Аграрний тиждень. Україна
» » » Золоте руно Асканії
» » » Золоте руно Асканії

    Золоте руно Асканії


    До цього дня на Херсонщині готувались кілька місяців. І нарешті ця довгоочікувана подія - День асканійської вівці - відбулася. Організатором масштабної наради з питань розвитку вівчарства виступило Головне управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації.

     

    У 1989 році на Херсонщині овець нараховували 775 тисяч. Нинішнього залишилося всього 71 тисяча. Більше як на 700 тисяч голів овець в області стало менше впродовж всього двох десятків років.

    За оцінками спеціалістів, нині галузь перебуває в критичному стані. Проте, не безнадійному. Такий висновок напрошується сам по собі опісля побаченого на Дні асканійської вівці.

    Свої здобутки демонстрували чотири провідних племзаводи Чаплинського і Каховського районів, що тісно співпрацюють з Інститутом тваринництва степових районів ім. М.Іванова „Асканія-Нова” Української академії аграрних наук. На базі інституту й створено Національний центр вівчарства України, науковці якого ведуть серйозну роботу зі створення спеціалізованої м’ясної породи овець.

     - Не зважаючи на те, що асканійська порода овець має беззаперечний авторитет, - підкреслює Володимир Вороненко, директор інституту, - тим не менш вона потребує поліпшення не тільки м’ясних якостей, а й виробництва більш тонкої вовни від тварин. І сьогодні по відділенню тваринництва УААН єдина тематика, яка пройшла міжнародну апробацію – це саме робота над поліпшенням товщини вовни нашої асканійської породи. І в недалекій перспективі на нас очікує спільна робота зі згадуваного напрямку з вченими Болгарії, Польщі та інших країн Європейського Союзу.

    Неабиякий інтерес учасників наради викликало технологічне обладнання для утримання, стриження, доїння та осіменіння овець, розроблене і запатентоване науковцями Інституту тваринництва степових районів „Асканія-Нова”. Що вже й казати про безпосередніх героїв дня – асканійських овець! 

    Асканійська м’ясо-вовнова порода овець з кросбредною вовною. За рівнем комбінованої м’ясної, молочної, вовнової продуктивності вона не має аналогів у світі. Не менш унікальний асканійський багатоплідний тип каракульських овець. На сто вівцематок приплід становить до ста вісімдесяти ягнят. Зараз ведеться селекційно-племінна робота і апробація нової смушкової породи. Про це з величезною цікавістю розповів учасникам наради директор дослідного господарства „Маркеєво”, що у Чаплинському районі, Григорій Афошин.

    Як водиться, у дослідному господарстві „Асканійське” Каховського району гостей радо зустрічала директор підприємства Віра Опанасівна Найдьонова. „Відколи наше господарство почало займатися вівчарством, я просто закохалася в цю справу»,- зізналася вона. А розпочинали зі ста шістдесяти, як каже Віра Найдьонова, „задохликів”. І було це трохи більше п’яти років тому, коли прийняли практично зруйновану ферму.

    Нині ж господарство одне з найпотужніших вівчарських підприємств на Херсонщині. Тут налічується три тисячі триста голів овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи. Цього року отримали тисячу двісті голів молодняку. Жива вага вівці до сімдесяти п’яти кілограмів. А от баран затягує і на всі сто двадцять п’ять.

    Понад сім кілограмів вовни настригають в „Асканійському” з однієї вівці. Спільно з науковцями ведеться потужна селекційна робота над створенням якісного поголів’я тварин. Сприятливі погодні умови дозволили закласти підґрунтя солідної кормової бази: посіяно люцерну, іде заготівля сінажу і сіна. А відтак, мрія збільшити поголів’я цілком реальна. Адже є все – науковий супровід, державна підтримка вівчарства, яка за останні роки стала суттєвою, і головне, люди –

    сумлінні працівники, яким довіряє і якими так пишається Віра Опанасівна Найдьонова.

    А пишатися, дійсно, є ким! Олексій Олександрович Попов, вівчар-атагас, тобто старший вівчар, вже сорок років у цій галузі. Знає всі тонкощі роботи. Та й стригалі в „Асканійському”, як з’ясувалося, найвправніші. І довели вони це на конкурсі кращого стригаля, який було проведено в рамках наради. У конкурсі взяли участь спеціалісти господарств-племзаводів „Тишково”, „Маркеєво”,  „Асканійське”.

    Компетентне журі оцінювало роботу за такими критеріями як швидкість підстригання, якість стрижки та вовни. А ще завдання було ускладнене тим, що стригли не овець, а баранів. За підсумками журі перше і третє місця в конкурсі вибороли стригалі ДПДГ „Асканійське” Сергій Сапронов і Анатолій Сосна.

    Південь України, Херсонщина – благодатний край для розвитку вівчарства. Знала ця галузь часи підйому. Переживає нині складний період. Проте, хочеться вірити, що чорні дні для вівчарства та вівчарів закінчилися.

    Адже, мало-по-малу, повертається зацікавленість до галузі. Економічна мотивація має більш привабливий вигляд. Збільшено рівень державної підтримки. Підвищено ціни реалізації продукції вівчарства, зростає попит на дієтичне м’ясо баранини.

    Звісно, залишається гострою проблема збуту вовни за достойними цінами. Проте, «...дорогу долає той, хто йде, - підбила підсумки наради „День асканійської вівці” начальник Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Світлана Горбенко. - І зараз ми мусимо вирівняти ситуацію, щоб зрозуміти, де і що потрібно зробити сьогодні, які підвалини закласти, аби галузь стала прибутковою. Щоб ми мали змогу займатися вівчарством не тільки за покликом душі. Це бізнес. І бізнес дуже жорсткий”. 

    А потенціал в області, безперечно, є.

     

                                                                                Тетяна МИШАНЧУК

     


    Схожі новини
  • Забезпечує рентабельність і високу конкурентоздатність
  • Витоки відродження
  • Нова порода овець втілила найкраще
  • ЩОБ ДЗВЕНІЛА ТРОНКА
  • ВІВЦІ НЕ ВИННІ...

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.