Аграрний тиждень. Україна
» Час працює на насіння?
» Час працює на насіння?

    Час працює на насіння?


    У якому столітті народилася приказка, що проголошує вищу ціну часу, ніж грошей, ще ніхто не встановив. Мабуть, саме тоді, коли й викарбовано було першу монету.

     

    altАле сьогодні, коли динаміка життя визначається долями секунди, ціна кожної з них зросла на порядки. Особливо це стосується ринкового середовища. Проґавив секунду, не відреагував своєчасно на виклики - твоє місце посіли конкуренти. Ось на ці граблі ми щоразу й наступаємо. Маємо море відкриттів і винаходів, але чомусь все це море витікає до інших берегів, а ми порсаємося в калюжі.

    Кажуть, у всьому винні бюрократи, які своєю байдужістю псують паростки нового й прогресивного. Інколи називаємо прізвище якогось чиновника: Іваненка, Петренка, Сидоренка. Звільняємо. Призначаємо: Орленка, Соколенка, Яструбенка. Та нічого не змінюється. Не йдуть новопризначені в ногу із часом, бо не навчені цінувати кожну годину, хвилину, секунду.

    Ось і дивимося ми на календар - начебто 2009 рік, але за багатьма показниками наше сьогодення зупинилося ще десь у середині минулого століття...

    Сьогодні ми декларуємо, що в ринковому середовищі всі суб'єкти повинні мати рівні права незалежно від форм власності. Але насправді все далеко не так. От говоримо, що результати жнив чималою мірою залежать від якості посівного матеріалу, в якому закладено селекційний потенціал певної культури. Та як оперативно і своєчасно придбати саме те насіння, яке шукаємо? І щоб із гарантованою якістю.

    - Прикро, але змушений наголосити, що приватні селекційні структури в відкритому ринковому просторі є більш вразливими, менше захищеними, ніж державні установи, від багатьох ризиків, - зітхає голова науково-виробничого фермерського господарства «Компанія „Маїс» Віктор Борисов. - Хоча всі ми добре обізнані, що відомі нам світові бренди, які представлені на насіннєвому ринку України, є недержавними структурами. Перебуваючи останні роки в тісних партнерських стосунках з деякими французькими приватними компаніями, нам стало відомо, що остання державна насіннєва фірма цієї країни припинила своє існування ще на початку 90-х років минулого століття. Всі ми добре розуміємо, що визначальним чинником долі існування як приватних, так і державних селекційних установ є наявність конкурентноздатних продуктів. Але не другорядними для приватних фірм є й специфічні ресурси. Серед них: ресурс іміджу, довіри до бренду, інформаційний ресурс, ресурс часу, кадровий ресурс, матеріальний ресурс (власний, залучений, державний) тощо.

     

    - І який із зазначених ресурсів найризикованіший? - цікавлюсь.

    - Зниження або втрата довіри до бренду за останні 2-3 роки посіли перше місце серед ризиків у світі. На другому місці - проблема кадрового забезпечення. Попри те, що безробіття зростає - висококваліфікованих кадрів, зокрема тих, які на високопрофесійному рівні розуміються на насінництві і селекції рослин, бракує. І, як не дивно, у столітті надшвидкісних технологій доводиться втрачати безліч дорогоцінного часу на елементарні операції.

     

    - І що ж обходиться найдовше?   

    - Може ви не повірите, але уявіть собі: щоб отримати дозвіл на пересилання 1 кг насіння, ми мусимо тричі з Дніпропетровська поїхати до Києва та двічі - до Херсона. Для порівняння, подивіться цю таблицю, у якій зазначені терміни відправки посилок з експериментальними зразками в різних країнах.

    Кількість часу для виконання операцій

    Операція

    Україна

    Білорусь

    Франція

    Відправка 1 кг насіння поштою за кордон

    10 -15 діб

    3-4 години

    1-2 години

    Отримання 1 кг насіння із-за кордону

    10 -15 діб

    1 доба

    3-4 години

     

    -Так, коментарі тут зайві. І все ж, як вам вдається залишатися на висоті?

    - З максимальними зусиллями намагаємося інтенсифікувати селекційний процес. Організовуємо для цього складну справу - зимові розсадники в південних країнах. Але нам невідомі кроки нашої держави зі стимулювання подібних процесів, створення елементарних умов для цієї важливої справи, чим піклується весь цивілізований світ.

    Без зимових розсадників ми змогли б виконати цьогорічні роботи аж... в 2022 році. Ресурс часу, за своєю суттю, є золотим. Саме цим ресурсом необхідно найефективніше управляти та долучати відповідні державницькі заходи зі створення елементарних умов для подолання негативних наслідків марної втрати часу.

    - А можна детальніше про «Компанію «Маїс»?

    - Нашу компанію можна назвати піонером у багатьох починах. Зокрема, «Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи першою: перейшла на фірмове насінництво із замкненим циклом виробництва від створення до реалізації продукту; застосувала ґрунтовий контроль якості насіння в зимових розсадниках Індії; отримала патенти на власні гібриди кукурудзи; вступила до всесвітньо відомої асоціації ASTA (Американська асоціація виробників насіння).

     

    Довідково. „Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи має найбільшу:

    - загальну потенційну потужність заводів з виробництва насіння кукурудзи;

    - частку сегменту національного насіннєвого ринку гібридів кукурудзи;

    - кількість  експорту  насіння гібридів кукурудзи на зовнішні ринки;

    -  кількість покупців насіння гібридів кукурудзи першого покоління;

    - надійність та стабільність в отриманні позитивного результату.

                                    

    - Вікторе Миколайовичу, а яких вершин прагнете досягнути найближчим часом?

    - Точніше ми можемо говорити про стратегічні орієнтири і найголовніші з них наступні: заслужити репутацією надійного партнера та годувальника людства в XXI столітті; розповсюджувача найновітніших досягнень сільськогосподарської науки та виробництва в світі; носія ідеалів добра, людяності та успішності на теренах України і всього світу.

                                 

    Довідково. „Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи має найвищу:

    - якість насіння;

    -  посухостійкість та жаростійкість гібридів;

    -  потенційну врожайність зерна та силосу гібридів;

    - компетентність та відповідальність спеціалістів.

    В асортименті Науково-виробничого фермерського господарства «Компанія «Маїс» 27 гібридів кукурудзи захищені патентами, на 2 гібриди отримано виключні ліцензії і на чотири - статус підтримувача. Разом - 33 найменування

     

    Результати екологічного сортовипробування гібридів НВФГ "Компанія "Маїс" в Франції (2008 р.)

    Назва гібриду

    Урожайність зерна при 15% вологості зерна (ц/га) в середньому по трьох пунктах випробування

    Оазис 315 СВ

    108,1

    Бестселер 287 СВ

    119,6

    Гифт 310 СВ

    124,5

    Круг 340

    118,8

    Фонд 404 МВ

    115,8

    Світ 400 МВ

    117,1

    Бистриця 400 МВ

    128,4

    Стандарт Євросоюзу

    126,7

    Стандарт Євросоюзу

    123,8

     

    Переконливим свідченням конкурентноздатності наших гібридів кукурудзи свідчать результати випробування їх в Франції. Максимальний врожай зерна наших гібридів кукурудзи в 2008 році був зафіксований на Півночі Франції. В перерахунку на сухе зерно новий гібрид Бистриця 400 МВ сформував врожай 146,7 ц/га, Ще два наші гібриди Гифт 310 МВ та Бестселер 287 CВ показали врожайність 146,3 та 143,2  ц/га відповідно.

     

    - Яка, на Вашу думку, найголовніша складова конкурентної переваги селекційної фірми?

    - Перш за все - це наявність власного генетичного ресурсу, який є інтелектуальною власністю фірми та головною базою створення конкурентних гібридів

     

    - Вас турбує проблема захисту генетичного матеріалу від перетоку його до конкурентів? Можете навести можливі зони  ризиків?

     

    Від несанкціонованого відбору насіння на різних етапах його проходження, фактично, не існує надійного цивілізованого механізму захисту. Всі дії несанкціонованого відбору зразків насіння без згоди власника , за правовим визначенням, може кваліфікуватись як «крадіжка". Тож дозволимо собі називати ці процеси більш зрозумілими термінами для загалу і наведемо  складові системи руху насіння через зони ризику. До речі,  з однієї насінини кукурудзи протягом одного календарного рок у (трикратне розмноження з використанням зимових розсадників) реально отримати 125 мільйонів  штук насінин, або в вазі близько 25 тон. Чи можливо уявити правову відповідальність  за втрату однієї насінини в нашій державі...

    Зони недостатньої захищеності генетичного матеріалу

    Зона реального ризику

    Зберігання

    Вирощування

    Перевірки

    Склад фірми-власника

    3

    0

    3

    Поля  фірми власника та її партнерів

    0

    5

    3

    Поля  зимових розсадників

    0

    3

    0

    Митні склади

    3

    0

    3

    Пункти контролю якості насіння

    5

    0

    5

    Пункти карантинного контролю

    0

    0

    3

    Пункти експертизи та тестування сортів

    5

    5

    5

    Біохімічні лабораторії

    5

    5

    5

     

     

     

     

    Рівень ризику

    5

    високий

     

     

    3

    середній

     

     

    0

    відсутній

     

    -          

    -          

    - Кажуть, хто володіє інформацією, той володіє й світом. А чи стикаєтеся з витоком інформації?

    - Це ще одна, на жаль, болюча, кричуща тема. Надійно захищеним інформаційний ресурс не назвеш. Існування двосторонніх договорів про конфіденційність є на сьогодні, максимум , неосяжна мрія . Звідки й коли найчастіше може «витікати» інформація, аналізуйте самі.

    Користувачі конфіденційною інформацією

    Користувачі

    Звіти

    Плани

    Перевірки

    Персонал фірми-власника

    5

    5

    0

    Податкові служби

    3

    0

    5

    Банки

    3

    3

    3

    Профільні державні установи

    5

    5

    5

    Хаккери

    3

    3

    0

     

     

     

     

    Рівень ризику

    5

    високий

     

     

    3

    середній

     

     

    0

    відсутній

     

    -          

     

      Яку віру та надію плекаєте на перспективу?

    .1.Аграрний сектор буде домінуючим у вирішенні не тільки  продовольчої, а й енергетичної безпеки країни. Люди на селі будуть жити гідним життям.

    2. Твердо переконані в можливість отримання з нашими гібридами кукурудзи врожаю  вище очікуваного.      

    3.»Маїс» будем для партнерів, уряд - для людей, держава - для громадян.                                                    

     

    Спілкувався Володимир ШАПОВАЛОВ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Час працює на насіння?


У якому столітті народилася приказка, що проголошує вищу ціну часу, ніж грошей, ще ніхто не встановив. Мабуть, саме тоді, коли й викарбовано було першу монету.

 

altАле сьогодні, коли динаміка життя визначається долями секунди, ціна кожної з них зросла на порядки. Особливо це стосується ринкового середовища. Проґавив секунду, не відреагував своєчасно на виклики - твоє місце посіли конкуренти. Ось на ці граблі ми щоразу й наступаємо. Маємо море відкриттів і винаходів, але чомусь все це море витікає до інших берегів, а ми порсаємося в калюжі.

Кажуть, у всьому винні бюрократи, які своєю байдужістю псують паростки нового й прогресивного. Інколи називаємо прізвище якогось чиновника: Іваненка, Петренка, Сидоренка. Звільняємо. Призначаємо: Орленка, Соколенка, Яструбенка. Та нічого не змінюється. Не йдуть новопризначені в ногу із часом, бо не навчені цінувати кожну годину, хвилину, секунду.

Ось і дивимося ми на календар - начебто 2009 рік, але за багатьма показниками наше сьогодення зупинилося ще десь у середині минулого століття...

Сьогодні ми декларуємо, що в ринковому середовищі всі суб'єкти повинні мати рівні права незалежно від форм власності. Але насправді все далеко не так. От говоримо, що результати жнив чималою мірою залежать від якості посівного матеріалу, в якому закладено селекційний потенціал певної культури. Та як оперативно і своєчасно придбати саме те насіння, яке шукаємо? І щоб із гарантованою якістю.

- Прикро, але змушений наголосити, що приватні селекційні структури в відкритому ринковому просторі є більш вразливими, менше захищеними, ніж державні установи, від багатьох ризиків, - зітхає голова науково-виробничого фермерського господарства «Компанія „Маїс» Віктор Борисов. - Хоча всі ми добре обізнані, що відомі нам світові бренди, які представлені на насіннєвому ринку України, є недержавними структурами. Перебуваючи останні роки в тісних партнерських стосунках з деякими французькими приватними компаніями, нам стало відомо, що остання державна насіннєва фірма цієї країни припинила своє існування ще на початку 90-х років минулого століття. Всі ми добре розуміємо, що визначальним чинником долі існування як приватних, так і державних селекційних установ є наявність конкурентноздатних продуктів. Але не другорядними для приватних фірм є й специфічні ресурси. Серед них: ресурс іміджу, довіри до бренду, інформаційний ресурс, ресурс часу, кадровий ресурс, матеріальний ресурс (власний, залучений, державний) тощо.

 

- І який із зазначених ресурсів найризикованіший? - цікавлюсь.

- Зниження або втрата довіри до бренду за останні 2-3 роки посіли перше місце серед ризиків у світі. На другому місці - проблема кадрового забезпечення. Попри те, що безробіття зростає - висококваліфікованих кадрів, зокрема тих, які на високопрофесійному рівні розуміються на насінництві і селекції рослин, бракує. І, як не дивно, у столітті надшвидкісних технологій доводиться втрачати безліч дорогоцінного часу на елементарні операції.

 

- І що ж обходиться найдовше?   

- Може ви не повірите, але уявіть собі: щоб отримати дозвіл на пересилання 1 кг насіння, ми мусимо тричі з Дніпропетровська поїхати до Києва та двічі - до Херсона. Для порівняння, подивіться цю таблицю, у якій зазначені терміни відправки посилок з експериментальними зразками в різних країнах.

Кількість часу для виконання операцій

Операція

Україна

Білорусь

Франція

Відправка 1 кг насіння поштою за кордон

10 -15 діб

3-4 години

1-2 години

Отримання 1 кг насіння із-за кордону

10 -15 діб

1 доба

3-4 години

 

-Так, коментарі тут зайві. І все ж, як вам вдається залишатися на висоті?

- З максимальними зусиллями намагаємося інтенсифікувати селекційний процес. Організовуємо для цього складну справу - зимові розсадники в південних країнах. Але нам невідомі кроки нашої держави зі стимулювання подібних процесів, створення елементарних умов для цієї важливої справи, чим піклується весь цивілізований світ.

Без зимових розсадників ми змогли б виконати цьогорічні роботи аж... в 2022 році. Ресурс часу, за своєю суттю, є золотим. Саме цим ресурсом необхідно найефективніше управляти та долучати відповідні державницькі заходи зі створення елементарних умов для подолання негативних наслідків марної втрати часу.

- А можна детальніше про «Компанію «Маїс»?

- Нашу компанію можна назвати піонером у багатьох починах. Зокрема, «Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи першою: перейшла на фірмове насінництво із замкненим циклом виробництва від створення до реалізації продукту; застосувала ґрунтовий контроль якості насіння в зимових розсадниках Індії; отримала патенти на власні гібриди кукурудзи; вступила до всесвітньо відомої асоціації ASTA (Американська асоціація виробників насіння).

 

Довідково. „Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи має найбільшу:

- загальну потенційну потужність заводів з виробництва насіння кукурудзи;

- частку сегменту національного насіннєвого ринку гібридів кукурудзи;

- кількість  експорту  насіння гібридів кукурудзи на зовнішні ринки;

-  кількість покупців насіння гібридів кукурудзи першого покоління;

- надійність та стабільність в отриманні позитивного результату.

                                

- Вікторе Миколайовичу, а яких вершин прагнете досягнути найближчим часом?

- Точніше ми можемо говорити про стратегічні орієнтири і найголовніші з них наступні: заслужити репутацією надійного партнера та годувальника людства в XXI столітті; розповсюджувача найновітніших досягнень сільськогосподарської науки та виробництва в світі; носія ідеалів добра, людяності та успішності на теренах України і всього світу.

                             

Довідково. „Компанія „Маїс" серед національних виробників насіння кукурудзи має найвищу:

- якість насіння;

-  посухостійкість та жаростійкість гібридів;

-  потенційну врожайність зерна та силосу гібридів;

- компетентність та відповідальність спеціалістів.

В асортименті Науково-виробничого фермерського господарства «Компанія «Маїс» 27 гібридів кукурудзи захищені патентами, на 2 гібриди отримано виключні ліцензії і на чотири - статус підтримувача. Разом - 33 найменування

 

Результати екологічного сортовипробування гібридів НВФГ "Компанія "Маїс" в Франції (2008 р.)

Назва гібриду

Урожайність зерна при 15% вологості зерна (ц/га) в середньому по трьох пунктах випробування

Оазис 315 СВ

108,1

Бестселер 287 СВ

119,6

Гифт 310 СВ

124,5

Круг 340

118,8

Фонд 404 МВ

115,8

Світ 400 МВ

117,1

Бистриця 400 МВ

128,4

Стандарт Євросоюзу

126,7

Стандарт Євросоюзу

123,8

 

Переконливим свідченням конкурентноздатності наших гібридів кукурудзи свідчать результати випробування їх в Франції. Максимальний врожай зерна наших гібридів кукурудзи в 2008 році був зафіксований на Півночі Франції. В перерахунку на сухе зерно новий гібрид Бистриця 400 МВ сформував врожай 146,7 ц/га, Ще два наші гібриди Гифт 310 МВ та Бестселер 287 CВ показали врожайність 146,3 та 143,2  ц/га відповідно.

 

- Яка, на Вашу думку, найголовніша складова конкурентної переваги селекційної фірми?

- Перш за все - це наявність власного генетичного ресурсу, який є інтелектуальною власністю фірми та головною базою створення конкурентних гібридів

 

- Вас турбує проблема захисту генетичного матеріалу від перетоку його до конкурентів? Можете навести можливі зони  ризиків?

 

Від несанкціонованого відбору насіння на різних етапах його проходження, фактично, не існує надійного цивілізованого механізму захисту. Всі дії несанкціонованого відбору зразків насіння без згоди власника , за правовим визначенням, може кваліфікуватись як «крадіжка". Тож дозволимо собі називати ці процеси більш зрозумілими термінами для загалу і наведемо  складові системи руху насіння через зони ризику. До речі,  з однієї насінини кукурудзи протягом одного календарного рок у (трикратне розмноження з використанням зимових розсадників) реально отримати 125 мільйонів  штук насінин, або в вазі близько 25 тон. Чи можливо уявити правову відповідальність  за втрату однієї насінини в нашій державі...

Зони недостатньої захищеності генетичного матеріалу

Зона реального ризику

Зберігання

Вирощування

Перевірки

Склад фірми-власника

3

0

3

Поля  фірми власника та її партнерів

0

5

3

Поля  зимових розсадників

0

3

0

Митні склади

3

0

3

Пункти контролю якості насіння

5

0

5

Пункти карантинного контролю

0

0

3

Пункти експертизи та тестування сортів

5

5

5

Біохімічні лабораторії

5

5

5

 

 

 

 

Рівень ризику

5

високий

 

 

3

середній

 

 

0

відсутній

 

-          

-          

- Кажуть, хто володіє інформацією, той володіє й світом. А чи стикаєтеся з витоком інформації?

- Це ще одна, на жаль, болюча, кричуща тема. Надійно захищеним інформаційний ресурс не назвеш. Існування двосторонніх договорів про конфіденційність є на сьогодні, максимум , неосяжна мрія . Звідки й коли найчастіше може «витікати» інформація, аналізуйте самі.

Користувачі конфіденційною інформацією

Користувачі

Звіти

Плани

Перевірки

Персонал фірми-власника

5

5

0

Податкові служби

3

0

5

Банки

3

3

3

Профільні державні установи

5

5

5

Хаккери

3

3

0

 

 

 

 

Рівень ризику

5

високий

 

 

3

середній

 

 

0

відсутній

 

-          

 

  Яку віру та надію плекаєте на перспективу?

.1.Аграрний сектор буде домінуючим у вирішенні не тільки  продовольчої, а й енергетичної безпеки країни. Люди на селі будуть жити гідним життям.

2. Твердо переконані в можливість отримання з нашими гібридами кукурудзи врожаю  вище очікуваного.      

3.»Маїс» будем для партнерів, уряд - для людей, держава - для громадян.                                                    

 

Спілкувався Володимир ШАПОВАЛОВ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.