для захисту насіння та молодих сходів від наземних і ґрунтоживучих шкідників (Гаучо з.п.; Команч WP з.п.; Космос 250 т.к.с., Круізер 350 FS т.к.с.; Нупрід 600 к.с.; Пончо FS 600 т.к.с.; Семафор 20 ST т.к.с.; Форс Зеа 280 FS т.к.с.).

    На сьогодні в арсеналі протруйників насіння кукурудзи відсутні препарати з комплексним захистом від грибкових хвороб і шкідливих комах. При необхідності захисту посівів від комплексу шкідливих організмів науковці рекомендують застосовувати бакові суміші фунгіцидних та інсектицидних протруйників, дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів на 2012 рік». Проте, конкретні рекомендації із застосування бакових сумішей протруйників відсутні як в Україні, так і в інших країнах світу. Тому дане питання є актуальним для аграріїв усіх природно-кліматичних зон нашої країни.

    Метою наших досліджень було вивчення ефективності бакових сумішей нових протруйників для захисту зрошуваних посівів кукурудзи від найбільш поширених видів грибкових хвороб та шкідників. Лабораторні та польові дослідження ми проводили на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства і дослідного господарства «Асканійське» Каховського району Херсонської області. Схема досліду в інституті включала варіанти: Круізер 350 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с. (6,0 + 0,5л/т); Форс Зеа 280 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с. (5,5 + 0,5л/т) і контроль (без протруйників).

    Ґрунт дослідного поля темно-каштановий середньо-суглинковий із глибиною гумусового горизонту 40 см і вмістом гумусу в орному шарі 2,4%, загального азоту - 0,17%, валового фосфору - 0,09%, РН водної витяжки - 6,8. Попередник - соя, повторність досліду чотириразова. Гібрид кукурудзи Сиваш.

    Агротехніка загальноприйнята для зони зрошення півдня України, лущення на 10-12 см, оранка на 25 см, передпосівна культивація на глибину 8 см – сівба сівалкою СПЧ-8, прикочування. Сівбу проводили в оптимальні строки: в інституті сівалкою СПЧ-8, в дослідному господарстві «Асканійське» - італійською сівалкою «Газпардо».

    Перед сівбою на всіх варіантах внесли гербіцид Фронтьер Оптима, к.е. (1,4 л/га). Зрошення в інституті проводили за допомогою дощувальної машини ДДА-100МА, в дослідному господарстві – «Зематік». Зрошувальна норма складала 2200 і 2500 м3/га.

    При вивченні впливу протруйників на посівні якості насіння кукурудзи негативного впливу на розвиток сходів і молодих рослин не відмічено. Навпаки, у обробленого насіння енергія проростання на 3,9-5,7% вища у порівнянні з контролем. Лабораторна схожість на варіантах застосування суміші Іншур Перформ + Форс Зеа 280 FS була на 5,5% вища; при застосуванні бакової суміші Іншур Перформ + Круізер 350 FS - на 4,9% вища контролю. Польова схожість перевищила контроль відповідно на 4,8 і 4,3%.

    Серед грибкових хвороб зрошуваної кукурудзи в роки досліджень господарське значення мали пухирчата сажка і фузаріозна гниль стебел. Ураження рослин на варіанті без захисту становило відповідно 3,55 і 9,8%. Обробка насіння протруйником Іншур Перформ на другому і третьому варіантах досліду сприяла зменшенню ураження рослин відміченими хворобами відповідно в 9,8 і 10,7 та 8,7 і 9,5 рази. Ефективність захисту складала відповідно 89,2 і 90,7 та 88,5 і 89,4%.

    Заселеність дослідних площ ґрунтоживучими шкідниками кукурудзи перед сівбою становила 100% із чисельністю в інституті 3,9-4,7 і в дослідному господарстві - 5,5-6,2 екз/м2. Серед них переважали дротяники-личинки посівного, степового і червоно-бурого коваликів. Менш поширені несправжні дротяники - личинки чорнишів.

    При застосуванні протруйників Круізер 350 FS т.к.с. і Форс Зеа 280 FS т.к.с. чисельність їх через 30 днів після сівби зменшилась на 85,5-91,3%. Кращий захист від ґрунтоживучих шкідників проявив протруйник Форс Зеа 280 FS т.к.с. Ефективність його дії за пошкодженістю насіння і молодих рослин становила відповідно 91,3 і 87,2%. Процент загиблого насіння зменшився з 2,9% на контролі до 0,27% (табл. 1).

     

    Таблиця 1. Ефективність протруйників насіння кукурудзи проти шкідників та хвороб (Інститут зрошуваного землеробства, 2010-2011 рр.)

    Протруйник

    Норма витрати препара-ту, л/т

    Ураження рослин, %

    Ефектив-ність від хвороб, %

     

    Пошкод-ження дротяниками і несправжніми дротяниками, %

    Ефективність захисту від шкідників, %

    пухирчата сажка

    стеблові гнилі

    пухирчас-

    та сажка

    стеблові гнилі

    насіння

    рослин

    % випавшого насіння

    зниження чисельності шкідників

    Контроль (без протруйника)

    -

    3,55

    9,8

    -

    -

    6,9

    3,5

    2,9

    -

    Круізер 350 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с

    6,0+0,5

    0,33

    1,12

    90,7

    88,5

    0,9

    0,6

    0,42

    85,5

    Форс Зеа 280 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с.

    5,5+0,5

    0,38

    1,03

    89,2

    89,4

    0,6

    0,45

    0,27

    91,3

     

    Протруйник Круізер 350 FS т.к.с. забезпечив ефективність захисної дії проти ґрунтоживучих шкідників зрошуваної кукурудзи на рівні 85,5%. Пошкодженість висіяного насіння та рослин зменшилась відповідно на 86,9 і 82,8%

    Показники господарської ефективності різних протруйників свідчать, що передпосівна обробка насіння кукурудзи інсектицидними препаратами Форс Зеа 280 FS т.к.с. (5,5 л/т) і Круізер 350 FS т.к.с. (6,0 л/т) у баковій суміші з фунгіцидним протруйником Іншур Перформ т.к.с. (по 0,5 л/т) сприяла надійному захисту культури від ґрунтоживучих шкідників і грибкових хвороб, збереженню густоти рослин та урожаю відповідно на 0,93 і 1,02 т/га.

    Високу ефективність захисту посівів зрошуваної кукурудзи від шкідників і грибкових хвороб одержано в дослідному господарстві «Асканійське» в 2011 році. Бакова суміш протруйників Круізер 350 FS т.к.с. та Іншур Перформ,т.к.с. (6,5 + 0,5л/т) надійно захистила посіви кукурудзи від комплексу шкідливих організмів та сприяла збереженню від втрат 0,95 т/га зерна, при урожаї зерна 10,3 т/га на площі 45 гектарів. При аналізі зерна в токсикологічній лабораторії залишків пестицидів не виявлено.

    Таким чином, бакова суміш протруйників інсектицидної дії (Круізер 350 FS т.к.с. і Форс Зеа 280 FS) та фунгіцидної дії (Іншур Перформ т.к.с.) сприяє підвищенню енергії проростання, лабораторної та польової схожості насіння, оптимізації фітосанітарного стану зрошуваних посівів кукурудзи і захищає урожай від втрат, а навколишнє середовище - від забруднення залишками пестицидів.

    Широке використання аналогічних бакових сумішей протруйників у колективних та фермерських господарствах різних природно-кліматичних зон України сприятиме надійному захисту посівів кукурудзи від шкідників і хвороб та істотному збільшенню валового виробництва зерна.

     

                                                  Р. ВОЖЕГОВА, доктор с.-г. н., директор

                                                  Інституту зрошуваного землеробства НААН

                                                  О. ШЕЛУДЬКО, кандидат біологічних наук

                                              В. НАЙДЬОНОВА, директор ДГ «Асканійське»,

                                                  Герой України, почесний академік НААН

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Нові ефективні протруйники на зрошуваній кукурудзі


Екстремальні погодні умови осінньо-зимового періоду 2011-2012 рр. спричинили зрідженість і загибель значних площ озимих посівів ячменю та пшениці, що викликало необхідність пересіву їх ярими зерновими культурами. Серед них важливу роль займає кукурудза. Так, у колективних і фермерських господарствах Південного Степу України площа посівів кукурудзи на зерно нині перевищить 200 тис. гектарів.

 

Кукурудза - одна з основних зернових, кормових і промислових культур на зрошуваних землях півдня України. При високому агротехнічному рівні та оптимальному фітосанітарному стані вона гарантує одержання високих урожаїв зерна та зеленої маси.

В технології вирощування цієї культури важливий захист її від шкідливих комах та грибкових хвороб, які при нехтуванні засобами захисту можуть призвести до втрат 25-30% урожаю.

Фітосанітарний стан зрошуваних посівів кукурудзи в Південному Степу України в останні роки вимагає посиленої уваги та дотримання рекомендованих зональних систем захисту від шкідливих організмів. Шкодочинність фітофагів (шкідливих комах) та збудників хвороб полягає не тільки у зниженні врожаю зерна, а й у погіршенні його технологічних і посівних якостей.

Серед фітофагів істотну загрозу зрошуваним посівам кукурудзи створюють дротяники та несправжні дротяники, із хвороб - стеблові гнилі та пухирчата сажка. При недотриманні науково обґрунтованих сівозмін та рекомендованої системи захисту в ряді господарств виникає необхідність пересіву кукурудзи внаслідок значних пошкоджень посівів шкідливими організмами.

Важлива роль в системі захисту посівів кукурудзи належить передпосівній обробці насіння протруйниками. Для захисту культури від шкідливих організмів у «Переліку пестицидів і агрохімікатів на 2012 рік» нараховується більше 20 препаратів, до того ж більшість з них захищає посіви від грибкових хвороб. І лише 8 протруйників рекомендовано для захисту насіння та молодих сходів від наземних і ґрунтоживучих шкідників (Гаучо з.п.; Команч WP з.п.; Космос 250 т.к.с., Круізер 350 FS т.к.с.; Нупрід 600 к.с.; Пончо FS 600 т.к.с.; Семафор 20 ST т.к.с.; Форс Зеа 280 FS т.к.с.).

На сьогодні в арсеналі протруйників насіння кукурудзи відсутні препарати з комплексним захистом від грибкових хвороб і шкідливих комах. При необхідності захисту посівів від комплексу шкідливих організмів науковці рекомендують застосовувати бакові суміші фунгіцидних та інсектицидних протруйників, дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів на 2012 рік». Проте, конкретні рекомендації із застосування бакових сумішей протруйників відсутні як в Україні, так і в інших країнах світу. Тому дане питання є актуальним для аграріїв усіх природно-кліматичних зон нашої країни.

Метою наших досліджень було вивчення ефективності бакових сумішей нових протруйників для захисту зрошуваних посівів кукурудзи від найбільш поширених видів грибкових хвороб та шкідників. Лабораторні та польові дослідження ми проводили на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства і дослідного господарства «Асканійське» Каховського району Херсонської області. Схема досліду в інституті включала варіанти: Круізер 350 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с. (6,0 + 0,5л/т); Форс Зеа 280 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с. (5,5 + 0,5л/т) і контроль (без протруйників).

Ґрунт дослідного поля темно-каштановий середньо-суглинковий із глибиною гумусового горизонту 40 см і вмістом гумусу в орному шарі 2,4%, загального азоту - 0,17%, валового фосфору - 0,09%, РН водної витяжки - 6,8. Попередник - соя, повторність досліду чотириразова. Гібрид кукурудзи Сиваш.

Агротехніка загальноприйнята для зони зрошення півдня України, лущення на 10-12 см, оранка на 25 см, передпосівна культивація на глибину 8 см – сівба сівалкою СПЧ-8, прикочування. Сівбу проводили в оптимальні строки: в інституті сівалкою СПЧ-8, в дослідному господарстві «Асканійське» - італійською сівалкою «Газпардо».

Перед сівбою на всіх варіантах внесли гербіцид Фронтьер Оптима, к.е. (1,4 л/га). Зрошення в інституті проводили за допомогою дощувальної машини ДДА-100МА, в дослідному господарстві – «Зематік». Зрошувальна норма складала 2200 і 2500 м3/га.

При вивченні впливу протруйників на посівні якості насіння кукурудзи негативного впливу на розвиток сходів і молодих рослин не відмічено. Навпаки, у обробленого насіння енергія проростання на 3,9-5,7% вища у порівнянні з контролем. Лабораторна схожість на варіантах застосування суміші Іншур Перформ + Форс Зеа 280 FS була на 5,5% вища; при застосуванні бакової суміші Іншур Перформ + Круізер 350 FS - на 4,9% вища контролю. Польова схожість перевищила контроль відповідно на 4,8 і 4,3%.

Серед грибкових хвороб зрошуваної кукурудзи в роки досліджень господарське значення мали пухирчата сажка і фузаріозна гниль стебел. Ураження рослин на варіанті без захисту становило відповідно 3,55 і 9,8%. Обробка насіння протруйником Іншур Перформ на другому і третьому варіантах досліду сприяла зменшенню ураження рослин відміченими хворобами відповідно в 9,8 і 10,7 та 8,7 і 9,5 рази. Ефективність захисту складала відповідно 89,2 і 90,7 та 88,5 і 89,4%.

Заселеність дослідних площ ґрунтоживучими шкідниками кукурудзи перед сівбою становила 100% із чисельністю в інституті 3,9-4,7 і в дослідному господарстві - 5,5-6,2 екз/м2. Серед них переважали дротяники-личинки посівного, степового і червоно-бурого коваликів. Менш поширені несправжні дротяники - личинки чорнишів.

При застосуванні протруйників Круізер 350 FS т.к.с. і Форс Зеа 280 FS т.к.с. чисельність їх через 30 днів після сівби зменшилась на 85,5-91,3%. Кращий захист від ґрунтоживучих шкідників проявив протруйник Форс Зеа 280 FS т.к.с. Ефективність його дії за пошкодженістю насіння і молодих рослин становила відповідно 91,3 і 87,2%. Процент загиблого насіння зменшився з 2,9% на контролі до 0,27% (табл. 1).

 

Таблиця 1. Ефективність протруйників насіння кукурудзи проти шкідників та хвороб (Інститут зрошуваного землеробства, 2010-2011 рр.)

Протруйник

Норма витрати препара-ту, л/т

Ураження рослин, %

Ефектив-ність від хвороб, %

 

Пошкод-ження дротяниками і несправжніми дротяниками, %

Ефективність захисту від шкідників, %

пухирчата сажка

стеблові гнилі

пухирчас-

та сажка

стеблові гнилі

насіння

рослин

% випавшого насіння

зниження чисельності шкідників

Контроль (без протруйника)

-

3,55

9,8

-

-

6,9

3,5

2,9

-

Круізер 350 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с

6,0+0,5

0,33

1,12

90,7

88,5

0,9

0,6

0,42

85,5

Форс Зеа 280 FS т.к.с. + Іншур Перформ т.к.с.

5,5+0,5

0,38

1,03

89,2

89,4

0,6

0,45

0,27

91,3

 

Протруйник Круізер 350 FS т.к.с. забезпечив ефективність захисної дії проти ґрунтоживучих шкідників зрошуваної кукурудзи на рівні 85,5%. Пошкодженість висіяного насіння та рослин зменшилась відповідно на 86,9 і 82,8%

Показники господарської ефективності різних протруйників свідчать, що передпосівна обробка насіння кукурудзи інсектицидними препаратами Форс Зеа 280 FS т.к.с. (5,5 л/т) і Круізер 350 FS т.к.с. (6,0 л/т) у баковій суміші з фунгіцидним протруйником Іншур Перформ т.к.с. (по 0,5 л/т) сприяла надійному захисту культури від ґрунтоживучих шкідників і грибкових хвороб, збереженню густоти рослин та урожаю відповідно на 0,93 і 1,02 т/га.

Високу ефективність захисту посівів зрошуваної кукурудзи від шкідників і грибкових хвороб одержано в дослідному господарстві «Асканійське» в 2011 році. Бакова суміш протруйників Круізер 350 FS т.к.с. та Іншур Перформ,т.к.с. (6,5 + 0,5л/т) надійно захистила посіви кукурудзи від комплексу шкідливих організмів та сприяла збереженню від втрат 0,95 т/га зерна, при урожаї зерна 10,3 т/га на площі 45 гектарів. При аналізі зерна в токсикологічній лабораторії залишків пестицидів не виявлено.

Таким чином, бакова суміш протруйників інсектицидної дії (Круізер 350 FS т.к.с. і Форс Зеа 280 FS) та фунгіцидної дії (Іншур Перформ т.к.с.) сприяє підвищенню енергії проростання, лабораторної та польової схожості насіння, оптимізації фітосанітарного стану зрошуваних посівів кукурудзи і захищає урожай від втрат, а навколишнє середовище - від забруднення залишками пестицидів.

Широке використання аналогічних бакових сумішей протруйників у колективних та фермерських господарствах різних природно-кліматичних зон України сприятиме надійному захисту посівів кукурудзи від шкідників і хвороб та істотному збільшенню валового виробництва зерна.

 

                                              Р. ВОЖЕГОВА, доктор с.-г. н., директор

                                              Інституту зрошуваного землеробства НААН

                                              О. ШЕЛУДЬКО, кандидат біологічних наук

                                          В. НАЙДЬОНОВА, директор ДГ «Асканійське»,

                                              Герой України, почесний академік НААН

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.