Аграрний тиждень. Україна
» » СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ
» » СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ

    СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ


    Сезон суниці в Україні для її виробників приносить більше головного болю, ніж прибутків. Бо триває трохи більше місяця. І за цей короткий період ягода встигає знецінитися в 2,5 рази. Хто не поквапився продати свій продукт у перші тижні, ризикує опинитись на ринку тоді, коли продавців значно більше, ніж покупців.

     

     

    Але в інших країнах ягідний бізнес процвітає. Чимало хто намагається розтягнути суничні жнива й торгівлю майже на рік. Наскільки реально українським аграріям створити свій «суничний Єгипет»? Що нам заважає подовжити сезон, значно збільшивши прибутки? Зокрема, про це ми говорили з відомим у ягідному світі англійським експертом Джеремі Дарбі, який консультує й українське товариство «Фруктовий проект».

    - Тільки Європа щотижня з’їдає близько 400 тонн єгипетської суниці. Хоч у листопаді, хоч у січні, хоч у березні, - розповідає пан Дарбі. - Це, чималою мірою, завдяки не лише цілорічному літу, а й безкоштовній воді з Нилу. Намагається наздогнати Єгипет і Йорданія, надсилаючи щотижня лише у Велику Британію літаками 10 тонн суниці. Експортні ж апетити цього близькосхідного королівства обмежує проблема відсутності дармового зрошення. Бо тамтешнім фермерам 1 м3 артезіанської води (за браком іншої) обходиться в $1.  

     - Але ж майже пустельні умови Йорданії не заважають успішно розвивати суничний бізнес. Завдяки чому?

    - Виручає краплинне зрошення, сучасне обладнання післязбиральної доробки ягід, розвинена інфраструктура, що максимально наближає свіжі ягоди до торговельних мереж. 

    - Пане Дарбі, хоча Україна – не Йорданія і не Єгипет, але плюсові температури й нас тішать майже півроку. Чому ж суничний сезон в Україні такий замалий, і виробники ягід скаржаться на обвал цін під час збирання врожаю?

    - Тут причин кілька. Дійсно, для більшості українських суничників сезон збирання триває лише близько 6 тижнів. Бо ви майже не практикуєте вирощування ранніх ягід за допомогою різних методів накриття ґрунту, розведення найкращих ранньостиглих сортів світової селекції. Бракує у вас і сортів «нейтрального дня», які безперервно цвітуть і потроху плодоносять з червня до приморозків. Не розумію, чому ви не використовуєте й переваги пізнього урожаю суниці. Найкращого бажає й інфраструктура.

    - А як можна раніше виростити суницю?

    - Завдяки раннім сортам, таким як Вібрант, Клері, Румба, Христин, Хоней (як це практикується в багатьох країнах Європи), сезон можна «відкрити» раніше на 7-10 днів. Накривши насадження прозорою перфорованою пластиковою плівкою або агроволокном, ви досягнете такого ж ефекту навіть зі звичайними сортами. Спорудивши «французькі тунелі», розпочнете сезон раніше на 15-20 днів. Теплиці без обігріву нададуть таку змогу за 20-30, а з опаленням і контролем клімату – за 45 днів.

     - У яку копійчину обійдеться таке садіння?

    - На гектар високоякісного посадкового матеріалу доведеться витратити приблизно 800 євро. Покриття такої ж площі плівкою або агроволокном - ще 1100-1500 євро. «Французький тунель» - 12 тисяч євро. Теплиця ж з обігрівом та клімат-контролем коштуватиме приблизно 750 тисяч.

     - А що це за нюанси суниці «нейтрального дня»?

    - Як я вже казав, є сорти, які цвітуть і плодоносять протягом усього літа й майже до кінця осені. З одного куща найкращої світової селекції можна зібрати понад 1 кг суниць. Але український ринок не звик споживати таку ягоду у великих кількостях протягом усього сезону. Тому доведеться шукати вихід на зовнішні ринки, розвиваючи інфраструктуру.

    - Тоді в чому переваги пізньої суниці?

    - Наприкінці традиційного в Україні суничного сезону спостерігається значне зростання цін. Отже, якщо подовжити плодоношення ще на 2-3 тижні, можна отримати чималі прибутки. Для досягнення цієї мети раджу використовувати пізні сорти, наприклад: Мальвіна, Джуді, Бел, Фенела. Укриття рослин соломою, мульчуючою плівкою дозволить зберегти прохолоду в ґрунті під час спеки. Завдяки використанню фріго-розсади класу А та Waiting Bed сезон можна подовжити на місяць. Але доведеться застосовувати дощування.

     - І скільки доведеться вкласти, щоби ягода «запізнилась»?

    - Відповідний елітний посадковий матеріал – 800 євро/га. Укриття соломою або мульчуючою плівкою – 1200-1500 євро/га. Фріго-розсада зі зрошенням обійдуться приблизно 4000 євро/га.

         Отже, тепер і ви знаєте, який маєте реальний потенціал подовжити суничний вік, а з ним - і прибутки.

                                                                                                                                       Юрій МАЛАЙ

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ


Сезон суниці в Україні для її виробників приносить більше головного болю, ніж прибутків. Бо триває трохи більше місяця. І за цей короткий період ягода встигає знецінитися в 2,5 рази. Хто не поквапився продати свій продукт у перші тижні, ризикує опинитись на ринку тоді, коли продавців значно більше, ніж покупців.

 

 

Але в інших країнах ягідний бізнес процвітає. Чимало хто намагається розтягнути суничні жнива й торгівлю майже на рік. Наскільки реально українським аграріям створити свій «суничний Єгипет»? Що нам заважає подовжити сезон, значно збільшивши прибутки? Зокрема, про це ми говорили з відомим у ягідному світі англійським експертом Джеремі Дарбі, який консультує й українське товариство «Фруктовий проект».

- Тільки Європа щотижня з’їдає близько 400 тонн єгипетської суниці. Хоч у листопаді, хоч у січні, хоч у березні, - розповідає пан Дарбі. - Це, чималою мірою, завдяки не лише цілорічному літу, а й безкоштовній воді з Нилу. Намагається наздогнати Єгипет і Йорданія, надсилаючи щотижня лише у Велику Британію літаками 10 тонн суниці. Експортні ж апетити цього близькосхідного королівства обмежує проблема відсутності дармового зрошення. Бо тамтешнім фермерам 1 м3 артезіанської води (за браком іншої) обходиться в $1.  

 - Але ж майже пустельні умови Йорданії не заважають успішно розвивати суничний бізнес. Завдяки чому?

- Виручає краплинне зрошення, сучасне обладнання післязбиральної доробки ягід, розвинена інфраструктура, що максимально наближає свіжі ягоди до торговельних мереж. 

- Пане Дарбі, хоча Україна – не Йорданія і не Єгипет, але плюсові температури й нас тішать майже півроку. Чому ж суничний сезон в Україні такий замалий, і виробники ягід скаржаться на обвал цін під час збирання врожаю?

- Тут причин кілька. Дійсно, для більшості українських суничників сезон збирання триває лише близько 6 тижнів. Бо ви майже не практикуєте вирощування ранніх ягід за допомогою різних методів накриття ґрунту, розведення найкращих ранньостиглих сортів світової селекції. Бракує у вас і сортів «нейтрального дня», які безперервно цвітуть і потроху плодоносять з червня до приморозків. Не розумію, чому ви не використовуєте й переваги пізнього урожаю суниці. Найкращого бажає й інфраструктура.

- А як можна раніше виростити суницю?

- Завдяки раннім сортам, таким як Вібрант, Клері, Румба, Христин, Хоней (як це практикується в багатьох країнах Європи), сезон можна «відкрити» раніше на 7-10 днів. Накривши насадження прозорою перфорованою пластиковою плівкою або агроволокном, ви досягнете такого ж ефекту навіть зі звичайними сортами. Спорудивши «французькі тунелі», розпочнете сезон раніше на 15-20 днів. Теплиці без обігріву нададуть таку змогу за 20-30, а з опаленням і контролем клімату – за 45 днів.

 - У яку копійчину обійдеться таке садіння?

- На гектар високоякісного посадкового матеріалу доведеться витратити приблизно 800 євро. Покриття такої ж площі плівкою або агроволокном - ще 1100-1500 євро. «Французький тунель» - 12 тисяч євро. Теплиця ж з обігрівом та клімат-контролем коштуватиме приблизно 750 тисяч.

 - А що це за нюанси суниці «нейтрального дня»?

- Як я вже казав, є сорти, які цвітуть і плодоносять протягом усього літа й майже до кінця осені. З одного куща найкращої світової селекції можна зібрати понад 1 кг суниць. Але український ринок не звик споживати таку ягоду у великих кількостях протягом усього сезону. Тому доведеться шукати вихід на зовнішні ринки, розвиваючи інфраструктуру.

- Тоді в чому переваги пізньої суниці?

- Наприкінці традиційного в Україні суничного сезону спостерігається значне зростання цін. Отже, якщо подовжити плодоношення ще на 2-3 тижні, можна отримати чималі прибутки. Для досягнення цієї мети раджу використовувати пізні сорти, наприклад: Мальвіна, Джуді, Бел, Фенела. Укриття рослин соломою, мульчуючою плівкою дозволить зберегти прохолоду в ґрунті під час спеки. Завдяки використанню фріго-розсади класу А та Waiting Bed сезон можна подовжити на місяць. Але доведеться застосовувати дощування.

 - І скільки доведеться вкласти, щоби ягода «запізнилась»?

- Відповідний елітний посадковий матеріал – 800 євро/га. Укриття соломою або мульчуючою плівкою – 1200-1500 євро/га. Фріго-розсада зі зрошенням обійдуться приблизно 4000 євро/га.

     Отже, тепер і ви знаєте, який маєте реальний потенціал подовжити суничний вік, а з ним - і прибутки.

                                                                                                                                   Юрій МАЛАЙ

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.