Аграрний тиждень. Україна
» » » Сам п’ю і вас запрошую?..
» » » Сам п’ю і вас запрошую?..

    Сам п’ю і вас запрошую?..


    Які б рекордні надої молока не давали корови, але по багатьох українських сім’ях молочнокислі продукти на столах як були вряди-годи, так і полишаються. Із загальновідомої усім причини: ціна на них не всім по кишені.

     

     

    Втім, нещодавно з’явилась інтрига. І пахне вона саме молоком...

     

    Не кажи «гоп», поки не перескочиш

    У Мінагрополітики під головуванням заступника міністра Олександра Сеня і за участі представників від поважних громадських організацій на ринку молока, молокопереробних підприємств, від департаментів продовольства і тваринництва міністерства і Держветфітослужби обговорено проект програми стимулювання споживання українцями молока і молочнокислих продуктів «Три молочні продукти в день». Проект запропонувала асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» за ініціативи ряду провідних молокопереробних компаній, у т.ч. таких поважних і добросовісних у виробництві молокопродуктів як «Данон Україна», «Вімм-Білль-Данн Україна», «Мілкіленд Україна».

    В основу проекту покладено завдання за 5 років збільшити обсяги виробництва молока та молочних продуктів і таким чином підвищити рівень його споживання (чи ж не інтрига?) громадянами України. Бо молоко – запорука здоров’я людини і має бути у постійному вжитку.

    Ось такі благі наміри. Тим часом початок 2013 р. нічим не здивував – ціни на молоко і продукти з нього все ті ж: європейського ґатунку. Тож ми часто минаємо полиці з дорогим товаром і він повністю не реалізується. Дійшло до того, що у деяких магазинах столиці, аби не понести збитків, залежані молокопродукти стали реалізовувати як секонд хенд - за дешевшими цінами. Дехто купує... Хоча прикро таке спостерігати, коли малозабезпечений пенсіонер готовий «хоч якогось молочка прикупити». Тільки це «молочко», загальновідомо, не на здоров’я, як і те, до речі, котре продається у пет-пляшках «з-під ніг» на стихійних ринках. Адже воно може стати причиною серйозних захворювань.

     

    Спирт і йод проти «халтури»

    Звісно, ніхто не хоче захворіти від молока. Тим часом воно досить часто сумнівної якості не лише на стихійних ринках, а й на полицях торговельних закладів. І залежаність товару - це далеко не остання прикрість, на яку може наразитись кожен із нас.

    Щоб вберегтись від ось таких несподіванок, варто знати, що молоко, як і, до речі, мед (його якість також інколи під сумнівом) цілком можна перевірити у домашніх умовах.

    Отже, наливаємо у склянку молока і додаємо до нього трохи спирту. Якщо через 5-7 секунд випали пластівці – воно цільне, а пізніше – розведене. Йодом можна перевірити, чи є у молоці або кефірі крохмаль. Якщо молокопродукт посинів – крохмаль таки присутній. Лакмусовим папірцем перевіримо молоко на вміст соди: червоний – ще більше почервоніє. А якщо почервоніє синій лакмусовий папірець, то у молоці явно є якась кислота. Процідивши трохи молока через паперовий фільтр і додавши кілька крапель кислоти, можна побачити, чи є у ньому домішки - підробка візьметься пухирцями. А побачена на дні склянки після такої процедури густота вкаже на наявність борошна чи крохмалю. Розведене водою молоко блакитнуватого, а не білого відтінку. Та й краплина такого молока на рівній поверхні швидко розпливається, якщо цільне – тримається купи.

    Нескладно визначити і якість сметани. Варто лишень покласти її чайну ложку у склянку з гарячою водою (+65-70ºС). Якщо продукт якісний – сметана розчиниться без осаду. Якщо ж сметана осяде на дно склянки або утворяться грудочки – у ній є домішки.

     

    Нам би якісного, магазинного...

    Звичайно, не все так безнадійно на вітчизняному молочному ринку. В магазинах є і хороший товар, про який не гріх сказати рідні, сусідам чи знайомим: «Сам п’ю і вас запрошую».

    Якісне молоко – те, яке ще на фермі за відповідних технологій після доїння худоби вчасно та швидко охолоджене до +4ºС, не контактує з людиною та оточуючим середовищем, не містить небезпечну кількість мікроорганізмів, стабільне за складом білків, жирів.

    Хибна думка: якщо пастеризоване молоко не скисає, то воно поганої якості. Просто у ньому після пастеризації зменшилась кількість необхідних для цього мікроорганізмів. Хочете, щоб скисло – додайте ложку кефіру або сметани. А як визначити у «несправжньому» кефірі загущувач рослинного походження чи то сорбат калію (консервант) вже знаємо: методом домашніх досліджень. У якісному кефірі таких «гостей» не повинно бути.

    Термін споживання якісної сметани (склад: вершки і закваска) – не більше 14 діб. У ній не повинно бути рослинної олії та харчових добавок, крохмалю, стабілізаторів тощо. Саме на такий, якісного ґатунку товар, і є сподівання у покупців. Дивись, допоможе тут у чомусь і згаданий проект.

                                                                             Валентина ПИСЬМЕННА

     






    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зр ...
  • № 29(198)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.