Ціни на яловичину та свинину в Україні наразі стабілізувалися, суттєвих перспектив для їх зростання немає. Це стверджує Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва ФАО.
Водночас він наголошує, що якщо наш експорт яловичини, який починає зараз накльовуватися, не запрацює, то ціна може навіть впасти.
На думку Андрія Ярмака, єдина причина, яка може привести до зростання ціни на свинину, – зменшення виробництва.
«Сьогодні вже з’явилася така тенденція (зменшення виробництва. ‒ AgroTimes). Якщо багато років підряд виробництво свинини зростало, то останні місяці показують тенденцію до зниження, ‒ підкреслив експерт. ‒ І пов’язано це передусім не з АЧС, а з тим, що в нас немає експорту ‒ тому ціна тримається на низькому рівні».
Якщо зниження виробництва відбуватиметься такими темпами, то наприкінці року свинина може подорожчати ‒ у межах 10%, уточнив Андрій Ярмак.
AgroTimes