Аграрний тиждень. Україна
» » Особливості годівлі і утримання корів-первісток
» » Особливості годівлі і утримання корів-первісток

    Особливості годівлі і утримання корів-первісток


    короваПродовження. Початок читайте, будь ласка, в №13 нашої газети.

     

    На підставі узагальнення досліджень на коровах-первістках різних порід доведено, що зниження надоїв молока за другу лактацію корів зумовлюють такі паратипові чинники:

    - нетелі не досягали відповідного розміру і кондиції до першого отелення;

    - в період лактації первістки одержували раціони з низькою концентрацією енергії і протеїну; відсутність добавки корму на ріст та підтримання оптимальної вгодованості;

    - первістки після отелення мали відносно короткий сервіс-період;

    - висока молочна продуктивність первісток підтримувалась за рахунок внутрішніх резервів організму;

    - корови після першої лактації мали вкорочений сухостійний період; неповноцінна годівля тільних сухостійних корів, що призводила до відсутності резервів тіла та недостатньої їх вгодованості перед початком другої лактації;

    - порушення відтворної функції тварин; у первісток частіше ніж у старих корів відмічаються післяпологові ускладнення;

    - зниження імунітету та різні захворювання, які спостерігались впродовж першої і другої лактацій.

    Слід зазначити, що технологія використання тварин з незавершеним ростом має базуватися на особливостях фізіологічного стану тварин та характеру перебігу обміну речовин у цей період. Вони обумовлені тим, що в організмі тварин вперше відбуваються складні морфолого-функціональні зміни у репродуктивних органах, а вагітність, отелення і лактація проходять ще при триваючому рості та формуванні організму. Корови впродовж перших двох лактацій мають менший об'єм шлунково-кишкового тракту, відповідно в них на 18-26% нижче споживання сухої речовини кормів. Тварини на поїдання кормів витрачають на 10-15% більше часу порівняно з повновіковими коровами. Ось чому вони не з'їдають потрібної їм норми корму, особливо коли утримуються разом зі старими коровами, ще й у великих групах.

    Нами на підставі вивчення 7621 лактацій корів чорно-рябої породи встановлено, що найбільш високу продуктивність в наступну лактацію визначає сухостійний період, який триває 55-65 днів. Його тривалість більша або менша знижує надій на 6-15%. Корови-первістки в першу третину лактації використовують жирові запаси тіла для синтезу молока більш інтенсивно і мають більш похилу лактаційну криву, а спад надоїв протягом лактації проходить більш повільно, ніж у корів після закінчення росту. Крім того, молоді тварини також більш чутливі до стресових ситуацій і порушень технології годівлі, утримання та догляду.

    На підставі результатів власних наукових досліджень та узагальнення відомостей з літератури і виробничого досвіду нами розроблені практичні рекомендації з запобігання зниження надоїв молока впродовж другої лактації, які зводяться до наступного:

    • Оптимальне вирощування ремонтних телиць і проведення отелення нетелей молочних порід, що забезпечує ними 80-85% живої маси і 95-97% висоти в холці повновікових корів.
    • Тривалість сервіс-періоду після першого отелення має бути не менше 40, а сухостійного - 60 днів.
    • У великих стадах первісток формують у окремі групи, що запобігає виникненню конкуренції з дорослими коровами при поїданні корму. За цих умов при кваліфікованому догляді тварини продукують на 12-18% молока більше, рідше хворіють на мастит і його легше діагностувати. У змішаних групах слід забезпечити достатній фронт годівлі - не менше 0,7 м на голову. Для зменшення ризику зараження маститом від старших корів доїти первісток належить першими.
    • З метою повноцінного роздоювання у першу і наступні лактації первісток слід доїти тричі на добу. За такої технології надої первісток підвищуються на 6-14%, споживання кормів - на 5-6%, зменшується захворюваність корів на мастит.
    • Важливою умовою одержання високої молочної продуктивності та підтримання постійного росту тварин і стійкості лактації упродовж перших двох лактацій є організація їх повноцінної годівлі. Для адаптації шлунково-кишкового тракту до раціонів, які плануються згодовувати в період лактації, нетелям за п'ять тижнів до отелення, а коровам за три - слід поступово, залежно від вгодованості, збільшувати рівень доступної для обміну енергії за рахунок концкормів до 0,5-0,75% від їх живої маси. Підгодівля концентрованими кормами на стадії глибокої тільності особливо необхідна в зв'язку з тим, що в цей період посилюється тиск плоду і провізорних утворень у матці на серцево-судинну, травну системи, а споживання об'ємистих кормів тваринами зменшується. За умов відсутності жирових резервів тіла для другої лактації слід підвищувати концентрацію енергії в раціоні не тільки за рахунок концкормів, а і за рахунок об'ємистих кормів високої якості. Оптимальна концентрація енергії в раціонах нетелей і корів у період сухостою після першої лактації має складати 0,80-0,85 корм. од. і 9,5-9,8 МДж та 12-13% сирого протеїну. В раціоні об'ємисті корми мають складати 1,6-1,8% від живої маси тварин.
    • На початку лактації слід запобігати недогодівлі корів. Додаткове енергетичне живлення в перші три місяці лактації ефективно впливає і на всю лактацію. Але при цьому недоцільно порушувати оптимальне співвідношення між рівнем концентратів і об'ємистих кормів. Сіно коровам згодовують першим, а потім концентровані та інші корми. За таких умов у рубці створюється середовище, що запобігає швидкій ферментації концкормів та підвищенню кислотності. Оптимальна енергетична щільність раціону корів першої і другої лактації складає 0,88-0,95 корм. од. і 9,8-10,5 МДж обмінної енергії та 15-17% протеїну в 1 кг сухої речовини раціону, залежно від продуктивності тварин.
    • За першу лактацію корови крупних молочних порід мають збільшити живу масу на 60-70 кілограмів. Це забезпечує нормальний стан тварин перед початком другої лактації.
    • Оптимальна вгодованість нетелей і корів перед отеленням має складати 3,5-4,0 бали (вищесередня і заводська вгодованість), а лактуючих корів - в перший період лактації (1-100 днів) - 2,5-3,0 бали, в другий (101-200 днів) - 3,0 і в третій (201-305 днів) - 3,0-3,5 бали. Нами встановлено, що тварини утримують нижчесередню вгодованість навіть протягом першої половини лактації. В стадах є близько 10% корів, які в період лактації несуттєво знижують вгодованість і живу масу. Не встановлено вірогідної різниці в продуктивності тварин, які знижують, і тих, що не втрачають вгодованість впродовж лактації.
    • Коровам-первісткам слід забезпечувати додаткову даванку кормів не тільки в період роздоювання, а і протягом першої половини лактації, а окремим тваринам - і усієї лактації. Введення коровам першої і другої лактації надбавки до раціону залежно від надою молока і вгодованості на рівні 2-4 корм. од. з відповідним вмістом протеїну та інших поживних речовин дає можливість створити в тілі резерв, виявити потенційні можливості тварин та підтримувати високу стійку лактаційну криву.
    • Лактуючим молодим коровам, які мають високу молочну продуктивність (більше 35 кг за добу), помітно знижують живу масу і вгодованість, необхідно включати до раціону тваринний жир.

    Таким чином, результати досліджень засвідчують, що корови-первістки вимагають більшої уваги щодо годівлі, утримання і догляду порівняно з повновіковими коровами. Додаткові витрати праці й засобів окупляться народженням здорового, життєздатного приплоду, збільшенням продуктивності, підтриманням оптимальної відтворної функції та тривалим використанням тварин.

     

                                                                                   Микола ГАВРИЛЕНКО,

                                                              кандидат сільськогосподарських наук

                                                                                 Григорій ШАРАПА,

                                                                               кандидат біологічних наук

                                               Інститут розведення і генетики тварин НААН





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Особливості годівлі і утримання корів-первісток


короваПродовження. Початок читайте, будь ласка, в №13 нашої газети.

 

На підставі узагальнення досліджень на коровах-первістках різних порід доведено, що зниження надоїв молока за другу лактацію корів зумовлюють такі паратипові чинники:

- нетелі не досягали відповідного розміру і кондиції до першого отелення;

- в період лактації первістки одержували раціони з низькою концентрацією енергії і протеїну; відсутність добавки корму на ріст та підтримання оптимальної вгодованості;

- первістки після отелення мали відносно короткий сервіс-період;

- висока молочна продуктивність первісток підтримувалась за рахунок внутрішніх резервів організму;

- корови після першої лактації мали вкорочений сухостійний період; неповноцінна годівля тільних сухостійних корів, що призводила до відсутності резервів тіла та недостатньої їх вгодованості перед початком другої лактації;

- порушення відтворної функції тварин; у первісток частіше ніж у старих корів відмічаються післяпологові ускладнення;

- зниження імунітету та різні захворювання, які спостерігались впродовж першої і другої лактацій.

Слід зазначити, що технологія використання тварин з незавершеним ростом має базуватися на особливостях фізіологічного стану тварин та характеру перебігу обміну речовин у цей період. Вони обумовлені тим, що в організмі тварин вперше відбуваються складні морфолого-функціональні зміни у репродуктивних органах, а вагітність, отелення і лактація проходять ще при триваючому рості та формуванні організму. Корови впродовж перших двох лактацій мають менший об'єм шлунково-кишкового тракту, відповідно в них на 18-26% нижче споживання сухої речовини кормів. Тварини на поїдання кормів витрачають на 10-15% більше часу порівняно з повновіковими коровами. Ось чому вони не з'їдають потрібної їм норми корму, особливо коли утримуються разом зі старими коровами, ще й у великих групах.

Нами на підставі вивчення 7621 лактацій корів чорно-рябої породи встановлено, що найбільш високу продуктивність в наступну лактацію визначає сухостійний період, який триває 55-65 днів. Його тривалість більша або менша знижує надій на 6-15%. Корови-первістки в першу третину лактації використовують жирові запаси тіла для синтезу молока більш інтенсивно і мають більш похилу лактаційну криву, а спад надоїв протягом лактації проходить більш повільно, ніж у корів після закінчення росту. Крім того, молоді тварини також більш чутливі до стресових ситуацій і порушень технології годівлі, утримання та догляду.

На підставі результатів власних наукових досліджень та узагальнення відомостей з літератури і виробничого досвіду нами розроблені практичні рекомендації з запобігання зниження надоїв молока впродовж другої лактації, які зводяться до наступного:

Таким чином, результати досліджень засвідчують, що корови-первістки вимагають більшої уваги щодо годівлі, утримання і догляду порівняно з повновіковими коровами. Додаткові витрати праці й засобів окупляться народженням здорового, життєздатного приплоду, збільшенням продуктивності, підтриманням оптимальної відтворної функції та тривалим використанням тварин.

 

                                                                               Микола ГАВРИЛЕНКО,

                                                          кандидат сільськогосподарських наук

                                                                             Григорій ШАРАПА,

                                                                           кандидат біологічних наук

                                           Інститут розведення і генетики тварин НААН





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.