Аграрний тиждень. Україна
» » Кооперацію держава підтримуватиме щедро
» » Кооперацію держава підтримуватиме щедро

    Кооперацію держава підтримуватиме щедро


     У народі недарма кажуть, що все нове - це добре забуте старе. Та говорячи про нову кооперацію, не поспішайте асоціювати добровільні обднання сільгоспвиробників із оновленими колгоспами. Часи інші й система не та.

     

    alt       Сьогодні вже не вийде батогом загнати аграріїв до купи, щоби легше було ними командувати. І наказів згори «про кооперацію» вже не буде. Тепер уже аграрії власно вирішуватимуть, у який спосіб працювати: «гуртом» чи «вроздріб». І вирішуватимуть після того, як підрахують всі плюси об'єднання.

            Проектом Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року передбачено виділити з держбюджету задля стимулювання добровільних об'єднавчих процесів у аграрному секторі вельми «круглу» суму - 7,2 млрд. гривень. І попри тиск світової фінансової кризи, зокрема цього року, планується виділити з держказни «на кооперацію» 85 млн. гривень. А протягом шести років держава фінансово допоможе вітчизняним агровиробникам створити близько 10,5 тисяч сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

            Щоб уникнути упереджених тлумачень нововведення, ми звернулися до професіоналів. Зокрема, директора Департаменту розвитку сільських територій Мінагрополітики України Віктора Корчемного.


    Вікторе Петровичу, чому питання кооперації таке актуальне саме сьогодні?

     

    - Я би назвав такий крок логічним етапом розбудови ринкової економічної системи у сільському господарстві та одним із шляхів комплексного розвитку сільських територій. Адже саме через кооперування особисті селянські та фермерські господарства отримують належну систему збуту сільгосппродукції та можливість отримати реальну ціну за неї.    

     

    Яким чином регламентуватиметься об'єднавчий процес?

     

    - Для сприяння розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та за підсумками наради, яка відбулася нещодавно під головуванням Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, прийняті відповідні розпорядження Уряду: «Про схвалення Концепції Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року», «Про організаційні заходи щодо сприяння розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та доступу особистих селянських і фермерських господарств на ринки аграрної продукції», а Мінагрополітики підготовлено Наказ «Про організацію виконання розпорядження Кабінету Міністрів України» від 11.02.2009 № 219-р.

    Урядом схвалено і проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів» (реєстраційний номер 3244 від 17.02.2009), що вже розглянуто Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з ухвалою рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу цей законопроект, врахувавши положення урядового законопроекту при підготовці закону до другого читання. Тож прийняття закону створить правові підстави для затвердження Державної цільової програми.


    -         Що ж нею передбачено?

     

    - Пропонується запровадити державну підтримку сільгоспкооперативів. Це сприятиме збільшенню агровиробництва, передусім особистими селянськими і фермерськими господарствами, а також розширенню сфери зайнятості сільського населення та підвищенню його добробуту, розвитку сільських територій.

     

    - На чім акцентовано зазначену програму?

     

    - Серед пріоритетів державної підтримки, зокрема, заготівельно-збутові аграрні обслуговуючі кооперативи за напрямками: молочарські, плодоовочеві, м'ясні, зернові. А також постачальницькі обслуговуючі кооперативи та сервісні за напрямком - обробіток землі й збирання врожаю.

    Саме в послугах таких об'єднань відчувають гостру потребу особисті селянські та фермерські господарства.

     

    -         За якими умовами надаватиметься підтримка?

     

    - За нинішніх умов держава допомагатиме лише новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам за видами діяльності. Втім, члени кооперативу повинні брати участь у співфінансуванні. Розмір їх пайового внеску має бути не меншим 10% обсягу фінансування, визначеного бізнес-планом. Отже, безповоротна фінансова підтримка надаватиметься у розмірах, що не перевищують 90% кошторисної вартості техніки і обладнання для кооперативів різних напрямів діяльності.

     

    Довідково.

    Орієнтовний кошторис

    вартості техніки та обладнання для формування матеріально-технічної бази сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу

     

    Молочарський обслуговуючий кооператив 

    Назва техніки/обладнання

    к-ть

    тис. грн.

    Танк (ванна) для охолодження молока

    1

    50,0

    Обладнання для очистки молока (комплект)

    1

    10,0

    Обладнання для аналізу молока

    1

    7,0

    Прилад для визначення чистоти молока «Рекорд»

    1

    1,0

    Ванна для миття обладнання

    1

    2,5

    Шафа сушильна

    1

    2,0

    Стіл лабораторний

    1

    1,0

    Відра, бідони

     

    5,0

    Молоковоз

    1

    150,0

    Доїльні апарати «Брацлавчанка»

    10

    38,0

    Ремонт приміщення

     

    50,0

    Дезінфікуючі матеріали (на рік)

    1

    2,5

    Всього:

     

    319,0

     

    Плодоовочевий обслуговуючий кооператив

    Приміщення для зберігання та сортування

    1

    500,0

    Картоплесортувальний пункт КСП-15

    1

    22,0

    Лінія з обробки овочів 

    1

    26,0

    Лінія з обробки фруктів 

    1

    27,0

    Автомобіль грузовий

    1

    150,0

    Контейнери (штуки)

    100

    110,0

    Ящики (штуки)

    100

    10,0

    Інвентар (комплект)

    1

    10,0

    Всього:

     

    855,0

    М'ясний обслуговуючий кооператив

    Автомобіль марки «Газель» („Газель-405")

    1

    117,0

    Автомобіль марки «Газель» (бортовий з будкою або накриттям для худоби)

    1

    95,0

    Комплект обладнання для забою та первинної обробки туш ВРХ та свиней (пристрої - для оглушення, зняття шкіри, ошпарювання, обмивання, ванна для ошпарювання, таль, підйомник, платформа, піддон для посолу шкір, стіл для промивання кишок, машини для очистки кишок та витопки жиру, відстійник, столи, ваги) 

    1

    258,0

    Приміщення для забою

    1

    95,0

    Холодильник

    1

    200,0

    Невраховані витрати (5% від загальної суми)

     

    40,0

    Всього:

     

    805,0

    Кооператив з обробітку землі та збирання врожаю

    Трактор МТЗ-80.1.26

    1

    127,0

    Комбайн зернозбиральний «Фермер-К01»

    1

    218,0

    Плуг 3-х корпусний

    1

    12,0

    Борона дискова БДТ-3

    1

    42,0

    Борона зубова БЗТ-С1

    10

    2,0

    Культиватор КРНВ-4,2

    1

    36,0

    Сівалка СЗ-3,6

    1

    54,0

    Причіп тракторний НТС-5

    1

    41,7

    Автомобіль вантажний

    1

    100,0

    Ремонт приміщення

     

    50,0

    Інвентар (комплект)

    1

    10,0

    Сінокосарка КС-2,1

    1

    10,0

    Оприскувач

    1

    50,0

    Всього:

     

    752,7

    Зерновий обслуговуючий кооператив

    Елеваторні ємності

     

    2000,0

    Норійно-транспортне обладнання

     

    1000,0

    Сушильне обладнання

     

    800,0

    Інше обладнання

     

    600,0

    Проектувальні, будівельно-монтажні роботи

     

    1600,0

    Всього:

     

    6000,0


    - Розкажіть, будь ласка, про механізм державної допомоги...

     

    - Фінансову підтримку обслуговуючих кооперативів планується здійснювати за двома напрямками: через Український державний фонд підтримки фермерських господарств (Укрдержфонд) і через Головні управління агропромислового розвитку облдержадміністрацій.

    Головним розпорядником бюджетних коштів має бути Мінагрополітики, а розпорядником коштів нижчого рівня - Укрдержфонд. Кошти фонду спрямовуватимуться на надання поворотної фінансової допомоги (кредитів) фермерам на розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, в тому числі для збільшення пайових і неподільних фондів цих кооперативів.

    Щоправда, необхідно внести зміни до Порядку використання коштів держбюджету для надання підтримки фермерським господарствам.

    Бюджетні кошти, що виділяються, повинні бути використані на закупівлю техніки і обладнання, навчання членів кооперативів, у тому числі поширення нових знань, запровадження сучасних технологій та ринкової інформації, шляхом надання безповоротної фінансової допомоги цим кооперативам в розмірі до 90% кошторисної вартості закупленої техніки і обладнання відповідно до бізнес-планів і Порядку використання коштів держпідтримки розвитку сільгоспкооперативів (затверджується постановою КМУ).

    Крім того, нині передбачається створити й підтримати пілотні проекти обслуговуючих кооперативів у кожному регіоні за основними видами діяльності. Вони слугуватимуть навчально-демонстраційною базою для розвитку сільськогосподарської кооперації в Україні.

    Передбачається надати державну підтримку новоствореним зерновим і м'ясним кооперативам у 3-7 пілотних регіонах.

    Отже, коли є стратегія, є тактика - має спрацювати й обіцяна щедра підтримка. Спрацювати на піднесення. Якщо працювати разом.

     

                                                                      Спілкувався Володимир ВІЛЬОВИЧ





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Молока стало меньше
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Кооперацію держава підтримуватиме щедро


 У народі недарма кажуть, що все нове - це добре забуте старе. Та говорячи про нову кооперацію, не поспішайте асоціювати добровільні обднання сільгоспвиробників із оновленими колгоспами. Часи інші й система не та.

 

alt       Сьогодні вже не вийде батогом загнати аграріїв до купи, щоби легше було ними командувати. І наказів згори «про кооперацію» вже не буде. Тепер уже аграрії власно вирішуватимуть, у який спосіб працювати: «гуртом» чи «вроздріб». І вирішуватимуть після того, як підрахують всі плюси об'єднання.

        Проектом Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року передбачено виділити з держбюджету задля стимулювання добровільних об'єднавчих процесів у аграрному секторі вельми «круглу» суму - 7,2 млрд. гривень. І попри тиск світової фінансової кризи, зокрема цього року, планується виділити з держказни «на кооперацію» 85 млн. гривень. А протягом шести років держава фінансово допоможе вітчизняним агровиробникам створити близько 10,5 тисяч сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

        Щоб уникнути упереджених тлумачень нововведення, ми звернулися до професіоналів. Зокрема, директора Департаменту розвитку сільських територій Мінагрополітики України Віктора Корчемного.


Вікторе Петровичу, чому питання кооперації таке актуальне саме сьогодні?

 

- Я би назвав такий крок логічним етапом розбудови ринкової економічної системи у сільському господарстві та одним із шляхів комплексного розвитку сільських територій. Адже саме через кооперування особисті селянські та фермерські господарства отримують належну систему збуту сільгосппродукції та можливість отримати реальну ціну за неї.    

 

Яким чином регламентуватиметься об'єднавчий процес?

 

- Для сприяння розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та за підсумками наради, яка відбулася нещодавно під головуванням Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, прийняті відповідні розпорядження Уряду: «Про схвалення Концепції Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року», «Про організаційні заходи щодо сприяння розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та доступу особистих селянських і фермерських господарств на ринки аграрної продукції», а Мінагрополітики підготовлено Наказ «Про організацію виконання розпорядження Кабінету Міністрів України» від 11.02.2009 № 219-р.

Урядом схвалено і проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів» (реєстраційний номер 3244 від 17.02.2009), що вже розглянуто Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з ухвалою рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу цей законопроект, врахувавши положення урядового законопроекту при підготовці закону до другого читання. Тож прийняття закону створить правові підстави для затвердження Державної цільової програми.


-         Що ж нею передбачено?

 

- Пропонується запровадити державну підтримку сільгоспкооперативів. Це сприятиме збільшенню агровиробництва, передусім особистими селянськими і фермерськими господарствами, а також розширенню сфери зайнятості сільського населення та підвищенню його добробуту, розвитку сільських територій.

 

- На чім акцентовано зазначену програму?

 

- Серед пріоритетів державної підтримки, зокрема, заготівельно-збутові аграрні обслуговуючі кооперативи за напрямками: молочарські, плодоовочеві, м'ясні, зернові. А також постачальницькі обслуговуючі кооперативи та сервісні за напрямком - обробіток землі й збирання врожаю.

Саме в послугах таких об'єднань відчувають гостру потребу особисті селянські та фермерські господарства.

 

-         За якими умовами надаватиметься підтримка?

 

- За нинішніх умов держава допомагатиме лише новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам за видами діяльності. Втім, члени кооперативу повинні брати участь у співфінансуванні. Розмір їх пайового внеску має бути не меншим 10% обсягу фінансування, визначеного бізнес-планом. Отже, безповоротна фінансова підтримка надаватиметься у розмірах, що не перевищують 90% кошторисної вартості техніки і обладнання для кооперативів різних напрямів діяльності.

 

Довідково.

Орієнтовний кошторис

вартості техніки та обладнання для формування матеріально-технічної бази сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу

 

Молочарський обслуговуючий кооператив 

Назва техніки/обладнання

к-ть

тис. грн.

Танк (ванна) для охолодження молока

1

50,0

Обладнання для очистки молока (комплект)

1

10,0

Обладнання для аналізу молока

1

7,0

Прилад для визначення чистоти молока «Рекорд»

1

1,0

Ванна для миття обладнання

1

2,5

Шафа сушильна

1

2,0

Стіл лабораторний

1

1,0

Відра, бідони

 

5,0

Молоковоз

1

150,0

Доїльні апарати «Брацлавчанка»

10

38,0

Ремонт приміщення

 

50,0

Дезінфікуючі матеріали (на рік)

1

2,5

Всього:

 

319,0

 

Плодоовочевий обслуговуючий кооператив

Приміщення для зберігання та сортування

1

500,0

Картоплесортувальний пункт КСП-15

1

22,0

Лінія з обробки овочів 

1

26,0

Лінія з обробки фруктів 

1

27,0

Автомобіль грузовий

1

150,0

Контейнери (штуки)

100

110,0

Ящики (штуки)

100

10,0

Інвентар (комплект)

1

10,0

Всього:

 

855,0

М'ясний обслуговуючий кооператив

Автомобіль марки «Газель» („Газель-405")

1

117,0

Автомобіль марки «Газель» (бортовий з будкою або накриттям для худоби)

1

95,0

Комплект обладнання для забою та первинної обробки туш ВРХ та свиней (пристрої - для оглушення, зняття шкіри, ошпарювання, обмивання, ванна для ошпарювання, таль, підйомник, платформа, піддон для посолу шкір, стіл для промивання кишок, машини для очистки кишок та витопки жиру, відстійник, столи, ваги) 

1

258,0

Приміщення для забою

1

95,0

Холодильник

1

200,0

Невраховані витрати (5% від загальної суми)

 

40,0

Всього:

 

805,0

Кооператив з обробітку землі та збирання врожаю

Трактор МТЗ-80.1.26

1

127,0

Комбайн зернозбиральний «Фермер-К01»

1

218,0

Плуг 3-х корпусний

1

12,0

Борона дискова БДТ-3

1

42,0

Борона зубова БЗТ-С1

10

2,0

Культиватор КРНВ-4,2

1

36,0

Сівалка СЗ-3,6

1

54,0

Причіп тракторний НТС-5

1

41,7

Автомобіль вантажний

1

100,0

Ремонт приміщення

 

50,0

Інвентар (комплект)

1

10,0

Сінокосарка КС-2,1

1

10,0

Оприскувач

1

50,0

Всього:

 

752,7

Зерновий обслуговуючий кооператив

Елеваторні ємності

 

2000,0

Норійно-транспортне обладнання

 

1000,0

Сушильне обладнання

 

800,0

Інше обладнання

 

600,0

Проектувальні, будівельно-монтажні роботи

 

1600,0

Всього:

 

6000,0


- Розкажіть, будь ласка, про механізм державної допомоги...

 

- Фінансову підтримку обслуговуючих кооперативів планується здійснювати за двома напрямками: через Український державний фонд підтримки фермерських господарств (Укрдержфонд) і через Головні управління агропромислового розвитку облдержадміністрацій.

Головним розпорядником бюджетних коштів має бути Мінагрополітики, а розпорядником коштів нижчого рівня - Укрдержфонд. Кошти фонду спрямовуватимуться на надання поворотної фінансової допомоги (кредитів) фермерам на розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, в тому числі для збільшення пайових і неподільних фондів цих кооперативів.

Щоправда, необхідно внести зміни до Порядку використання коштів держбюджету для надання підтримки фермерським господарствам.

Бюджетні кошти, що виділяються, повинні бути використані на закупівлю техніки і обладнання, навчання членів кооперативів, у тому числі поширення нових знань, запровадження сучасних технологій та ринкової інформації, шляхом надання безповоротної фінансової допомоги цим кооперативам в розмірі до 90% кошторисної вартості закупленої техніки і обладнання відповідно до бізнес-планів і Порядку використання коштів держпідтримки розвитку сільгоспкооперативів (затверджується постановою КМУ).

Крім того, нині передбачається створити й підтримати пілотні проекти обслуговуючих кооперативів у кожному регіоні за основними видами діяльності. Вони слугуватимуть навчально-демонстраційною базою для розвитку сільськогосподарської кооперації в Україні.

Передбачається надати державну підтримку новоствореним зерновим і м'ясним кооперативам у 3-7 пілотних регіонах.

Отже, коли є стратегія, є тактика - має спрацювати й обіцяна щедра підтримка. Спрацювати на піднесення. Якщо працювати разом.

 

                                                                  Спілкувався Володимир ВІЛЬОВИЧ





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Молока стало меньше
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.