Аграрний тиждень. Україна
» » Внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.
» » Внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.

    Внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.


    Проблеми насичення продовольчого ринку та цін на продовольчі товари у поточному році є загальносвітовими і турбують урядовців, підприємців, політиків багатьох країн.

    Такі фактори, як погодні катаклізми в різних частинах світу, розвиток виробництва біопалива, підвищення попиту на продовольство зумовили рекордний попит на світовому зерновому ринку, особливо продовольчої пшениці. Ситуація на ринку продовольства вже стала предметом розгляду ООН ТА ФАО.
    Тому практично всі країни запроваджують певні заходи для насичення та стабілізації цін на внутрішніх продовольчих ринках: стимулюють власне виробництво, знімають обмеження на імпорт продовольчих товарів або вводять експортні обмеження.
    Оцінки обсягів виробництва сільгосппродукції
    Не зважаючи на те, що за 9 місяців 2007 року обсяги виробництва валової продукції сільського господарства знизилися майже на 5%, що головним чином зумовлено зменшенням виробництва продукції рослинництва внаслідок екстремальних погодних умов, внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.
    Так, за оперативними даними регіонів, на 2 листопада намолочено зернових понад 30 млн. т у первинній оприбуткованій вазі, в т.ч. пшениці – 14,5 млн. т. Завершено збирання пізніх зернових і олійних культур, цукрових буряків. В усіх категоріях господарств вироблено майже 1,9 млн. т м’яса, 9,7 млн. т молока, майже 11 млрд. шт. харчових яєць.
    Ми прогнозуємо, що за 2007 рік зменшення валового виробництва продукції сільського господарства становитиме до 5%, що зумовлено зменшенням виробництва продукції рослинництва до 11%.
    Разом з тим, підвищення до ринково-орієнтованого рівня закупівельних цін на деякі види продукції сільського господарства вперше за ряд років в цілому забезпечить рентабельність виробництва на рівні до 20 – 25%. При цьому рентабельність тваринницької галузі оцінюється на рівні 3%.
    Важливим фактором стабільної ситуації на продовольчому ринку є збільшення виробництва продукції харчової промисловості, яке з початку року становить понад 13%. Така тенденція прогнозується до кінця поточного року.
    Тому ми можемо констатувати: в поточному році вітчизняний аграрний сектор, незважаючи на певне зниження обсягів виробництва у цілому, забезпечує потреби внутрішнього продовольчого ринку, як на первинному рівні так і його переробної складової.
    Баланси попиту та пропозиції основних видів продовольства, розроблені Міністерством разом з регіонами, підтверджують цю забезпеченість внутрішнього ринку.
    Цього року ми прогнозуємо виробити не менше 29 млн. т зерна, що разом із перехідними залишками минулого року становитиме забезпеченість зерном на рівні 35 млн. тонн.
    Тому, за нашими оцінками, зерна вироблено цілком достатньо, як на харчові потреби, так і на насіння, на корм для тварин, на потреби переробних галузей.
    У поточному МР ми матимемо також можливість експортувати певну кількість зерна. Відповідне рішення щодо встановлення експортної квоти в обсязі 1,2 млн. т на період до 1 квітня наступного року прийнято Урядом.
    Разом з тим, з огляду на дефіцит світового зернового ринку, «відкриття» експорту має відбутися лише після того, як ми сформуємо в повному обсязі державні та регіональні ресурси зерна.
    А за оперативними даними, на регіональному рівні сформовано запаси в обсязі до 1,9 млн. т зерна. До державного продовольчого резерву Аграрним фондом на 1 листопада закуплено з урожаю поточного року 205 тис. т продовольчої пшениці.
    Для недопущення необґрунтованого підвищення цін на хліб Урядом запроваджені та постійно здійснюються товарні інтервенції пшеничним та житнім борошном із зерна державних ресурсів.
    Такого зерна надано Аграрним фондом компанії ДАК «Хліб України» для виробництва борошна понад 270 тис. тонн. Борошна вже поставлено понад 150 тисяч тонн. Ця робота продовжуватиметься і надалі за узгодженими із регіонами графіками.
    Красномовним підтвердженням наших спільних, в цілому ефективних, дій на ринку зерна, є результат осінньої посівної кампанії: озимі культури посіяні на площі близько 9 млн. гектарів. З них озимий зерновий клин має понад 7,6 млн. га, що на 750 тис. га більше, ніж торік. Це, в свою чергу, дає обгрунтовані підстави прогнозувати у наступному році вал зерна на рівні 40 млн. т, як це і передбачено галузевою програмою «Зерно України 2008-2015».
    За нашими підрахункам загальний попит на м'ясо та м’ясопродукти очікується на рівні 2,1 млн. тонн. За рахунок власного виробництва буде забезпечено 91% потреби внутрішнього ринку. Обсяги імпорту м’яса не перевищать 220 тис. тонн (за 9 місяців ввезено м’яса 163 тис. т).
    Одна з головних проблем на м’ясному ринку – подальше обмеження несанкціонованого або пільгового ввезення м’яса на внутрішній ринок.
    У наступному році, за нашими розрахунками, обсяг власного виробництва м’яса зросте на 100 тис. тонн і досягне рівня 2 млн. тонн. Обсяги власного виробництва молока у поточному році прогнозуються на рівні 12,3 млн. тонн при потребі 11,4 млн. тонн.
    З цього видно, що внутрішній ринок забезпечується за рахунок власного виробництва. За прогнозами у 2008 році його буде вироблено 12 млн. тонн або на 250 тис. тонн менше проти попереднього року.
    Це зумовлено в основному скороченням поголів’я корів. На подолання цієї проблеми, стимулювання розвитку галузі скотарства спрямовуються дії центру і регіонів.
    Виробництво харчових яєць у цьому році очікується на рівні 14 млрд. штук при розрахунковій потребі внутрішнього ринку 13,5 млрд. штук, тобто цей ринок також повністю забезпечено за рахунок внутрішнього виробництва.
    У поточному МР планується виробити 1,8 млн. т олії при тому, що внутрішня потреба оцінюється у 500 тис. тонн. Обсяги експорту олії у 2007/08 МР становитимуть 1,3 млн. тонн. Завдяки спільним діям центру, регіонів та підприємств ринок олії зараз стабільно насичений, триває подальше зменшення цін по всьому ланцюгу. Зараз зменшення ціни становить від 5 до 12%.
    Виробництво цукру у поточному МР становитиме, за розрахунками, 1,6 млн. т, що разом із залишками цукру минулого року складе 2,7 млн. т при потребі внутрішнього ринку 2 млн. тонн. Тут інша проблема – перевиробництво, яке складає понад 650 тис. тонн.
    Системний, програмно-цільовий підхід
    На фоні дій у складному сільськогосподарському році, ми усвідомлювали: лише системний, програмно-цільовий підхід до вирішення проблем галузі забезпечить виведення вітчизняного сільського господарства на інноваційний шлях розвитку.
    Тому Урядом розроблена та затверджена Державна цільова програма розвитку українського села на період до 2015 року, в результаті реалізації якої ми розраховуємо на:
    - зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства в 2015 році, порівняно з 2006 роком, у 1,6 рази;
    - збільшення обсягів експорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів у 2 рази;
    - збільшення обсягів інвестицій в аграрний сектор у 2,1 рази.
    Ми впевнені, реалізація цього програмного документу, підкріпленого фінансовими ресурсами, забезпечить досягнення високих соціальних стандартів проживання сільського населення, всебічний розвиток підприємництва у сільській місцевості, що сприятиме підвищенню рівня зайнятості на селі та збереженню селянства, як носія національних традицій та культурного надбання.
    В розвиток програми акцентую увагу лише на 2-х сегментах продовольчого ринку.
    Зокрема, виробництво цукру планується довести у 2008 році до 2 млн. т і забезпечити його подальше збільшення. Звичайно, що у цукровій галузі нині достатньо складна ситуація, яка потребує протягом ряду років посилення державної підтримки, пов’язаної, перш за все, з кардинальною модернізацією та диверсифікацією галузі.
    Значні проблеми у галузі тваринництва, особливо в молочному скотарстві. До 2015 року планується довести рівень виробництва м’яса до 5,1 млн. т, молока – до 20 млн. тонн. Ми вбачаємо збільшення виробництва продукції тваринництва, в першу чергу, у створенні сприятливих умов для розвитку галузі через пріоритетний розвиток великотоварного виробництва на засадах розвитку спеціалізованого молочного та м’ясного скотарства, розширення механізмів державної підтримки, широкого впровадження сучасних ресурсо- та енергозберігаючих технологій.
    З початку МР на ринку працюють державні оператори (Держкомрезерв, Аграрний фонд), які мають відповідний ринковий ресурс і закуповують зерно за ринковими цінами у прозорому біржовому полі. Скажімо, Аграрний фонд купує пшеницю 3 класу по 1400 грн./т, 4 класу – по 1290 грн./т.
    Ми і надалі удосконалюватимемо механізми формування Аграрного фонду, зокрема через форвардні закупівлі. Бо вважаємо: це дасть можливість, з одного боку, авансувати вітчизняних товаровиробників, а з іншого - провести гарантоване формування державного продовольчого резерву продовольчим зерном високої якості.
    У поточному році підприємствами АПК залучено майже 11 млрд. грн. кредитних ресурсів. На пільгових умовах обслуговується близько 10 млрд. грн. кредитів. Загалом із загального фонду державного бюджету на фінансування програм підтримки аграрних підприємств виділено майже 3 млрд. грн. та понад 680 млн. грн. – зі спеціального фонду.
    Зараз нас турбує стан використання цих коштів на місцях, оскільки залишки на рахунках лише по загальному фонду перевищують 300 млн. грн..
    Визначальний фактор стабільності виробництва сільгосппродукції
    Варто ще раз підкреслити: внутрішній продовольчий ринок практично повністю забезпечується за рахунок власного виробництва. А визначальним фактором стабільності виробництва сільгосппродукції був розвиток системи державної підтримки галузі у поточному році.
    У 2008 році передбачаємо подальший розвиток таких програм, як «Бюджетна тваринницька дотація та підтримка виробництва продукції рослинництва» - на 500 млн. грн., здешевлення відсотків за кредитами, залученими підприємствами АПК – на 342 млн. грн., підтримку фермерських господарств – на 57 млн. грн..
    Також ми пропонуємо збільшити видатки на формування Аграрним фондом державного продовольчого резерву, здійснення форвардних закупівель та інтервенцій на внутрішньому ринку.
    Просимо також підтримки у продовженні в наступному році діючого механізму справляння податку на додану вартість, що забезпечить додаткову підтримку галузі до 7 млрд. грн.. Відповідний законопроект опрацьовується Урядом.
    Сподіваємось, новообрані депутати Верховної Ради підтримають та розглянуть у першочерговому порядку на першій сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлений Урядом пакет законопроектів з питань удосконалення механізмів державної підтримки галузі АПК, розвитку страхування в сільськогосподарському виробництві, створення мережі гуртової торгівлі сільськогосподарською продукцією, розвитку аграрного товарного ринку та ринку землі, які ми пропонуємо розглянути як пріоритетні.

    За інф. пресс-служби МінАП





    Схожі новини
  • Мінагрополітики: в Україні достатньо ресурсів для збереження ціни на соціальний хліб
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Мінагрополітики: вироблено перші 5 тис. тонн цукру із буряку нового урожаю
  • Щодо ситуації на ринку тваринницької продукції
  • Комплексна програма підтримки розвитку українського села на період до 2015 року

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.


Проблеми насичення продовольчого ринку та цін на продовольчі товари у поточному році є загальносвітовими і турбують урядовців, підприємців, політиків багатьох країн.

Такі фактори, як погодні катаклізми в різних частинах світу, розвиток виробництва біопалива, підвищення попиту на продовольство зумовили рекордний попит на світовому зерновому ринку, особливо продовольчої пшениці. Ситуація на ринку продовольства вже стала предметом розгляду ООН ТА ФАО.
Тому практично всі країни запроваджують певні заходи для насичення та стабілізації цін на внутрішніх продовольчих ринках: стимулюють власне виробництво, знімають обмеження на імпорт продовольчих товарів або вводять експортні обмеження.
Оцінки обсягів виробництва сільгосппродукції
Не зважаючи на те, що за 9 місяців 2007 року обсяги виробництва валової продукції сільського господарства знизилися майже на 5%, що головним чином зумовлено зменшенням виробництва продукції рослинництва внаслідок екстремальних погодних умов, внутрішній продовольчий ринок забезпечений продукцією вітчизняного аграрного сектора у повному обсязі.
Так, за оперативними даними регіонів, на 2 листопада намолочено зернових понад 30 млн. т у первинній оприбуткованій вазі, в т.ч. пшениці – 14,5 млн. т. Завершено збирання пізніх зернових і олійних культур, цукрових буряків. В усіх категоріях господарств вироблено майже 1,9 млн. т м’яса, 9,7 млн. т молока, майже 11 млрд. шт. харчових яєць.
Ми прогнозуємо, що за 2007 рік зменшення валового виробництва продукції сільського господарства становитиме до 5%, що зумовлено зменшенням виробництва продукції рослинництва до 11%.
Разом з тим, підвищення до ринково-орієнтованого рівня закупівельних цін на деякі види продукції сільського господарства вперше за ряд років в цілому забезпечить рентабельність виробництва на рівні до 20 – 25%. При цьому рентабельність тваринницької галузі оцінюється на рівні 3%.
Важливим фактором стабільної ситуації на продовольчому ринку є збільшення виробництва продукції харчової промисловості, яке з початку року становить понад 13%. Така тенденція прогнозується до кінця поточного року.
Тому ми можемо констатувати: в поточному році вітчизняний аграрний сектор, незважаючи на певне зниження обсягів виробництва у цілому, забезпечує потреби внутрішнього продовольчого ринку, як на первинному рівні так і його переробної складової.
Баланси попиту та пропозиції основних видів продовольства, розроблені Міністерством разом з регіонами, підтверджують цю забезпеченість внутрішнього ринку.
Цього року ми прогнозуємо виробити не менше 29 млн. т зерна, що разом із перехідними залишками минулого року становитиме забезпеченість зерном на рівні 35 млн. тонн.
Тому, за нашими оцінками, зерна вироблено цілком достатньо, як на харчові потреби, так і на насіння, на корм для тварин, на потреби переробних галузей.
У поточному МР ми матимемо також можливість експортувати певну кількість зерна. Відповідне рішення щодо встановлення експортної квоти в обсязі 1,2 млн. т на період до 1 квітня наступного року прийнято Урядом.
Разом з тим, з огляду на дефіцит світового зернового ринку, «відкриття» експорту має відбутися лише після того, як ми сформуємо в повному обсязі державні та регіональні ресурси зерна.
А за оперативними даними, на регіональному рівні сформовано запаси в обсязі до 1,9 млн. т зерна. До державного продовольчого резерву Аграрним фондом на 1 листопада закуплено з урожаю поточного року 205 тис. т продовольчої пшениці.
Для недопущення необґрунтованого підвищення цін на хліб Урядом запроваджені та постійно здійснюються товарні інтервенції пшеничним та житнім борошном із зерна державних ресурсів.
Такого зерна надано Аграрним фондом компанії ДАК «Хліб України» для виробництва борошна понад 270 тис. тонн. Борошна вже поставлено понад 150 тисяч тонн. Ця робота продовжуватиметься і надалі за узгодженими із регіонами графіками.
Красномовним підтвердженням наших спільних, в цілому ефективних, дій на ринку зерна, є результат осінньої посівної кампанії: озимі культури посіяні на площі близько 9 млн. гектарів. З них озимий зерновий клин має понад 7,6 млн. га, що на 750 тис. га більше, ніж торік. Це, в свою чергу, дає обгрунтовані підстави прогнозувати у наступному році вал зерна на рівні 40 млн. т, як це і передбачено галузевою програмою «Зерно України 2008-2015».
За нашими підрахункам загальний попит на м'ясо та м’ясопродукти очікується на рівні 2,1 млн. тонн. За рахунок власного виробництва буде забезпечено 91% потреби внутрішнього ринку. Обсяги імпорту м’яса не перевищать 220 тис. тонн (за 9 місяців ввезено м’яса 163 тис. т).
Одна з головних проблем на м’ясному ринку – подальше обмеження несанкціонованого або пільгового ввезення м’яса на внутрішній ринок.
У наступному році, за нашими розрахунками, обсяг власного виробництва м’яса зросте на 100 тис. тонн і досягне рівня 2 млн. тонн. Обсяги власного виробництва молока у поточному році прогнозуються на рівні 12,3 млн. тонн при потребі 11,4 млн. тонн.
З цього видно, що внутрішній ринок забезпечується за рахунок власного виробництва. За прогнозами у 2008 році його буде вироблено 12 млн. тонн або на 250 тис. тонн менше проти попереднього року.
Це зумовлено в основному скороченням поголів’я корів. На подолання цієї проблеми, стимулювання розвитку галузі скотарства спрямовуються дії центру і регіонів.
Виробництво харчових яєць у цьому році очікується на рівні 14 млрд. штук при розрахунковій потребі внутрішнього ринку 13,5 млрд. штук, тобто цей ринок також повністю забезпечено за рахунок внутрішнього виробництва.
У поточному МР планується виробити 1,8 млн. т олії при тому, що внутрішня потреба оцінюється у 500 тис. тонн. Обсяги експорту олії у 2007/08 МР становитимуть 1,3 млн. тонн. Завдяки спільним діям центру, регіонів та підприємств ринок олії зараз стабільно насичений, триває подальше зменшення цін по всьому ланцюгу. Зараз зменшення ціни становить від 5 до 12%.
Виробництво цукру у поточному МР становитиме, за розрахунками, 1,6 млн. т, що разом із залишками цукру минулого року складе 2,7 млн. т при потребі внутрішнього ринку 2 млн. тонн. Тут інша проблема – перевиробництво, яке складає понад 650 тис. тонн.
Системний, програмно-цільовий підхід
На фоні дій у складному сільськогосподарському році, ми усвідомлювали: лише системний, програмно-цільовий підхід до вирішення проблем галузі забезпечить виведення вітчизняного сільського господарства на інноваційний шлях розвитку.
Тому Урядом розроблена та затверджена Державна цільова програма розвитку українського села на період до 2015 року, в результаті реалізації якої ми розраховуємо на:
- зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства в 2015 році, порівняно з 2006 роком, у 1,6 рази;
- збільшення обсягів експорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів у 2 рази;
- збільшення обсягів інвестицій в аграрний сектор у 2,1 рази.
Ми впевнені, реалізація цього програмного документу, підкріпленого фінансовими ресурсами, забезпечить досягнення високих соціальних стандартів проживання сільського населення, всебічний розвиток підприємництва у сільській місцевості, що сприятиме підвищенню рівня зайнятості на селі та збереженню селянства, як носія національних традицій та культурного надбання.
В розвиток програми акцентую увагу лише на 2-х сегментах продовольчого ринку.
Зокрема, виробництво цукру планується довести у 2008 році до 2 млн. т і забезпечити його подальше збільшення. Звичайно, що у цукровій галузі нині достатньо складна ситуація, яка потребує протягом ряду років посилення державної підтримки, пов’язаної, перш за все, з кардинальною модернізацією та диверсифікацією галузі.
Значні проблеми у галузі тваринництва, особливо в молочному скотарстві. До 2015 року планується довести рівень виробництва м’яса до 5,1 млн. т, молока – до 20 млн. тонн. Ми вбачаємо збільшення виробництва продукції тваринництва, в першу чергу, у створенні сприятливих умов для розвитку галузі через пріоритетний розвиток великотоварного виробництва на засадах розвитку спеціалізованого молочного та м’ясного скотарства, розширення механізмів державної підтримки, широкого впровадження сучасних ресурсо- та енергозберігаючих технологій.
З початку МР на ринку працюють державні оператори (Держкомрезерв, Аграрний фонд), які мають відповідний ринковий ресурс і закуповують зерно за ринковими цінами у прозорому біржовому полі. Скажімо, Аграрний фонд купує пшеницю 3 класу по 1400 грн./т, 4 класу – по 1290 грн./т.
Ми і надалі удосконалюватимемо механізми формування Аграрного фонду, зокрема через форвардні закупівлі. Бо вважаємо: це дасть можливість, з одного боку, авансувати вітчизняних товаровиробників, а з іншого - провести гарантоване формування державного продовольчого резерву продовольчим зерном високої якості.
У поточному році підприємствами АПК залучено майже 11 млрд. грн. кредитних ресурсів. На пільгових умовах обслуговується близько 10 млрд. грн. кредитів. Загалом із загального фонду державного бюджету на фінансування програм підтримки аграрних підприємств виділено майже 3 млрд. грн. та понад 680 млн. грн. – зі спеціального фонду.
Зараз нас турбує стан використання цих коштів на місцях, оскільки залишки на рахунках лише по загальному фонду перевищують 300 млн. грн..
Визначальний фактор стабільності виробництва сільгосппродукції
Варто ще раз підкреслити: внутрішній продовольчий ринок практично повністю забезпечується за рахунок власного виробництва. А визначальним фактором стабільності виробництва сільгосппродукції був розвиток системи державної підтримки галузі у поточному році.
У 2008 році передбачаємо подальший розвиток таких програм, як «Бюджетна тваринницька дотація та підтримка виробництва продукції рослинництва» - на 500 млн. грн., здешевлення відсотків за кредитами, залученими підприємствами АПК – на 342 млн. грн., підтримку фермерських господарств – на 57 млн. грн..
Також ми пропонуємо збільшити видатки на формування Аграрним фондом державного продовольчого резерву, здійснення форвардних закупівель та інтервенцій на внутрішньому ринку.
Просимо також підтримки у продовженні в наступному році діючого механізму справляння податку на додану вартість, що забезпечить додаткову підтримку галузі до 7 млрд. грн.. Відповідний законопроект опрацьовується Урядом.
Сподіваємось, новообрані депутати Верховної Ради підтримають та розглянуть у першочерговому порядку на першій сесії Верховної Ради України шостого скликання підготовлений Урядом пакет законопроектів з питань удосконалення механізмів державної підтримки галузі АПК, розвитку страхування в сільськогосподарському виробництві, створення мережі гуртової торгівлі сільськогосподарською продукцією, розвитку аграрного товарного ринку та ринку землі, які ми пропонуємо розглянути як пріоритетні.

За інф. пресс-служби МінАП





Схожі новини
  • Мінагрополітики: в Україні достатньо ресурсів для збереження ціни на соціальний хліб
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Мінагрополітики: вироблено перші 5 тис. тонн цукру із буряку нового урожаю
  • Щодо ситуації на ринку тваринницької продукції
  • Комплексна програма підтримки розвитку українського села на період до 2015 року

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.