Аграрний тиждень. Україна
» » Завдяки свинині тваринництво стане рентабельним
» » Завдяки свинині тваринництво стане рентабельним

    Завдяки свинині тваринництво стане рентабельним


     altХлібороби вже зробили попередній підсумок виробничого року. А з якими здобутками завершують рік тваринники? Зокрема, підприємства корпорації «Тваринпром». Підбиваючи підсумки роботи за 9 місяців поточного року, учасники нещодавної наради проаналізували прорахунки та відзначили позитивні тенденції, розглянули завдання з активізації розвитку тваринництва, обговорили питання державної підтримки свинарства і молочного скотарства, модернізації технологічного обладнання галузі, раціонального використання кормів тощо. У нараді взяли участь заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький, провідні вчені УААН, керівники та фахівці тваринницьких господарств. Свинарство відроджується           Темпи розвитку тваринництва у 2008 році дещо пожвавилися. Особливо складною для галузі виявилася перша половина року, коли різко зросли ціни на фуражне зерно та залишилася низькою вартість живої маси свиней. У серпні ситуація стабілізувалася. Тож на сьогодні відновлено рівень закупівельних цін на кондиційних свиней, і тваринники переконані, що тепер завдяки свинині зможуть забезпечити нормальну рентабельність галузі.          Учасники заходу погодилися з тезою генерального директора «Тваринпрому» Сергія Гнатюка, що нині галузь входить у новий етап відродження промислового свинарства. Й акцентували увагу на тому, що тваринництво має вирішальний вплив на економічну міць держави. - Цей рік повинен навчити кожного з нас, починаючи від державного службовця і закінчуючи працівником агропідприємства, - зазначив заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький, - що без розвитку тваринництва мати запаси міцності та стабільний розвиток економіки держава не може.          Відзначено, що за 9 місяців 15 господарств-членів корпорації збільшили чисельність поголів'я свиней проти минулого року на 6,7 тис. голів. І нині на фермах і комплексах корпорації утримується 540,3 тис. свиней. Це становить 19% їх загальної кількості по всіх сільгосппідприємствах України. За вересень зростання поголів'я досягнуто у 28 господарствах, місячне збільшення склало 8 тис. голів. - Такі темпи потрібно зберегти протягом усієї зимівлі, - закликав тваринників Сергій Гнатюк. - Адже в нинішніх умовах найважливішим завданням для нас є зростання чисельності поголів'я. Потрібно не забувати: без свинарства проблему насичення ринку м'ясом вирішити неможливо. Не зважаючи на це, в окремих підприємствах цьому не приділяють належної уваги і тому допускають зменшення чисельності свиней. Нарощувати темпи виробництва          Як відомо, у технологічній лінії виробництва кінцевим результатом є реалізація свиней на м'ясо. У цілому, як відзначили тваринники, цей показник покращився. Порівняно з попереднім роком підприємствами-членами корпорації продано свинини понад 791 т (1,6%). Збільшили реалізацію свиней на м'ясо 26 підприємств. Всього реалізовано свинини 48,8 тис. т, що становить 23,8% від загальної реалізації сільгосппідприємствами країни. А за рік передбачається реалізувати близько 65 тис. т свинини.       - Зараз як ніколи раніше необхідно щомісяця нарощувати виробництво свинини, - констатував Сергій Андрійович. - Для цього є відповідні приміщення, необхідне поголів'я, трудові ресурси, а головне - сприятлива економічна атмосфера. Ціни на свиней стабілізувалися в межах 15-16 грн. за 1 кг живої ваги і гарантують нормальну рентабельність галузі навіть при високих цінах на корми. До того ж, хорошим стимулом є збільшення бюджетних доплат із 1 грн. 40 коп. до 2 грн. 15 копійок.       Знову про неякісний імпорт      Аналізуючи ситуацію, тваринники зазначали, що у їхній роботі залишається і багато перешкод. Зокрема, вітчизняним виробникам свинини реально загрожує імпорт і контрабандне завезення м'яса. Бізнесмени й далі штурмують урядові органи, переконуючи їх у доцільності імпорту будь-якої м'ясної сировини.     - Над вирішенням цієї проблеми потрібно активно працювати, - зауважив пан Гнатюк. - Нам потрібно пам'ятати, що в Україні не відрегульовано імпортні поставки м'яса, погано захищені кордони від контрабанди, митна служба не вживає рішучих дій до покарання порушників митної території України. Відмінено ввізне мито 0,6 євро/кг, а діє ввізне мито 10% від митної вартості, яка не завжди є реальною. Не випадково за 9 місяців у країну по імпорту завезено 162 тис. т свинини (у 2,6 рази більше, ніж за повний 2007 рік). Тільки за вересень завезено її 35,9 тис. т і перенасичено ринок України низькоякісними м'ясними продуктами. Втім, тваринники очікують, що найближчим часом ситуація покращиться. Адже 7 серпня Європейський Союз відмінив субсидії на м'ясну продукцію, що експортується за межі ЄС.    Потенціал галузі - в селекції         Не секрет, що Україна має потужний потенціал виробництва м'яса. Яскравим свідченням цьому є те, що вирощування свинини випереджає реалізацію свиней на забій. У 2008 році цей показник покращився і складає понад 8%: м'ясні ресурси нарощуються, зростає чисельність поголів'я, покращується його продуктивність.    Зрозуміло, що важливою умовою ефективності виробництва свинини є грамотне відтворення стада. Кожна свиноматка повинна дати 2 опороси на рік (приблизно 18-20 поросят). Ця біологічна особливість свиней повинна у повній мірі використовуватися для нарощування чисельності поголів'я і виробництва м'яса. Сьогодні господарства «Тваринпрому» отримують 1,8 опороси від свиноматки, на кожному опоросі по 9 поросят. І це, констатували тваринники, непогані показники на фоні усього свинарства країни. Та й їх можна суттєво покращити. Адже третина підприємств одержують за рік від свиноматки по 1,5 опороси (на опорос по 7-8 поросяток), тобто недоодержують від свиноматки по 6-8 поросят на рік.      А за звітний період в корпорації одержано від приплоду 702,6 тис. поросят, що на 60,2 тисячі (9%) більше, ніж торік. Це повністю забезпечує виконання програми з виробництва м'яса.      - Кожен керівник підприємства повинен глибше вникати у питання відтворення поголів'я, - закликав присутніх гендиректор «Тваринпрому»Сергій Гнатюк. - У свинарстві не можна досягти прогресу без впровадження штучного осіменіння, яким охоплено уже понад 70% маточного поголів'я. Ефективність цього методу подвійна. Бо одним кнуром можна запліднити за рік 400-500 свиноматок (при ручному паруванні - 50-60 голів). Тож кнурів потрібно менше у 8-10 разів.      При штучному осіменінні також використовуються кнури-поліпшувачі, молодняк від яких має продуктивність на 8-9% вищу, ніж від неперевірених кнурів.      Детально обговорили учасники заходу і питання кормової бази. Її покращання названо першочерговим завданням.          Не залишилося поза увагою й таке важливе питання як підготовка кадрів. Представники підприємств висловили своє незадоволення рівнем їх підготовки й запропонували активо сприяти проходженню студентами аграрних вузів виробничої практики.                                                                    





    Дарина ПОЛІЩУК       





    Схожі новини
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • Скорочення імпорту свинини на 50% дозволить збільшити поголів’я свиней на 11% до 8,350 тис. голів
  • Галузь свинарства прискорює темпи розвитку
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи
  • Економічні умови сприяють тваринництву

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Завдяки свинині тваринництво стане рентабельним


 altХлібороби вже зробили попередній підсумок виробничого року. А з якими здобутками завершують рік тваринники? Зокрема, підприємства корпорації «Тваринпром». Підбиваючи підсумки роботи за 9 місяців поточного року, учасники нещодавної наради проаналізували прорахунки та відзначили позитивні тенденції, розглянули завдання з активізації розвитку тваринництва, обговорили питання державної підтримки свинарства і молочного скотарства, модернізації технологічного обладнання галузі, раціонального використання кормів тощо. У нараді взяли участь заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький, провідні вчені УААН, керівники та фахівці тваринницьких господарств. Свинарство відроджується           Темпи розвитку тваринництва у 2008 році дещо пожвавилися. Особливо складною для галузі виявилася перша половина року, коли різко зросли ціни на фуражне зерно та залишилася низькою вартість живої маси свиней. У серпні ситуація стабілізувалася. Тож на сьогодні відновлено рівень закупівельних цін на кондиційних свиней, і тваринники переконані, що тепер завдяки свинині зможуть забезпечити нормальну рентабельність галузі.          Учасники заходу погодилися з тезою генерального директора «Тваринпрому» Сергія Гнатюка, що нині галузь входить у новий етап відродження промислового свинарства. Й акцентували увагу на тому, що тваринництво має вирішальний вплив на економічну міць держави. - Цей рік повинен навчити кожного з нас, починаючи від державного службовця і закінчуючи працівником агропідприємства, - зазначив заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький, - що без розвитку тваринництва мати запаси міцності та стабільний розвиток економіки держава не може.          Відзначено, що за 9 місяців 15 господарств-членів корпорації збільшили чисельність поголів'я свиней проти минулого року на 6,7 тис. голів. І нині на фермах і комплексах корпорації утримується 540,3 тис. свиней. Це становить 19% їх загальної кількості по всіх сільгосппідприємствах України. За вересень зростання поголів'я досягнуто у 28 господарствах, місячне збільшення склало 8 тис. голів. - Такі темпи потрібно зберегти протягом усієї зимівлі, - закликав тваринників Сергій Гнатюк. - Адже в нинішніх умовах найважливішим завданням для нас є зростання чисельності поголів'я. Потрібно не забувати: без свинарства проблему насичення ринку м'ясом вирішити неможливо. Не зважаючи на це, в окремих підприємствах цьому не приділяють належної уваги і тому допускають зменшення чисельності свиней. Нарощувати темпи виробництва          Як відомо, у технологічній лінії виробництва кінцевим результатом є реалізація свиней на м'ясо. У цілому, як відзначили тваринники, цей показник покращився. Порівняно з попереднім роком підприємствами-членами корпорації продано свинини понад 791 т (1,6%). Збільшили реалізацію свиней на м'ясо 26 підприємств. Всього реалізовано свинини 48,8 тис. т, що становить 23,8% від загальної реалізації сільгосппідприємствами країни. А за рік передбачається реалізувати близько 65 тис. т свинини.       - Зараз як ніколи раніше необхідно щомісяця нарощувати виробництво свинини, - констатував Сергій Андрійович. - Для цього є відповідні приміщення, необхідне поголів'я, трудові ресурси, а головне - сприятлива економічна атмосфера. Ціни на свиней стабілізувалися в межах 15-16 грн. за 1 кг живої ваги і гарантують нормальну рентабельність галузі навіть при високих цінах на корми. До того ж, хорошим стимулом є збільшення бюджетних доплат із 1 грн. 40 коп. до 2 грн. 15 копійок.       Знову про неякісний імпорт      Аналізуючи ситуацію, тваринники зазначали, що у їхній роботі залишається і багато перешкод. Зокрема, вітчизняним виробникам свинини реально загрожує імпорт і контрабандне завезення м'яса. Бізнесмени й далі штурмують урядові органи, переконуючи їх у доцільності імпорту будь-якої м'ясної сировини.     - Над вирішенням цієї проблеми потрібно активно працювати, - зауважив пан Гнатюк. - Нам потрібно пам'ятати, що в Україні не відрегульовано імпортні поставки м'яса, погано захищені кордони від контрабанди, митна служба не вживає рішучих дій до покарання порушників митної території України. Відмінено ввізне мито 0,6 євро/кг, а діє ввізне мито 10% від митної вартості, яка не завжди є реальною. Не випадково за 9 місяців у країну по імпорту завезено 162 тис. т свинини (у 2,6 рази більше, ніж за повний 2007 рік). Тільки за вересень завезено її 35,9 тис. т і перенасичено ринок України низькоякісними м'ясними продуктами. Втім, тваринники очікують, що найближчим часом ситуація покращиться. Адже 7 серпня Європейський Союз відмінив субсидії на м'ясну продукцію, що експортується за межі ЄС.    Потенціал галузі - в селекції         Не секрет, що Україна має потужний потенціал виробництва м'яса. Яскравим свідченням цьому є те, що вирощування свинини випереджає реалізацію свиней на забій. У 2008 році цей показник покращився і складає понад 8%: м'ясні ресурси нарощуються, зростає чисельність поголів'я, покращується його продуктивність.    Зрозуміло, що важливою умовою ефективності виробництва свинини є грамотне відтворення стада. Кожна свиноматка повинна дати 2 опороси на рік (приблизно 18-20 поросят). Ця біологічна особливість свиней повинна у повній мірі використовуватися для нарощування чисельності поголів'я і виробництва м'яса. Сьогодні господарства «Тваринпрому» отримують 1,8 опороси від свиноматки, на кожному опоросі по 9 поросят. І це, констатували тваринники, непогані показники на фоні усього свинарства країни. Та й їх можна суттєво покращити. Адже третина підприємств одержують за рік від свиноматки по 1,5 опороси (на опорос по 7-8 поросяток), тобто недоодержують від свиноматки по 6-8 поросят на рік.      А за звітний період в корпорації одержано від приплоду 702,6 тис. поросят, що на 60,2 тисячі (9%) більше, ніж торік. Це повністю забезпечує виконання програми з виробництва м'яса.      - Кожен керівник підприємства повинен глибше вникати у питання відтворення поголів'я, - закликав присутніх гендиректор «Тваринпрому»Сергій Гнатюк. - У свинарстві не можна досягти прогресу без впровадження штучного осіменіння, яким охоплено уже понад 70% маточного поголів'я. Ефективність цього методу подвійна. Бо одним кнуром можна запліднити за рік 400-500 свиноматок (при ручному паруванні - 50-60 голів). Тож кнурів потрібно менше у 8-10 разів.      При штучному осіменінні також використовуються кнури-поліпшувачі, молодняк від яких має продуктивність на 8-9% вищу, ніж від неперевірених кнурів.      Детально обговорили учасники заходу і питання кормової бази. Її покращання названо першочерговим завданням.          Не залишилося поза увагою й таке важливе питання як підготовка кадрів. Представники підприємств висловили своє незадоволення рівнем їх підготовки й запропонували активо сприяти проходженню студентами аграрних вузів виробничої практики.                                                                    





Дарина ПОЛІЩУК       





Схожі новини
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • Скорочення імпорту свинини на 50% дозволить збільшити поголів’я свиней на 11% до 8,350 тис. голів
  • Галузь свинарства прискорює темпи розвитку
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи
  • Економічні умови сприяють тваринництву

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.