Аграрний тиждень. Україна
» » Сівозміна — центральна ланка в органічному землеробстві
» » Сівозміна — центральна ланка в органічному землеробстві

    Сівозміна — центральна ланка в органічному землеробстві


    Перехід господарства від традиційного на органічне землеробство повинен здійснюватись за один етап, тому і нова сівозміна повинна бути введена також в один етап незалежно від того, які культури вирощувались, щоб уникнути помилок (наприклад, картопля після картоплі).

    Це спрощує перехід господарства на органічне виробництво та дає можливість у більш ранній термін приступити до збуту сільськогосподарської продукції. Якщо в господарстві вже є добре розвинена сівозміна, то необхідно подумати про її реорганізацію.

    З погляду рослинництва представляється доцільним протягом трьох років засаджувати всі наявні площі рослинами, що збагачують ґрунт азотом, і робити поступову реорганізацію господарства. Однак, в силу різних причин, цей ідеальний шлях не завжди можливий.

    В органічному землеробстві не застосовуються азотні добрива і зводяться до мінімуму роботи по захисту рослин. Тому не так легко „виправити” помилки, які були допущені при плануванні сівозміни.

     

    Завдання сівозміни:

    - сприяння збереженню родючості ґрунту;

    - можливість годівлі тварин власними кормами;

    - отримання високих врожаїв без застосування хімічних добрив та засобів захисту рослин;

    - укріплення «здоров’я» рослин;

    - пригнічення бур’янів.

    Згідно стандартів органічного сільськогосподарського виробництва та маркування сільськогосподарської продукції і продуктів харчування «БІОЛан» сівозміна повинна включати мінімум 20% рослин, які відновлюють ґрунт та накопичують поживні речовини, як наприклад: зернобобові чи суміш зернобобових (соя, горох, люпин, вівсяно-горохова суміш, вика, еспарцет та інші), зелене добриво, рослинні рештки з природнім зеленим покровом, багаторічні бобові трави (люцерна, конюшина в травосуміші).

    Максимально дозволена частка для кожної основної рослини в сівозміні у відповідності до висівної площі така:

    - зернові, рис, зернобобові – 67%;

    - пшениця, кукурудза – 50%.

    Частка коренеплодів повинна бути обмежена через їхню властивість збіднювати ґрунт гумусом та погіршувати структуру ґрунту. Ще одним фактором для обмеження служить виникнення хвороб у сівозміні.

    Посадки картоплі також не повинні займати більше 25% загальної площі, щоб зменшити небезпеку захворювання картопляною нематодою.

    Обмеження площі оброблення кукурудзи та кормового буряка викликається уже виробничими причинами (наприклад, використання мотики при обробленні кормового буряка). Тому частка коренеплодів, у залежності від ґрунтових і кліматичних умов, лише у виняткових випадках перевищує 25-30%.

     

    Типовими культурами, які добре використовувати в сівозміні при переході до органічного землеробства є:

    - конюшино-злакова суміш, інші суміші бобових культур;

    - озиме жито, пшениця, ячмінь, овес, льон;

    - картопля;

    - овочі незахищеного ґрунту.

    Орієнтиром для складання структури сівозміни слугує співвідношення площ культур на орних землях. Для цього існує розрахунок, в якому об’ємі потрібно вирощувати бобові і зернові культури, коренеплоди, проміжні культури.

    Бобові культури є добрими попередниками, оскільки вони:

    - зв'язують азот повітря, надаючи його в розпорядження наступних культур;

    - добре діють на фізичні властивості ґрунту;

    - стимулюють життєдіяльність ґрунтових організмів;

    - збагачують ґрунт гумусом.

     

    Основні правила формування структури сівозміни в органічному землеробстві

    1. Частка бобових культур у сівозміні повинна складати 25%, краще 33%.
    2. Якнайчастіше використовувати проміжні та покривні культури (бобові).
    3. Позитивний вплив здійснює включення в сівозміну коренеплодів (пригнічення бур'янів)
    4. Рослин з тривалим раннім етапом розвитку включають у сівозміну після травостоїв, що пригнічують бур'яни.
    5. Чергування в сівозміні озимих і ярих культур.
    6. Принаймні один рік поля повинні знаходитися під кормовими культурами і паром, зайнятим однорічними кормовими травами (боротьба з бур'янами).

     

    Оцінка різних польових культур в якості попередників





    Схожі новини
  • Як отримати найвищий рівень рентабельності
  • В умовах поточного року
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

    Сівозміна — центральна ланка в органічному землеробстві


    Перехід господарства від традиційного на органічне землеробство повинен здійснюватись за один етап, тому і нова сівозміна повинна бути введена також в один етап незалежно від того, які культури вирощувались, щоб уникнути помилок (наприклад, картопля після картоплі).

    Це спрощує перехід господарства на органічне виробництво та дає можливість у більш ранній термін приступити до збуту сільськогосподарської продукції. Якщо в господарстві вже є добре розвинена сівозміна, то необхідно подумати про її реорганізацію.

    З погляду рослинництва представляється доцільним протягом трьох років засаджувати всі наявні площі рослинами, що збагачують ґрунт азотом, і робити поступову реорганізацію господарства. Однак, в силу різних причин, цей ідеальний шлях не завжди можливий.

    В органічному землеробстві не застосовуються азотні добрива і зводяться до мінімуму роботи по захисту рослин. Тому не так легко „виправити” помилки, які були допущені при плануванні сівозміни.

     

    Завдання сівозміни:

    - сприяння збереженню родючості ґрунту;

    - можливість годівлі тварин власними кормами;

    - отримання високих врожаїв без застосування хімічних добрив та засобів захисту рослин;

    - укріплення «здоров’я» рослин;

    - пригнічення бур’янів.

    Згідно стандартів органічного сільськогосподарського виробництва та маркування сільськогосподарської продукції і продуктів харчування «БІОЛан» сівозміна повинна включати мінімум 20% рослин, які відновлюють ґрунт та накопичують поживні речовини, як наприклад: зернобобові чи суміш зернобобових (соя, горох, люпин, вівсяно-горохова суміш, вика, еспарцет та інші), зелене добриво, рослинні рештки з природнім зеленим покровом, багаторічні бобові трави (люцерна, конюшина в травосуміші).

    Максимально дозволена частка для кожної основної рослини в сівозміні у відповідності до висівної площі така:

    - зернові, рис, зернобобові – 67%;

    - пшениця, кукурудза – 50%.

    Частка коренеплодів повинна бути обмежена через їхню властивість збіднювати ґрунт гумусом та погіршувати структуру ґрунту. Ще одним фактором для обмеження служить виникнення хвороб у сівозміні.

    Посадки картоплі також не повинні займати більше 25% загальної площі, щоб зменшити небезпеку захворювання картопляною нематодою.

    Обмеження площі оброблення кукурудзи та кормового буряка викликається уже виробничими причинами (наприклад, використання мотики при обробленні кормового буряка). Тому частка коренеплодів, у залежності від ґрунтових і кліматичних умов, лише у виняткових випадках перевищує 25-30%.

     

    Типовими культурами, які добре використовувати в сівозміні при переході до органічного землеробства є:

    - конюшино-злакова суміш, інші суміші бобових культур;

    - озиме жито, пшениця, ячмінь, овес, льон;

    - картопля;

    - овочі незахищеного ґрунту.

    Орієнтиром для складання структури сівозміни слугує співвідношення площ культур на орних землях. Для цього існує розрахунок, в якому об’ємі потрібно вирощувати бобові і зернові культури, коренеплоди, проміжні культури.

    Бобові культури є добрими попередниками, оскільки вони:

    - зв'язують азот повітря, надаючи його в розпорядження наступних культур;

    - добре діють на фізичні властивості ґрунту;

    - стимулюють життєдіяльність ґрунтових організмів;

    - збагачують ґрунт гумусом.

     

    Основні правила формування структури сівозміни в органічному землеробстві

    1. Частка бобових культур у сівозміні повинна складати 25%, краще 33%.
    2. Якнайчастіше використовувати проміжні та покривні культури (бобові).
    3. Позитивний вплив здійснює включення в сівозміну коренеплодів (пригнічення бур'янів)
    4. Рослин з тривалим раннім етапом розвитку включають у сівозміну після травостоїв, що пригнічують бур'яни.
    5. Чергування в сівозміні озимих і ярих культур.
    6. Принаймні один рік поля повинні знаходитися під кормовими культурами і паром, зайнятим однорічними кормовими травами (боротьба з бур'янами).

     

    Оцінка різних польових культур в якості попередників

    Попередники

     

     

    Культури

    Озима пшениця

    Озиме жито

    Озимий ячмінь

    Ярий ячмінь

    Овес

    Соняшник

    Цукрові і кормові буряки

    Кукур. на зерно

    Кукур. на силос

    Люцерна

    Горох

    Соя

    Квасоля

    Буркун

    Озима пшениця

    p

    ¢

    p

    p

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Озиме жито

    ¢

    ¢

    ¢

    ¢

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Озимий ячмінь

    ¢

    ¢

    p

    p

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Ярий ячмінь

    p

    p

    p

    p

    ¢

    ¢

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    Овес

    ¢

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    p

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    Соняшник

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    p

    ˜

    ˜

    p

    p

    p

    p

    p

    Ц/б, К/б

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    p

    p

    p

    p

    p

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    Кукурудза на зерно

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ¢





    Схожі новини
  • Як отримати найвищий рівень рентабельності
  • В умовах поточного року
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

    Аграрний тиждень. Україна

    Всеукраїнський діловий портал «Аграрний тиждень. Україна» створений з метою достовірного і своєчасного висвітлення об’єктивної інформації про реальний стан і роботу аграрного сектору України.


    Розрахований на власників, керівників і фахівців господарств і переробних підприємств; обласні та районні адміністрації, головні управління агропромислового розвитку; вищі учбові заклади аграрного напрямку I-IV ступенів акредитації, представників галузевих об’єднань і організацій, фермерів, і виходитиме за їх інформаційної підтримки.



    © 2006-2024 "Аграрний тиждень. Україна"

    Попередники

     

     

    Культури

    Озима пшениця

    Озиме жито

    Озимий ячмінь

    Ярий ячмінь

    Овес

    Соняшник

    Цукрові і кормові буряки

    Кукур. на зерно

    Кукур. на силос

    Люцерна

    Горох

    Соя

    Квасоля

    Буркун

    Озима пшениця

    p

    ¢

    p

    p

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Озиме жито

    ¢

    ¢

    ¢

    ¢

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Озимий ячмінь

    ¢

    ¢

    p

    p

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    ˜

    ˜

    ¢

    ¢

    ˜

    Ярий ячмінь

    p

    p

    p

    p

    ¢

    ¢

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    Овес

    ¢

    ¢

    p

    p

    p

    ¢

    p

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    Соняшник

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    p

    ˜

    ˜

    p

    p

    p

    p

    p

    Ц/б, К/б

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    p

    p

    p

    p

    p

    ˜

    ˜

    ˜

    p

    Кукурудза на зерно

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ˜

    ¢

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
    «    March 2024    »
    MonTueWedThuFriSatSun
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031