Аграрний тиждень. Україна
» » Коньячне мистецтво не сприймає фальші
» » Коньячне мистецтво не сприймає фальші

    Коньячне мистецтво не сприймає фальші


    Інформація про масові отруєння спиртними напоями вже нікого в Україні не дивує. А користуючись поблажливістю законодавства та «національною традицією» українців перехилити чарчину, офіційні й підпільні виробники міцного «зілля» наввипередки прагнуть втамувати спрагу всіх бажаючих. Але чим? 

     

    altЗі зростанням доходів в українців з'явилася змога віддавати перевагу елітним спиртним напоям серед яких, зокрема, коньяк. Але який він на наших полицях? Відповісти на це запитання взялася центральна галузева дегустаційна комісія корпорації «Укрвинпром», засідання якої відбулося на Херсонщині. Задля оцінки якості коньяків, що випускаються вітчизняними підприємствами та завозяться з-за кордону для реалізації в торговельній мережі України, експерти і провели дегустацію.

    До речі, окрім зразків, представлених на дегустацію підприємствами-виробниками, в супермаркетах Херсону та Нової Каховки спеціальною комісією у складі представників корпорації «Укрвинпром», Центральної лабораторії виноробної промисловості Мінагрополітики України, Держспоживстандарту України, ДПА України та ВАТ «АПФ «Таврія» було закуплено 17 зразків вітчизняних коньяків і 10 найменувань імпортних...

     

    Довідково. Коньяк - це міцний ароматний алкогольний напій золотисто-жовтого або насиченого коричневого кольору, який виготовляється з коньячного спирту, отриманого шляхом подвійної перегонки сухих вин білого винограду з подальшою витримкою в дубових бочках. Свою назву напій отримав від назви міста Коньяк, що в департаменті Шаранта у Франції. Технологія виробництва продукту під назвою «коньяк» строго визначена, регламентована і закріплена численними законодавчими актами.

     

    Результати проведеної дегустації засвідчили: ординарні і марочні коньяки високої якості випускаються саме тими вітчизняними підприємствами, що оснащені сучасним обладнанням, спеціальною якісною дубовою тарою та мають у своєму складі високих професіоналів коньячного виробництва. Це, в першу чергу, ОП «Ужгородський коньячний завод», ВАТ «АПФ «Таврія», ЗАТ «ЗМВК «Коктебель», ЗАТ «Одеський коньячний завод». Коньяки цих підприємств на «закритій» дегустації, як правило, отримували оцінки вище середніх у кожній групі.

    Зразки коньяків, які за оцінками дегустаторів не набрали достатньої кількості балів, передано на експертизу в професійну лабораторію. На жаль, за результатами цих досліджень виявлено використання на деяких підприємствах сировини, що не допускається нормативними і технологічними документами.

    Слід зазначити, що в Україні виро***ється понад 95% ординарних коньяків, що мають три, чотири і п'ять зірочок. Це наймасовіша продукція, але її якість, як свідчать результати проведеної дегустації, не може задовольнити ані виробників, ані споживачів.

                        

    Довідково. Коньяк не п'ють як горілку, а потягують, не кваплячись, насолоджуючись його ароматом.Щоб отримувати задоволення від коньяку, треба вміти відчувати його аромат. Саме тому, спеціальний келих для коньяку називається "сніфтер" (від англійського sniff - нюхати). Він виготовлений з гладкого некольорового скла або кришталю, має форму пузатої чарки на ніжці, що різко звужується догори.

                   

    altЯк наголошувалося на засіданні дегустаційної комісії, невисока якість ординарних коньяків пояснюється двома основними причинами.

    По-перше, протягом останніх років ліцензії на виробництво коньяків України одержали багато нових підприємств, які з багатьох причин фактично не спроможні виро***ти продукцію високої якості, бо не мають повного технологічного циклу виробництва, відповідного обладнання і технологічного оснащення, висококваліфікованих фахівців з відповідною освітою та досвідом.

    По-друге, нові підприємства фактично не мають власної сировинної бази і працюють, як правило, з дешевими імпортними коньячними спиртами низької якості, які нерідко мають органолептичні і серйозні технологічні вади. І виро***ти з такої «сировини» хороший коньяк просто неможливо. Деякі такі «зразки» навіть не досягли органолептичної оцінки, яка б давала право на їх випуск

     

    Довідково. Правила дегустації коньяку.

    По-перше, налийте невелику кількість коньяку (30 - 40 мл) в келих і доторкніться пальцем до його зовнішньої стінки. Погляньте з другого боку келиху, чи видно відбитки пальців. Якщо так, то перед вами коньяк вищої якості.

    По-друге, пообертайте келих довкола власної осі і погляньте на сліди від стікаючого коньяку на його внутрішніх стінках. Якщо ці "ніжки" видно протягом 5 секунд, ви маєте справу з коньяком, витримка якого від 5 до 8 років, якщо 15 секунд - коньяк приблизно 20-річний. Для 50-річних коньяків ці сліди помітні протягом 17-18 секунд.

    Існує три "хвилі" запахів коньяку. Перша уловлюється на відстані 5 см від краю келиху, її тони легкі, ванільні. Безпосередньо з краю келиху відчувається квіткові і фруктові аромати - друга "хвиля" запахів. Високоякісні коньяки мають дуже тонкі, але відчутні аромати троянди, фіалки, липи, абрикосу та інших фруктів. Третя «хвиля» - це запахи "витримки", для них характерні складні "портвейнові" тони.

    Насолодившись усією гаммою коньячного аромату, маленькими ковточками пробують напій на смак, відчуваючи, як він справляє враження "хвоста павича" ("quene de paon"), так, як ніби він розкривається в роті.

                                                             

    altПід час прес-конференції, яка відбулася по завершенні засідання, керівники корпорації «Укрвинпром» і провідних підприємств виноробної галузі, зокрема генеральний директор корпорації «Укрвинпром» О. Мацко, директор ВАТ АПФ «Таврія» О. Сидоренко, голова правління ЗАТ «ЗМВК «Коктебель» О. Гаран чітко й аргументовано відповіли на всі питання журналістів і висловили щиру стурбованість з приводу ситуації, яка склалась у виноробній галузі. Зокрема, стосовно якості вітчизняних коньяків. Запропоновано шляхи її виправлення. А саме:

    - переглянути видані ліцензії на право виробництва коньяку України і вилучити їх у тих підприємств, які не здатні забезпечити відповідну якість продукції;

    - встановити суворий контроль за якістю коньячних спиртів, які надходять на митну територію України, та надавати дозвіл на завезення кожної партії імпортної сировини тільки після позитивного висновку Експертної ради Центральної дегустаційної комісії Мінагрополітики України;

    - у Законі України «Про виноград та виноградне вино» відновити дію ст.14 «Державна інспекція з виноробства та виноградарства», створити цю інспекцію й забезпечити умови для її функціонування.

         Фахівці впевнені: вирішення зазначених проблем дозволить значно поліпшити ситуацію у виноробній галузі країни в цілому та у коньячному виробництві зокрема.

     

                                                                                             Юрій МАЛАЙ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Коньячне мистецтво не сприймає фальші


Інформація про масові отруєння спиртними напоями вже нікого в Україні не дивує. А користуючись поблажливістю законодавства та «національною традицією» українців перехилити чарчину, офіційні й підпільні виробники міцного «зілля» наввипередки прагнуть втамувати спрагу всіх бажаючих. Але чим? 

 

altЗі зростанням доходів в українців з'явилася змога віддавати перевагу елітним спиртним напоям серед яких, зокрема, коньяк. Але який він на наших полицях? Відповісти на це запитання взялася центральна галузева дегустаційна комісія корпорації «Укрвинпром», засідання якої відбулося на Херсонщині. Задля оцінки якості коньяків, що випускаються вітчизняними підприємствами та завозяться з-за кордону для реалізації в торговельній мережі України, експерти і провели дегустацію.

До речі, окрім зразків, представлених на дегустацію підприємствами-виробниками, в супермаркетах Херсону та Нової Каховки спеціальною комісією у складі представників корпорації «Укрвинпром», Центральної лабораторії виноробної промисловості Мінагрополітики України, Держспоживстандарту України, ДПА України та ВАТ «АПФ «Таврія» було закуплено 17 зразків вітчизняних коньяків і 10 найменувань імпортних...

 

Довідково. Коньяк - це міцний ароматний алкогольний напій золотисто-жовтого або насиченого коричневого кольору, який виготовляється з коньячного спирту, отриманого шляхом подвійної перегонки сухих вин білого винограду з подальшою витримкою в дубових бочках. Свою назву напій отримав від назви міста Коньяк, що в департаменті Шаранта у Франції. Технологія виробництва продукту під назвою «коньяк» строго визначена, регламентована і закріплена численними законодавчими актами.

 

Результати проведеної дегустації засвідчили: ординарні і марочні коньяки високої якості випускаються саме тими вітчизняними підприємствами, що оснащені сучасним обладнанням, спеціальною якісною дубовою тарою та мають у своєму складі високих професіоналів коньячного виробництва. Це, в першу чергу, ОП «Ужгородський коньячний завод», ВАТ «АПФ «Таврія», ЗАТ «ЗМВК «Коктебель», ЗАТ «Одеський коньячний завод». Коньяки цих підприємств на «закритій» дегустації, як правило, отримували оцінки вище середніх у кожній групі.

Зразки коньяків, які за оцінками дегустаторів не набрали достатньої кількості балів, передано на експертизу в професійну лабораторію. На жаль, за результатами цих досліджень виявлено використання на деяких підприємствах сировини, що не допускається нормативними і технологічними документами.

Слід зазначити, що в Україні виро***ється понад 95% ординарних коньяків, що мають три, чотири і п'ять зірочок. Це наймасовіша продукція, але її якість, як свідчать результати проведеної дегустації, не може задовольнити ані виробників, ані споживачів.

                    

Довідково. Коньяк не п'ють як горілку, а потягують, не кваплячись, насолоджуючись його ароматом.Щоб отримувати задоволення від коньяку, треба вміти відчувати його аромат. Саме тому, спеціальний келих для коньяку називається "сніфтер" (від англійського sniff - нюхати). Він виготовлений з гладкого некольорового скла або кришталю, має форму пузатої чарки на ніжці, що різко звужується догори.

               

altЯк наголошувалося на засіданні дегустаційної комісії, невисока якість ординарних коньяків пояснюється двома основними причинами.

По-перше, протягом останніх років ліцензії на виробництво коньяків України одержали багато нових підприємств, які з багатьох причин фактично не спроможні виро***ти продукцію високої якості, бо не мають повного технологічного циклу виробництва, відповідного обладнання і технологічного оснащення, висококваліфікованих фахівців з відповідною освітою та досвідом.

По-друге, нові підприємства фактично не мають власної сировинної бази і працюють, як правило, з дешевими імпортними коньячними спиртами низької якості, які нерідко мають органолептичні і серйозні технологічні вади. І виро***ти з такої «сировини» хороший коньяк просто неможливо. Деякі такі «зразки» навіть не досягли органолептичної оцінки, яка б давала право на їх випуск

 

Довідково. Правила дегустації коньяку.

По-перше, налийте невелику кількість коньяку (30 - 40 мл) в келих і доторкніться пальцем до його зовнішньої стінки. Погляньте з другого боку келиху, чи видно відбитки пальців. Якщо так, то перед вами коньяк вищої якості.

По-друге, пообертайте келих довкола власної осі і погляньте на сліди від стікаючого коньяку на його внутрішніх стінках. Якщо ці "ніжки" видно протягом 5 секунд, ви маєте справу з коньяком, витримка якого від 5 до 8 років, якщо 15 секунд - коньяк приблизно 20-річний. Для 50-річних коньяків ці сліди помітні протягом 17-18 секунд.

Існує три "хвилі" запахів коньяку. Перша уловлюється на відстані 5 см від краю келиху, її тони легкі, ванільні. Безпосередньо з краю келиху відчувається квіткові і фруктові аромати - друга "хвиля" запахів. Високоякісні коньяки мають дуже тонкі, але відчутні аромати троянди, фіалки, липи, абрикосу та інших фруктів. Третя «хвиля» - це запахи "витримки", для них характерні складні "портвейнові" тони.

Насолодившись усією гаммою коньячного аромату, маленькими ковточками пробують напій на смак, відчуваючи, як він справляє враження "хвоста павича" ("quene de paon"), так, як ніби він розкривається в роті.

                                                         

altПід час прес-конференції, яка відбулася по завершенні засідання, керівники корпорації «Укрвинпром» і провідних підприємств виноробної галузі, зокрема генеральний директор корпорації «Укрвинпром» О. Мацко, директор ВАТ АПФ «Таврія» О. Сидоренко, голова правління ЗАТ «ЗМВК «Коктебель» О. Гаран чітко й аргументовано відповіли на всі питання журналістів і висловили щиру стурбованість з приводу ситуації, яка склалась у виноробній галузі. Зокрема, стосовно якості вітчизняних коньяків. Запропоновано шляхи її виправлення. А саме:

- переглянути видані ліцензії на право виробництва коньяку України і вилучити їх у тих підприємств, які не здатні забезпечити відповідну якість продукції;

- встановити суворий контроль за якістю коньячних спиртів, які надходять на митну територію України, та надавати дозвіл на завезення кожної партії імпортної сировини тільки після позитивного висновку Експертної ради Центральної дегустаційної комісії Мінагрополітики України;

- у Законі України «Про виноград та виноградне вино» відновити дію ст.14 «Державна інспекція з виноробства та виноградарства», створити цю інспекцію й забезпечити умови для її функціонування.

     Фахівці впевнені: вирішення зазначених проблем дозволить значно поліпшити ситуацію у виноробній галузі країни в цілому та у коньячному виробництві зокрема.

 

                                                                                         Юрій МАЛАЙ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.