Аграрний тиждень. Україна
» » «ДАНОША» ВИРОСЛА І ЙДЕ В ПЕРЕРОБКУ
» » «ДАНОША» ВИРОСЛА І ЙДЕ В ПЕРЕРОБКУ

    «ДАНОША» ВИРОСЛА І ЙДЕ В ПЕРЕРОБКУ


    Компанія «Даноша» входить до трійки найбільших підприємств за кількістю поголів’я і є лідером за масштабами реалізації свиней на забій. Сьогодні підприємство має 7 сучасних свиноферм, а племінне поголів’я нараховує близько 14 тис. свиноматок. Але вже на найближчий час у керівництва компанії є масштабні плани з розширення виробництва і будівництва м’ясопереробного та ще одного біогазового заводу. 


    За 13 років роботи в Україні «Даноша» досягла значних результатів, адже виробничі показники компанії прирівнюються до 25% найкращих свиновиробників Данії. І щороку ефективність роботи підприємства тільки зростає.

     

     


    Таємниця в технологіях

    Компанія «Даноша» займається вирощуванням свиней данських порід і реалізацією їх у живій вазі на українському ринку. За підсумками 2016 року компанія поставила понад 23 тис. т свинини, а це більше 286,7 тис. голів. Як розповіла начальник відділу зовнішніх зв'язків і розвитку компанії Любов Богачевська, цього року «Даноша» розпочала експорт у Грузію. Вже продано близько 1 тис. свиней забійної ваги і близько 2 тис. вагою 30 кг - на дорощування.

    «На своїх фермах вирощуємо трипорідний гібрид свиней - Дюрок, Ландрас, Йоркшир, які завезені з Данії, - розповідає керівник виробництва Віктор Робейко. - Ця порода характеризується високим статусом здоров’я, великою кількістю поросят і швидким ростом».

    Організація вирощування свиней на «Даноші» заснована на концепції виробництва на трьох комплексах, коли виробничий цикл поділено на три етапи (свиноматочні ферми, ферми дорощування і ферми відгодівлі). Таким чином свині розміщуються відповідно до їх потреб залежно від віку.

    Першою ланкою виробництва є свиноматочна ферма, де відбувається штучне запліднення свиноматок, народження поросят і утримання їх до 6 кг ваги, а це приблизно 28 днів.

    Компанія має три комплекси з свиноматочним поголів’ям у селах Копанки і Лука Калуського району та Делієве Галицького району. Виробничі приміщення побудовані на основі найкращих технологій, що дозволяє поєднувати високий рівень благополуччя тварин і безпечні умови роботи.

    «Для створення комфортних умов для тварин в приміщеннях підтримується спеціальний температурний режим, а також відповідна система вентиляції та освітлення, - розповідає Віктор Робейко. - Кожна свиноматка за один опорос народжує в середньому 16 поросят, середня вага яких при народженні становить 1,2 кг».

    За результатами 2016 року кількість живонароджених поросят на опорос становила 16,29 голів, кількість відлучених на свиноматку на рік - 32,35 голів, а приріст ваги на відгодівлі - 991 г/день.

    «Торік ми поставили собі вищу планку, плануємо підвищити кількість відлучених поросят на свиноматку в рік до 33,5 голів, збільшити приріст на дорощуванні до 470 г/добу, а на відгодівлі - 1025 г/добу. Плануємо досягти конверсії на відгодівлі до показника 2,75 кормових одиниць на 1 кг приросту», - ділиться планами Віктор Робейко.

    На свинофермах також дотримуються данської технології відгодівлі свиней, яка вважається найефективнішою в світі. Всі корми компанія виготовляє самостійно, використовуючи власну сировинну зернову базу. При цьому кожна група тварин має особливий корм, розроблений за окремими раціонами.

    Комбікормовий завод з виробничою потужністю 2 тис. т/тиждень, розташований на основному майданчику компанії в селі Копанки. Раціони для тварин розробляє данський консультант. Компанія має закритий цикл виробництва, що дозволяє не імпортувати сировину для кормів, а вирощувати їх в Україні.

    За словами Віктора Робейка, цьогоріч саме завдяки поліпшеним кормам компанія планує збільшити виробництво і за 2017-й продати на 10 тис. свиней більше,ніж торік. Також упланах «Даноші» до 2020 року збільшити маточне поголів'я з 14 тис. до 20 тис. у зв'язку з планами розвивати переробку. «У довгостроковій перспективі наша мета - нарощувати поголів'я. М'ясокомбінат, який ми збираємося побудувати, повинен бути забезпечений сировиною. Тому плануємо збільшити маточне поголів'я», - пояснює Віктор Робейко.

     

    Безвідходне виробництво

    Компанія «Даноша» запустила у вересні 2013 року в селі Копанки Калуського району Івано-Франківської області біогазовий завод, інвестувавши 6 млн євро. Завод проектувався під кількість відходів, які виробляють свинарники на цьому майданчику. Перевозити органічний матеріал не практикують з міркувань біобезпеки.

    Щоденно на біогазовий завод надходить 350 м3 гноївки з місцевої ферми, до якої додається 6 т гною з корівника і 36 т силосу. «Основною задачею є виробництво електроенергії і як побічний ефект маємо виробництво тепла, - розповідає керівник біогазового заводу Іван Кальковець. - Є електростанція, метантанки, які дають газ для роботи машини потужністю близко 1200 кВт/год. У процесі бродіння в метантанках власне і утилізовуються всі відходи, які надходять з ферм. До отримння «зеленого тарифу» чистої економічної вигоди не було. Сьогодні ми електроенергію продаємо на ДП «Енергоринок», а 10-15% виробленого об’єму завод використовує для власного споживання. Крім того, забезпечуємо ферму теплом, отримуємо високоякісні органічні добрива і ефективно переробляємо відходи».

    Відпрацьована біомаса, розділена на рідкі та сухі компоненти, у вигляді легкозасвоюваного добрива вивозиться на поля господарства. І за словами Віктора Робейка, врожайність, зокрема зернових культур, з моменту початку господарювання «Даноші» зросла на 60-70% і нині становить близько 60 ц/га.

    Тож отримавши гарний досвід і результати в 2017 році, «Даноша» планує почати будівництво в Івано-Франківській області ще одного біогазового заводу потужністю 1,1 МВт. За словами Любові Богачевської, будівництво розрахованена два роки.

     

    Відповідність стандартам

    Цього року «Даноша» працює над підготовкою до сертифікації згідно Global G.A.P. «За цими стандартами оцінюється як безпека вирощеної продукції, так і безпека всього циклу виробництва, починаючи з кормів і посівного матеріалу й закінчуючи готовою продукцією, - зазначає Любов Богачевська. - Ми плануємо довгостроково свою роботу і йдемо поступово до нашої мети - виготовлення кінцевого продукту. Отримавши сертифікат Global G.A.P., ми зможемо показати нашому споживачеві, що вся продукція є високої якості й повністю безпечна для вживання».

    Заплановано, що до кінця 2017 року будуть сертифіковані три об’єкти «Даноші» в селах Маріямпіль, Делієве і Лани. Наразі на свинофермі в Маріямполітриває заміна напільних решіток у відповідності до стандартів Global G.A.P.

    Як виявилося, якість продуктів харчування залежить навіть від підлоги у стайні.

     

     

    Людмила ОГОРОДНІК

     


    ТзОВ «Даноша» - українська сільськогосподарська компанія зі 100% данськими інвестиціями

    Рік заснування: 2004

    Регіон присутності: Івано-Франківська обл.

    Головний вид діяльності: тваринництво, вирощування свиней

    Супутня діяльність: рослинництво, виробництво комбікормів, біогазу та електроенергії

    Кількість свиноферм: 7

    Маточне поголів’я: 14 тис. свиноматок

    Земельний банк: 13,5 тис. га

    Кількість працівників: понад 700


    Схожі новини
  • Топ-5 найпотужніших виробників свинини України
  • У Чернігівській області побудують новий м’ясокомбінат
  • ІРЛАНДСЬКІ СВИНІ З УКРАЇНСЬКОЮ ПРОПИСКОЮ
  • «Даноша» хоче бути на крок попереду
  • "Даноша" вирощує в Україні свиней... без сала

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.