Аграрний тиждень. Україна
» » ЗДОРОВЕ ВИМ'Я КОРІВ - ЗАПОРУКА ВИСОКИХ ПОКАЗНИКІВ НАДОЇВ
» » ЗДОРОВЕ ВИМ'Я КОРІВ - ЗАПОРУКА ВИСОКИХ ПОКАЗНИКІВ НАДОЇВ

    ЗДОРОВЕ ВИМ'Я КОРІВ - ЗАПОРУКА ВИСОКИХ ПОКАЗНИКІВ НАДОЇВ


    Від правильної організації своєчасного та якісного догляду за вим'ям корів безпосередньо залежить рівень рентабельності господарства.
    Для регулярного отримання високих показників надоїв вим'я корів має бути чистим, доглянутим і здоровим. Наслідком неправильного догляду за вим'ям, недостатньої гігієни в приміщенні утримання тварин, недотримання технології доїння, незбалансованого харчування може бути виникнення маститу. У науковій літературі Ви знайдете більш ніж достатньо інформації про мастит і ми також хочемо Вам допомогти практичними порадами з накопичився роками досвіду роботи з фермерськими господарствами.

    Що необхідно знати:
    - Економічний збиток від маститу величезний;
    - Лікування маститу коштує дорого і не завжди приносить бажаний результат;
    - У перехворілих на мастит корів продуктивність на колишньому рівні не відновлюється;
    - Вигідніше забезпечити профілактику та навчання персоналу, ніж витрачати кошти на боротьбу з маститом.

    Умовно можна розділити мастити на 3 категорії:
    1. Контагіозна форма - збудниками є найчастіше стафілококи. Переносником інфекції служать руки персоналу, забруднені багаторазові серветки і доїльне обладнання. Стафілококи викликають, як правило, субклінічну форму маститу, яку важко вчасно діагностувати через відсутність у хворих тварин клінічних симптомів, що призводить до широкого поширення інфекції серед поголів'я.
    2. Збудниками другий форми маститу є більшою мірою ентерококи, коли-бактерії, клебсієли і цитробактер. Захворюваність безпосередньо пов'язана з гігієнічним станом у корівнику. Такі мастити протікають, як правило гостро.
    Абсцедуюча форма маститу зустрічається частіше у нетелей і сухостійних корів на пасовищах, рідко у молочних корів, що містяться в корівнику. Інфекція змішана Actinomyces pyogenes в комплексі з анаеробними бактеріями проникає через рани і викликає запалення молочних проток і утворення множинних абсцесів
    3. Для правильної профілактики маститу у корів ми підкажемо Вам кілька простих і необхідних правил гігієни, дотримання яких допоможе уникнути проблем з тваринами.

    Дотримання правил гігієни
    Приступаючи до доїння, недостатньо тільки того, щоб руки оператора були чистими, вим'я корови повинно бути ретельно вимито теплою чистою водою і витерте або чистим рушником. Для цієї мети оптимально підходять м'які чисті багаторазові серветки, індивідуальні кожної корови. Для полегшення роботи оператора і більш якісного догляду дуже зручно використовувати одноразові вологі серветки, які мають оптимальний склад для догляду за вим’ям. Обтирання самих сосків і області навколо них проводять добре віджатою багаторазовою серветкою або сухою одноразовою серветкою, на закінчення кінчик соска обтирають, чистою стороною серветки . Проводячи ці нехитрі процедури Ви не тільки підтримуєте гігієну (видаляючи 80-90% забруднень), але і проводите масаж вимені який позитивно впливає на віддачу молока, тим самим скорочуючи процес доїння, знижує ризик захворювань, активізує діяльність статевої системи.
    Так як основне поширення в практиці (до 40%) має субклінічна форма маститу, щоб уникнути серйозного економічного збитку від бактеріального забруднення молока дуже важливо проводити своєчасну діагностику. У цьому допоможе обов'язкове перед кожним доїнням здоювання перших цівок молока в спеціальний стакан для пробного доїння. Завдяки спеціальній конструкції можна відразу візуально оцінити зміни секрету.
    Плюсом є також те, що молоко від 30 тварин збирається в ємність, а не виливається на підлогу, тим самим сприяючи розмноженню бактерій в доїльному залі. Для ранньої діагностики субклінічного маститу існують і спеціальні прилади, можна, наприклад, скористатися електронним детектором Драмінского.

     
    Ефективно також використання так званої проби Шальма - визначення кількості соматичних клітин у молоці. Суть тесту - додавання спеціальне тестової рідини KerbaTest до молока на панелі з кожної чверті вимені окремо. Результат оцінюють по змінам консистенції і формування слизу в суміші з використанням таблиці.
    Важливо знати, що соскові канали вим’я закриваються тільки через 30-45 хвилин після закінчення доїння, тому в цей період дуже важливо не допустити потрапляння в них патогенної мікрофлори. Для цього після доїння обробку сосків проводять спеціальними дезінфікуючими розчинами, за допомогою склянки зі зворотним клапаном або з обприскувача.
    Ця процедура, а також годування відразу після доїння, щоб тварини не лягали на підлогу до повного закриття соскових каналів, знижує ризик розвитку захворювань молочної залози.
    Пам'ятайте, щоб регулярно отримувати високі надої, необхідно забезпечити правильний менеджмент доїння, чистоту в корівнику і суворе виконання гігієнічних процедур.
    Порради від компанії «PigTec»
    http://pigtec.com/


    Схожі новини
  • Чи страждають надої при хворих копитах?
  • Профілактика маститу корів і акушерської патології у період сухостою
  • Діагностика маститу корів у період сухостою
  • Селяни почали отримувати гроші за доїльні апарати
  • Корови з чіпами

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
500% рентабельности
1
02 листопада

500% рентабельности

Тваринництво
Відео