Аграрний тиждень. Україна
» » » Розум нації - в яйці
» » » Розум нації - в яйці

    Розум нації - в яйці


    Цьогоріч уже вдруге в рамках Animal Farming Ukraine працювала конференція «Аграрна країна: прибуткова перепілка» за організації видання «Аграрний тиждень. Україна», ВО «Київптахопром» та асоціації «Птахопром України».

     

    Кількість присутніх у залі красномовно засвідчила: інтерес до цієї галузі росте з року в рік. Адже українці в останні роки намагаються споживати дієтичну та корисну їжу. І саме перепелівництво є джерелом потрібної їм продукції.

    Утримання перепелів - одна з розвинутих галузей птахівництва в світі. В Японії, наприклад, існують програми, які на державному рівні вводять в раціон дітей (залежно від віку) 1-4 перепелиних яйця на день. А в Ізраїлі цей продукт називають «розумом нації». Зважаючи на користь для організму людини яєць перепілки, ця країна теж запровадила державну програму по їх споживанню населенням.

    Не дивлячись на те, що перепелівництво в Україні останні роки набирає обертів, казати про великі обсяги виробництва цієї продукції поки зарано. Та інтерес птахівників до цієї галузі свідчить сам за себе. Торік конференція проводилася вперше, але вже і тоді присутніх на ній було не менше 100 чоловік. Саме тоді була створена Асоціація перепелівництва України, яку очолив Олександр Павлик (ФГ «Повіт-Агро»).

    Цьогорічна конференція підтвердила: розведення перепелів є дуже перспективним. Спеціалісти і власники ферм приїхали до Києва з 16 областей України, у т.ч. АР Крим, аби не тільки почути цікаве і корисне від інших, а й розповісти про свій досвід. Цього року багато було і тих, хто бажав дізнатися - яким чином можна почати цю справу, де купити кроси птиці, які властивості має кожен із них, якими є особливості годування перепелів. Живий інтерес присутніх викликали виступи учасників конференції про обладнання на перепелиних фермах, використання кормів і кормових добавок, лікування птиці тощо.

    Атмосфера заходу відповіла на головне питання: вітчизняне перепелівництво працює. Та його становлення мало і часи розквіту, і падіння. Як розповів Юрій Петров, генеральний директор асоціації «Птахопром України, «ще в 50-60 роки минулого століття за державним завданням були відкрити перепелині ферми на 40-50 тис. голів, і продукція мала попит у населення. 70-ті - роки відродження галузі, тоді відкриваються племінні ферми з поголів’ям до 10 тис. перепелів. Разом із ними з’являються і великі промислові ферми. Скажімо, Яготинська птахофабрика (Київщина) мала тоді 80 тис. голів птиці. Після антиреклами у журналі «Здоровье» виробництво перепелиних яєць знову перейшло в господарства населення з невеликим поголів’ям».

    Нове дихання галузь набуває в наші часи. Дослідження зарубіжних і вітчизняних вчених свідчать: перепелине яйце – це концентрат вітамінів і мікроелементів. Воно дуже корисне, особливо для людей, які постраждали у період аварії у Чорнобилі. На думку Юрія Петрова, «споживання перепелиних яєць дітьми дошкільного та шкільного віку повинно бути закріплено на державному рівні». Але на свої пропозиції перепелівники чують тільки державне мовчання.

     

    Місця вистачить усім 

    Свого року рятівним колом для перепелівників стала конференція «Прибуткова перепілка». Новачки в цій галузі почули від Юрія Петрова дуже важливу для себе інформацію: якщо є бажання відкрити свою перепелину ферму, в придбанні кросів не буде жодних перешкод. Фермери в цьому питанні матимуть допомогу від «Птахопрому України». Його племінні ферми мають у своїх резервах перепелів на будь-який смак.

    Фермерське господарство «Повіт-Агро», директором якого є голова Асоціації перепелівництва України Олександр Павлик, має 5 видів перепілки м’ясної, яєчної та м’ясо-яєчної порід. За словами Олександра Васильовича, «мінімальне стадо в господарствах Франції має не менше 100 тис. голів перепелів, максимум – це 1 мільйон». На конференції неодноразово наводився приклад перепелівників Росії, де створюються підприємства на промисловій основі. Показовою є фабрика в Угличі, яка налічує 1,5 млн. голів. Україна теж має потенціал для утримання такої кількості птиці.

    За даними Миколи Жеребова, голови правління ВО «Київптахопром», «в Україні поки що лише 7 підприємств вирощують перепілку на промисловій основі, де поголів’я становить 100-300 тис. голів. А частіше їх розведенням займаються фермерські господарства або господарства населення».

    Але, за словами Олександра Павлика, «не тільки виробництво зараз є одним із важливих питань, треба ще займатися і реалізацією продукції. Ринок перепелиних яєць великий, тож місця вистачить усім. Але фермер відповідає за свою продукцію, яка проходить лабораторний контроль, чого не можна сказати про продукцію приватників».

     

    Цікаві пропозиції

    Безумовно, для успішного розведення перепілок, їх правильного росту та розвитку і отримання прибутку у цьому бізнесі надзвичайно важливу роль відіграє повнораціонна годівля птиці. Навіть якщо вона споживає якісну сировину, але не збалансовану по показникам поживності, це призведе до невідповідності у показниках несучості чи приросту, а птахівник недоотримає запланованих прибутків. Відсутність у годівницях корму лише кілька годин або ж незначний перебій у водопостачанні спричинить недоотримання яєць і може навіть спровокувати канібалізм серед поголів'я. Такі випадки в окремих клітках можуть повторюватися регулярно, провокуючи птицю сусідніх секцій. Також велике значення у годуванні перепілок має правильний перехід від одного виду комбікорму до іншого.

    Про тонкощі цих питань присутнім розповіли директор комбікормового заводу «Экорм» Наталія Фесак і директор ТОВ «Біофактор» Роман Павленко. А Світлана Володкевич, аспірант кафедри птахівництва НУБіП, поділилася своїм досвідом із розведення перепелів у присадибному господарстві.

    Лікування перепелів теж не остання справа в їх виробництві. Тому присутнім було дуже корисно послухати ветеринарного лікаря Юрія Балтремуса про ліки та вітамінні й амінокислотні добавки компанії «Укрветсоюз». Зокрема, він розповів про антибіотики з дуже високим індексом безпечності та особливості використання ветпрепаратів для профілактики та лікування хвороб перепелів.

    Ферма для розведення перепелів потребує належного обладнання: це і інкубатори, і клітки, і лампи для освітлення, і прилади для обігріву птахів тощо. Багато фермерів приїхали на конференцію саме задля того, аби почути - що можуть запропонувати їм виробники цієї продукції. Тож Сергій Усатюк, головний інженер ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш» та Ігор Круликовський, власник ФОП «Круликовський І. Л.» детально розповіли, яке обладнання потрібно купувати для комфортного утримання перепелів.

    Дуже велика проблема для багатьох птахівників - утилізація посліду. Тож зрозумілим був інтерес слухачів до розповіді Андрія Кочки, заступника директора ТОВ «Геотек», про деструктор, за допомогою якого за місяць послід перетворюється на органічне добриво. Його можна продавати аграріям, або ж використовувати самим. До речі, запах посліду зникає вже за добу після внесення препарату.

    Нову тему для птахівників розкрив Олександр Кретов, доцент кафедри біології тварин Луганського НАУ. Зробити галузь більш прибутковою – мрія будь-якого виробника. На думку Олександра Анатолійовича, для цього потрібно продавати м’ясо перепела не тушкою, а напівфабрикатом. Ця ідея дуже сподобалась фермерам, які вже мають достатньо поголів’я птиці.

    Тож напружені три години конференції пролетіли, мов одна хвилина. А її учасники ще довго не хотіли прощатися, завзято обговорюючи наболіли теми.

    Ірина Долматова, приватна ферма, Київщина:

    - Конференція дуже сподобалась. Багато позитивних вражень від її організації і проведення. Чимало цікавої і корисної інформації почули під час виступів. Ми ще тільки розвиваємо цій напрямок у своєму господарстві, маємо поки що 500 перепелів. Безумовно, цей бізнес не дає таких доходів, як видобуток нафти. Та, на мою думку, на хліб із маслом завдяки розведенню перепелів заробити можна. Наша присутність на конференції і обумовлена тим, що треба розвиватися далі. Тепер ми знаємо, як це робити.

    Євген Бабичев, ПП «Бабичев», Сімферополь:

    - Будь-яка зустріч приносить лише користь. Підприємці зустрічаються, спілкуються, розповідають один одному про свої досягнення, про проблеми, які виникли за час виробництва, і про їх вирішення. Я не новачок у розведенні перепелів, маю 25 тис. несучок, батьківське стадо налічує 5-8 тис. голів. Отже, досвід є. Поки що ми виробляємо продукцію для Кримського регіону, та плануємо розширювати виробництво. Самі робимо кормові суміші для годівлі перепелів. У нас є величезний досвід лікування людей за допомогою вживання перепелиних яєць і м'яса. Є конкретні результати лікування цукрового діабету, туберкульозу, інших захворювань, післяопераційної реабілітації тощо. А щодо проведення таких конференцій, зі свого боку можу запропонувати проведення наступної на базі нашого підприємства.

    Тетяна Терешко, ПП «Щербатюк», Київщина:

    - Наше підприємство виробляє корми, клітки, інші супутні товари для цієї галузі. Дуже сподобалася організація конференції: чітко, зрозуміло, доступно. Хотілося б наступного разу бути в числі промовців, щоб розповісти виробникам про свої товари, адже на конференцію приїхали практично з усіх куточків України.

                                                                                                                                  Ірина АКІНФІЄВА





    Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • АГРАРНА КРАЇНА: ПРИБУТКОВА ПЕРЕПІЛКА
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Розум нації - в яйці


Цьогоріч уже вдруге в рамках Animal Farming Ukraine працювала конференція «Аграрна країна: прибуткова перепілка» за організації видання «Аграрний тиждень. Україна», ВО «Київптахопром» та асоціації «Птахопром України».

 

Кількість присутніх у залі красномовно засвідчила: інтерес до цієї галузі росте з року в рік. Адже українці в останні роки намагаються споживати дієтичну та корисну їжу. І саме перепелівництво є джерелом потрібної їм продукції.

Утримання перепелів - одна з розвинутих галузей птахівництва в світі. В Японії, наприклад, існують програми, які на державному рівні вводять в раціон дітей (залежно від віку) 1-4 перепелиних яйця на день. А в Ізраїлі цей продукт називають «розумом нації». Зважаючи на користь для організму людини яєць перепілки, ця країна теж запровадила державну програму по їх споживанню населенням.

Не дивлячись на те, що перепелівництво в Україні останні роки набирає обертів, казати про великі обсяги виробництва цієї продукції поки зарано. Та інтерес птахівників до цієї галузі свідчить сам за себе. Торік конференція проводилася вперше, але вже і тоді присутніх на ній було не менше 100 чоловік. Саме тоді була створена Асоціація перепелівництва України, яку очолив Олександр Павлик (ФГ «Повіт-Агро»).

Цьогорічна конференція підтвердила: розведення перепелів є дуже перспективним. Спеціалісти і власники ферм приїхали до Києва з 16 областей України, у т.ч. АР Крим, аби не тільки почути цікаве і корисне від інших, а й розповісти про свій досвід. Цього року багато було і тих, хто бажав дізнатися - яким чином можна почати цю справу, де купити кроси птиці, які властивості має кожен із них, якими є особливості годування перепелів. Живий інтерес присутніх викликали виступи учасників конференції про обладнання на перепелиних фермах, використання кормів і кормових добавок, лікування птиці тощо.

Атмосфера заходу відповіла на головне питання: вітчизняне перепелівництво працює. Та його становлення мало і часи розквіту, і падіння. Як розповів Юрій Петров, генеральний директор асоціації «Птахопром України, «ще в 50-60 роки минулого століття за державним завданням були відкрити перепелині ферми на 40-50 тис. голів, і продукція мала попит у населення. 70-ті - роки відродження галузі, тоді відкриваються племінні ферми з поголів’ям до 10 тис. перепелів. Разом із ними з’являються і великі промислові ферми. Скажімо, Яготинська птахофабрика (Київщина) мала тоді 80 тис. голів птиці. Після антиреклами у журналі «Здоровье» виробництво перепелиних яєць знову перейшло в господарства населення з невеликим поголів’ям».

Нове дихання галузь набуває в наші часи. Дослідження зарубіжних і вітчизняних вчених свідчать: перепелине яйце – це концентрат вітамінів і мікроелементів. Воно дуже корисне, особливо для людей, які постраждали у період аварії у Чорнобилі. На думку Юрія Петрова, «споживання перепелиних яєць дітьми дошкільного та шкільного віку повинно бути закріплено на державному рівні». Але на свої пропозиції перепелівники чують тільки державне мовчання.

 

Місця вистачить усім 

Свого року рятівним колом для перепелівників стала конференція «Прибуткова перепілка». Новачки в цій галузі почули від Юрія Петрова дуже важливу для себе інформацію: якщо є бажання відкрити свою перепелину ферму, в придбанні кросів не буде жодних перешкод. Фермери в цьому питанні матимуть допомогу від «Птахопрому України». Його племінні ферми мають у своїх резервах перепелів на будь-який смак.

Фермерське господарство «Повіт-Агро», директором якого є голова Асоціації перепелівництва України Олександр Павлик, має 5 видів перепілки м’ясної, яєчної та м’ясо-яєчної порід. За словами Олександра Васильовича, «мінімальне стадо в господарствах Франції має не менше 100 тис. голів перепелів, максимум – це 1 мільйон». На конференції неодноразово наводився приклад перепелівників Росії, де створюються підприємства на промисловій основі. Показовою є фабрика в Угличі, яка налічує 1,5 млн. голів. Україна теж має потенціал для утримання такої кількості птиці.

За даними Миколи Жеребова, голови правління ВО «Київптахопром», «в Україні поки що лише 7 підприємств вирощують перепілку на промисловій основі, де поголів’я становить 100-300 тис. голів. А частіше їх розведенням займаються фермерські господарства або господарства населення».

Але, за словами Олександра Павлика, «не тільки виробництво зараз є одним із важливих питань, треба ще займатися і реалізацією продукції. Ринок перепелиних яєць великий, тож місця вистачить усім. Але фермер відповідає за свою продукцію, яка проходить лабораторний контроль, чого не можна сказати про продукцію приватників».

 

Цікаві пропозиції

Безумовно, для успішного розведення перепілок, їх правильного росту та розвитку і отримання прибутку у цьому бізнесі надзвичайно важливу роль відіграє повнораціонна годівля птиці. Навіть якщо вона споживає якісну сировину, але не збалансовану по показникам поживності, це призведе до невідповідності у показниках несучості чи приросту, а птахівник недоотримає запланованих прибутків. Відсутність у годівницях корму лише кілька годин або ж незначний перебій у водопостачанні спричинить недоотримання яєць і може навіть спровокувати канібалізм серед поголів'я. Такі випадки в окремих клітках можуть повторюватися регулярно, провокуючи птицю сусідніх секцій. Також велике значення у годуванні перепілок має правильний перехід від одного виду комбікорму до іншого.

Про тонкощі цих питань присутнім розповіли директор комбікормового заводу «Экорм» Наталія Фесак і директор ТОВ «Біофактор» Роман Павленко. А Світлана Володкевич, аспірант кафедри птахівництва НУБіП, поділилася своїм досвідом із розведення перепелів у присадибному господарстві.

Лікування перепелів теж не остання справа в їх виробництві. Тому присутнім було дуже корисно послухати ветеринарного лікаря Юрія Балтремуса про ліки та вітамінні й амінокислотні добавки компанії «Укрветсоюз». Зокрема, він розповів про антибіотики з дуже високим індексом безпечності та особливості використання ветпрепаратів для профілактики та лікування хвороб перепелів.

Ферма для розведення перепелів потребує належного обладнання: це і інкубатори, і клітки, і лампи для освітлення, і прилади для обігріву птахів тощо. Багато фермерів приїхали на конференцію саме задля того, аби почути - що можуть запропонувати їм виробники цієї продукції. Тож Сергій Усатюк, головний інженер ВАТ «Завод «Ніжинсільмаш» та Ігор Круликовський, власник ФОП «Круликовський І. Л.» детально розповіли, яке обладнання потрібно купувати для комфортного утримання перепелів.

Дуже велика проблема для багатьох птахівників - утилізація посліду. Тож зрозумілим був інтерес слухачів до розповіді Андрія Кочки, заступника директора ТОВ «Геотек», про деструктор, за допомогою якого за місяць послід перетворюється на органічне добриво. Його можна продавати аграріям, або ж використовувати самим. До речі, запах посліду зникає вже за добу після внесення препарату.

Нову тему для птахівників розкрив Олександр Кретов, доцент кафедри біології тварин Луганського НАУ. Зробити галузь більш прибутковою – мрія будь-якого виробника. На думку Олександра Анатолійовича, для цього потрібно продавати м’ясо перепела не тушкою, а напівфабрикатом. Ця ідея дуже сподобалась фермерам, які вже мають достатньо поголів’я птиці.

Тож напружені три години конференції пролетіли, мов одна хвилина. А її учасники ще довго не хотіли прощатися, завзято обговорюючи наболіли теми.

Ірина Долматова, приватна ферма, Київщина:

- Конференція дуже сподобалась. Багато позитивних вражень від її організації і проведення. Чимало цікавої і корисної інформації почули під час виступів. Ми ще тільки розвиваємо цій напрямок у своєму господарстві, маємо поки що 500 перепелів. Безумовно, цей бізнес не дає таких доходів, як видобуток нафти. Та, на мою думку, на хліб із маслом завдяки розведенню перепелів заробити можна. Наша присутність на конференції і обумовлена тим, що треба розвиватися далі. Тепер ми знаємо, як це робити.

Євген Бабичев, ПП «Бабичев», Сімферополь:

- Будь-яка зустріч приносить лише користь. Підприємці зустрічаються, спілкуються, розповідають один одному про свої досягнення, про проблеми, які виникли за час виробництва, і про їх вирішення. Я не новачок у розведенні перепелів, маю 25 тис. несучок, батьківське стадо налічує 5-8 тис. голів. Отже, досвід є. Поки що ми виробляємо продукцію для Кримського регіону, та плануємо розширювати виробництво. Самі робимо кормові суміші для годівлі перепелів. У нас є величезний досвід лікування людей за допомогою вживання перепелиних яєць і м'яса. Є конкретні результати лікування цукрового діабету, туберкульозу, інших захворювань, післяопераційної реабілітації тощо. А щодо проведення таких конференцій, зі свого боку можу запропонувати проведення наступної на базі нашого підприємства.

Тетяна Терешко, ПП «Щербатюк», Київщина:

- Наше підприємство виробляє корми, клітки, інші супутні товари для цієї галузі. Дуже сподобалася організація конференції: чітко, зрозуміло, доступно. Хотілося б наступного разу бути в числі промовців, щоб розповісти виробникам про свої товари, адже на конференцію приїхали практично з усіх куточків України.

                                                                                                                              Ірина АКІНФІЄВА





Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • АГРАРНА КРАЇНА: ПРИБУТКОВА ПЕРЕПІЛКА
  • Що зупинить сільське господарство
  • №42 (254)
  • Азаров убежден, что больше продукты дорожать не будут,.. но и меньше тоже

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.