Аграрний тиждень. Україна
» » Конструктивна розмова
» » Конструктивна розмова

    Конструктивна розмова


    Підсумки час від часу дуже корисно підбивати, вважає генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк. Тому кілька разів на рік збирає актив корпорації, керівників свинокомплексів чи головних спеціалістів підприємств, аби проаналізувати ситуацію в галузі, визначити ключові питання, які вимагають якнайшвидшого вирішення, а також узгодити спільні дії для досягнення кращих результатів.

     

    «За десять місяців поточного року підприємства нашої корпорації мали 882647 голів свиней, - наголосив Сергій Андрійович, розпочинаючи нещодавній семінар. – У порівнянні з таким же періодом 2013 року приріст склав 16817 голів. На 11 тис. т ми збільшили і виробництво свинини, а реалізація свиней м’яса збільшилась майже на 14,4 тис. тонн. Підприємствам «Тваринпрому» вдалось також отримати від приплоду на 16817 поросят більше, ніж на аналогічну дату минулого року, середньодобові прирости досягли 542 грамів. А деякі підприємства досягли рівня більше 600 г, зокрема ТОВ «Серволюкс-Генетик» (720 г), СТОВ «Агрофірма «Оржицька» (648 г), ТОВ «Росан-Агро» (637 г), ТОВ «Агрофірма «Вперед» (630 г), ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» (627 г) і ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» (617 г). Це говорить про те, що наші підприємства вміють працювати з генетикою, використовують нові технології в утримуванні й годівлі свиней, а тому й мають високі виробничі показники».

    Крім цього, Сергій Андрійович нагадав присутнім про необхідність працювати за європейськими стандартами якості, щоб отримати можливість експортувати вироблену свинину до країн ЄС. І частина свинокомплексів корпорації вже готова до інспекції, підкреслив Сергій Гнатюк.

    Принагідно він також нагадав, що потрібно вживати всі необхідні заходи, аби на підприємствах «Тваринпрому» забезпечувати стабільну епізоотичну ситуацію, ретельно займатися племінною роботою, покращуючи племінні стада (нині в них велика біла порода складає 67%, ландрас – 19,9%, решта – п’єтрен та інші породи) і продуктивність тварин.

    До речі, нагадав Сергій Гнатюк і про прикрі факти. Так, у 2013-му через різні обставини господарств, які займались свинарством, поменшало майже на п’ять сотень. Щоправда, росте виробництво свинини, і при цьому, що дуже добре, скорочується її імпорт (на 01.11. 2014 р. до України ввезено всього 98 тис. тонн).

    Чимало цікавих цифр, аналізуючи стан справ у тваринництві взагалі, додав директор Департаменту тваринництва МінАП Андрій Гетя. Особливу увагу свинарів привернула його інформація про роботу департаменту над змінами до закону про племінну справу (читайте докладніше про це інтерв’ю А. Геті на стор. 58-59 нашого журналу). Тож свиноводи погоджуються: ситуацію в племсправі потрібно якнайшвидше кардинально змінювати.

    А ветеринари сьогодні стурбовані розповсюдженням африканської чуми свиней (АЧС). Зокрема, запрошений на семінар Мар’ян Троцький, начальник Управління забезпечення протиепізоотичної роботи Держветфітослужби, нагадав присутнім про необхідність роботи свинокомплексів у «закритому режимі». І керівники свинокомплексів, і головні спеціалісти повинні стежити за тим, щоб на територію комплексу не заходили сторонні люди, щоб працювали санпропускники і було обов’язкове переодягання персоналу, який, між іншим, не повинен мати свиней у власному господарстві. У годівлі тварин потрібно використовувати тільки термічно оброблені корми. Не варто нехтувати і таким простим засобом: свинокомплекс обов’язково має бути огородженим. «Зовнішнє середовище, - наголосив Мар’ян Станіславович, - не повинне, так би мовити, проникати на територію свинокомплексу».

    Керівники висловили йому пропозицію: клінічний огляд тварин при реалізації повинні проводити офіційні лікарі ветмедицини господарств. Це дозволить економити час і кошти свинокомплексів. Утім, ці та інші актуальні ветеринарні теми стали майже 30-хвилинною дискусією представника Державної ветслужби і членів корпорації «Тваринпром».

    До речі, жваву зацікавленість вони проявили і до теми профілактики вірусної діареї свиней. Про нюанси перебігу хвороби, а головне, про дії ветеринарів свинокомплексів у випадку захворювання поголів’я детально розповів корифей ветеринарної науки, розробник практичних рекомендацій, співробітник Інституту ветеринарної медицини Олександр Кучерявенко. «Цікаво, - наголосив Сан Санич, як він себе називає, - що 1 г фекалій хворої тварини може стати причиною хвороби 100 мільйонів свиней! Тому, перш за все, вам, керівники свинокомплексів, потрібно знати клініку хвороби, її перебіг, шляхи дезінфекції приміщень і найперші кроки у лікуванні стада, щоб контролювати своїх спеціалістів». Тож учасники семінару дуже уважно слухати Кучерявенка, а потім ще й записали його контактний телефон: треба завжди бути напоготові, а тим паче, якщо є спеціаліст, готовий всіляко допомагати.

    Дбаючи про те, щоб керівники і фахівці підприємств-членів корпорації «Тваринпром» отримували потрібну інформацію, як кажуть, з перших рук, Сергій Гнатюк запросив на семінар щойно обраного народним депутатом Олександра Бакуменка (Олександр Борисович, як відомо, є головою Ради директорів асоціації «Союз птахівників України»). Отже, далі темою розмови стала «дорожня карта», прописана для АПК в Коаліційній угоді, яку урочисто підписали лідери п’яти політичних сил, об’єднаних у коаліцію. Бо саме тим, хто працює в агросекторі й проживає у сільській місцевості, провадити в життя всі реформи, спрямовані на розвиток агропідприємств і сіл, на землях яких ці структури господарюють.

    Зокрема, О. Бакуменко нагадав, що члени коаліції планують забезпечити ефективне землекористування, захищений обіг прав оренди земель сільгосппризначення та захист інтересів власників земельних ділянок (паїв), а також запровадити ефективну систему підтримки вітчизняних агровиробників, насамперед сімейних фермерських господарств, та забезпечити підвищення добробуту селян. Текст угоди має 5 розділів: «Земельна реформа», «Реформування системи державної підтримки сільськогосподарського виробництва та залучення фінансування у галузь», «Сприяння міжнародній торгівлі», «Сталий розвиток сільських територій» та «Реформування лісового господарства».

    «Якщо говорити про земельну реформу, - наголосив Олександр Борисович, - то вже до 1 січня 2016 року потрібно завершити інвентаризацію та розмежування земель сільгосппризначення державної, комунальної та приватної власності, законодавчо врегулювати питання передачі у комунальну власність земель державної власності, розташованих за межами населених пунктів (це потрібно зробити у І кварталі 2015 року). Необхідно удосконалити орендні відносини, законодавчо закріпивши мінімальний строк договору оренди таких земель, і стимулювати середньострокові та довгострокові орендні відносини. Як і багато інших земельних питань».

    Завжди складною для аграріїв була проблема системи державної підтримки агровиробництва. Тож О. Бакуменко запевнив присутніх, що в тексті Коаліційної угоди записано збереження до 1 січня 2018 року чинної системи оподаткування сільгоспвиробників, як це передбачено в Податковому кодексі, та відшкодування ПДВ при експорті сільгосппродукції. До 1 червня 2017 року буде розроблена нова система оподаткування, яка, на думку депутатів-аграріїв, стимулюватиме розвиток агровиробництва. Планується не пізніше ІІ кварталу 2015-го законодавчо вдосконалити систему держпідтримки сільгоспвиробництва, забезпечивши її прозорість (менша кількість програм, чітке і недвозначне формулювання вимог до заявників). Звісно, О. Бакуменко не міг не сказати про акценти у розвитку сільських територій. Головні з них – диверсифікація зайнятості сільського населення (зелений (сільський) туризм, промисли і ремесла, послуги), вдосконалення механізмів регіонального самоуправління, законодавче забезпечення збільшення рівня фінансування місцевих бюджетів тощо. Нове дихання отримає програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» і так далі.

    Та народні обранці чудово розуміють: реформи в АПК неможливі без участі самих аграріїв. Тому народний депутат Олександр Бакуменко, і на цьому він не раз наголосив, дуже сподівається, що керівники свинокомплексів активно доєднаються до процесу реформування. Депутати чекають від них серйозних, ґрунтовних і аргументованих пропозицій: що, як, в які терміни варто зробити, щоб агропідприємства працювали з прибутками, а жителі сіл мали гарантовані робочі місця, зарплату і гідні умови проживання на селі.

    Словом, розмова в «Тваринпромі» вийшла конструктивною. Окрім суто професійних питань, свиноводи обговорили й загальнодержавні. А також ще раз підтвердили: їхня корпорація - дуже потрібне об’єднання, щоб не лише відстоювати суто галузеві питання, а й брати участь у розв’язанні проблем на рівні держави.

     

    Наталія ЛЮПИН

     





    Схожі новини
  • Системна робота – високі результати
  • Системна робота – високі результати
  • Засвоїти урок назавжди
  • Проблеми та перспективи промислового свинарства
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Конструктивна розмова


Підсумки час від часу дуже корисно підбивати, вважає генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк. Тому кілька разів на рік збирає актив корпорації, керівників свинокомплексів чи головних спеціалістів підприємств, аби проаналізувати ситуацію в галузі, визначити ключові питання, які вимагають якнайшвидшого вирішення, а також узгодити спільні дії для досягнення кращих результатів.

 

«За десять місяців поточного року підприємства нашої корпорації мали 882647 голів свиней, - наголосив Сергій Андрійович, розпочинаючи нещодавній семінар. – У порівнянні з таким же періодом 2013 року приріст склав 16817 голів. На 11 тис. т ми збільшили і виробництво свинини, а реалізація свиней м’яса збільшилась майже на 14,4 тис. тонн. Підприємствам «Тваринпрому» вдалось також отримати від приплоду на 16817 поросят більше, ніж на аналогічну дату минулого року, середньодобові прирости досягли 542 грамів. А деякі підприємства досягли рівня більше 600 г, зокрема ТОВ «Серволюкс-Генетик» (720 г), СТОВ «Агрофірма «Оржицька» (648 г), ТОВ «Росан-Агро» (637 г), ТОВ «Агрофірма «Вперед» (630 г), ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» (627 г) і ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» (617 г). Це говорить про те, що наші підприємства вміють працювати з генетикою, використовують нові технології в утримуванні й годівлі свиней, а тому й мають високі виробничі показники».

Крім цього, Сергій Андрійович нагадав присутнім про необхідність працювати за європейськими стандартами якості, щоб отримати можливість експортувати вироблену свинину до країн ЄС. І частина свинокомплексів корпорації вже готова до інспекції, підкреслив Сергій Гнатюк.

Принагідно він також нагадав, що потрібно вживати всі необхідні заходи, аби на підприємствах «Тваринпрому» забезпечувати стабільну епізоотичну ситуацію, ретельно займатися племінною роботою, покращуючи племінні стада (нині в них велика біла порода складає 67%, ландрас – 19,9%, решта – п’єтрен та інші породи) і продуктивність тварин.

До речі, нагадав Сергій Гнатюк і про прикрі факти. Так, у 2013-му через різні обставини господарств, які займались свинарством, поменшало майже на п’ять сотень. Щоправда, росте виробництво свинини, і при цьому, що дуже добре, скорочується її імпорт (на 01.11. 2014 р. до України ввезено всього 98 тис. тонн).

Чимало цікавих цифр, аналізуючи стан справ у тваринництві взагалі, додав директор Департаменту тваринництва МінАП Андрій Гетя. Особливу увагу свинарів привернула його інформація про роботу департаменту над змінами до закону про племінну справу (читайте докладніше про це інтерв’ю А. Геті на стор. 58-59 нашого журналу). Тож свиноводи погоджуються: ситуацію в племсправі потрібно якнайшвидше кардинально змінювати.

А ветеринари сьогодні стурбовані розповсюдженням африканської чуми свиней (АЧС). Зокрема, запрошений на семінар Мар’ян Троцький, начальник Управління забезпечення протиепізоотичної роботи Держветфітослужби, нагадав присутнім про необхідність роботи свинокомплексів у «закритому режимі». І керівники свинокомплексів, і головні спеціалісти повинні стежити за тим, щоб на територію комплексу не заходили сторонні люди, щоб працювали санпропускники і було обов’язкове переодягання персоналу, який, між іншим, не повинен мати свиней у власному господарстві. У годівлі тварин потрібно використовувати тільки термічно оброблені корми. Не варто нехтувати і таким простим засобом: свинокомплекс обов’язково має бути огородженим. «Зовнішнє середовище, - наголосив Мар’ян Станіславович, - не повинне, так би мовити, проникати на територію свинокомплексу».

Керівники висловили йому пропозицію: клінічний огляд тварин при реалізації повинні проводити офіційні лікарі ветмедицини господарств. Це дозволить економити час і кошти свинокомплексів. Утім, ці та інші актуальні ветеринарні теми стали майже 30-хвилинною дискусією представника Державної ветслужби і членів корпорації «Тваринпром».

До речі, жваву зацікавленість вони проявили і до теми профілактики вірусної діареї свиней. Про нюанси перебігу хвороби, а головне, про дії ветеринарів свинокомплексів у випадку захворювання поголів’я детально розповів корифей ветеринарної науки, розробник практичних рекомендацій, співробітник Інституту ветеринарної медицини Олександр Кучерявенко. «Цікаво, - наголосив Сан Санич, як він себе називає, - що 1 г фекалій хворої тварини може стати причиною хвороби 100 мільйонів свиней! Тому, перш за все, вам, керівники свинокомплексів, потрібно знати клініку хвороби, її перебіг, шляхи дезінфекції приміщень і найперші кроки у лікуванні стада, щоб контролювати своїх спеціалістів». Тож учасники семінару дуже уважно слухати Кучерявенка, а потім ще й записали його контактний телефон: треба завжди бути напоготові, а тим паче, якщо є спеціаліст, готовий всіляко допомагати.

Дбаючи про те, щоб керівники і фахівці підприємств-членів корпорації «Тваринпром» отримували потрібну інформацію, як кажуть, з перших рук, Сергій Гнатюк запросив на семінар щойно обраного народним депутатом Олександра Бакуменка (Олександр Борисович, як відомо, є головою Ради директорів асоціації «Союз птахівників України»). Отже, далі темою розмови стала «дорожня карта», прописана для АПК в Коаліційній угоді, яку урочисто підписали лідери п’яти політичних сил, об’єднаних у коаліцію. Бо саме тим, хто працює в агросекторі й проживає у сільській місцевості, провадити в життя всі реформи, спрямовані на розвиток агропідприємств і сіл, на землях яких ці структури господарюють.

Зокрема, О. Бакуменко нагадав, що члени коаліції планують забезпечити ефективне землекористування, захищений обіг прав оренди земель сільгосппризначення та захист інтересів власників земельних ділянок (паїв), а також запровадити ефективну систему підтримки вітчизняних агровиробників, насамперед сімейних фермерських господарств, та забезпечити підвищення добробуту селян. Текст угоди має 5 розділів: «Земельна реформа», «Реформування системи державної підтримки сільськогосподарського виробництва та залучення фінансування у галузь», «Сприяння міжнародній торгівлі», «Сталий розвиток сільських територій» та «Реформування лісового господарства».

«Якщо говорити про земельну реформу, - наголосив Олександр Борисович, - то вже до 1 січня 2016 року потрібно завершити інвентаризацію та розмежування земель сільгосппризначення державної, комунальної та приватної власності, законодавчо врегулювати питання передачі у комунальну власність земель державної власності, розташованих за межами населених пунктів (це потрібно зробити у І кварталі 2015 року). Необхідно удосконалити орендні відносини, законодавчо закріпивши мінімальний строк договору оренди таких земель, і стимулювати середньострокові та довгострокові орендні відносини. Як і багато інших земельних питань».

Завжди складною для аграріїв була проблема системи державної підтримки агровиробництва. Тож О. Бакуменко запевнив присутніх, що в тексті Коаліційної угоди записано збереження до 1 січня 2018 року чинної системи оподаткування сільгоспвиробників, як це передбачено в Податковому кодексі, та відшкодування ПДВ при експорті сільгосппродукції. До 1 червня 2017 року буде розроблена нова система оподаткування, яка, на думку депутатів-аграріїв, стимулюватиме розвиток агровиробництва. Планується не пізніше ІІ кварталу 2015-го законодавчо вдосконалити систему держпідтримки сільгоспвиробництва, забезпечивши її прозорість (менша кількість програм, чітке і недвозначне формулювання вимог до заявників). Звісно, О. Бакуменко не міг не сказати про акценти у розвитку сільських територій. Головні з них – диверсифікація зайнятості сільського населення (зелений (сільський) туризм, промисли і ремесла, послуги), вдосконалення механізмів регіонального самоуправління, законодавче забезпечення збільшення рівня фінансування місцевих бюджетів тощо. Нове дихання отримає програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» і так далі.

Та народні обранці чудово розуміють: реформи в АПК неможливі без участі самих аграріїв. Тому народний депутат Олександр Бакуменко, і на цьому він не раз наголосив, дуже сподівається, що керівники свинокомплексів активно доєднаються до процесу реформування. Депутати чекають від них серйозних, ґрунтовних і аргументованих пропозицій: що, як, в які терміни варто зробити, щоб агропідприємства працювали з прибутками, а жителі сіл мали гарантовані робочі місця, зарплату і гідні умови проживання на селі.

Словом, розмова в «Тваринпромі» вийшла конструктивною. Окрім суто професійних питань, свиноводи обговорили й загальнодержавні. А також ще раз підтвердили: їхня корпорація - дуже потрібне об’єднання, щоб не лише відстоювати суто галузеві питання, а й брати участь у розв’язанні проблем на рівні держави.

 

Наталія ЛЮПИН

 





Схожі новини
  • Системна робота – високі результати
  • Системна робота – високі результати
  • Засвоїти урок назавжди
  • Проблеми та перспективи промислового свинарства
  • Промислове свинарство: реалії та перспективи

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.