Аграрний тиждень. Україна
» » УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ: НЕ ПРОСТО ТОРГУВАТИ
» » УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ: НЕ ПРОСТО ТОРГУВАТИ

    УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ: НЕ ПРОСТО ТОРГУВАТИ


    В Чернігівській області пройшло засідання міждержавної робочої групи зі збільшення присутності на ринках аграрної продукції.

     

    На українському пункті пропуску машину харчовиків з Бреста, що прямувала на засідання, без причин було затримано. Надовго. Щось шукали, навіть ставили авто на спецмайданчик для огляду днища. Не допомогли і документи, що підтверджували офіційний статус візиту. На щастя, це виявилось єдиною проблемою українсько-білоруської зустрічі зі збільшення взаємної присутності на ринках сільгосппродукції Республіки Білорусь та України.

     

    altСтатистика нарощування товарообігу

    За інформацією заступника Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики Віктора Яницького, зовнішньоторговий обіг між Україною і Республікою Білорусь з року в рік збільшується швидкими темпами. Наприклад, торік білоруський імпорт молокопродуктів до України зріс на 251% у порівнянні з 2007-м, імпорт м'яса - на 176%, ковбасних виробів - на 186%, продуктів переробки з овочів - на 177%, продуктів із зерна та злаків - на 288%.

    Експорт з України до Білорусії також зріс. Приміром, пива у 2008 році було експортовано аж у 2000 разів більше, ніж роком раніше. Експорт мила збільшився на 450%, шротів - на 135%, казеїну - на 171%, маргаринів та інших жирів - на 166%, какао, шоколаду, кондитерських виробів - на 173%, лікеро-горілчаних виробів - на 196%.

    Нині Україна готова додатково запропонувати сусідам майонези, кондитерські вироби з цукру, білий шоколад, спирти, солод, мінеральні води та безалкогольні напої, сіль, консерви, цигарки тощо. Білоруські переробники зацікавлені в експорті до України свинини, телятини, сирів та інших молокопродуктів, племінного поголів'я ВРХ, сільгосптехніки, комплектуючих та ще багато чого.

     

    altЗустріч ділових кіл

    В рамках засідання робочої групи в районному центрі Мена відбулась зустріч ділових кіл - підприємців з Гомеля, Бреста, Жлобина, Рогачова, Чернігова, Києва, Полтави, Білої Церкви тощо.

    Своїми думками про партнерство поділились реальні суб'єкти господарювання. Білорусь завдяки політиці щорічного десятивідсоткового зростання агросектора відчуває перенасиченість в м'ясо-молочній продукції, а тому зацікавлена в її експорті. Україна, навпаки, щорічно втрачає поголів'я худоби, тому зазнає дефіциту молока та м'яса.

    Наприклад, полтавські м'ясопереробники готові щомісяця закупати в білорусів до 20-ти тис. голів свиней з подальшою переробкою м'яса та поставкою його для київських супермаркетів "Кеш енд кері". В Україну через брак власного м'яса щорічно завозиться м'ясопродукція з Аргентини, Данії, Польщі, вирощена за прискореною технологією. На переконання голови національної асоціації "Укрм'ясо" Володимира Попова, якщо вже імпортувати м'ясні вироби, то якісні - тобто білоруського виробництва.

    Білоруські підприємства готові збільшити обсяги ввезення в Україну м'ясомолочної продукції, тим більше, що останнім часом Росія почала захищати власний ринок, у тому числі за рахунок недопущення на нього білоруських виробників. Але українська ветеринарна служба на даний момент, як жалілись підприємці, атестувала лише третину м'ясопереробних підприємств Білорусі, а без атестації імпорт заборонений. Наприклад, Калінковський м'ясокомбінат вже другий місяць поспіль не може отримати відповідний сертифікат.

    Були також скарги і на роботу української митниці. Зокрема, підприємці з Бреста перестали поставляти хлібобулочні вироби до Києва через те, що тільки на перетин кордону доводилось витрачати більше доби.

    altА взагалі, і білоруські, і українські переробники схиляються до думки, що крім простих експортно-імпортних операцій потрібно зайнятись створенням спільних українсько-білоруських підприємств. Це буде кроком уперед, адже не лише збільшиться товарообіг країн, а й створюватимуться нові робочі місця, розгалужуватиметься інфраструктура, задіюватимуться суміжники тощо. Вже є і перші приклади. Відома житомирська торговельна марка "Рудь", якій не вистачає сировини, створює в Білорусі спільне підприємство. Білоруський концерн "Санта-Бремор" також незабаром відкриє СП у Києві.

     

    Практична частина: менський сир та чернігівське пиво

    Учасники міждержавної зустрічі побували на двох потужних підприємствах Чернігівщини - заводі "Менський сир", що належить компанії "Мілкіленд-Україна" та пивкомбінаті "Десна", відомому всій країні за торговою маркою "Чернігівське".

    altЯк розповів генеральний директор ДП "Мілкіленд-Україна" В'ячеслав Реков, їх компанія має в 9-ти регіонах країни 23 переробні підприємства, які щорічно переро***ють близько 500 тис. тонн цільного молока. В Чернігівській області працюють три заводи: в Ніжині, Чернігові та найпотужніший в Мені. Обіг компанії торік склав 250 млн. доларів, за цим показником вона посіла перше місце серед молочних компаній країни.

    На Менському заводі, який забезпечує 80% сирної продукції регіону, працює 650 робітників. Нещодавно там збудований новий сирний цех за останнім словом техніки. І тепер підприємство випускає близько тридцяти сортів твердих, м'яких і плавлених сирів, у тому числі класу "преміум".

    altБілоруські колеги з доброю заздрістю дивились на автоматизоване виробництво та свіжі європейські технології - такого в них поки нема. В дегустаційній залі гості мали змогу скуштувати продукцію заводу - всесвітньо відомий сир "Рокфор", пронизаний блакитною пліснявою, надзвичайно популярний в Європі твердий сичужний сир "Пармезан", який за технологією дозріває не менше півроку, відомий м'який французький сир "Камамбер", вкритий товстим шаром білої плісняви та багато інших.

    Чернігівський пивкомбінат "Десна" належить одному зі світових лідерів у пивоварінні - бельгійсько-бразильській компанії "Сан Інбев". На підприємстві, головним чином, виготовляється пиво під торговою маркою "Чернігівське". Як повідомив директор чернігівського відділення "Сан Інбер Юкрейн" Андрій Запісоцький, цей бренд займає 27% українського ринку пива і є його безперечним лідером. На підприємстві, збудованому за чеською технологією у 70-х роках минулого століття, а зараз повністю модернізованому, вариться також пиво відомих марок "Старопрамен" (Чехія), "Бекс" (Німеччина), "Брама" (Бразилія). Всі ці сорти учасники міждержавної зустрічі продегустували. Особливо сподобалось пиво «Старий Чернігів», яке випущене до ювілею міста і реалізується лише в межах регіону. Чернігівське пиво активно експортується до Республіки Білорусь - там особливо до вподоби марка "Біле нефільтроване". З Білорусі наші пивовари імпортують тару для своєї продукції.

     

    Пленарна частина: все заради зростання

            - Завдання нашої робочої групи - створювати умови і можливості для збільшення присутності українських і білоруських товарів на ринках обох країн, - підкреслив на пленарному засіданні в Чернігові заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник, який очолював українську делегацію. - Білоруська сторона зацікавлена в постачанні для нас продукції м'ясо-молочної промисловості, ми - в поставках продукції рослинництва. Робоча група вже не перший рік відпрацьовує технічні деталі для безперешкодного експорту-імпорту.

    В ході засідання підписана угода про взаємне визнання результатів сортовипробування відповідними службами України та Білорусі. Підписано і відповідний протокол, в якому зафіксовано наміри про більш плідне співробітництво між племінними підприємствами обох країн, обмін генетичним потенціалом. Письмово підтверджені наміри підприємців обох країн інтенсифікувати стосунки в м'ясо-молочній промисловості.

    - Ми також будемо працювати над питанням спрощення процедури перетину кордону, - наголосила перший заступник міністра сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь Надія Котковець, яка очолювала білоруську делегацію. - Натуральні продукти потребують швидких термінів реалізації, тому це питання є актуальним. Окрім цього, ми домовились про науково-технічне співробітництво. Навіщо білоруським науковцям займатись розробкою певного спеціалізованого обладнання, якщо воно вже є Україні - ми просто його придбаємо. А взагалі про результати співробітництва між нашими країнами свідчать цифри: за минулий рік вони за деякими напрямками збільшились у два-два з половиною рази.

    Наступна зустріч в рамках українсько-білоруської робочої групи призначена на другу половину 2009 року. Засідання відбудеться на території Білорусі - в одному з агромістечок Брестської області. Тож співпраця триває.

    Ігор Кузьменко

    Чернігів - Мена

    Фото автора





    Схожі новини
  • Україна та Білорусь домовилися поглибити співробітництво в галузі АПК
  • Торік Білорусь купила українських продуктів на 412 мільйонів доларів
  • Брестська зустріч
  • УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ
  • Україна - Білорусія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ: НЕ ПРОСТО ТОРГУВАТИ


В Чернігівській області пройшло засідання міждержавної робочої групи зі збільшення присутності на ринках аграрної продукції.

 

На українському пункті пропуску машину харчовиків з Бреста, що прямувала на засідання, без причин було затримано. Надовго. Щось шукали, навіть ставили авто на спецмайданчик для огляду днища. Не допомогли і документи, що підтверджували офіційний статус візиту. На щастя, це виявилось єдиною проблемою українсько-білоруської зустрічі зі збільшення взаємної присутності на ринках сільгосппродукції Республіки Білорусь та України.

 

altСтатистика нарощування товарообігу

За інформацією заступника Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики Віктора Яницького, зовнішньоторговий обіг між Україною і Республікою Білорусь з року в рік збільшується швидкими темпами. Наприклад, торік білоруський імпорт молокопродуктів до України зріс на 251% у порівнянні з 2007-м, імпорт м'яса - на 176%, ковбасних виробів - на 186%, продуктів переробки з овочів - на 177%, продуктів із зерна та злаків - на 288%.

Експорт з України до Білорусії також зріс. Приміром, пива у 2008 році було експортовано аж у 2000 разів більше, ніж роком раніше. Експорт мила збільшився на 450%, шротів - на 135%, казеїну - на 171%, маргаринів та інших жирів - на 166%, какао, шоколаду, кондитерських виробів - на 173%, лікеро-горілчаних виробів - на 196%.

Нині Україна готова додатково запропонувати сусідам майонези, кондитерські вироби з цукру, білий шоколад, спирти, солод, мінеральні води та безалкогольні напої, сіль, консерви, цигарки тощо. Білоруські переробники зацікавлені в експорті до України свинини, телятини, сирів та інших молокопродуктів, племінного поголів'я ВРХ, сільгосптехніки, комплектуючих та ще багато чого.

 

altЗустріч ділових кіл

В рамках засідання робочої групи в районному центрі Мена відбулась зустріч ділових кіл - підприємців з Гомеля, Бреста, Жлобина, Рогачова, Чернігова, Києва, Полтави, Білої Церкви тощо.

Своїми думками про партнерство поділились реальні суб'єкти господарювання. Білорусь завдяки політиці щорічного десятивідсоткового зростання агросектора відчуває перенасиченість в м'ясо-молочній продукції, а тому зацікавлена в її експорті. Україна, навпаки, щорічно втрачає поголів'я худоби, тому зазнає дефіциту молока та м'яса.

Наприклад, полтавські м'ясопереробники готові щомісяця закупати в білорусів до 20-ти тис. голів свиней з подальшою переробкою м'яса та поставкою його для київських супермаркетів "Кеш енд кері". В Україну через брак власного м'яса щорічно завозиться м'ясопродукція з Аргентини, Данії, Польщі, вирощена за прискореною технологією. На переконання голови національної асоціації "Укрм'ясо" Володимира Попова, якщо вже імпортувати м'ясні вироби, то якісні - тобто білоруського виробництва.

Білоруські підприємства готові збільшити обсяги ввезення в Україну м'ясомолочної продукції, тим більше, що останнім часом Росія почала захищати власний ринок, у тому числі за рахунок недопущення на нього білоруських виробників. Але українська ветеринарна служба на даний момент, як жалілись підприємці, атестувала лише третину м'ясопереробних підприємств Білорусі, а без атестації імпорт заборонений. Наприклад, Калінковський м'ясокомбінат вже другий місяць поспіль не може отримати відповідний сертифікат.

Були також скарги і на роботу української митниці. Зокрема, підприємці з Бреста перестали поставляти хлібобулочні вироби до Києва через те, що тільки на перетин кордону доводилось витрачати більше доби.

altА взагалі, і білоруські, і українські переробники схиляються до думки, що крім простих експортно-імпортних операцій потрібно зайнятись створенням спільних українсько-білоруських підприємств. Це буде кроком уперед, адже не лише збільшиться товарообіг країн, а й створюватимуться нові робочі місця, розгалужуватиметься інфраструктура, задіюватимуться суміжники тощо. Вже є і перші приклади. Відома житомирська торговельна марка "Рудь", якій не вистачає сировини, створює в Білорусі спільне підприємство. Білоруський концерн "Санта-Бремор" також незабаром відкриє СП у Києві.

 

Практична частина: менський сир та чернігівське пиво

Учасники міждержавної зустрічі побували на двох потужних підприємствах Чернігівщини - заводі "Менський сир", що належить компанії "Мілкіленд-Україна" та пивкомбінаті "Десна", відомому всій країні за торговою маркою "Чернігівське".

altЯк розповів генеральний директор ДП "Мілкіленд-Україна" В'ячеслав Реков, їх компанія має в 9-ти регіонах країни 23 переробні підприємства, які щорічно переро***ють близько 500 тис. тонн цільного молока. В Чернігівській області працюють три заводи: в Ніжині, Чернігові та найпотужніший в Мені. Обіг компанії торік склав 250 млн. доларів, за цим показником вона посіла перше місце серед молочних компаній країни.

На Менському заводі, який забезпечує 80% сирної продукції регіону, працює 650 робітників. Нещодавно там збудований новий сирний цех за останнім словом техніки. І тепер підприємство випускає близько тридцяти сортів твердих, м'яких і плавлених сирів, у тому числі класу "преміум".

altБілоруські колеги з доброю заздрістю дивились на автоматизоване виробництво та свіжі європейські технології - такого в них поки нема. В дегустаційній залі гості мали змогу скуштувати продукцію заводу - всесвітньо відомий сир "Рокфор", пронизаний блакитною пліснявою, надзвичайно популярний в Європі твердий сичужний сир "Пармезан", який за технологією дозріває не менше півроку, відомий м'який французький сир "Камамбер", вкритий товстим шаром білої плісняви та багато інших.

Чернігівський пивкомбінат "Десна" належить одному зі світових лідерів у пивоварінні - бельгійсько-бразильській компанії "Сан Інбев". На підприємстві, головним чином, виготовляється пиво під торговою маркою "Чернігівське". Як повідомив директор чернігівського відділення "Сан Інбер Юкрейн" Андрій Запісоцький, цей бренд займає 27% українського ринку пива і є його безперечним лідером. На підприємстві, збудованому за чеською технологією у 70-х роках минулого століття, а зараз повністю модернізованому, вариться також пиво відомих марок "Старопрамен" (Чехія), "Бекс" (Німеччина), "Брама" (Бразилія). Всі ці сорти учасники міждержавної зустрічі продегустували. Особливо сподобалось пиво «Старий Чернігів», яке випущене до ювілею міста і реалізується лише в межах регіону. Чернігівське пиво активно експортується до Республіки Білорусь - там особливо до вподоби марка "Біле нефільтроване". З Білорусі наші пивовари імпортують тару для своєї продукції.

 

Пленарна частина: все заради зростання

        - Завдання нашої робочої групи - створювати умови і можливості для збільшення присутності українських і білоруських товарів на ринках обох країн, - підкреслив на пленарному засіданні в Чернігові заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник, який очолював українську делегацію. - Білоруська сторона зацікавлена в постачанні для нас продукції м'ясо-молочної промисловості, ми - в поставках продукції рослинництва. Робоча група вже не перший рік відпрацьовує технічні деталі для безперешкодного експорту-імпорту.

В ході засідання підписана угода про взаємне визнання результатів сортовипробування відповідними службами України та Білорусі. Підписано і відповідний протокол, в якому зафіксовано наміри про більш плідне співробітництво між племінними підприємствами обох країн, обмін генетичним потенціалом. Письмово підтверджені наміри підприємців обох країн інтенсифікувати стосунки в м'ясо-молочній промисловості.

- Ми також будемо працювати над питанням спрощення процедури перетину кордону, - наголосила перший заступник міністра сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь Надія Котковець, яка очолювала білоруську делегацію. - Натуральні продукти потребують швидких термінів реалізації, тому це питання є актуальним. Окрім цього, ми домовились про науково-технічне співробітництво. Навіщо білоруським науковцям займатись розробкою певного спеціалізованого обладнання, якщо воно вже є Україні - ми просто його придбаємо. А взагалі про результати співробітництва між нашими країнами свідчать цифри: за минулий рік вони за деякими напрямками збільшились у два-два з половиною рази.

Наступна зустріч в рамках українсько-білоруської робочої групи призначена на другу половину 2009 року. Засідання відбудеться на території Білорусі - в одному з агромістечок Брестської області. Тож співпраця триває.

Ігор Кузьменко

Чернігів - Мена

Фото автора





Схожі новини
  • Україна та Білорусь домовилися поглибити співробітництво в галузі АПК
  • Торік Білорусь купила українських продуктів на 412 мільйонів доларів
  • Брестська зустріч
  • УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ
  • Україна - Білорусія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.