Часка експорту спельти з України є низькою, її не виділять в окрему експортну категорію, а зараховують до категорії інші зернові. Однак вирощування даної культури може стати перспективним напрямком діяльності через зростання попиту на безглютенові продукти у Європі.
Перевагою спельти на відміну від решти злакових культур є набагато нижчий рівень глютену. Дана пшениця використовується для виробництва продукції із маркуванням «gluten-free». Продукти харчування даної категорії, як правило є екологічно чистими і їх ціна є вищою у порівнянні із іншими товарами споживчої групи.
Спельта користується значним попитом в США, де близько 30% населення дотримується безглютенової дієти. Схожа тенденція прослідковується також в Європі.
Спельта – вид пшениці, що ще 150 років тому був широко поширеним. Але через складність промислового виробництва була витіснена іншими видами пшениці, оскільки після збору потребує лущення, також урожайність спельти дещо нижча у порівнянні із традиційними сортами пшениці.
//ucab.ua/