Аграрний тиждень. Україна
» Український шлях до європейської системи харчової безпеки
» Український шлях до європейської системи харчової безпеки

    Український шлях до європейської системи харчової безпеки


    Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA), створений в 2002 році, взяв на себе місію незалежної європейської освіти (фінансується із загальноєвропейського бюджету). З цього моменту вся діяльність, пов’язана з проблемами якості та безпеки продуктів харчування в Європі, стала підконтрольною цій організації.

     

    Це означає, що будь-який продукт, будь-яка речовина або поєднання, пропоновані виробником в якості добавки в їжу людині або в корм тварині, зобов’язані проходити встановлені перевірки на придатність до застосування. Утримувачем усієї інформації про дозволені та заборонені продукти в країнах ЄС є EFSA. Україна, яка перебуває на євроінтеграційному шляху, зобов’язана приймати всі правила ЄС, включаючи всі положення Білої книги ЄС.

     

    Довідково. FEFANA — Асоціація ЄС спеціальних кормових інгредієнтів та їх сумішей. Ця некомерційна організація знаходиться в Бельгії і створена відповідно до законодавства цієї країни. Вона була створена 13 жовтня 2004 року і є новою юридичною формою союзу виробників кормових добавок. Була заснована замість організації, створеної в далекому 1963 році.

     

    Коли ми сьогодні говоримо про харчову безпеку в Україні, то мимоволі звертаємося до досвіду Європи, бо розуміємо, що будувати щось відмінне від європейських систем витратно і безглуздо. В цих і подібних галузях ми повинні побудувати національну систему, але з урахуванням європейського досвіду. Мислення європейця прийде до нас, у т.ч. і від того, що ми приймемо європейські цінності в питаннях харчової безпеки.

    Щоб зрозуміти побудову європейських стандартів харчової безпеки, розглянемо, з чого ж вона складається, тобто подивимося в Білу книгу.

    Розділ 1 — Принципи продовольчої безпеки.

    Розділ 2 — Основні елементи політики в області продовольчої безпеки: збір інформації та аналіз, наукові консультації.

    Розділ 3 — Створення повноважень на європейське продовольство.

    Розділ 4 — Нормативні аспекти.

    Розділ 5 — Контроль.

    Розділ 6 — Інформування споживача.

    Розділ 7 — Міжнародний аспект.

    Якщо ми подивимося на розділ 2, то зрозуміємо, що без наявності інформації, її аналізу та результатів система не буде працювати. А під інформацією слід розуміти всеохоплюючий процес аналітичних досліджень всіх продуктів, що належать до продовольства на всіх стадіях його виробництва і реалізації. Тут ми маємо кілька видів аналізу:

    • аналіз у процесі виробництва;
    • аналіз у процесі допуску до реалізації продукту на ринку;
    • аналіз у ході дозволеної реалізації.

    Неважко зрозуміти, що всі аналітичні методи до однотипних продуктів повинні бути одними незалежно від місця проведення аналізу.

    У світі створено мережу аналітичних центрів, яка гарантує отримання достовірних результатів аналізів через систему володіння методами, моніторинговими дослідженнями, наявністю підготовленого персоналу та референс-лабораторій. Як правило, центри мають приналежність або за принципом видів аналізів, або за принципом галузевої приналежності (об’єкт досліджень). Цими відмінностями і обумовлена спеціалізація лабораторій. Найбільший сегмент аналітичних лабораторій - це лабораторії на підприємствах з виробництва продуктів харчування, так званий внутрішньовиробничий лабораторний контроль всіх стадій виробництва і випуску продукції. Зовнішній лабораторний контроль здійснюється, як правило, державою чи іншими зацікавленими організаціями.

    В Україні система харчової безпеки побудована на основі ряду законів: «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про захист прав споживачів» та ін. На жаль, поки ще немає розуміння того, що потрібен єдиний незалежний орган за аналогією EFSA, який би зміг впоратися з навалою проблем, пов’язаних з харчовою безпекою українців.

     

    Довідково. Європейський орган безпеки харчових продуктів (EFSA) є незалежним європейським агентством, що фінансується з бюджету ЄС, який працює окремо від Європейської комісії, Європейського парламенту та країн-членів ЄС. Правління EFSA є незалежним правлінням, члени якого призначаються і діють в інтересах суспільства і не представляють будь-який уряд, організацію або галузь. 15 членів Ради EFSA затверджують річну програму роботи та несуть відповідальність за забезпечення того, щоб EFSA працювала ефективно й успішно, співпрацювала з партнерськими організаціями в країнах ЄС та за його межами.

     

    Перший семінар з проблем аналітичного контролю у виробництві кормів для тваринництва, який провів видавничий дім «ЕФПіТ», був присвячений питанням стану справ у лабораторній практиці таких об’єктів досліджень як кормові добавки і комбікорми. Семінар відбувся у конференц-залі готелю «Славутич», куди з’їхалися близько 60 учасників — представників комбікормової промисловості, спеціалізованих лабораторій, НДІ, європейських організацій та компаній виробників добавок і аналітичного обладнання, преси. У представлених доповідях і виступах звучали теми про стан справ з аналітикою в кормовій індустрії, підходи і методи аналізу, сертифікацію та акредитацію лабораторій, проведення міжлабораторних раундів звірення, референс-лабораторії кормів, оснащеність лабораторій обладнанням і матеріалами та багато іншого.

    Гостем семінару став віце-президент FEFANA Дітер Грайзінгер, який поділився докладною інформацією про стан справ у дозвільній системі Європи по застосуванню кормових добавок у кормах для продуктивних тварин. Учасники семінару дізнались про проблеми, які чекають Україну при інтегруванні до Європи. Це питання дуже актуальне, бо Україна включена до списку країн, імпорт продуктів харчування яких бажаний. Дітер Грайзінгер повідомив і про те, що в кінці року до нас приїдуть експерти, щоб ознайомитися з тими принципами, на яких будуватиметься система забезпечення якості та безпеки тваринницької продукції, і, в першу чергу, в системі забезпечення якості кормів.

    Директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК професор С. Д. Мельничук - голова оргкомітету семінару та керівники лабораторій УЛКіБП АПК та відділів ознайомили учасників семінару з організацією та принципами, на яких будується незалежна наукова лабораторія, основними завданнями якої є:

    • виступати незалежною третьою стороною в суперечці господарюючих суб’єктів;
    • проводити наукові дослідження з розробки нових і вдосконалення існуючих методів аналізів;
    • стандартизувати методи аналізу при розробці державних стандартів на продукти харчування;
    • проводити підготовку та перепідготовку фахівців-аналітиків для різних лабораторій.

    Розуміючи наявність і всю важливість певних проблем в аналітиці якості кормів, учасники семінару прийняли резолюцію - розпочати процес реалізації принципів забезпечення якісного контролю кормів для всіх видів продуктивних тварин, незалежно від приналежності того чи іншого підприємства. Одним із пунктів стало рішення про створення Асоціації аналітичних лабораторій кормів. Організація буде створена для забезпечення наукового та інформаційного обміну між її учасниками, побудови платформи для постійного обміну та спілкування, що зробить тему прозорою і доступною кожному, підніме статус фахівців, аналітиків і допоможе їм вирішувати свої професійні питання.

    Найактивнішу участь у роботі семінару взяли фахівці компаній «Миронівський хлібопродукт», Евонік Індастріз, Донау Лаб Україна, вчені НААН, керівники лабораторій ряду комбікормових заводів.

     

     

                                                                                                                                       Наталія КУЯН





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Український шлях до європейської системи харчової безпеки


Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA), створений в 2002 році, взяв на себе місію незалежної європейської освіти (фінансується із загальноєвропейського бюджету). З цього моменту вся діяльність, пов’язана з проблемами якості та безпеки продуктів харчування в Європі, стала підконтрольною цій організації.

 

Це означає, що будь-який продукт, будь-яка речовина або поєднання, пропоновані виробником в якості добавки в їжу людині або в корм тварині, зобов’язані проходити встановлені перевірки на придатність до застосування. Утримувачем усієї інформації про дозволені та заборонені продукти в країнах ЄС є EFSA. Україна, яка перебуває на євроінтеграційному шляху, зобов’язана приймати всі правила ЄС, включаючи всі положення Білої книги ЄС.

 

Довідково. FEFANA — Асоціація ЄС спеціальних кормових інгредієнтів та їх сумішей. Ця некомерційна організація знаходиться в Бельгії і створена відповідно до законодавства цієї країни. Вона була створена 13 жовтня 2004 року і є новою юридичною формою союзу виробників кормових добавок. Була заснована замість організації, створеної в далекому 1963 році.

 

Коли ми сьогодні говоримо про харчову безпеку в Україні, то мимоволі звертаємося до досвіду Європи, бо розуміємо, що будувати щось відмінне від європейських систем витратно і безглуздо. В цих і подібних галузях ми повинні побудувати національну систему, але з урахуванням європейського досвіду. Мислення європейця прийде до нас, у т.ч. і від того, що ми приймемо європейські цінності в питаннях харчової безпеки.

Щоб зрозуміти побудову європейських стандартів харчової безпеки, розглянемо, з чого ж вона складається, тобто подивимося в Білу книгу.

Розділ 1 — Принципи продовольчої безпеки.

Розділ 2 — Основні елементи політики в області продовольчої безпеки: збір інформації та аналіз, наукові консультації.

Розділ 3 — Створення повноважень на європейське продовольство.

Розділ 4 — Нормативні аспекти.

Розділ 5 — Контроль.

Розділ 6 — Інформування споживача.

Розділ 7 — Міжнародний аспект.

Якщо ми подивимося на розділ 2, то зрозуміємо, що без наявності інформації, її аналізу та результатів система не буде працювати. А під інформацією слід розуміти всеохоплюючий процес аналітичних досліджень всіх продуктів, що належать до продовольства на всіх стадіях його виробництва і реалізації. Тут ми маємо кілька видів аналізу:

Неважко зрозуміти, що всі аналітичні методи до однотипних продуктів повинні бути одними незалежно від місця проведення аналізу.

У світі створено мережу аналітичних центрів, яка гарантує отримання достовірних результатів аналізів через систему володіння методами, моніторинговими дослідженнями, наявністю підготовленого персоналу та референс-лабораторій. Як правило, центри мають приналежність або за принципом видів аналізів, або за принципом галузевої приналежності (об’єкт досліджень). Цими відмінностями і обумовлена спеціалізація лабораторій. Найбільший сегмент аналітичних лабораторій - це лабораторії на підприємствах з виробництва продуктів харчування, так званий внутрішньовиробничий лабораторний контроль всіх стадій виробництва і випуску продукції. Зовнішній лабораторний контроль здійснюється, як правило, державою чи іншими зацікавленими організаціями.

В Україні система харчової безпеки побудована на основі ряду законів: «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про захист прав споживачів» та ін. На жаль, поки ще немає розуміння того, що потрібен єдиний незалежний орган за аналогією EFSA, який би зміг впоратися з навалою проблем, пов’язаних з харчовою безпекою українців.

 

Довідково. Європейський орган безпеки харчових продуктів (EFSA) є незалежним європейським агентством, що фінансується з бюджету ЄС, який працює окремо від Європейської комісії, Європейського парламенту та країн-членів ЄС. Правління EFSA є незалежним правлінням, члени якого призначаються і діють в інтересах суспільства і не представляють будь-який уряд, організацію або галузь. 15 членів Ради EFSA затверджують річну програму роботи та несуть відповідальність за забезпечення того, щоб EFSA працювала ефективно й успішно, співпрацювала з партнерськими організаціями в країнах ЄС та за його межами.

 

Перший семінар з проблем аналітичного контролю у виробництві кормів для тваринництва, який провів видавничий дім «ЕФПіТ», був присвячений питанням стану справ у лабораторній практиці таких об’єктів досліджень як кормові добавки і комбікорми. Семінар відбувся у конференц-залі готелю «Славутич», куди з’їхалися близько 60 учасників — представників комбікормової промисловості, спеціалізованих лабораторій, НДІ, європейських організацій та компаній виробників добавок і аналітичного обладнання, преси. У представлених доповідях і виступах звучали теми про стан справ з аналітикою в кормовій індустрії, підходи і методи аналізу, сертифікацію та акредитацію лабораторій, проведення міжлабораторних раундів звірення, референс-лабораторії кормів, оснащеність лабораторій обладнанням і матеріалами та багато іншого.

Гостем семінару став віце-президент FEFANA Дітер Грайзінгер, який поділився докладною інформацією про стан справ у дозвільній системі Європи по застосуванню кормових добавок у кормах для продуктивних тварин. Учасники семінару дізнались про проблеми, які чекають Україну при інтегруванні до Європи. Це питання дуже актуальне, бо Україна включена до списку країн, імпорт продуктів харчування яких бажаний. Дітер Грайзінгер повідомив і про те, що в кінці року до нас приїдуть експерти, щоб ознайомитися з тими принципами, на яких будуватиметься система забезпечення якості та безпеки тваринницької продукції, і, в першу чергу, в системі забезпечення якості кормів.

Директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК професор С. Д. Мельничук - голова оргкомітету семінару та керівники лабораторій УЛКіБП АПК та відділів ознайомили учасників семінару з організацією та принципами, на яких будується незалежна наукова лабораторія, основними завданнями якої є:

Розуміючи наявність і всю важливість певних проблем в аналітиці якості кормів, учасники семінару прийняли резолюцію - розпочати процес реалізації принципів забезпечення якісного контролю кормів для всіх видів продуктивних тварин, незалежно від приналежності того чи іншого підприємства. Одним із пунктів стало рішення про створення Асоціації аналітичних лабораторій кормів. Організація буде створена для забезпечення наукового та інформаційного обміну між її учасниками, побудови платформи для постійного обміну та спілкування, що зробить тему прозорою і доступною кожному, підніме статус фахівців, аналітиків і допоможе їм вирішувати свої професійні питання.

Найактивнішу участь у роботі семінару взяли фахівці компаній «Миронівський хлібопродукт», Евонік Індастріз, Донау Лаб Україна, вчені НААН, керівники лабораторій ряду комбікормових заводів.

 

 

                                                                                                                                   Наталія КУЯН





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.