Аграрний тиждень. Україна
» » М'ясний симентал для передгір’я Карпат
» » М'ясний симентал для передгір’я Карпат

    М'ясний симентал для передгір’я Карпат


    Нині актуальним в умовах ринку є завдання селекційно-генетичними методами створити на базі місцевих сименталів м’ясний симентал з використанням кращого генофонду симентальської породи м’ясного напрямку продуктивності зарубіжної та вітчизняної селекції для отримання конкурентоздатної яловичини в Карпатському регіоні Буковини. 

    При створенні нового буковинського типу м’ясного сименталу нової генерації худоби науковці, спеціалісти-тваринники сформували більш продуктивну худобу з високою інтенсивністю енергії росту і м’ясною продуктивністю відповідно до господарсько-кліматичних умов базового господарства ДПДГ «Чернівецьке». 

    Прикладом створення таким шляхом нової генерації м’ясної худоби було завезення бугаїв-плідників м’ясного сименталу зарубіжного походження й перетворення на буковинський тип м’ясного сименталу нової популяції симентальської м’ясної породи великої рогатої худоби.

    Порівняно простим методом щодо заміни симентальської породи було поглинальне схрещування, яке передбачало послідовне, до 4-5 поколінь, використання на матках місцевого буковинського сименталу комбінованого напрямку продуктивності й кожного наступного покоління осіменіння поліпшуючими бугаями-плідниками м’ясного сименталу зарубіжної селекції. При цьому відбулася повна заміна симентальської породи на більш продуктивну з генетичним м’ясним потенціалом, яка прижилася в передгірній зоні області.

    Виявлено, що насправді спадковість місцевих сименталів, які були в даному господарстві на початку формування нової генерації сименталів, визначалась пристосованістю до кормових і кліматичних умов для даного регіону.

    Цьому сприяли, перш за все, природний відбір, традиції штучного відбору і те, що на різних етапах породоутворювального процесу використовували не тільки помісних маток, а й чистопорідних оцінених бугаїв-плідників за нащадками.

    Тому, незважаючи на збереження назви поліпшуючої породи, в господарстві при поглинальному схрещуванні створилася нова генерація м’ясного сименталу зі своїм генофондом і господарсько-біологічними особливостями для розведення в передгірській зоні Буковини та в інших регіонах України.

    Формування симентальської м’ясної худоби нового типу прискорювали за рахунок використання худоби симентальської м’ясної породи зарубіжної та вітчизняної селекції, що дозволило одержувати живу масу телят при відлученні у 7-місячному віці на рівні 195-225 кг згідно затвердженого нового стандарту для даної породи. Для цього створили зональний вітчизняний тип м’ясного комолого сименталу, використовуючи місцевий та світовий генофонд.

    Виведення нових ліній на перспективу нерозривно пов’язано з виведенням високопродуктивних родин. Лінії базуються на родинах, в яких одержують майбутніх продовжувачів ліній. Через новостворені родини худоби нової генерації одні лінії збагачують спадковість інших.

    Родоначальниками ліній на перших етапах створення м’ясного комолого сименталу були бугаї м’ясного сименталу, а родоначальницями нових родин є матки, які дали початок новому типу, що відбиває основні їх особливості за стандартами і генотипом. Останнє передбачає обов’язкову наявність спадковості м’ясної худоби в генотипі родоначальниць.

    Вирощування ремонтних телиць у базовому господарстві з розведення м’ясних комолих сименталів нового типу оцінювали за збереженістю молодняка до відлучення, відтворювальною здатністю, молочністю всіх його дочок, одержаних за період продуктивного використання на основі узагальнених виробничих даних, та власною продуктивністю дочок.

    Новий тип м'ясного сименталу відзначається високою продуктивністю, придатністю до випасання на природних та культурних пасовищах, міцним здоров’ям та відтворювальною здатністю. Цим вимогам відповідають не всі м’ясні породи худоби в даному регіоні.

    Високий м’ясний генетичний потенціал новонароджені телята мали завдяки високій молочній продуктивності матерів-годувальниць (від 2,5 тис. кг до 3,5 тис. кг молока за лактацію), чого не можна сказати про інші м’ясні породи, які розводяться на Буковині та Україні загалом. При цьому використовувались зазначені лінії, що виводились при певній системі відбору тварин, які до них відносяться, були подібні за екстер’єром і продуктивністю та відповідали за спеціалізацією в напрямку створюваного нового типу м’ясного сименталу.

    Завдяки використанню м’ясних сименталів нового типу була отримана худоба з більш високою, ніж у чистопородних сименталів, м’ясною продуктивністю. Тварини крупні, з високою інтенсивністю росту, задовільними м’ясними якостями, пристосовані до різних кліматичних зон Карпат, мають міцну конституцію та тривалість господарського використання 5-8 і більше лактацій.

    Включення в селекційний процес бугаїв-плідників канадської, американської та австрійської породи призвело до одержання м’ясної худоби нової генерації, а саме - м’ясного комолого сименталу з притаманною високою енергією росту та розвитку і з високою адаптацією для передгірської зони Чернівецької області. Як результат, збільшилися добові прирости на 15-18% живої маси і м’ясних якостей у тварин цього новоствореного типу худоби.

                Створений буковинський зональний м’ясний комолий симентал характеризується крупністю, гармонійною тілобудовою, міцною конституцією, міцним масивним кістяком та палевою і темно-червоною мастю. Йому притаманний в основному м’ясний тип при добре розвиненій м’язовій тканині, він здатен поїдати велику кількість соковитих (жом, силос, сінаж) і грубих (соломи, сіно) кормів.

    Буковинський місцевий м’ясний комолий симентал поширений в різних кліматичних зонах Західного регіону України, він добре пристосований до умов його середовища. Для цього типу характерні порівняно високі показники молочної та м’ясної продуктивності, довгорослості, добрі відтворні здатності. В належних умовах утримання від високопродуктивних симентальських м’ясних комолих корів одержували по 6-8 отелень і більше.

     

    А. КАЛИНКА, канд. с.-г. наук,

    Ю. ГОЛОХОРИНСЬКИЙ,

    С. МАКОВІЙЧУК, наукові співробітники,

    Буковинський інститут агропромислового виробництва НААН

     

     

     

    Фото 1. Корова буковинського типу м’ясного сименталу нової генерації

    Фото 2. Молодняк нової генерації на пасовищі

    Фото 3. Телиці злучного віку в загороді

    Фото 4. Корова комолого типу сименталу з телям на пасовищі                

    Фото 5.Телиця злучного віку живою масою 420 кг 

    Бик-плідник Світязь 1865 лінії Сигнала 120 австрійської селекції

     

     

     

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства
  • М’ясні перспективи
  • Новий заводський тип свиней у великій білій породі
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

М'ясний симентал для передгір’я Карпат


Нині актуальним в умовах ринку є завдання селекційно-генетичними методами створити на базі місцевих сименталів м’ясний симентал з використанням кращого генофонду симентальської породи м’ясного напрямку продуктивності зарубіжної та вітчизняної селекції для отримання конкурентоздатної яловичини в Карпатському регіоні Буковини. 

При створенні нового буковинського типу м’ясного сименталу нової генерації худоби науковці, спеціалісти-тваринники сформували більш продуктивну худобу з високою інтенсивністю енергії росту і м’ясною продуктивністю відповідно до господарсько-кліматичних умов базового господарства ДПДГ «Чернівецьке». 

Прикладом створення таким шляхом нової генерації м’ясної худоби було завезення бугаїв-плідників м’ясного сименталу зарубіжного походження й перетворення на буковинський тип м’ясного сименталу нової популяції симентальської м’ясної породи великої рогатої худоби.

Порівняно простим методом щодо заміни симентальської породи було поглинальне схрещування, яке передбачало послідовне, до 4-5 поколінь, використання на матках місцевого буковинського сименталу комбінованого напрямку продуктивності й кожного наступного покоління осіменіння поліпшуючими бугаями-плідниками м’ясного сименталу зарубіжної селекції. При цьому відбулася повна заміна симентальської породи на більш продуктивну з генетичним м’ясним потенціалом, яка прижилася в передгірній зоні області.

Виявлено, що насправді спадковість місцевих сименталів, які були в даному господарстві на початку формування нової генерації сименталів, визначалась пристосованістю до кормових і кліматичних умов для даного регіону.

Цьому сприяли, перш за все, природний відбір, традиції штучного відбору і те, що на різних етапах породоутворювального процесу використовували не тільки помісних маток, а й чистопорідних оцінених бугаїв-плідників за нащадками.

Тому, незважаючи на збереження назви поліпшуючої породи, в господарстві при поглинальному схрещуванні створилася нова генерація м’ясного сименталу зі своїм генофондом і господарсько-біологічними особливостями для розведення в передгірській зоні Буковини та в інших регіонах України.

Формування симентальської м’ясної худоби нового типу прискорювали за рахунок використання худоби симентальської м’ясної породи зарубіжної та вітчизняної селекції, що дозволило одержувати живу масу телят при відлученні у 7-місячному віці на рівні 195-225 кг згідно затвердженого нового стандарту для даної породи. Для цього створили зональний вітчизняний тип м’ясного комолого сименталу, використовуючи місцевий та світовий генофонд.

Виведення нових ліній на перспективу нерозривно пов’язано з виведенням високопродуктивних родин. Лінії базуються на родинах, в яких одержують майбутніх продовжувачів ліній. Через новостворені родини худоби нової генерації одні лінії збагачують спадковість інших.

Родоначальниками ліній на перших етапах створення м’ясного комолого сименталу були бугаї м’ясного сименталу, а родоначальницями нових родин є матки, які дали початок новому типу, що відбиває основні їх особливості за стандартами і генотипом. Останнє передбачає обов’язкову наявність спадковості м’ясної худоби в генотипі родоначальниць.

Вирощування ремонтних телиць у базовому господарстві з розведення м’ясних комолих сименталів нового типу оцінювали за збереженістю молодняка до відлучення, відтворювальною здатністю, молочністю всіх його дочок, одержаних за період продуктивного використання на основі узагальнених виробничих даних, та власною продуктивністю дочок.

Новий тип м'ясного сименталу відзначається високою продуктивністю, придатністю до випасання на природних та культурних пасовищах, міцним здоров’ям та відтворювальною здатністю. Цим вимогам відповідають не всі м’ясні породи худоби в даному регіоні.

Високий м’ясний генетичний потенціал новонароджені телята мали завдяки високій молочній продуктивності матерів-годувальниць (від 2,5 тис. кг до 3,5 тис. кг молока за лактацію), чого не можна сказати про інші м’ясні породи, які розводяться на Буковині та Україні загалом. При цьому використовувались зазначені лінії, що виводились при певній системі відбору тварин, які до них відносяться, були подібні за екстер’єром і продуктивністю та відповідали за спеціалізацією в напрямку створюваного нового типу м’ясного сименталу.

Завдяки використанню м’ясних сименталів нового типу була отримана худоба з більш високою, ніж у чистопородних сименталів, м’ясною продуктивністю. Тварини крупні, з високою інтенсивністю росту, задовільними м’ясними якостями, пристосовані до різних кліматичних зон Карпат, мають міцну конституцію та тривалість господарського використання 5-8 і більше лактацій.

Включення в селекційний процес бугаїв-плідників канадської, американської та австрійської породи призвело до одержання м’ясної худоби нової генерації, а саме - м’ясного комолого сименталу з притаманною високою енергією росту та розвитку і з високою адаптацією для передгірської зони Чернівецької області. Як результат, збільшилися добові прирости на 15-18% живої маси і м’ясних якостей у тварин цього новоствореного типу худоби.

            Створений буковинський зональний м’ясний комолий симентал характеризується крупністю, гармонійною тілобудовою, міцною конституцією, міцним масивним кістяком та палевою і темно-червоною мастю. Йому притаманний в основному м’ясний тип при добре розвиненій м’язовій тканині, він здатен поїдати велику кількість соковитих (жом, силос, сінаж) і грубих (соломи, сіно) кормів.

Буковинський місцевий м’ясний комолий симентал поширений в різних кліматичних зонах Західного регіону України, він добре пристосований до умов його середовища. Для цього типу характерні порівняно високі показники молочної та м’ясної продуктивності, довгорослості, добрі відтворні здатності. В належних умовах утримання від високопродуктивних симентальських м’ясних комолих корів одержували по 6-8 отелень і більше.

 

А. КАЛИНКА, канд. с.-г. наук,

Ю. ГОЛОХОРИНСЬКИЙ,

С. МАКОВІЙЧУК, наукові співробітники,

Буковинський інститут агропромислового виробництва НААН

 

 

 

Фото 1. Корова буковинського типу м’ясного сименталу нової генерації

Фото 2. Молодняк нової генерації на пасовищі

Фото 3. Телиці злучного віку в загороді

Фото 4. Корова комолого типу сименталу з телям на пасовищі                

Фото 5.Телиця злучного віку живою масою 420 кг 

Бик-плідник Світязь 1865 лінії Сигнала 120 австрійської селекції

 

 

 

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства
  • М’ясні перспективи
  • Новий заводський тип свиней у великій білій породі
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.