Аграрний тиждень. Україна
» » Відповідають не просто своєю посадою
» » Відповідають не просто своєю посадою

    Відповідають не просто своєю посадою


    Нещодавно у Києві відбулось розширене засідання колегії Державної ветеринарної  та фітосанітарної служби України. Фахівці аналізували результати своєї роботи за 2012 рік і визначили завдання на 2013-й. Захід відвідав перший заступник міністра агрополітики Іван Бісюк.

     

    Зрозуміло, що учасниками наради стали представники всіх без винятку структур і підрозділів Держветфітослужби. «Ця колегія – особлива, бо ми вперше проводимо її у такому широкому складі», - підкреслив голова служби Володимир Горжеєв.

    Про підсумки роботи Держветфітослужби за 2012-й і завдання на 2013 р. доповів його заступник Віталій Башинський. Основними завданнями він назвав забезпечення епізоотичного благополуччя в державі; державний контроль та нагляд у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, кормів, кормових добавок, ветпрепаратів та інших підконтрольних Державній ветеринарній службі товарів; законодавче забезпечення діяльності галузі, приведення нормативно-правових документів у відповідність із міжнародним правом та концепцією економічної реформи в Україні.   

    Башинський звернув увагу на складну епізоотичну ситуацію у світі, тож для забезпечення епізоотичного благополуччя галузь повинна мати необхідні засоби діагностики та захисту тварин. Для вирішення існуючих проблем у Держветфітослужбі розроблено план роботи, є законодавча база та кваліфіковані кадри, а головне - бажання працювати і нести відповідальність за авторитет галузі, підкреслив В. Башинський.

    Про організацію роботи лабораторно-діагностичної служби ветеринарної медицини доповів Анатолій Головко, директор Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ). Він нагадав, що нині в Україні працює 25 регіональних державних лабораторій ветеринарної медицини (РДЛВМ). На переконання А. Головка, саме Регіональна ДЛВМ повинна бути основою лабораторно-діагностичної справи в області, мати стандартну (уніфіковану), зрозумілу та логічну структуру, яка дозволить уникнути дублювання функцій відділами, а також повинна кореспондуватися (співпадати) зі структурою ДНДІЛДВСЕ для чіткого функціонування системи звітності та надання консультативно-методичної допомоги. На 01.01.2013 р. Національним агентством з акредитації України акредитовані 24 регіональні та 4 міські ДЛВМ. На завершальному етапі - процедура акредитації Донецької РДЛВМ.

    Зокрема, одним із основних напрямків роботи ДЛВМ є лабораторний контроль показників безпечності харчових продуктів та кормів. Аналіз розподілу позитивних результатів лабораторних досліджень за видами продукції при експорті та імпорті за 2012 р. свідчить: найбільш критичними за показниками безпечності є молоко та молочні продукти, що ввозяться в Україну (76 позитивів), дещо рідше невідповідності виявляли у рибі та рибопродуктах (65), а також у м'ясі та м'ясопродуктах (58).

    Результати досліджень експортованої продукції відображають дещо інші тенденції – частіше всього невідповідності виявляють у кормах, у т.ч. зернових, а також у молоці та молокопродуктах.

    Анатолій Головко назвав і конкретні кроки з удосконалення роботи лабораторно-діагностичної служби.

    Про стан епізоотичної ситуації в Україні та здійснення заходів із запобігання виникнення хвороб тварин та птиці доповів Мар’ян Троцький, начальник управління забезпечення протиепізоотичної роботи Департаменту ветеринарної медицини. Зокрема він зазначив, що за минулий рік в Україні не допущено виникнення ящуру,бруцельозу, високопатогенного грипу птиці, хвороби Ньюкасла, чуми великої та дрібної рогатої худоби, контагіозної плевропневмонії ВРХ, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней тощо. Зареєстровано лише один випадок АЧС, тоді як на території Росії - 413 випадків.

    Науковому забезпеченню галузі присвятив свою доповідь Борис Стегній, директор Національного наукового центру «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» НААН України. У рамках виконання Державної програми НААН «Наукове забезпечення епізоотичного благополуччя, біологічної безпеки, здоров’я тварин і ветеринарно-санітарної якості продукції тваринництва» науковцями створено 58 інноваційних конкурентоздатних ветеринарних імунобіологічних і фармпрепаратів, які впроваджені або готові до впровадження у виробництво. Хоча частка зареєстрованих вітчизняних засобів захисту тварин за останні 10 років зросла майже вдвічі, цей показник все ще залишається низьким, що обумовлює необхідність державної підтримки пріоритетності розробки та використання вітчизняних конкурентоздатних імпортозаміщуючих ветпрепаратів. Борис Стегній також запевнив, що ННЦ «ІЕКВМ» має всі необхідні умови для створення на його базі мережі національних референс-лабораторій з діагностики, моніторингу та прогнозування особливо небезпечних та економічно значущих інфекцій хвороб тварин з перспективою їх реорганізації в референс-лабораторії МЕБ для країн Центральної та Східної Європи.

    Олександр Мосолов, начальник Донецької регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, доповів про належне забезпечення контролю та нагляду при експорті, імпорті та транзиті вантажів, підконтрольних Держветфітосанітарній службі. І наголосив на важливості боротьби з контрабандою задля безпеки продовольчого ринку країни.

    Про роль підрозділів ветеринарної міліції у забезпеченні епізоотичного благополуччя доповів Сергій Оксюта, начальник Відділу ветеринарної міліції МВС України. Про роботу Громадської ради при Держветфітослужбі доповів її голова Василь Лісовенко.

    Реалізація державної політики у сферах карантину, захисту рослин та охорони прав на сорти рослин у 2012 р. та першочергові завдання на 2013 р. стали темою доповіді Андрія Челомбітко, заступника головного державного фітосанітарного інспектора України. Йшлося також про міжнародне співробітництво у сфері карантину рослин, про здійснення фітосанітарного контролю імпортних об’єктів регулювання та заходи, що застосовуються до заражених рослин тощо. 

    «Це перше спільне засідання після того, як 2 роки тому був підписаний Указ Президента про створення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, - наголосив, взявши слово, перший заступник аграрного міністра Іван Бісюк. - Непросто було зберегти окремо державну ветеринарну і фітосанітарну служби. Ми чітко розмежували ваші повноваження. Тому ви знаєте, що робити на місцях і з точки зору ветеринарної, і з точки зору фітосанітарної. Є великий діапазон питань, адже служба дуже масштабна». 

    Згадуючи випадок АЧС у Запорізькій області, який був швидко локалізований, заступник міністра наголосив, що служба впоралась із цим завданням на відміну від сусідів (Російської Федерації). «Ми показали всій Європі, - сказав він, - що Держветфітосанітарна служба України спроможна забезпечувати епізоотичне благополуччя».

    Іван Бісюк відзначив і той позитивний момент, що торік в Україні не допустили захворювань, які були в Європі: блутанг, вірус Шмалленберга, КЧС. І наголосив, що дослідження щодо їх запобігання потрібно продовжувати. Він також нагадав, що ЄС практично оздоровила свої господарства від хвороби Ауєскі, та принциповим залишається питання щодо наявності цього захворювання при здійсненні експортно-імпортних операцій. «Наша продукція потрапить у Європу тільки тоді, коли у нас працюватиме система контролю за критичними точками (НАССР) – те, що враховано в нашому законі, - застеріг Бісюк. – У цьому плані Мінагрополітики вам допомагає: ми створили спеціальну робочу групу по підготовці до імплементації системи НАССР на підприємствах, які виробляють харчову продукцію».

    Високопосадовець звернув увагу учасників колегії ще на один важливий аспект роботи служби у сільській місцевості: за дослідженнями в рамках програми «Рідне село» 63% опитаних голів сільських і селищних рад вважають перспективним створення на їх територіях сільгоспобслуговуючих кооперативів. 22% - за виробничі кооперативи. Решта виявила байдужість у цьому питанні. Серед обслуговуючих кооперативів у пріоритеті - заготівельні, переробні підприємства, в т.ч. м’ясні та молочні. Враховуючи це, міністерство вже працює над відновленням роботи забійних пунктів, готує спеціальні модулі (кожен приблизно на 40 голів) для утримання свиней. А це вимагає і доставки корму, і ветеринарного обслуговування, і найголовніше - забезпечення епізоотичного благополуччя.

    «Потрібно працювати з людьми і максимально надавати їм допомогу, в т.ч. інформаційну, щоб селяни хотіли утримувати худобу. Необхідно забезпечити високоякісні й недорогі послуги. Найголовніше - безпечність харчового продукту. Ми взяли таку відповідальність на себе і відповідаємо не просто своєю посадою, а здоров’ям людей, які будуть споживати ту продукцію. Сьогодні головне для служби – здоров’я тварин, безпека продуктів харчування і щоб керівники, які зібралися тут, розуміли, куди йдемо, чого хочемо досягти, і мали величезне бажання працювати», - підсумував свій виступ Іван Бісюк.

                                                                                                                              Маряна ЗОРКА





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Відповідають не просто своєю посадою


Нещодавно у Києві відбулось розширене засідання колегії Державної ветеринарної  та фітосанітарної служби України. Фахівці аналізували результати своєї роботи за 2012 рік і визначили завдання на 2013-й. Захід відвідав перший заступник міністра агрополітики Іван Бісюк.

 

Зрозуміло, що учасниками наради стали представники всіх без винятку структур і підрозділів Держветфітослужби. «Ця колегія – особлива, бо ми вперше проводимо її у такому широкому складі», - підкреслив голова служби Володимир Горжеєв.

Про підсумки роботи Держветфітослужби за 2012-й і завдання на 2013 р. доповів його заступник Віталій Башинський. Основними завданнями він назвав забезпечення епізоотичного благополуччя в державі; державний контроль та нагляд у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, кормів, кормових добавок, ветпрепаратів та інших підконтрольних Державній ветеринарній службі товарів; законодавче забезпечення діяльності галузі, приведення нормативно-правових документів у відповідність із міжнародним правом та концепцією економічної реформи в Україні.   

Башинський звернув увагу на складну епізоотичну ситуацію у світі, тож для забезпечення епізоотичного благополуччя галузь повинна мати необхідні засоби діагностики та захисту тварин. Для вирішення існуючих проблем у Держветфітослужбі розроблено план роботи, є законодавча база та кваліфіковані кадри, а головне - бажання працювати і нести відповідальність за авторитет галузі, підкреслив В. Башинський.

Про організацію роботи лабораторно-діагностичної служби ветеринарної медицини доповів Анатолій Головко, директор Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ). Він нагадав, що нині в Україні працює 25 регіональних державних лабораторій ветеринарної медицини (РДЛВМ). На переконання А. Головка, саме Регіональна ДЛВМ повинна бути основою лабораторно-діагностичної справи в області, мати стандартну (уніфіковану), зрозумілу та логічну структуру, яка дозволить уникнути дублювання функцій відділами, а також повинна кореспондуватися (співпадати) зі структурою ДНДІЛДВСЕ для чіткого функціонування системи звітності та надання консультативно-методичної допомоги. На 01.01.2013 р. Національним агентством з акредитації України акредитовані 24 регіональні та 4 міські ДЛВМ. На завершальному етапі - процедура акредитації Донецької РДЛВМ.

Зокрема, одним із основних напрямків роботи ДЛВМ є лабораторний контроль показників безпечності харчових продуктів та кормів. Аналіз розподілу позитивних результатів лабораторних досліджень за видами продукції при експорті та імпорті за 2012 р. свідчить: найбільш критичними за показниками безпечності є молоко та молочні продукти, що ввозяться в Україну (76 позитивів), дещо рідше невідповідності виявляли у рибі та рибопродуктах (65), а також у м'ясі та м'ясопродуктах (58).

Результати досліджень експортованої продукції відображають дещо інші тенденції – частіше всього невідповідності виявляють у кормах, у т.ч. зернових, а також у молоці та молокопродуктах.

Анатолій Головко назвав і конкретні кроки з удосконалення роботи лабораторно-діагностичної служби.

Про стан епізоотичної ситуації в Україні та здійснення заходів із запобігання виникнення хвороб тварин та птиці доповів Мар’ян Троцький, начальник управління забезпечення протиепізоотичної роботи Департаменту ветеринарної медицини. Зокрема він зазначив, що за минулий рік в Україні не допущено виникнення ящуру,бруцельозу, високопатогенного грипу птиці, хвороби Ньюкасла, чуми великої та дрібної рогатої худоби, контагіозної плевропневмонії ВРХ, везикулярного стоматиту, африканської чуми коней тощо. Зареєстровано лише один випадок АЧС, тоді як на території Росії - 413 випадків.

Науковому забезпеченню галузі присвятив свою доповідь Борис Стегній, директор Національного наукового центру «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» НААН України. У рамках виконання Державної програми НААН «Наукове забезпечення епізоотичного благополуччя, біологічної безпеки, здоров’я тварин і ветеринарно-санітарної якості продукції тваринництва» науковцями створено 58 інноваційних конкурентоздатних ветеринарних імунобіологічних і фармпрепаратів, які впроваджені або готові до впровадження у виробництво. Хоча частка зареєстрованих вітчизняних засобів захисту тварин за останні 10 років зросла майже вдвічі, цей показник все ще залишається низьким, що обумовлює необхідність державної підтримки пріоритетності розробки та використання вітчизняних конкурентоздатних імпортозаміщуючих ветпрепаратів. Борис Стегній також запевнив, що ННЦ «ІЕКВМ» має всі необхідні умови для створення на його базі мережі національних референс-лабораторій з діагностики, моніторингу та прогнозування особливо небезпечних та економічно значущих інфекцій хвороб тварин з перспективою їх реорганізації в референс-лабораторії МЕБ для країн Центральної та Східної Європи.

Олександр Мосолов, начальник Донецької регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, доповів про належне забезпечення контролю та нагляду при експорті, імпорті та транзиті вантажів, підконтрольних Держветфітосанітарній службі. І наголосив на важливості боротьби з контрабандою задля безпеки продовольчого ринку країни.

Про роль підрозділів ветеринарної міліції у забезпеченні епізоотичного благополуччя доповів Сергій Оксюта, начальник Відділу ветеринарної міліції МВС України. Про роботу Громадської ради при Держветфітослужбі доповів її голова Василь Лісовенко.

Реалізація державної політики у сферах карантину, захисту рослин та охорони прав на сорти рослин у 2012 р. та першочергові завдання на 2013 р. стали темою доповіді Андрія Челомбітко, заступника головного державного фітосанітарного інспектора України. Йшлося також про міжнародне співробітництво у сфері карантину рослин, про здійснення фітосанітарного контролю імпортних об’єктів регулювання та заходи, що застосовуються до заражених рослин тощо. 

«Це перше спільне засідання після того, як 2 роки тому був підписаний Указ Президента про створення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, - наголосив, взявши слово, перший заступник аграрного міністра Іван Бісюк. - Непросто було зберегти окремо державну ветеринарну і фітосанітарну служби. Ми чітко розмежували ваші повноваження. Тому ви знаєте, що робити на місцях і з точки зору ветеринарної, і з точки зору фітосанітарної. Є великий діапазон питань, адже служба дуже масштабна». 

Згадуючи випадок АЧС у Запорізькій області, який був швидко локалізований, заступник міністра наголосив, що служба впоралась із цим завданням на відміну від сусідів (Російської Федерації). «Ми показали всій Європі, - сказав він, - що Держветфітосанітарна служба України спроможна забезпечувати епізоотичне благополуччя».

Іван Бісюк відзначив і той позитивний момент, що торік в Україні не допустили захворювань, які були в Європі: блутанг, вірус Шмалленберга, КЧС. І наголосив, що дослідження щодо їх запобігання потрібно продовжувати. Він також нагадав, що ЄС практично оздоровила свої господарства від хвороби Ауєскі, та принциповим залишається питання щодо наявності цього захворювання при здійсненні експортно-імпортних операцій. «Наша продукція потрапить у Європу тільки тоді, коли у нас працюватиме система контролю за критичними точками (НАССР) – те, що враховано в нашому законі, - застеріг Бісюк. – У цьому плані Мінагрополітики вам допомагає: ми створили спеціальну робочу групу по підготовці до імплементації системи НАССР на підприємствах, які виробляють харчову продукцію».

Високопосадовець звернув увагу учасників колегії ще на один важливий аспект роботи служби у сільській місцевості: за дослідженнями в рамках програми «Рідне село» 63% опитаних голів сільських і селищних рад вважають перспективним створення на їх територіях сільгоспобслуговуючих кооперативів. 22% - за виробничі кооперативи. Решта виявила байдужість у цьому питанні. Серед обслуговуючих кооперативів у пріоритеті - заготівельні, переробні підприємства, в т.ч. м’ясні та молочні. Враховуючи це, міністерство вже працює над відновленням роботи забійних пунктів, готує спеціальні модулі (кожен приблизно на 40 голів) для утримання свиней. А це вимагає і доставки корму, і ветеринарного обслуговування, і найголовніше - забезпечення епізоотичного благополуччя.

«Потрібно працювати з людьми і максимально надавати їм допомогу, в т.ч. інформаційну, щоб селяни хотіли утримувати худобу. Необхідно забезпечити високоякісні й недорогі послуги. Найголовніше - безпечність харчового продукту. Ми взяли таку відповідальність на себе і відповідаємо не просто своєю посадою, а здоров’ям людей, які будуть споживати ту продукцію. Сьогодні головне для служби – здоров’я тварин, безпека продуктів харчування і щоб керівники, які зібралися тут, розуміли, куди йдемо, чого хочемо досягти, і мали величезне бажання працювати», - підсумував свій виступ Іван Бісюк.

                                                                                                                          Маряна ЗОРКА





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.