Аграрний тиждень. Україна
» Сьогодення вітамінної галузі
» Сьогодення вітамінної галузі

    Сьогодення вітамінної галузі


    Прикро, але, маючи найродючішу в світі землю, Україна посідає 113 місце за тривалістю життя своїх громадян. Українські чоловіки полишають цей світ у середньому в 63 роки, а жінки - 73. Так недовго в Європі ніде не живуть.

     

    Медики стверджують, що найбільшою мірою (55%) на тривалість життя впливає його спосіб, зокрема, харчування. Та якщо збагатити раціон овочами, можна суттєво зекономити на ліках і продовжити вік. Усіма овочевими культурами для доброго здоров'я щедра українська земля. І по закордонну екзотику не варто бігти.

    altОвочівники України сьогодні можуть забезпечити наших громадян якісною й свіжою вітамінною продукцією безперервно протягом року. Це й підтвердили учасники наради, присвяченої підсумкам роботи галузей овочівництва та грибівництва минулого року й завданням на рік поточний. Нараду провів заступник міністра Сергій Мельник, активну участь у заході взяли відповідальні працівники Мінагрополітики, УААН, Укрдержнасінінспекції, Держсортослужби, Укрголовдержкарантину, Головдержзахисту, керівники і спеціалісти профільних асоціацій та корпорацій, директори тепличних комбінатів, представники окремих компаній, які працюють на ринку овочевої та грибної продукції.

    Серед овочів на українських ланах сьогодні панують томати, цибуля, капуста, столовий буряк, морква, огірки, солодкий перець, баклажани, інші культури, а також гриби. Переважна більшість цих овочів у нашій державі вирощуються як на відкритому, так і в закритому ґрунті (у теплицях). І протягом року можна щодня їсти весь асортимент української городини в свіжому вигляді.

    Овочі - помічники

    Помідори містять велику кількість вітамінів (B1, B2, C, P, PP), провітамін A, цукри (2,1-8,8%), яблучну і цитринову кистлоту, мінеральні речовини, а також могутній антиоксидант під назвою лікопен, який, як стверджують вчені, може допомогти знизити ризик захворювання на рак передміхурової залози .

    Капуста - одна з найпоширеніших у нас овочевих культур. У ній міститься стільки ж вітаміну С, скільки в апельсинах і лимонах. altЗа вмістом вітаміну Р вона перевершує всі інші овочі. З капустою людина отримує вітаміни групи В, вітамін РР. Одна з найбільших її переваг - зберігати ці вітаміни тривалий час, аж до нового врожаю.

    У цибулі міститься від 3 до 14% цукрів (мальтоза, глюкоза, сахароза, фруктоза), а також вітаміни А, В, С, ефірні олії, органічні сполуки (яблучна, лимонна, тіоціанова, фітинова), флавоноїди (епіреозид, кверцетин), мінеральні солі (калій, залізо, кобальт, марганець, селен, цинк, сірка). В листках також міститься вітамін С, якого втричі більше, аніж в цибулині, та каротин.

    Коренеплоди буряка містять цукор, органічні кислоти - лимонну, яблучну кислоту, а також білок, пектини, каротин, вітаміни С, В1, В2 і РР, мінеральні солі калію, магнію, заліза тощо. За вмістом йоду буряк є лідером серед усіх овочів, тому широко застосовується для профілактики та лікування захворювання щитоподібної залози (детальніше читайте в №№4(089), 5(090) нашої газети).

    altВ огірках містяться ферменти, які сприяють засвоєнню білків тваринного походження. З мінеральних солей в них більш за все калію. Клітковина огірків стимулює моторну функцію кишечника. Свіжі огірки рекомендується включати в раціон людей із захворюваннями серцево-судинної системи, печінки, нирок, ожирінням, обмінним поліартритом, подагрою. Огірки покращують апетит, мають жовчогінну, сечогінну і послаблюючу дію. У народній медицині їх рекомендують при водянці серцевого походження.

    Солодкий перець дуже багатий вітамінами, особливо вітаміном С (не поступається лимону і чорній смородині). Досить з'їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, лише 30-40 г, щоб задовольнити добову норму людини. Важливо те, що цей вітамін у перці не руйнується 70- 80 днів. Окрім того, плоди перцю багаті каротином і рутином, що характеризується Р-вітамінною активністю.


    Як розвивати галузь в Україні?

    Окрім підбиття підсумків роботи галузі овочівництва за минулий рік, на нараді також ішлося про наукове забезпечення овочівництва та грибівництва, забезпечення сільгоспвиробників насінням овочевих культур, тенденції ринку овочів, стан і перспективи розвитку тепличної галузі, сертифікацію Global GAP, вітчизняні досягнення в галузі грибівництва, розвиток овочевого бізнесу.

    Заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник у вступному слові, зокрема, зазначив:

    - На відміну від інших галузей аграрного виробництва, овочівництво має передусім забезпечити власного споживача, власного виробника. Хоча є перспективи й на зовнішньому ринку, адже в світі накопичується дефіцит продовольства. І не зважаючи на те, що економічний спад не оминув Україну, все ж після цього складного періоду настане піднесення, відтак попит на продукти харчування невпинно зростатиме.

      alt Не менш значущим для успішного розвитку овочівництва є питання забезпечення насінням. Ми плануємо виділити відповідні кошти на первинне насінництво овочів вітчизняного виробництва, що сприятиме сталому розвитку галузі. Набуває обертів і українське грибівництво. Сподіваюся, що незабаром Україна і в цьому сегменті ринку посяде гідне місце.

          Сьогодні у зв'язку зі вступом до Світової організації торгівлі та новими перспективами на зовнішніх ринках введено й нові жорсткіші стандарти на насіння і готову продукцію. І як би виробники не скаржилися - послаблень не буде. Тепер навіть кожен пакетик з насінням, що потрапляє на ринок, має бути пронумерований, містити всі реквізити виробника та відповідні відомості про насіння, зокрема, показник схожості. Відтепер номери зі сміттям в пакетику замість насіння не пройдуть. Контроль за якістю буде максимально посилено. Ми маємо працювати в умовах і за правилами цивілізованого ринку.

    Директор Департаменту ринків рослинництва Олександр Демидов у своїй доповіді ґрунтовно розповів про результати роботи овочівників України за минулий рік. Детальніше про стан і перспективи розвитку галузі овочівництва ви матимете змогу довідатися з інтерв'ю Олександра Демидова, яке ми оприлюднимо в наступних номерах газети.

    З актуальних питань розвитку овочівництва також виступили відомі науковці, керівники відповідних державних служб, лідери громадських організацій, голови виробничих компаній та господарств.

    Володимир Роєнко, директор ТОВ «Агрофірма «Елітсортнасіння»:

     - Дійсно, багато наших овочевих культур є конкурентоспроможніми як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Але, на жаль, вітчизняним селекціонерам доводиться платити за сортовипробування і внесення до держреєстру чималу суму, в протилежному разі перспективні сорти та гібриди просто вибувають з овочевого ринку. До речі, за смаковими якостями овочі вітчизняної селекції у багатьох випадках є кращими, ніж зарубіжні, вони районовані до природно-кліматичних умов нашої держави, до того ж набагато дешевші, що є важливим позитивним фактором під час сьогоднішньої фінансової скрути.

    Віктор Тітков, президент Асоціації грибовиробників України:

    - Сьогодні в світі щороку виро***ють 6,5 млн. т грибів. Із них лише 400 тис. т збирають в лісі. Решта - продукти промислового виробництва. Україна має великі перспективи на світовому ринку грибівництва, адже сировиною для цього може служити і лушпиння соняшнику й солома. А цього багатства в нас щороку належним чином не використовується понад 15 млн. тонн. Таку ж кількість сировини для вирощування грибів має й Китай. Але ж у Піднебесній на основі решток рослинництва вирощують щороку 1,6 млн. т грибів. Ця країна впевнено лідирує на світовому ринку грибів. А чим Україна гірша?


                                                                              Підготував Володимир ВІЛЬОВИЧ     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сьогодення вітамінної галузі


Прикро, але, маючи найродючішу в світі землю, Україна посідає 113 місце за тривалістю життя своїх громадян. Українські чоловіки полишають цей світ у середньому в 63 роки, а жінки - 73. Так недовго в Європі ніде не живуть.

 

Медики стверджують, що найбільшою мірою (55%) на тривалість життя впливає його спосіб, зокрема, харчування. Та якщо збагатити раціон овочами, можна суттєво зекономити на ліках і продовжити вік. Усіма овочевими культурами для доброго здоров'я щедра українська земля. І по закордонну екзотику не варто бігти.

altОвочівники України сьогодні можуть забезпечити наших громадян якісною й свіжою вітамінною продукцією безперервно протягом року. Це й підтвердили учасники наради, присвяченої підсумкам роботи галузей овочівництва та грибівництва минулого року й завданням на рік поточний. Нараду провів заступник міністра Сергій Мельник, активну участь у заході взяли відповідальні працівники Мінагрополітики, УААН, Укрдержнасінінспекції, Держсортослужби, Укрголовдержкарантину, Головдержзахисту, керівники і спеціалісти профільних асоціацій та корпорацій, директори тепличних комбінатів, представники окремих компаній, які працюють на ринку овочевої та грибної продукції.

Серед овочів на українських ланах сьогодні панують томати, цибуля, капуста, столовий буряк, морква, огірки, солодкий перець, баклажани, інші культури, а також гриби. Переважна більшість цих овочів у нашій державі вирощуються як на відкритому, так і в закритому ґрунті (у теплицях). І протягом року можна щодня їсти весь асортимент української городини в свіжому вигляді.

Овочі - помічники

Помідори містять велику кількість вітамінів (B1, B2, C, P, PP), провітамін A, цукри (2,1-8,8%), яблучну і цитринову кистлоту, мінеральні речовини, а також могутній антиоксидант під назвою лікопен, який, як стверджують вчені, може допомогти знизити ризик захворювання на рак передміхурової залози .

Капуста - одна з найпоширеніших у нас овочевих культур. У ній міститься стільки ж вітаміну С, скільки в апельсинах і лимонах. altЗа вмістом вітаміну Р вона перевершує всі інші овочі. З капустою людина отримує вітаміни групи В, вітамін РР. Одна з найбільших її переваг - зберігати ці вітаміни тривалий час, аж до нового врожаю.

У цибулі міститься від 3 до 14% цукрів (мальтоза, глюкоза, сахароза, фруктоза), а також вітаміни А, В, С, ефірні олії, органічні сполуки (яблучна, лимонна, тіоціанова, фітинова), флавоноїди (епіреозид, кверцетин), мінеральні солі (калій, залізо, кобальт, марганець, селен, цинк, сірка). В листках також міститься вітамін С, якого втричі більше, аніж в цибулині, та каротин.

Коренеплоди буряка містять цукор, органічні кислоти - лимонну, яблучну кислоту, а також білок, пектини, каротин, вітаміни С, В1, В2 і РР, мінеральні солі калію, магнію, заліза тощо. За вмістом йоду буряк є лідером серед усіх овочів, тому широко застосовується для профілактики та лікування захворювання щитоподібної залози (детальніше читайте в №№4(089), 5(090) нашої газети).

altВ огірках містяться ферменти, які сприяють засвоєнню білків тваринного походження. З мінеральних солей в них більш за все калію. Клітковина огірків стимулює моторну функцію кишечника. Свіжі огірки рекомендується включати в раціон людей із захворюваннями серцево-судинної системи, печінки, нирок, ожирінням, обмінним поліартритом, подагрою. Огірки покращують апетит, мають жовчогінну, сечогінну і послаблюючу дію. У народній медицині їх рекомендують при водянці серцевого походження.

Солодкий перець дуже багатий вітамінами, особливо вітаміном С (не поступається лимону і чорній смородині). Досить з'їсти невеликий шматочок сирого солодкого перцю, лише 30-40 г, щоб задовольнити добову норму людини. Важливо те, що цей вітамін у перці не руйнується 70- 80 днів. Окрім того, плоди перцю багаті каротином і рутином, що характеризується Р-вітамінною активністю.


Як розвивати галузь в Україні?

Окрім підбиття підсумків роботи галузі овочівництва за минулий рік, на нараді також ішлося про наукове забезпечення овочівництва та грибівництва, забезпечення сільгоспвиробників насінням овочевих культур, тенденції ринку овочів, стан і перспективи розвитку тепличної галузі, сертифікацію Global GAP, вітчизняні досягнення в галузі грибівництва, розвиток овочевого бізнесу.

Заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник у вступному слові, зокрема, зазначив:

- На відміну від інших галузей аграрного виробництва, овочівництво має передусім забезпечити власного споживача, власного виробника. Хоча є перспективи й на зовнішньому ринку, адже в світі накопичується дефіцит продовольства. І не зважаючи на те, що економічний спад не оминув Україну, все ж після цього складного періоду настане піднесення, відтак попит на продукти харчування невпинно зростатиме.

  alt Не менш значущим для успішного розвитку овочівництва є питання забезпечення насінням. Ми плануємо виділити відповідні кошти на первинне насінництво овочів вітчизняного виробництва, що сприятиме сталому розвитку галузі. Набуває обертів і українське грибівництво. Сподіваюся, що незабаром Україна і в цьому сегменті ринку посяде гідне місце.

      Сьогодні у зв'язку зі вступом до Світової організації торгівлі та новими перспективами на зовнішніх ринках введено й нові жорсткіші стандарти на насіння і готову продукцію. І як би виробники не скаржилися - послаблень не буде. Тепер навіть кожен пакетик з насінням, що потрапляє на ринок, має бути пронумерований, містити всі реквізити виробника та відповідні відомості про насіння, зокрема, показник схожості. Відтепер номери зі сміттям в пакетику замість насіння не пройдуть. Контроль за якістю буде максимально посилено. Ми маємо працювати в умовах і за правилами цивілізованого ринку.

Директор Департаменту ринків рослинництва Олександр Демидов у своїй доповіді ґрунтовно розповів про результати роботи овочівників України за минулий рік. Детальніше про стан і перспективи розвитку галузі овочівництва ви матимете змогу довідатися з інтерв'ю Олександра Демидова, яке ми оприлюднимо в наступних номерах газети.

З актуальних питань розвитку овочівництва також виступили відомі науковці, керівники відповідних державних служб, лідери громадських організацій, голови виробничих компаній та господарств.

Володимир Роєнко, директор ТОВ «Агрофірма «Елітсортнасіння»:

 - Дійсно, багато наших овочевих культур є конкурентоспроможніми як на внутрішньому, так і на світовому ринках. Але, на жаль, вітчизняним селекціонерам доводиться платити за сортовипробування і внесення до держреєстру чималу суму, в протилежному разі перспективні сорти та гібриди просто вибувають з овочевого ринку. До речі, за смаковими якостями овочі вітчизняної селекції у багатьох випадках є кращими, ніж зарубіжні, вони районовані до природно-кліматичних умов нашої держави, до того ж набагато дешевші, що є важливим позитивним фактором під час сьогоднішньої фінансової скрути.

Віктор Тітков, президент Асоціації грибовиробників України:

- Сьогодні в світі щороку виро***ють 6,5 млн. т грибів. Із них лише 400 тис. т збирають в лісі. Решта - продукти промислового виробництва. Україна має великі перспективи на світовому ринку грибівництва, адже сировиною для цього може служити і лушпиння соняшнику й солома. А цього багатства в нас щороку належним чином не використовується понад 15 млн. тонн. Таку ж кількість сировини для вирощування грибів має й Китай. Але ж у Піднебесній на основі решток рослинництва вирощують щороку 1,6 млн. т грибів. Ця країна впевнено лідирує на світовому ринку грибів. А чим Україна гірша?


                                                                          Підготував Володимир ВІЛЬОВИЧ     





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.