Аграрний тиждень. Україна
» » Заробити на індиках
» » Заробити на індиках

    Заробити на індиках


    В Україні в структурі виробництва м’яса птиці на індичатину припадає лише 2,5%, але експерти ринку прогнозують, що найближчим часом варто очікувати зростання попиту на цей вид м’яса як на внутрішньому, так і на світових ринках. В ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський», який є одним із лідерів в Україні з виробництва індички, переконані: вирощування індиків є вигідною альтернативою вирощуванню бройлерів і свиней.

     

    За словами експерта міжнародної компанії Kartzfehn Олександра Куліченка, попит на м’ясо птиці в світі стійко зростатиме. «До 2030 року ринок тваринництва виглядатиме наступним чином: потреба у злакових культурах зросте на 8%, на свинину - на 19%, на м’ясо птиці - на 17% та на молочну продукцію на 10%, – констатує Олександр. – Потреба у збільшенні виробництва буде спричинена ростом кількості населення Землі й водночас зменшенням кількості ріллі на одну особу. Так, у 1950 році на одну людину припадало майже 0,5 га ріллі, а в 2030-му цей показник зменшиться до 0,2 га.

    Якщо говорити про ринок м’яса, то свинина залишатиметься майже на тому самому рівні до 2030 року, а ось структура споживання м’яса птиці буде збільшуватися. Якщо в 1980 році її частка становила лише 19%, то експерти прогнозують ріст споживання до 40%. І попит на цей вид м’яса постійно зростатиме».

    За підрахунками асоціації «Союз птахівників України», світове виробництво м'яса всіх видів у 2025 році зросте на 16% у порівнянні з середнім обсягом виробництва в 2013-2015 роках. Водночас у 2025-му обсяг світового експорту в середньому зросте на 22% у порівнянні з 2013-15 роками і складе близько 38,6 млн т (у забійній вазі) проти 31,7 млн т у 2015 році.

     

    Індичка в Україні

    Ринок індичатини в нашій країні ще далекий від насичення і демонструє інвестиційну привабливість: щороку він росте на 20-30%, а рентабельність бізнесу становить 20-25%. Такі цифри наводять аналітики компанії Pro-Consulting, розповідаючи, що індиківництво поступово почало відроджуватися у 2002-2003 рокахЗа останні 5 років частка індичого м'яса в загальному сегменті м'ясної продукції становить 1,5-2%. Але на сьогоднішній день національні виробники отримують у 5 разів менше індичого м'яса, ніж дозволяють існуючі потужності.

    Як розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, починаючи з 2012-го промислове виробництво мяса індиків збільшилось на 36%. Вирощуванням індиків в Україні займаються більше 20 підприємств, утім десяток з них забезпечують 97% від загального обсягу виробництва.

    Попит на м'ясо індички в світі досить великий. Наприклад, в Ізраїлі щорічно одна людина споживає 12 кг індичого м'яса, в США – 8 кг, в Польщі - 6 кг. Кожен українець за підсумками 2016 року споживає 23,7 кг мяса птиці, з них на індичку припадає лише 800 грамів.

    Отож розвиватись і нарощувати виробництво галузі індиківництва є куди. Але, за словами Олександра Куліченка, перед виробниками постануть нові виклики - постійно підвищувати продуктивність в умовах лімітованих ресурсів і при цьому потрібно дбати про зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та все більше звертати увагу на благополуччя тварин.

     

    «Інделіка» планує стати квочкою

    ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський» раніше спеціалізувалося на інкубації та підрощуванні молодняка для птахофабрик яєчного напрямку, але 10 років тому було перепрофільоване на виробництво м’яса індички. Близько 6 років тому підприємство почало займатися ще й глибокою переробкою м’яса, виробляючи продукцію під торговою маркою «Інделіка».

    «Підприємство здійснює повний цикл виробництва - вирощування індиків, переробку та упаковку готової продукції. Загалом наше підприємство складається з двох основних виробничих блоків. Блок вирощування птиці, а це 16 пташників загальною площею 25,5 тис. м2, де за рік виробляється 4,5-5 тис. тонн м’яса індички, – розповідає директор з виробництва ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський» Костянтин Литвинюк. – Другий - блок виробництва та переробки м’яса індички, куди входить забійний цех і підрозділ переробки, який обладнаний сучасним високотехнологічним німецьким обладнанням з виробництва фаршу, нарізки та пакування продукції. В 2015 році розпочав роботу ковбасний цех потужністю 2 тонни виробів за зміну.  Виробництво ТМ «Інделіка» здійснюється у повному закритому режимі, що дозволяє уникати контакту птиці із зовнішнім середовищем і є гарантією безпеки продукції». 

    «Племптахорадгосп «Броварський» входить до трійки найбільших виробників індичатини в Україні. З минулого року підприємство почало експортувати м'ясо індика, і нині філе, бедра і крила ТМ «Інделіка» продаються в Йорданію, Грузію, Бенін і, за словами Костянтина Володимировича, в короткій перспективі вийдуть на ринок Саудівської Аравії та Іраку. Наразі підприємство чекає на отримання сертифікації «Халяль».

    На ППР «Броварський» впроваджена система контролю за принципами НАССР. За результатами проведених аудитів, міжнародний орган сертифікації компанія Бюро Верітас визнала рівень виробництва з «Первинної переробки та виробництва напівфабрикатів з м’яса та субпродуктів індика» як такий, що відповідає вимогам системи управління безпечністю продукції і видала міжнародний сертифікат на виробництво за схемою стандарту FSSC 22000.

    «Процес отримання сертифікації для кожної країни різний і складний. Передбачається чітке виконання певних вимог від початку процесу вирощування птиці й до забою. Кожна країна має свої певні вимоги, - розповідає Костянтин Литвинюк. - Наразі ми отримуємо сертифікат для поставок індичатини в Саудівську Аравію і мали від експертів 29 зауважень, але всі зауваження усунули. Сподіваюсь, що вже в найближчі місяці ми отримаємо дозвіл на поставку продукції в цю країну».

    Сьогодні обсяг експорту ППР «Броварський» на рівні 100 тонн/місяць, але контракти дозволяють підприємству подвоїти поставки. Компанія має змогу експорту і пропонує агропідприємствам і фермерським господарствам співробітництво. «Ми хочемо залучити до партнерського співробітництва сільгоспвиробників для збільшення виробництва індичатини в Україні, – пояснює Костянтин Володимирович. - Фермери, які вирощують індиків, можуть привозити птицю до нашого забійного цеху, де ми її перероблятимемо. Виробникам, які погодяться працювати з нами, надаватимемо допомогу: постачатимемо індичат з Німеччини, надамо рекомендації з годівлі й ветеринарії, розповімо про технологію утримання. Ми це робимо, бо наші потужності готові до збільшення поголів’я вдвічі, забійний цех і комбікормовий завод, виробнича потужність якого складає 100 т/добу, нині завантажені лише наполовину. Тож хочемо на партнерських умовах забезпечити заробіток іншим виробникам і одночасно вирішити питання з повного завантаження нашого виробництва».

    А крім цього ППР «Броварський» спільно з німецькими партнерами - компанією Prüllage Systeme GmbH, яка постачає обладнання для птахофабрик, планують цього року розпочати будівництво ще одного виробничого майданчика площею 10 тис. м2. Введення в експлуатацію нових потужностей дозволить підприємству додатково виробляти 2 тис. т мяса на рік.

    «І хоча сьогодні в Україні поки немає належної культури споживання індичого м’яса, хочу відмітити: той, хто слідкує за здоровим способом життя, переходить на споживання індички. Тому внутрішньому ринку є куди рости, - наголошує Костянтин Володимирович. - М'ясо індички легко засвоюється, поживне і дієтичне, багате на протеїн і водночас має низький вміст жиру. Крім того, індичатина містить вітаміни групи В, є джерелом цинку, який підвищує імунітет, сприяє правильному засвоєнню жирів, білків та вуглеводів, містить багато фосфору, заліза, калію, магнію».

     

    Портрет компанії

    Назва: ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський»

    Місце розташування: с. Рожівка Броварського району Київської області

    Дата заснування: 1975 рік

    Напрям діяльності: промислове виробництво м’яса індички, переробка і виготовлення продукції під власною торговою маркою «Інделіка»

    Потужності: 16 пташників, забійний цех, кормовий завод, цех з переробки

    Обсяг виробництва: 4,5-5 тис. тонн м’яса на рік

    Продукція ТМ «Інделіка» відзначається високою якістю, адже на кожному етапі виробництва ведеться жорсткий контроль з виконання екологічних, технологічних і санітарних вимог, а в годівлі індички використовуються якісні корми українського виробництва без генетичних модифікацій та стимуляторів росту. Головним партнером ППР «Броварський» із годівлі, що надає консультаційні послуги в складанні раціонів та високоякісні корми і кормові добавки, є ГК «АгроВет Атлантик». 

     

     

     

     

     

    Олег ОСІПЕНКОкерівник бізнес-напряму «Птиця» ГК «АгроВет Атлантик»

    Одним із найважливіших аспектів успішного вирощування індички є правильна годівля. Особливо це важливо у перші три тижні життя, оскільки жива маса індика в кінці вирощування прямо пропорційно залежить від темпів росту впродовж перших тижнів життя. Це пов’язано з фізіологією курчати, яке в престартерний період відчуває стрес від зміни навколишніх умов, транспортування. Також у цей період відбувається раптовий перехід від споживання індичам поживних речовин залишкового жовтка до перетравлення та засвоєння рослинних кормів, активно розвиваються ШКТ, внутрішні органи, системи організму та скелет. Тому ГК «АгроВет Атлантик» має розроблену програму годівлі індичат у перші 3 тижні життя.



    Схожі новини
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Заробити на індиках


В Україні в структурі виробництва м’яса птиці на індичатину припадає лише 2,5%, але експерти ринку прогнозують, що найближчим часом варто очікувати зростання попиту на цей вид м’яса як на внутрішньому, так і на світових ринках. В ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський», який є одним із лідерів в Україні з виробництва індички, переконані: вирощування індиків є вигідною альтернативою вирощуванню бройлерів і свиней.

 

За словами експерта міжнародної компанії Kartzfehn Олександра Куліченка, попит на м’ясо птиці в світі стійко зростатиме. «До 2030 року ринок тваринництва виглядатиме наступним чином: потреба у злакових культурах зросте на 8%, на свинину - на 19%, на м’ясо птиці - на 17% та на молочну продукцію на 10%, – констатує Олександр. – Потреба у збільшенні виробництва буде спричинена ростом кількості населення Землі й водночас зменшенням кількості ріллі на одну особу. Так, у 1950 році на одну людину припадало майже 0,5 га ріллі, а в 2030-му цей показник зменшиться до 0,2 га.

Якщо говорити про ринок м’яса, то свинина залишатиметься майже на тому самому рівні до 2030 року, а ось структура споживання м’яса птиці буде збільшуватися. Якщо в 1980 році її частка становила лише 19%, то експерти прогнозують ріст споживання до 40%. І попит на цей вид м’яса постійно зростатиме».

За підрахунками асоціації «Союз птахівників України», світове виробництво м'яса всіх видів у 2025 році зросте на 16% у порівнянні з середнім обсягом виробництва в 2013-2015 роках. Водночас у 2025-му обсяг світового експорту в середньому зросте на 22% у порівнянні з 2013-15 роками і складе близько 38,6 млн т (у забійній вазі) проти 31,7 млн т у 2015 році.

 

Індичка в Україні

Ринок індичатини в нашій країні ще далекий від насичення і демонструє інвестиційну привабливість: щороку він росте на 20-30%, а рентабельність бізнесу становить 20-25%. Такі цифри наводять аналітики компанії Pro-Consulting, розповідаючи, що індиківництво поступово почало відроджуватися у 2002-2003 рокахЗа останні 5 років частка індичого м'яса в загальному сегменті м'ясної продукції становить 1,5-2%. Але на сьогоднішній день національні виробники отримують у 5 разів менше індичого м'яса, ніж дозволяють існуючі потужності.

Як розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, починаючи з 2012-го промислове виробництво мяса індиків збільшилось на 36%. Вирощуванням індиків в Україні займаються більше 20 підприємств, утім десяток з них забезпечують 97% від загального обсягу виробництва.

Попит на м'ясо індички в світі досить великий. Наприклад, в Ізраїлі щорічно одна людина споживає 12 кг індичого м'яса, в США – 8 кг, в Польщі - 6 кг. Кожен українець за підсумками 2016 року споживає 23,7 кг мяса птиці, з них на індичку припадає лише 800 грамів.

Отож розвиватись і нарощувати виробництво галузі індиківництва є куди. Але, за словами Олександра Куліченка, перед виробниками постануть нові виклики - постійно підвищувати продуктивність в умовах лімітованих ресурсів і при цьому потрібно дбати про зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та все більше звертати увагу на благополуччя тварин.

 

«Інделіка» планує стати квочкою

ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський» раніше спеціалізувалося на інкубації та підрощуванні молодняка для птахофабрик яєчного напрямку, але 10 років тому було перепрофільоване на виробництво м’яса індички. Близько 6 років тому підприємство почало займатися ще й глибокою переробкою м’яса, виробляючи продукцію під торговою маркою «Інделіка».

«Підприємство здійснює повний цикл виробництва - вирощування індиків, переробку та упаковку готової продукції. Загалом наше підприємство складається з двох основних виробничих блоків. Блок вирощування птиці, а це 16 пташників загальною площею 25,5 тис. м2, де за рік виробляється 4,5-5 тис. тонн м’яса індички, – розповідає директор з виробництва ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський» Костянтин Литвинюк. – Другий - блок виробництва та переробки м’яса індички, куди входить забійний цех і підрозділ переробки, який обладнаний сучасним високотехнологічним німецьким обладнанням з виробництва фаршу, нарізки та пакування продукції. В 2015 році розпочав роботу ковбасний цех потужністю 2 тонни виробів за зміну.  Виробництво ТМ «Інделіка» здійснюється у повному закритому режимі, що дозволяє уникати контакту птиці із зовнішнім середовищем і є гарантією безпеки продукції». 

«Племптахорадгосп «Броварський» входить до трійки найбільших виробників індичатини в Україні. З минулого року підприємство почало експортувати м'ясо індика, і нині філе, бедра і крила ТМ «Інделіка» продаються в Йорданію, Грузію, Бенін і, за словами Костянтина Володимировича, в короткій перспективі вийдуть на ринок Саудівської Аравії та Іраку. Наразі підприємство чекає на отримання сертифікації «Халяль».

На ППР «Броварський» впроваджена система контролю за принципами НАССР. За результатами проведених аудитів, міжнародний орган сертифікації компанія Бюро Верітас визнала рівень виробництва з «Первинної переробки та виробництва напівфабрикатів з м’яса та субпродуктів індика» як такий, що відповідає вимогам системи управління безпечністю продукції і видала міжнародний сертифікат на виробництво за схемою стандарту FSSC 22000.

«Процес отримання сертифікації для кожної країни різний і складний. Передбачається чітке виконання певних вимог від початку процесу вирощування птиці й до забою. Кожна країна має свої певні вимоги, - розповідає Костянтин Литвинюк. - Наразі ми отримуємо сертифікат для поставок індичатини в Саудівську Аравію і мали від експертів 29 зауважень, але всі зауваження усунули. Сподіваюсь, що вже в найближчі місяці ми отримаємо дозвіл на поставку продукції в цю країну».

Сьогодні обсяг експорту ППР «Броварський» на рівні 100 тонн/місяць, але контракти дозволяють підприємству подвоїти поставки. Компанія має змогу експорту і пропонує агропідприємствам і фермерським господарствам співробітництво. «Ми хочемо залучити до партнерського співробітництва сільгоспвиробників для збільшення виробництва індичатини в Україні, – пояснює Костянтин Володимирович. - Фермери, які вирощують індиків, можуть привозити птицю до нашого забійного цеху, де ми її перероблятимемо. Виробникам, які погодяться працювати з нами, надаватимемо допомогу: постачатимемо індичат з Німеччини, надамо рекомендації з годівлі й ветеринарії, розповімо про технологію утримання. Ми це робимо, бо наші потужності готові до збільшення поголів’я вдвічі, забійний цех і комбікормовий завод, виробнича потужність якого складає 100 т/добу, нині завантажені лише наполовину. Тож хочемо на партнерських умовах забезпечити заробіток іншим виробникам і одночасно вирішити питання з повного завантаження нашого виробництва».

А крім цього ППР «Броварський» спільно з німецькими партнерами - компанією Prüllage Systeme GmbH, яка постачає обладнання для птахофабрик, планують цього року розпочати будівництво ще одного виробничого майданчика площею 10 тис. м2. Введення в експлуатацію нових потужностей дозволить підприємству додатково виробляти 2 тис. т мяса на рік.

«І хоча сьогодні в Україні поки немає належної культури споживання індичого м’яса, хочу відмітити: той, хто слідкує за здоровим способом життя, переходить на споживання індички. Тому внутрішньому ринку є куди рости, - наголошує Костянтин Володимирович. - М'ясо індички легко засвоюється, поживне і дієтичне, багате на протеїн і водночас має низький вміст жиру. Крім того, індичатина містить вітаміни групи В, є джерелом цинку, який підвищує імунітет, сприяє правильному засвоєнню жирів, білків та вуглеводів, містить багато фосфору, заліза, калію, магнію».

 

Портрет компанії

Назва: ПАТ «Племптахорадгосп «Броварський»

Місце розташування: с. Рожівка Броварського району Київської області

Дата заснування: 1975 рік

Напрям діяльності: промислове виробництво м’яса індички, переробка і виготовлення продукції під власною торговою маркою «Інделіка»

Потужності: 16 пташників, забійний цех, кормовий завод, цех з переробки

Обсяг виробництва: 4,5-5 тис. тонн м’яса на рік

Продукція ТМ «Інделіка» відзначається високою якістю, адже на кожному етапі виробництва ведеться жорсткий контроль з виконання екологічних, технологічних і санітарних вимог, а в годівлі індички використовуються якісні корми українського виробництва без генетичних модифікацій та стимуляторів росту. Головним партнером ППР «Броварський» із годівлі, що надає консультаційні послуги в складанні раціонів та високоякісні корми і кормові добавки, є ГК «АгроВет Атлантик». 

 

 

 

 

 

Олег ОСІПЕНКОкерівник бізнес-напряму «Птиця» ГК «АгроВет Атлантик»

Одним із найважливіших аспектів успішного вирощування індички є правильна годівля. Особливо це важливо у перші три тижні життя, оскільки жива маса індика в кінці вирощування прямо пропорційно залежить від темпів росту впродовж перших тижнів життя. Це пов’язано з фізіологією курчати, яке в престартерний період відчуває стрес від зміни навколишніх умов, транспортування. Також у цей період відбувається раптовий перехід від споживання індичам поживних речовин залишкового жовтка до перетравлення та засвоєння рослинних кормів, активно розвиваються ШКТ, внутрішні органи, системи організму та скелет. Тому ГК «АгроВет Атлантик» має розроблену програму годівлі індичат у перші 3 тижні життя.



Схожі новини
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.