Аграрний тиждень. Україна
» » ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ
» » ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ

    ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ


    За інформацією Державного комітету статистики, за всіма показниками сільське господарство України невпинно розвивається, збільшуючи обсяги виробництва, а в період економічної кризи АПК взагалі чи не єдина галузь, яка працює прибутково.

     

    altЩоправда, зовсім іншу думку про ситуацію в агропромисловому комплексі мають представники Всеукраїнського Союзу сільськогосподарських підприємств. Нині їх найбільше турбує занепад тваринницької галузі, й щоб захистити її від повної руйнації, сільгоспвиробники здатні вдаватися до крайніх заходів.

    Стан справ у тваринництві та шляхи розв'язання існуючих у цій галузі проблем стали головною темою на черговому засіданні Ради Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств. Аграрії зазначають, що хоча Уряд й прийняв торік в серпні Постанову «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва», та жодного пункту з цього документу не було втілено в життя.

    За словами голови об'єднання Юрія Карасика, на державному рівні взагалі не вживаються заходи з поліпшення ситуації, яка з кожним днем погіршується. «Про недооцінку Верховною Радою та Кабінетом Міністрів значення цієї важливої для економіки країни галузі та нерозуміння ролі її продукції у продовольчій безпеці свідчить той факт, що у цьогорічному бюджеті на підтримку тваринництва виділяється лише 221 мільйон гривень, що майже в 9 разів менше, ніж у 2008 році, - наголосив Юрій Михайлович. - Складається враження, що діє акція по знищенню тваринницької галузі в Україні. А треба чітко усвідомлювати: якщо не вжити термінових кардинальних заходів на державному рівні, то на тваринництво очікує повний крах, а це загострить продовольчу безпеку, до краю ускладнить соціальні проблеми на селі».

    В тому, що тваринництво сьогодні ледь животіє, сільгоспвиробники звинувачують відсутність протягом останніх десятиліть дієвої та послідовної державної підтримки. А ще, на глибоке переконання аграріїв, величезної шкоди вітчизняному тваринництву наносить імпортування м'яса та продуктів його переробки. Вони наголошують, що добре пам'ятають нещодавню нараду в Яготині, де Президент пообіцяв, що імпорт м'яса в Україну буде в межах 550 тисяч тонн. Нині ж Міністерством економіки України видано ліцензії на імпорт майже 4 мільйонів тонн м'яса! «Імпортовані за сприяння Міністерства економіки свинина, яловичина та м'ясо птиці, вироблені за умов державної підтримки країн-експортерів і дешевші від м'яса власного виробництва, ставлять вітчизняних товаровиробників у нерівні конкурентні умови, що спричиняє різке зменшення поголів'я», - зазначив Юрій Карасик.

    Якщо звернутися до мови цифр, то цьогоріч у першому кварталі чисельність корів у всіх категоріях господарств щодоби (!) скорочувалася на 2325 голів, а чисельність поголів'я ВРХ, навіть в період масового розтелу корів, кожного дня (!) зменшувалася на 3310 голів.

    Зважаючи на критичну ситуацію в тваринництві, Всеукраїнський Союз сільськогосподарських підприємств разом із низкою інших 

    alt

    громадських організацій АПК вирішили востаннє спробувати, як-то кажуть, цивілізованим шляхом вирішити питання і відправити звернення до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням посприяти покращенню справ. Якщо сільгоспвиробників влада знову не почує, вони обіцяють влаштувати всеукраїнський страйк. Бо їм вже набридло стукати у зачинені двері, аграрії готові до рішучих дій.

    За словами голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, держава не розглядає сільськогосподарське виробництво як бізнесову структуру і намагається повністю контролювати аграрний сектор. І якщо в інших країнах аграрний бізнес є прибутковим, то в Україні сьогодні відсутня реальна підтримка АПК, кредитна політика. Змінити ситуацію, на думку товаровиробників, можливо або за столом переговорів і прийняттям Урядом і Верховною Радою певних законопроектів, рішень, постанов чи поправок до вже існуючих законів, або ж владі слід очікувати на добре організовану Всеукраїнську акцію протесту. Аграрії налаштовані рішуче і третього варіанту керівникам країни вони не залишають.

    Найголовнішими вимогами, які учасники зборів громадських організацій агропромислового комплексу адресували Президенту, Прем'єр-міністру та Голові Верховної Ради, є особиста зустріч перших осіб держави з аграріями. Під час переговорів сільгоспвиробники обіцяють викласти своє бачення проблем в АПК і шляхи їх розв'язання. Крім того, громадські організації закликають Уряд призупинити засилля імпортної м'ясної продукції в державі, а натомість відпрацювати систему заходів із захисту вітчизняного товаровиробника в умовах субсидування країнами експорту тваринницької продукції.

    Гострій і нищівній критиці піддали сільгоспвиробники роботу й прийняті рішення міністра економіки М. Данилишина. Частина учасників засідання вимагала від Уряду «звернути увагу на його безвідповідальне ставлення до роботи по забезпеченню продовольчої безпеки держави», а інші - взагалі 

    alt

    пропонували публічно висловити недовіру міністру економіки. Адже відомством, яке очолює М. Данилишин, приймаються рішення, що йдуть у розріз із вимогами Постанови Кабінету Міністрів «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва», і ще більше ускладнюють ситуацію в тваринницькій галузі. «Станом на 24 квітня 2009 року зазначеним міністерством видано 234 ліцензії на завезення по імпорту товарів групи 02 за УКТЗЕД загальним обсягом 3974 тис. тонн, з них: м'яса свинини - 1870,8 тис. тонн, м'яса та харчових субпродуктів свійської птиці - 1944,94 тис. тонн, сала та жиру - 158,8 тис. тонн. На 20 травня в Україну вже імпортовано 158,4 тис. тонн м'яса і м'ясної сировини, що ускладнило реалізацію вирощеного поголів'я худоби і свиней, призвело до подальшого скорочення поголів'я ВРХ на 300 тис. голів», - такі факти виклали сільгоспвиробники у своєму зверненні до керівників держави.

    За словами Юрія Карасика, при таких значних обсягах імпорту м'яса і за умов дефіциту яловичини в Україні, до нашої країни завезено лише 5 тис. тонн яловичини, тобто лише 4% від загального імпорту. Водночас Держкомветмедецини, проаналізувавши якісний склад імпортованої продукції, висловив наступне. Встановлено, що на територію України імпортується низькосортна продукція: яловичина на 90% складається з тримінгу та субпродуктів; свинина - на 12% з субпродуктів; м'ясо птиці - на 25% складається з каркасів і м'яса механічної обвалки. При цьому вітчизняні виробники, які здатні виробляти якісну продукцію, знаходячись у нерівних конкурентних умовах на ринку, змушені згортати виробництво.

    Українська аграрна конфедерація висловила підтримку Всеукраїнському союзу сільськогосподарських підприємств спочатку у зверненні, а якщо треба буде, то й під час проведення акції протесту. Президент конфедерації Леонід Козаченко зазначив: «В умовах економічної кризи держава всім видам бізнесу пропонує лібералізацію, аграріям же влада запроваджує суворий режим». До вищезгаданих вимог, викладених у зверненні, Леонід Петрович запропонував додати пропозицію щодо відшкодування ПДВ по тваринницькій галузі та зобов'язати Уряд знайти важелі впливу на торговельні мережі, щоб змусити їх розраховуватися з товаровиробниками вчасно, а не через 1,5-2 місяці.

    Профспілки АПК згодні підтримати ідею проведення сільгоспвиробниками акцій протесту, якщо не буде вжито заходів, щоб якось змінити ситуацію. Фермери спільно з Всеукраїнським союзом сільгосппідприємств теж готові вийти на вулиці й захищати права аграріїв.

    altПрисутній на нараді народний депутат України Василь Шпак зокрема підкреслив, що наведені цифри по імпорту м'яса змушують замислитися, адже це питання надзвичайно важливе як для того, щоб аграрний сектор став у майбутньому могутнім двигуном економічного розвитку країни, так і для продовольчої безпеки держави. «Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про розвиток сільського господарства», де чітко виписані умови, за якими вигідно працювати товаровиробникам, зокрема і в тваринницькій галузі. Є сподівання, що найближчим часом парламентарі розглянуть і схвалять закон», - наголосив Василь Федорович. А ще народний депутат порадив сільгоспвиробникам перед тим, як вдаватися до радикальних заходів, провести спільну зустріч з членами Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Верховної Ради.

    Як стверджує директор Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Дмитро Микитюк, сьогодні, не зважаючи на все, відчутна позитивна тенденція в тваринництві. «Щоправда, цьогоріч в бюджеті не закладено належних коштів для аграріїв, а специфіка тваринництва полягає в тому, що ця галузь потребує постійної державної підтримки, - зазначив Дмитро Миколайович. - Щодо імпорту, то Міністерство аграрної політики тричі зверталося до Кабінету Міністрів з проханням, щоб ліцензії на імпорт м'яса видавалися спільно з Мінагрополітики. Та, не зважаючи на звернення аграрного міністра Юрія Мельника, й надалі цей процес контролює лише Міністерство економіки України».

    За словами заступника міністра аграрної політики Сергія Мельника, Мінагрополітики проводить завжди максимально публічну політику, враховуючи інтереси і зауваження громадських організацій і об'єднань аграріїв. Також у аграрному відомстві розуміють, що тваринництво потрібно відроджувати і акумулювати фінансову підтримку цій галузі за рахунок дотацій. Про фінансування сільгоспвиробники наголосили й у зверненні до Прем'єр-міністра України: «...при внесенні змін до Державного бюджету на 2009 рік передбачити додаткове виділення коштів в обсягах не менше 1,5 млрд. гривень для підтримки галузі» та «Передбачити в проекті Державного бюджету на 2010 рік виконання всіх заходів, намічених постановою Кабінету Міністрів України №729 від 20 серпня 2008 року».

    На роздуми: що робити далі в агропромисловому комплексі та як його рятувати, сільгоспвиробники відвели Президенту, Прем'єр-міністру та Голові Верховної Ради рівно два тижні. За цей час керівники держави повинні дати відповідь на надіслане звернення і зустрітися з сільгоспвиробниками. Якщо ж аграріїв у черговий раз проігнорують, вони обіцяють довести діями, що з ними жартувати не варто. Адже зверненням учасників зборів громадських організацій агропромислового комплексу до української влади сільгоспвиробники лише починають боротьбу за відродження АПК, відстоювання своїх інтересів і право бути почутими.

                                                                                            

      Людмила ОГОРОДНІК

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ
  • М’ясо має бути вітчизняним

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ


За інформацією Державного комітету статистики, за всіма показниками сільське господарство України невпинно розвивається, збільшуючи обсяги виробництва, а в період економічної кризи АПК взагалі чи не єдина галузь, яка працює прибутково.

 

altЩоправда, зовсім іншу думку про ситуацію в агропромисловому комплексі мають представники Всеукраїнського Союзу сільськогосподарських підприємств. Нині їх найбільше турбує занепад тваринницької галузі, й щоб захистити її від повної руйнації, сільгоспвиробники здатні вдаватися до крайніх заходів.

Стан справ у тваринництві та шляхи розв'язання існуючих у цій галузі проблем стали головною темою на черговому засіданні Ради Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств. Аграрії зазначають, що хоча Уряд й прийняв торік в серпні Постанову «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва», та жодного пункту з цього документу не було втілено в життя.

За словами голови об'єднання Юрія Карасика, на державному рівні взагалі не вживаються заходи з поліпшення ситуації, яка з кожним днем погіршується. «Про недооцінку Верховною Радою та Кабінетом Міністрів значення цієї важливої для економіки країни галузі та нерозуміння ролі її продукції у продовольчій безпеці свідчить той факт, що у цьогорічному бюджеті на підтримку тваринництва виділяється лише 221 мільйон гривень, що майже в 9 разів менше, ніж у 2008 році, - наголосив Юрій Михайлович. - Складається враження, що діє акція по знищенню тваринницької галузі в Україні. А треба чітко усвідомлювати: якщо не вжити термінових кардинальних заходів на державному рівні, то на тваринництво очікує повний крах, а це загострить продовольчу безпеку, до краю ускладнить соціальні проблеми на селі».

В тому, що тваринництво сьогодні ледь животіє, сільгоспвиробники звинувачують відсутність протягом останніх десятиліть дієвої та послідовної державної підтримки. А ще, на глибоке переконання аграріїв, величезної шкоди вітчизняному тваринництву наносить імпортування м'яса та продуктів його переробки. Вони наголошують, що добре пам'ятають нещодавню нараду в Яготині, де Президент пообіцяв, що імпорт м'яса в Україну буде в межах 550 тисяч тонн. Нині ж Міністерством економіки України видано ліцензії на імпорт майже 4 мільйонів тонн м'яса! «Імпортовані за сприяння Міністерства економіки свинина, яловичина та м'ясо птиці, вироблені за умов державної підтримки країн-експортерів і дешевші від м'яса власного виробництва, ставлять вітчизняних товаровиробників у нерівні конкурентні умови, що спричиняє різке зменшення поголів'я», - зазначив Юрій Карасик.

Якщо звернутися до мови цифр, то цьогоріч у першому кварталі чисельність корів у всіх категоріях господарств щодоби (!) скорочувалася на 2325 голів, а чисельність поголів'я ВРХ, навіть в період масового розтелу корів, кожного дня (!) зменшувалася на 3310 голів.

Зважаючи на критичну ситуацію в тваринництві, Всеукраїнський Союз сільськогосподарських підприємств разом із низкою інших 

alt

громадських організацій АПК вирішили востаннє спробувати, як-то кажуть, цивілізованим шляхом вирішити питання і відправити звернення до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради з проханням посприяти покращенню справ. Якщо сільгоспвиробників влада знову не почує, вони обіцяють влаштувати всеукраїнський страйк. Бо їм вже набридло стукати у зачинені двері, аграрії готові до рішучих дій.

За словами голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, держава не розглядає сільськогосподарське виробництво як бізнесову структуру і намагається повністю контролювати аграрний сектор. І якщо в інших країнах аграрний бізнес є прибутковим, то в Україні сьогодні відсутня реальна підтримка АПК, кредитна політика. Змінити ситуацію, на думку товаровиробників, можливо або за столом переговорів і прийняттям Урядом і Верховною Радою певних законопроектів, рішень, постанов чи поправок до вже існуючих законів, або ж владі слід очікувати на добре організовану Всеукраїнську акцію протесту. Аграрії налаштовані рішуче і третього варіанту керівникам країни вони не залишають.

Найголовнішими вимогами, які учасники зборів громадських організацій агропромислового комплексу адресували Президенту, Прем'єр-міністру та Голові Верховної Ради, є особиста зустріч перших осіб держави з аграріями. Під час переговорів сільгоспвиробники обіцяють викласти своє бачення проблем в АПК і шляхи їх розв'язання. Крім того, громадські організації закликають Уряд призупинити засилля імпортної м'ясної продукції в державі, а натомість відпрацювати систему заходів із захисту вітчизняного товаровиробника в умовах субсидування країнами експорту тваринницької продукції.

Гострій і нищівній критиці піддали сільгоспвиробники роботу й прийняті рішення міністра економіки М. Данилишина. Частина учасників засідання вимагала від Уряду «звернути увагу на його безвідповідальне ставлення до роботи по забезпеченню продовольчої безпеки держави», а інші - взагалі 

alt

пропонували публічно висловити недовіру міністру економіки. Адже відомством, яке очолює М. Данилишин, приймаються рішення, що йдуть у розріз із вимогами Постанови Кабінету Міністрів «Про заходи щодо активізації роботи з розвитку тваринництва», і ще більше ускладнюють ситуацію в тваринницькій галузі. «Станом на 24 квітня 2009 року зазначеним міністерством видано 234 ліцензії на завезення по імпорту товарів групи 02 за УКТЗЕД загальним обсягом 3974 тис. тонн, з них: м'яса свинини - 1870,8 тис. тонн, м'яса та харчових субпродуктів свійської птиці - 1944,94 тис. тонн, сала та жиру - 158,8 тис. тонн. На 20 травня в Україну вже імпортовано 158,4 тис. тонн м'яса і м'ясної сировини, що ускладнило реалізацію вирощеного поголів'я худоби і свиней, призвело до подальшого скорочення поголів'я ВРХ на 300 тис. голів», - такі факти виклали сільгоспвиробники у своєму зверненні до керівників держави.

За словами Юрія Карасика, при таких значних обсягах імпорту м'яса і за умов дефіциту яловичини в Україні, до нашої країни завезено лише 5 тис. тонн яловичини, тобто лише 4% від загального імпорту. Водночас Держкомветмедецини, проаналізувавши якісний склад імпортованої продукції, висловив наступне. Встановлено, що на територію України імпортується низькосортна продукція: яловичина на 90% складається з тримінгу та субпродуктів; свинина - на 12% з субпродуктів; м'ясо птиці - на 25% складається з каркасів і м'яса механічної обвалки. При цьому вітчизняні виробники, які здатні виробляти якісну продукцію, знаходячись у нерівних конкурентних умовах на ринку, змушені згортати виробництво.

Українська аграрна конфедерація висловила підтримку Всеукраїнському союзу сільськогосподарських підприємств спочатку у зверненні, а якщо треба буде, то й під час проведення акції протесту. Президент конфедерації Леонід Козаченко зазначив: «В умовах економічної кризи держава всім видам бізнесу пропонує лібералізацію, аграріям же влада запроваджує суворий режим». До вищезгаданих вимог, викладених у зверненні, Леонід Петрович запропонував додати пропозицію щодо відшкодування ПДВ по тваринницькій галузі та зобов'язати Уряд знайти важелі впливу на торговельні мережі, щоб змусити їх розраховуватися з товаровиробниками вчасно, а не через 1,5-2 місяці.

Профспілки АПК згодні підтримати ідею проведення сільгоспвиробниками акцій протесту, якщо не буде вжито заходів, щоб якось змінити ситуацію. Фермери спільно з Всеукраїнським союзом сільгосппідприємств теж готові вийти на вулиці й захищати права аграріїв.

altПрисутній на нараді народний депутат України Василь Шпак зокрема підкреслив, що наведені цифри по імпорту м'яса змушують замислитися, адже це питання надзвичайно важливе як для того, щоб аграрний сектор став у майбутньому могутнім двигуном економічного розвитку країни, так і для продовольчої безпеки держави. «Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про розвиток сільського господарства», де чітко виписані умови, за якими вигідно працювати товаровиробникам, зокрема і в тваринницькій галузі. Є сподівання, що найближчим часом парламентарі розглянуть і схвалять закон», - наголосив Василь Федорович. А ще народний депутат порадив сільгоспвиробникам перед тим, як вдаватися до радикальних заходів, провести спільну зустріч з членами Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Верховної Ради.

Як стверджує директор Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Дмитро Микитюк, сьогодні, не зважаючи на все, відчутна позитивна тенденція в тваринництві. «Щоправда, цьогоріч в бюджеті не закладено належних коштів для аграріїв, а специфіка тваринництва полягає в тому, що ця галузь потребує постійної державної підтримки, - зазначив Дмитро Миколайович. - Щодо імпорту, то Міністерство аграрної політики тричі зверталося до Кабінету Міністрів з проханням, щоб ліцензії на імпорт м'яса видавалися спільно з Мінагрополітики. Та, не зважаючи на звернення аграрного міністра Юрія Мельника, й надалі цей процес контролює лише Міністерство економіки України».

За словами заступника міністра аграрної політики Сергія Мельника, Мінагрополітики проводить завжди максимально публічну політику, враховуючи інтереси і зауваження громадських організацій і об'єднань аграріїв. Також у аграрному відомстві розуміють, що тваринництво потрібно відроджувати і акумулювати фінансову підтримку цій галузі за рахунок дотацій. Про фінансування сільгоспвиробники наголосили й у зверненні до Прем'єр-міністра України: «...при внесенні змін до Державного бюджету на 2009 рік передбачити додаткове виділення коштів в обсягах не менше 1,5 млрд. гривень для підтримки галузі» та «Передбачити в проекті Державного бюджету на 2010 рік виконання всіх заходів, намічених постановою Кабінету Міністрів України №729 від 20 серпня 2008 року».

На роздуми: що робити далі в агропромисловому комплексі та як його рятувати, сільгоспвиробники відвели Президенту, Прем'єр-міністру та Голові Верховної Ради рівно два тижні. За цей час керівники держави повинні дати відповідь на надіслане звернення і зустрітися з сільгоспвиробниками. Якщо ж аграріїв у черговий раз проігнорують, вони обіцяють довести діями, що з ними жартувати не варто. Адже зверненням учасників зборів громадських організацій агропромислового комплексу до української влади сільгоспвиробники лише починають боротьбу за відродження АПК, відстоювання своїх інтересів і право бути почутими.

                                                                                        

  Людмила ОГОРОДНІК

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • ОБМЕЖЕНІ У ВИБОРІ: ПЕРЕГОВОРИ АБО АКЦІЯ ПРОТЕСТУ
  • М’ясо має бути вітчизняним

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.