Аграрний тиждень. Україна
» » Шлях до успіху
» » Шлях до успіху

    Шлях до успіху



    В Україні зростає виробництво м’яса птиці та свинини, відповідно, зважаючи на збільшення поголів’я, останні кілька років комбікормове виробництво теж демонструє стійку тенденцію до зростання.

    За даними інформаційної компанії «ПроАгро», нині в Україні маємо зростання поголів’я свиней і птиці та зменшення корів. Як розповів під час Міжнародної конференції «Корми для ефективного тваринництва» директор компанії Микола Верницький, за останні п’ять років поголів’я ВРХ знизилось на 6%, зокрема корів - на 9%; свиней збільшилося на 12%, птиці зросло на 20%.

    Взагалі ж за 2013 р. поголів’я ВРХ виросло на 3%, свиней – на 4%, птиці – на 5%. Так, згідно інформації, наданої експертами асоціації «Союз птахівників України», на 1 листопада 2013 р. чисельність поголів'я птиці всіх видів по всіх категоріях господарств країни склала 252 млн. голів (на 5,4% вище, ніж за аналогічний період попереднього року). При цьому в сільгосппідприємствах поголів'я птиці збільшилося на 8,3% щодо аналогічного періоду минулого року і налічує 132 млн. голів.

    Приріст виробництва на 5-7%

    Якщо ж говорити про основні тенденції ринка комбікормів, то за останні 5 років промислове виробництво кормів виросло на 25%, зокрема комбікормів для ВРХ – на 22%, свиней – на 37%, птиці – на 32%. Виробництво інших кормів знизилося на 10%. «Останніми роками обсяг виробництва комбікормів в Україні збільшується на 5-7% щорічно. У 2012 р., за нашими даними, воно склало близько 7,5 млн. тонн. Хоча ємність вітчизняного ринку кормів навіть за нинішньої чисельності стада складає 8,3-8,5 млн. тонн. Отже, перспективи для зростання комбікормового виробництва в країні є і вони навіть дуже непогані», - зазначив Микола Верницький. Крім того, за його словами, сьогодні близько 40% ринку кормів знаходиться в «тіні». Основне виробництво прив’язане до власного споживання, а найбільші виробничі потужності зосереджені в регіонах із найбільшим поголів’ям тварин.

    Ще одне спостереження від компанії «ПроАгро»: агрохолдинги виробляють понад 70% промислових комбікормів, шість великих компаній (більше 120 тис. т/рік кожна) виробляють понад 50% всіх кормів, ще 17% – 13 підприємств (50-80 тис. т /рік). Найбільше виробляється кормів для птиці, потім - для свиней.

    Експерти зазначають, що при виробництві комбікормів головна стаття затрат припадає на сировину – 68%. Скажімо, на 1 листопада 2013 р. ціни на фуражне зерно знизилися на 23-34%, соняшниковий шрот – на 25%. Тож за останній рік комбікорм для ВРХ подешевшав на 15%, для свиней – на 19%, для птиці – на 13,5%.

    Рідкі ефективніші за сухі

    На думку генерального директора ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Миколи Бабенка, цілком реально здешевити виробництво і підвищити рентабельність тваринництва завдяки впровадженню сучасних європейських технологій. За словами експерта, сьогодні саме через відсутність інноваційних підходів до годівлі тварин обсяги ринку в галузі свинарства та молочного тваринництва залишаються стабільними або зменшуються. «Світова тенденція останніх років - зростання цін на корми. Однак у світі це не призводить до зменшення поголів'я. В Україні ж цей фактор розцінюється як один із найбільш ризикових для ведення тваринницького бізнесу. Тонна зерна в Україні коштує на 700-800 грн. дешевше, ніж в ЄС, там фермер платить за українську кукурудзу ще й 20% ввізного мита. При цьому собівартість корму в ЄС в еквіваленті дорівнює 6-8 грн., а в Україні - 10-12 грн. в кілограмі живої ваги. Цю різницю можна пояснити різним підходом до виробництва кормів і до годівлі тварин», - відзначає Микола Бабенко.

    До того ж у ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» порахували: 2013-го за підвищеної вологості кукурудзи українські фермери витратили газу на сушку сировини на 800 млн. грн., або на 86% більше, ніж торік. Таким чином, загальні витрати на сушку кукурудзи склали 1,7 млрд. гривень. «Європейські фермери вже давно використовують у годівлі свиней сиру кукурудзу з поля. Це так званий корнаж, який може до 60% використовуватися в рецептах комбікормів для свиней. В Україні цілком може бути впроваджена ця технологія, але вона й досі не реалізована ні на одному зі свинокомплексів» , - зауважив М. Бабенко.

    За його словами, в країнах ЄС рідке годування вже давно домінує над сухим, що дозволяє істотно знизити витрати на сам корм і збалансувати його згідно з потребами тварини. В Україні ж рідке годування застосовується всього на двох підприємствах, інші вважають за краще годувати свиней більш дорогими сухими кормами, тим самим недоотримуючи прибуток.

    Складові організації ефективного кормовиробництва

    Розповідаючи про технологічні інновації кормовиробництва та модернізацію обладнання, завідуючий відділом науково-технічного забезпечення виробництва продукції тваринництва ННЦ «ІМЕСГ» В’ячеслав Братішко назвав основні складові організації ефективного комбікормового виробництва. Щоб розпочати прибутковий бізнес із виробництва комбікормів, потрібно мати елеваторний комплекс з організацією первинного очищення та сушіння зернової сировини, газопровід, транспортні комунікації (залізничний вузол, автошляхи з твердим покриттям). Крім того, потрібні електричні потужності (підстанції) з розрахунку не менше 20 кВт-год. на тонну комбікорму, що планується виробляти. Не обійтися без атестованого підрозділу з контролю якості сировини та продукції на всіх етапах виробництва Ну і звісно, потрібно використовувати надійне технологічне обладнання і подбати про наявність складських приміщень для зберігання готової продукції перед відвантаженням.

    Особливо уважно потрібно віднестися до контролю за якістю виробництва комбікормів.

    Види здійснюваного контролю:

    - вхідний ветеринарно-санітарний контроль сировини;

    - технохімічний контроль якості сировини;

    - технохімічний контроль готової продукції;

    - радіометричний контроль сировини і готової продукції;

    - технологічний та технохімічний контроль зернових компонентів (ячменю, пшениці тощо);

    - контроль за вмістом токсичних речовин у зерні, борошні;

    - контроль за вмістом токсичних речовин у готовій продукції.

     

    Олеся ПАВЛЕНКО





    Схожі новини
  • Приріст виробництва на 5-7%
  • Від початку року поголів’я ВРХ зросло на 3,2%, свиней − на 4,8%, птиці − на 7,9%
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • У 2012 році в Україні значно зросло поголів’я худоби та птиці
  • Херсонська ОДА: Виробництво тваринницької продукції зросло на 4,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Шлях до успіху



В Україні зростає виробництво м’яса птиці та свинини, відповідно, зважаючи на збільшення поголів’я, останні кілька років комбікормове виробництво теж демонструє стійку тенденцію до зростання.

За даними інформаційної компанії «ПроАгро», нині в Україні маємо зростання поголів’я свиней і птиці та зменшення корів. Як розповів під час Міжнародної конференції «Корми для ефективного тваринництва» директор компанії Микола Верницький, за останні п’ять років поголів’я ВРХ знизилось на 6%, зокрема корів - на 9%; свиней збільшилося на 12%, птиці зросло на 20%.

Взагалі ж за 2013 р. поголів’я ВРХ виросло на 3%, свиней – на 4%, птиці – на 5%. Так, згідно інформації, наданої експертами асоціації «Союз птахівників України», на 1 листопада 2013 р. чисельність поголів'я птиці всіх видів по всіх категоріях господарств країни склала 252 млн. голів (на 5,4% вище, ніж за аналогічний період попереднього року). При цьому в сільгосппідприємствах поголів'я птиці збільшилося на 8,3% щодо аналогічного періоду минулого року і налічує 132 млн. голів.

Приріст виробництва на 5-7%

Якщо ж говорити про основні тенденції ринка комбікормів, то за останні 5 років промислове виробництво кормів виросло на 25%, зокрема комбікормів для ВРХ – на 22%, свиней – на 37%, птиці – на 32%. Виробництво інших кормів знизилося на 10%. «Останніми роками обсяг виробництва комбікормів в Україні збільшується на 5-7% щорічно. У 2012 р., за нашими даними, воно склало близько 7,5 млн. тонн. Хоча ємність вітчизняного ринку кормів навіть за нинішньої чисельності стада складає 8,3-8,5 млн. тонн. Отже, перспективи для зростання комбікормового виробництва в країні є і вони навіть дуже непогані», - зазначив Микола Верницький. Крім того, за його словами, сьогодні близько 40% ринку кормів знаходиться в «тіні». Основне виробництво прив’язане до власного споживання, а найбільші виробничі потужності зосереджені в регіонах із найбільшим поголів’ям тварин.

Ще одне спостереження від компанії «ПроАгро»: агрохолдинги виробляють понад 70% промислових комбікормів, шість великих компаній (більше 120 тис. т/рік кожна) виробляють понад 50% всіх кормів, ще 17% – 13 підприємств (50-80 тис. т /рік). Найбільше виробляється кормів для птиці, потім - для свиней.

Експерти зазначають, що при виробництві комбікормів головна стаття затрат припадає на сировину – 68%. Скажімо, на 1 листопада 2013 р. ціни на фуражне зерно знизилися на 23-34%, соняшниковий шрот – на 25%. Тож за останній рік комбікорм для ВРХ подешевшав на 15%, для свиней – на 19%, для птиці – на 13,5%.

Рідкі ефективніші за сухі

На думку генерального директора ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Миколи Бабенка, цілком реально здешевити виробництво і підвищити рентабельність тваринництва завдяки впровадженню сучасних європейських технологій. За словами експерта, сьогодні саме через відсутність інноваційних підходів до годівлі тварин обсяги ринку в галузі свинарства та молочного тваринництва залишаються стабільними або зменшуються. «Світова тенденція останніх років - зростання цін на корми. Однак у світі це не призводить до зменшення поголів'я. В Україні ж цей фактор розцінюється як один із найбільш ризикових для ведення тваринницького бізнесу. Тонна зерна в Україні коштує на 700-800 грн. дешевше, ніж в ЄС, там фермер платить за українську кукурудзу ще й 20% ввізного мита. При цьому собівартість корму в ЄС в еквіваленті дорівнює 6-8 грн., а в Україні - 10-12 грн. в кілограмі живої ваги. Цю різницю можна пояснити різним підходом до виробництва кормів і до годівлі тварин», - відзначає Микола Бабенко.

До того ж у ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» порахували: 2013-го за підвищеної вологості кукурудзи українські фермери витратили газу на сушку сировини на 800 млн. грн., або на 86% більше, ніж торік. Таким чином, загальні витрати на сушку кукурудзи склали 1,7 млрд. гривень. «Європейські фермери вже давно використовують у годівлі свиней сиру кукурудзу з поля. Це так званий корнаж, який може до 60% використовуватися в рецептах комбікормів для свиней. В Україні цілком може бути впроваджена ця технологія, але вона й досі не реалізована ні на одному зі свинокомплексів» , - зауважив М. Бабенко.

За його словами, в країнах ЄС рідке годування вже давно домінує над сухим, що дозволяє істотно знизити витрати на сам корм і збалансувати його згідно з потребами тварини. В Україні ж рідке годування застосовується всього на двох підприємствах, інші вважають за краще годувати свиней більш дорогими сухими кормами, тим самим недоотримуючи прибуток.

Складові організації ефективного кормовиробництва

Розповідаючи про технологічні інновації кормовиробництва та модернізацію обладнання, завідуючий відділом науково-технічного забезпечення виробництва продукції тваринництва ННЦ «ІМЕСГ» В’ячеслав Братішко назвав основні складові організації ефективного комбікормового виробництва. Щоб розпочати прибутковий бізнес із виробництва комбікормів, потрібно мати елеваторний комплекс з організацією первинного очищення та сушіння зернової сировини, газопровід, транспортні комунікації (залізничний вузол, автошляхи з твердим покриттям). Крім того, потрібні електричні потужності (підстанції) з розрахунку не менше 20 кВт-год. на тонну комбікорму, що планується виробляти. Не обійтися без атестованого підрозділу з контролю якості сировини та продукції на всіх етапах виробництва Ну і звісно, потрібно використовувати надійне технологічне обладнання і подбати про наявність складських приміщень для зберігання готової продукції перед відвантаженням.

Особливо уважно потрібно віднестися до контролю за якістю виробництва комбікормів.

Види здійснюваного контролю:

- вхідний ветеринарно-санітарний контроль сировини;

- технохімічний контроль якості сировини;

- технохімічний контроль готової продукції;

- радіометричний контроль сировини і готової продукції;

- технологічний та технохімічний контроль зернових компонентів (ячменю, пшениці тощо);

- контроль за вмістом токсичних речовин у зерні, борошні;

- контроль за вмістом токсичних речовин у готовій продукції.

 

Олеся ПАВЛЕНКО





Схожі новини
  • Приріст виробництва на 5-7%
  • Від початку року поголів’я ВРХ зросло на 3,2%, свиней − на 4,8%, птиці − на 7,9%
  • В Україні зросло поголів’я корів на 1,3%, свиней – на 2,7% та птиці – на 8,7%
  • У 2012 році в Україні значно зросло поголів’я худоби та птиці
  • Херсонська ОДА: Виробництво тваринницької продукції зросло на 4,5%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.