Аграрний тиждень. Україна
» » » Актуальні проблеми птахівництва
» » » Актуальні проблеми птахівництва

    Актуальні проблеми птахівництва



    Цього разу міжвідомчий тематичний збірник «Птахівництво» (випуск 69) вмістив у себе шістдесят три статті, що презентують результати наукових досліджень з питань генетики, селекції, інкубації, фізіології, біохімії та профілактики хвороб сільськогосподарської птиці. Тож кожен, хто приїхав до Алушти на
    XIV Українську конференцію з птахівництва за міжнародної участі, разом із матеріалами форуму отримав і цю змістовну книгу.

     

    Та й розмірковувати щоразу є над чим. За словами доктора сільгоспнаук, директора Інституту тваринництва НААН Ігоря Іонова, нині у світі – бум виробництва продукції птахівництва. І Україна – не виключення, бо займає лідируючі позиції. На 1 січня 2013-го наші господарства утримували 214 млн. голів птиці. Уже виробляється 391 яйце на душу населення при фізіологічній нормі споживання у 290 штук. Тож відслідковуючи тенденції розвитку 

    галузі, науковці інституту також пропонують інноваційні ідеї для ефективної роботи птахогосподарств різних форм власності. Зокрема, науковці мають нові породи птиці, нові технології комбікормів, наприклад, із використанням тритикале. Розроблено і тест-системи для визначення антитіл ряду вірусних інфекцій птиці. Ряд 

    ДНК-діагностикумів уже впроваджено у виробництво.Втім, час погортати збірник у учасників конференції був, а от вдумливо почитати – ні. Бо надто насиченою була програма заходу. Адже представники птахогосподарств, науковці, бізнесмени, інвестори, студенти приїздять на подібні форуми, аби більше спілкуватись, слухати, розповідати, а вже потім – опрацьовувати отриманий матеріал і пропозиції.

    Харків, до речі, разом із колишнім Інститутом птахівництва і його відомою дослідною станцією Борки (тепер увійшли до складу Інституту тваринництва – ред.) були свого часу, так би мовити, центром птахівництва України. Тож харків’яни гідно продовжують традиції. Так, в області створено Міжрегіональний союз птахівників і кормовиробників України. Його мета – об’єднати навколо себе малий і середній бізнес, що працює у птахівництві. Адже невеликі селянські й фермерські господарства, приватні птахоферми не мають структури, яка би допомагала їм у вирішенні навіть найпростіших проблем виробництва: організації бізнесу, рекомендацій з вибору порід і кросів птиці, їх утримання, годівлі, лікування тощо. Це і наштовхнуло генерального директора асоціації «Харківптахопром» Вадима Шияна створити згадуваний міжрегіональний союз, який він також очолив. До цієї громадської організації вже увійшли не лише господарства, а й кормовиробники і ветеринарні компанії Харківської, Сумської, Полтавської і Луганської областей. Про це Вадим Васильович детально розповів усім, хто його слухав і хотів почути.

    Впродовж 3-х робочих днів конференції «Актуальні проблеми сучасного птахівництва» бажаючі прослухали 36 виступів і наукових доповідей, відвідали ряд семінарів і виставку обладнання, ветпрепаратів, кормів для сільгоспптиці. А ще дискутували на секціях «Годівля, фізіологія і біохімія птиці. Захист здоров’я птиці» та «Технологія птахівництва, селекція птиці».Втім, доповідь чи інформація кожного з виступаючих була не менш змістовною, аргументованою, цікавою. Скажімо, нині всіх нас дуже непокоїть якість продуктів, якими переповнені наші магазини. Розібратися: який сир, молоко, ковбаса чи консерви і так далі безпечні для споживання, тим паче дітям, допомогла Тетяна Фотіна, доктор ветнаук, завідуюча кафедрою Сумського НАУ. Саме її кафедра – ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни і безпеки продуктів тваринництва – і досліджує складні проблеми, пов’язані з безпекою продуктів харчування. Тож Тетяна Іванівна спробувала у межах відведеного їй часу пояснити: у чім різниця між ГОСТами (прийняті ще в СРСР – ред.) і ДСТУ (прийняті за часи незалежності України і є менш вимогливими щодо вмісту продуктів харчування - ред.), яким критеріям потрібно довіряти при виборі продукції тваринництва, що варто робити виробникам, аби гармонізуватися до міжнародних вимог у отриманні якісної птахопродукції. Принаймні ті, кого ця тема зацікавила, відтепер знають, до кого в разі чого можна звернутися за консультацією.

    Організували конференцію і виставку Українське відділення Всесвітньої наукової асоціації з птахівництва, Національна академія аграрних наук України, Інститут тваринництва НААН, видавничий дім «Ефпіт». Генеральним спонсором виступила компанія «Кронос Агро».

    2014-го року, пообіцяли організатори, формат зустрічі буде змінено. Поки зарано говорити: де, коли і якою буде наступна конференція, але зрозуміло, що науковці й виробничники прагнуть вийти на більш якісний формат обміну ідеями, новинками й інноваціями для розвитку вітчизняної галузі птахівництва.

    Лариса ДАВИДОВА

    м. Алушта, АР Крим







    Схожі новини
  • XIV Українська конференція з птахівництва та виставка "Птахівництво - 2013"
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки
  • Окрилені досвідом та знаннями
  • Про проведення XIII Української конференції з птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Актуальні проблеми птахівництва



Цього разу міжвідомчий тематичний збірник «Птахівництво» (випуск 69) вмістив у себе шістдесят три статті, що презентують результати наукових досліджень з питань генетики, селекції, інкубації, фізіології, біохімії та профілактики хвороб сільськогосподарської птиці. Тож кожен, хто приїхав до Алушти на
XIV Українську конференцію з птахівництва за міжнародної участі, разом із матеріалами форуму отримав і цю змістовну книгу.

 

Та й розмірковувати щоразу є над чим. За словами доктора сільгоспнаук, директора Інституту тваринництва НААН Ігоря Іонова, нині у світі – бум виробництва продукції птахівництва. І Україна – не виключення, бо займає лідируючі позиції. На 1 січня 2013-го наші господарства утримували 214 млн. голів птиці. Уже виробляється 391 яйце на душу населення при фізіологічній нормі споживання у 290 штук. Тож відслідковуючи тенденції розвитку 

галузі, науковці інституту також пропонують інноваційні ідеї для ефективної роботи птахогосподарств різних форм власності. Зокрема, науковці мають нові породи птиці, нові технології комбікормів, наприклад, із використанням тритикале. Розроблено і тест-системи для визначення антитіл ряду вірусних інфекцій птиці. Ряд 

ДНК-діагностикумів уже впроваджено у виробництво.Втім, час погортати збірник у учасників конференції був, а от вдумливо почитати – ні. Бо надто насиченою була програма заходу. Адже представники птахогосподарств, науковці, бізнесмени, інвестори, студенти приїздять на подібні форуми, аби більше спілкуватись, слухати, розповідати, а вже потім – опрацьовувати отриманий матеріал і пропозиції.

Харків, до речі, разом із колишнім Інститутом птахівництва і його відомою дослідною станцією Борки (тепер увійшли до складу Інституту тваринництва – ред.) були свого часу, так би мовити, центром птахівництва України. Тож харків’яни гідно продовжують традиції. Так, в області створено Міжрегіональний союз птахівників і кормовиробників України. Його мета – об’єднати навколо себе малий і середній бізнес, що працює у птахівництві. Адже невеликі селянські й фермерські господарства, приватні птахоферми не мають структури, яка би допомагала їм у вирішенні навіть найпростіших проблем виробництва: організації бізнесу, рекомендацій з вибору порід і кросів птиці, їх утримання, годівлі, лікування тощо. Це і наштовхнуло генерального директора асоціації «Харківптахопром» Вадима Шияна створити згадуваний міжрегіональний союз, який він також очолив. До цієї громадської організації вже увійшли не лише господарства, а й кормовиробники і ветеринарні компанії Харківської, Сумської, Полтавської і Луганської областей. Про це Вадим Васильович детально розповів усім, хто його слухав і хотів почути.

Впродовж 3-х робочих днів конференції «Актуальні проблеми сучасного птахівництва» бажаючі прослухали 36 виступів і наукових доповідей, відвідали ряд семінарів і виставку обладнання, ветпрепаратів, кормів для сільгоспптиці. А ще дискутували на секціях «Годівля, фізіологія і біохімія птиці. Захист здоров’я птиці» та «Технологія птахівництва, селекція птиці».Втім, доповідь чи інформація кожного з виступаючих була не менш змістовною, аргументованою, цікавою. Скажімо, нині всіх нас дуже непокоїть якість продуктів, якими переповнені наші магазини. Розібратися: який сир, молоко, ковбаса чи консерви і так далі безпечні для споживання, тим паче дітям, допомогла Тетяна Фотіна, доктор ветнаук, завідуюча кафедрою Сумського НАУ. Саме її кафедра – ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни і безпеки продуктів тваринництва – і досліджує складні проблеми, пов’язані з безпекою продуктів харчування. Тож Тетяна Іванівна спробувала у межах відведеного їй часу пояснити: у чім різниця між ГОСТами (прийняті ще в СРСР – ред.) і ДСТУ (прийняті за часи незалежності України і є менш вимогливими щодо вмісту продуктів харчування - ред.), яким критеріям потрібно довіряти при виборі продукції тваринництва, що варто робити виробникам, аби гармонізуватися до міжнародних вимог у отриманні якісної птахопродукції. Принаймні ті, кого ця тема зацікавила, відтепер знають, до кого в разі чого можна звернутися за консультацією.

Організували конференцію і виставку Українське відділення Всесвітньої наукової асоціації з птахівництва, Національна академія аграрних наук України, Інститут тваринництва НААН, видавничий дім «Ефпіт». Генеральним спонсором виступила компанія «Кронос Агро».

2014-го року, пообіцяли організатори, формат зустрічі буде змінено. Поки зарано говорити: де, коли і якою буде наступна конференція, але зрозуміло, що науковці й виробничники прагнуть вийти на більш якісний формат обміну ідеями, новинками й інноваціями для розвитку вітчизняної галузі птахівництва.

Лариса ДАВИДОВА

м. Алушта, АР Крим







Схожі новини
  • XIV Українська конференція з птахівництва та виставка "Птахівництво - 2013"
  • Цьогоріч поголів’я птиці зросте на 7%
  • Вітчизняні стандарти заблокують вихід українського м’яса птиці на європейські ринки
  • Окрилені досвідом та знаннями
  • Про проведення XIII Української конференції з птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.