Аграрний тиждень. Україна
» » Білкові маркери
» » Білкові маркери

    Білкові маркери


    В процесі селекції, насінництва та виробництва сільськогосподарських культур дуже важливо зберігати генетичну чистоту сортів, ліній та гібридів. Причинами нестабільності генетичних систем при репродукції сільгоспрослин можуть бути перезапилення, мутації, механічне засмічення, прояв окремих ознак при розщепленні у поколіннях тощо.

    Типова класифікація і сертифікація сортів сільськогосподарських рослин проводиться виключно за морфологічними характеристиками. Так, оцінка сортової чистоти посівів шляхом апробації і ґрунтового контролю не завжди може гарантувати сортову чистоту насіння на заключному етапі їх виробництва. У випадках порушення технологічної дисципліни на етапах збирання, транспортування, зберігання, сушки та сортування можливе сортове забруднення або перемішування партій насіння різних сортів. Як наслідок, дані апробації і реальна чистота партій насіння можуть значно відрізнятися.

    Для деяких культур визначення сортової чистоти є важливим не лише для насіннєвих, але і товарних партій зерна, наприклад, для пивоварного ячменю. Встановлена пряма залежність між сортовою чистотою насіння ячменю і якістю отриманого солоду. Для отримання якісного солоду необхідно використовувати ячмінь із сортовою чистотою не менше 90%, а за європейськими стандартами сортова чистота партій пивоварного ячменю повинна становити не менше 95%.

    Принципово інші можливості здійснення контролю за чистотою сортів сільгоспкультур дають біохімічні методи ідентифікації, засновані на виявленні запасних білків як генетичних маркерів. Різноманіття запасних білків рослин визначають за допомогою методу електрофорезу. В результаті аналізу дослідник
    отримує унікальний «білковий паспорт», характерний лише для певного сорту. Нині метод електрофорезу запасних білків рослин залишається простим і надійним способом ідентифікації сортів у сортовипробуванні, насінництві та насіннєвому контролі багатьох сільгоспкультур.

    ТОВ «Агроген» пропонує послуги з визначення рівня гібридності насіння кукурудзи і соняшнику, сортової відповідності та чистоти ячменю і пшениці за білковими маркерами методом електрофорезу.

     

    Контактна інформація:

    м. Харків, 61089,

    вул. Другої П’ятирічки, 37-А, а/c 8496;

    тел./факс: (057) 93-60-58, тел.: (057) 780-05-65, (067) 574-03-49,

    (099) 611-93-26; e-mail: agrogen.ua@gmail.com;

    www.agrogen.com.ua





    Схожі новини
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва
  • Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Білкові маркери


В процесі селекції, насінництва та виробництва сільськогосподарських культур дуже важливо зберігати генетичну чистоту сортів, ліній та гібридів. Причинами нестабільності генетичних систем при репродукції сільгоспрослин можуть бути перезапилення, мутації, механічне засмічення, прояв окремих ознак при розщепленні у поколіннях тощо.

Типова класифікація і сертифікація сортів сільськогосподарських рослин проводиться виключно за морфологічними характеристиками. Так, оцінка сортової чистоти посівів шляхом апробації і ґрунтового контролю не завжди може гарантувати сортову чистоту насіння на заключному етапі їх виробництва. У випадках порушення технологічної дисципліни на етапах збирання, транспортування, зберігання, сушки та сортування можливе сортове забруднення або перемішування партій насіння різних сортів. Як наслідок, дані апробації і реальна чистота партій насіння можуть значно відрізнятися.

Для деяких культур визначення сортової чистоти є важливим не лише для насіннєвих, але і товарних партій зерна, наприклад, для пивоварного ячменю. Встановлена пряма залежність між сортовою чистотою насіння ячменю і якістю отриманого солоду. Для отримання якісного солоду необхідно використовувати ячмінь із сортовою чистотою не менше 90%, а за європейськими стандартами сортова чистота партій пивоварного ячменю повинна становити не менше 95%.

Принципово інші можливості здійснення контролю за чистотою сортів сільгоспкультур дають біохімічні методи ідентифікації, засновані на виявленні запасних білків як генетичних маркерів. Різноманіття запасних білків рослин визначають за допомогою методу електрофорезу. В результаті аналізу дослідник
отримує унікальний «білковий паспорт», характерний лише для певного сорту. Нині метод електрофорезу запасних білків рослин залишається простим і надійним способом ідентифікації сортів у сортовипробуванні, насінництві та насіннєвому контролі багатьох сільгоспкультур.

ТОВ «Агроген» пропонує послуги з визначення рівня гібридності насіння кукурудзи і соняшнику, сортової відповідності та чистоти ячменю і пшениці за білковими маркерами методом електрофорезу.

 

Контактна інформація:

м. Харків, 61089,

вул. Другої П’ятирічки, 37-А, а/c 8496;

тел./факс: (057) 93-60-58, тел.: (057) 780-05-65, (067) 574-03-49,

(099) 611-93-26; e-mail: agrogen.ua@gmail.com;

www.agrogen.com.ua





Схожі новини
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва
  • Перспективи виходу насіння української селекції на міжнародний ринок
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.