Аграрний тиждень. Україна
» » Спільнота, де один одного слухає й чує
» » Спільнота, де один одного слухає й чує

    Спільнота, де один одного слухає й чує


    З косовицею селяни не тільки активно включаються у збирання нового урожаю, а й непокояться щодо розвитку подій на ринку зерна, цінової та митної політики держави.

     

    alt І хоча з кожним днем роботи на жнивному полі додається, авторитетні громадські організації аграрного напряму - Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств, Українська аграрна конфедерація, Асоціація фермерів та приватних землевласників України, Українська зернова асоціація - занепокоєні рядом проблем в АПК, тому ініціювали термінове спільне засідання в Києві.

    Окрім власне керівників і представників організацій-ініціаторів у зборах взяли участь міністр аграрної політики України Юрій Мельник, народні депутати, керівники сільгосппідприємств, науковці, провідні експерти в галузі ринкових відносин. І не лише питання про ринок зерна 2009 року було на порядку денному, але й звернення громадських організацій АПК до керівників держави з приводу ситуації, що склалася в тваринництві.

    У вступному слові Юрій Федорович, зокрема, зазначив:

    - Ситуація, що склалася на ринку зерна, дійсно потребує особливої уваги. 2009-2010 маркетинговий рік, що стартує, буде не таким, як попередні. Є різні прогнози, різні бачення. Та ми безперечно розраховуємо, що з сільгосппідприємствами плідно співпрацюватиме Аграрний фонд, як інструмент, який має від держави відповідні фінансові ресурси. На засіданні Уряду прийняті всі рішення, що надають змогу Аграрному фонду активно працювати з самого початку нового маркетингового року. Все необхідне для заставних закупівель є. Втім, лише Аграрний фонд не в змозі докорінно змінити ситуацію на ринку зерна на користь вітчизняних аграріїв. Тут обов'язково мають знайти спільну мову між собою всі, хто працює на зерновому ринку: виробники, оператори, трейдерські організації.

    Директор Департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Розгон розповів присутнім про заходи, що вживалися й вживаються задля стабілізації ринку зерна спільно з Аграрним фондом. Щодо прогнозів експорту українського зерна, Анатолій Розгон переконаний, що українські аграрії зможуть поставити на зовнішні ринки 17 мільйонів тонн. Хоча ця цифра орієнтовна. Директор департаменту підкреслив, що ситуація на ринку зерна в значній мірі залежатиме від чіткої організації експорту, від дій трейдерів щодо формування цін і від цінової ситуації на зовнішніх ринках.

    Голова Державної інспекції з контролю за якістю сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку Василь Мельник повідомив про особливості сертифікації послуг зі зберігання зерна та продуктів його переробки й детально поінформував про новий стандарт на пшеницю, який набув чинності з 1 липня. Відтепер, при оцінці якості зерна цієї культури, враховуватимуться, крім вмісту білку, ще й кількість та якість клейковини. За новими правилами м'яка пшениця поділятиметься на шість класів, а тверда - на п'ять (детальніше про це на стор. ... нашої газети - прим. ред.).   

    Голова правління ДАК «Хліб України» Іван Рішняк висловився за якнайшвидше створення національного зернового трейдера, який би міг істотно впливати на регулювання зернового ринку, зважаючи на інтереси вітчизняних сільгоспвиробників.

    - Ще реально не набрала обертів жнивна кампанія, а закупівельні ціни на зерно впали до 650-720 гривень за тонну, - констатував президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич. - Значна частина портів нашої держави не бажає приймати зерно. Такі невтішні перші сигнали свідчать про те, що ми знов і знов наступаємо на ті ж самі граблі. Через відсутність належного кредитування і вади цінової політики, економіка значної частини аграрних підприємств перебуває на критичній межі. Відтак нам треба спільно сконцентруватися на конкретних пропозиціях, «не граючи у футбол» на будь-якій стороні, і вжити всі відповідні заходи, щоби селянина більше не обдурювали.

    Народний депутат України Віктор Слаута так оцінив важливість спільного засідання:

     - Сьогоднішня нарада об'єднала й авторитетних високих державних діячів в особі міністра аграрної політики України Юрія Мельника, і керівників впливових громадських організацій АПК, серед яких, зокрема, Леонід Козаченко, Юрій Карасик, Іван Томич, Володимир Клименко, і лідерів багатьох успішних сільськогосподарських підприємств, і знаних науковців. Всіх нас об'єднує один біль - доля українського села. Головне, що ми не тільки говоримо, висловлюючи певні пропозиції, а й те, що ми чуємо один одного. Тобто ми - сила, на яку не можна не зважати.

    Міністр аграрної політики України Юрій Мельник продовжив тему:

    - У той час, коли, на жаль, політика домінує над економікою, всім нам треба усвідомлювати, що саме від того, як ми будемо діяти разом, залежить наш результат. Так, наприклад, вдалося зменшити гостроту проблеми енергоносіїв. Протягом посівної Аграрний фонд продав 100 тис. тонн палива за ціною 4-4,2 тисячі гривень за тонну. Прийнято відповідне рішення, й на жнива буде виділено 90 тис. тонн палива за ціною 4,5-5,5 тис. грн. за тонну. Це трохи дорожче, ніж було навесні, але ж набагато нижче, ніж на ринку. Не підвищуватимуться тарифи на послуги державних інспекцій: ані хлібної, ані ветеринарної, ані карантинної. Водночас і прогнози урожаю мають бути передусім коректними, щоби ми знали що робити з вирощеним і не бідкалися потім куди його подіти чи де його взяти. Відрадно, що спільними зусиллями минулого місяця ми завершили на користь сільгоспвиробників питання сплати ПДВ і давальницькі схеми отримали пільги. Прийнято також закон про біопаливо. Відтепер налагодити виробництво альтернативних енергоносіїв буде набагато легше. А щодо ринку зерна цього року, я впевнений: ми його не програємо, адже вміємо плідно разом працювати.

    У свою чергу, голова Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Юрій Карасик підкреслив:

    - Ідея сьогоднішньої зустрічі виникла на нещодавній виїзній нараді, що була присвячена нинішній косовиці й відбувалася на Херсонщині. Там ми наочно переконалися: сьогодні українські сільгоспвиробники не такі, якими були ще вчора. За рівнем своїх досягнень багато хто з наших аграріїв залишив позаду Європу. Так, ми б'ємо рекорди за показниками експорту зерна. Якби і з м'ясом були такі ж справи. Хіба ж це логічно дозволити завезти в Україну майже 4 мільйони тонн низькосортної імпортної м'ясної сировини, в той час як ми маємо все, щоб відгодувати власну череду й забезпечити всі потреби українців у вітчизняному високоякісному м'ясі та м'ясопродуктах?

    Критичному стану справ у тваринництві було присвячено другу частину порядку денного спільного засідання. Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, під час свого виступу, зокрема, зазначив:

    - На жаль, нічого так і не змінилося після актуальної прес-конференції «Кризова ситуація, що склалася в галузі тваринництва у 2009 році», яку організували й провели лідери авторитетних громадських організацій аграрного сектора наприкінці травня і на якій оприлюднено звернення до керівників державної влади. Напруга зростає й ситуація набула загрозливих ознак. (Нагадаємо, репортаж з цієї прес-конференції під назвою «Імпорт, що губить Україну», в якому йдеться про недалекоглядну політику відповідного відомства, що надало дозвіл на ввезення до нашої держави з-за кордону майже 4 мільйонів тонн низькосортного м'яса, надруковано в №20 нашої газети - прим. ред.). Якщо негайно не виправити ситуацію, якщо негайно не вжити відповідних заходів - вітчизняне тваринництво може опинитися у гіршому стані, аніж 5 років тому. 

    Обговоривши питання порядку денного, учасники засідання ухвалили відповідні резолюції з пропозиціями до Кабінету Міністрів України. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко оперативно розглянула звернення учасників спільного засідання ради Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Української аграрної конфедерації, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Української зернової асоціації й доручила профільним міністерствам і відомствам у невідкладному режимі розглянути звернення й пропозиції авторитетних громадських організацій аграрного сектора й доповісти про вжиті заходи.  

    Під час спільного засідання було оголошено Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння голові ВССП Юрію Карасику звання Героя України із врученням йому ордена Держави. Як зазначається в Указі: «За визначні особисті заслуги перед українською державою у зміцненні потенціалу аграрного сектора економіки, розвитку соціальної сфери, багаторічну самовіддану працю» .

    До речі, днями Юрій Михайлович відсвяткував своє 70-ліття. Колектив редакції тижневика «Аграрний тиждень. Україна» приєднується до численних вітань і бажає ювілярові козацького здоров'я й енергії, родинного щастя, нових звершень і реалізації всіх задумів.

     

     Підготував Володимир ШАПОВАЛОВ





    Схожі новини
  • АПК УКРАЇНИ: ВПЛИВ ДЕРЖАВИ І РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
  • Аграрний форум
  • ОБ’ЄДНАННЯ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО
  • Ринкові пропозиції лідерів аграрної громади
  • М’ясо має бути вітчизняним

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Спільнота, де один одного слухає й чує


З косовицею селяни не тільки активно включаються у збирання нового урожаю, а й непокояться щодо розвитку подій на ринку зерна, цінової та митної політики держави.

 

alt І хоча з кожним днем роботи на жнивному полі додається, авторитетні громадські організації аграрного напряму - Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств, Українська аграрна конфедерація, Асоціація фермерів та приватних землевласників України, Українська зернова асоціація - занепокоєні рядом проблем в АПК, тому ініціювали термінове спільне засідання в Києві.

Окрім власне керівників і представників організацій-ініціаторів у зборах взяли участь міністр аграрної політики України Юрій Мельник, народні депутати, керівники сільгосппідприємств, науковці, провідні експерти в галузі ринкових відносин. І не лише питання про ринок зерна 2009 року було на порядку денному, але й звернення громадських організацій АПК до керівників держави з приводу ситуації, що склалася в тваринництві.

У вступному слові Юрій Федорович, зокрема, зазначив:

- Ситуація, що склалася на ринку зерна, дійсно потребує особливої уваги. 2009-2010 маркетинговий рік, що стартує, буде не таким, як попередні. Є різні прогнози, різні бачення. Та ми безперечно розраховуємо, що з сільгосппідприємствами плідно співпрацюватиме Аграрний фонд, як інструмент, який має від держави відповідні фінансові ресурси. На засіданні Уряду прийняті всі рішення, що надають змогу Аграрному фонду активно працювати з самого початку нового маркетингового року. Все необхідне для заставних закупівель є. Втім, лише Аграрний фонд не в змозі докорінно змінити ситуацію на ринку зерна на користь вітчизняних аграріїв. Тут обов'язково мають знайти спільну мову між собою всі, хто працює на зерновому ринку: виробники, оператори, трейдерські організації.

Директор Департаменту розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій Розгон розповів присутнім про заходи, що вживалися й вживаються задля стабілізації ринку зерна спільно з Аграрним фондом. Щодо прогнозів експорту українського зерна, Анатолій Розгон переконаний, що українські аграрії зможуть поставити на зовнішні ринки 17 мільйонів тонн. Хоча ця цифра орієнтовна. Директор департаменту підкреслив, що ситуація на ринку зерна в значній мірі залежатиме від чіткої організації експорту, від дій трейдерів щодо формування цін і від цінової ситуації на зовнішніх ринках.

Голова Державної інспекції з контролю за якістю сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринку Василь Мельник повідомив про особливості сертифікації послуг зі зберігання зерна та продуктів його переробки й детально поінформував про новий стандарт на пшеницю, який набув чинності з 1 липня. Відтепер, при оцінці якості зерна цієї культури, враховуватимуться, крім вмісту білку, ще й кількість та якість клейковини. За новими правилами м'яка пшениця поділятиметься на шість класів, а тверда - на п'ять (детальніше про це на стор. ... нашої газети - прим. ред.).   

Голова правління ДАК «Хліб України» Іван Рішняк висловився за якнайшвидше створення національного зернового трейдера, який би міг істотно впливати на регулювання зернового ринку, зважаючи на інтереси вітчизняних сільгоспвиробників.

- Ще реально не набрала обертів жнивна кампанія, а закупівельні ціни на зерно впали до 650-720 гривень за тонну, - констатував президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич. - Значна частина портів нашої держави не бажає приймати зерно. Такі невтішні перші сигнали свідчать про те, що ми знов і знов наступаємо на ті ж самі граблі. Через відсутність належного кредитування і вади цінової політики, економіка значної частини аграрних підприємств перебуває на критичній межі. Відтак нам треба спільно сконцентруватися на конкретних пропозиціях, «не граючи у футбол» на будь-якій стороні, і вжити всі відповідні заходи, щоби селянина більше не обдурювали.

Народний депутат України Віктор Слаута так оцінив важливість спільного засідання:

 - Сьогоднішня нарада об'єднала й авторитетних високих державних діячів в особі міністра аграрної політики України Юрія Мельника, і керівників впливових громадських організацій АПК, серед яких, зокрема, Леонід Козаченко, Юрій Карасик, Іван Томич, Володимир Клименко, і лідерів багатьох успішних сільськогосподарських підприємств, і знаних науковців. Всіх нас об'єднує один біль - доля українського села. Головне, що ми не тільки говоримо, висловлюючи певні пропозиції, а й те, що ми чуємо один одного. Тобто ми - сила, на яку не можна не зважати.

Міністр аграрної політики України Юрій Мельник продовжив тему:

- У той час, коли, на жаль, політика домінує над економікою, всім нам треба усвідомлювати, що саме від того, як ми будемо діяти разом, залежить наш результат. Так, наприклад, вдалося зменшити гостроту проблеми енергоносіїв. Протягом посівної Аграрний фонд продав 100 тис. тонн палива за ціною 4-4,2 тисячі гривень за тонну. Прийнято відповідне рішення, й на жнива буде виділено 90 тис. тонн палива за ціною 4,5-5,5 тис. грн. за тонну. Це трохи дорожче, ніж було навесні, але ж набагато нижче, ніж на ринку. Не підвищуватимуться тарифи на послуги державних інспекцій: ані хлібної, ані ветеринарної, ані карантинної. Водночас і прогнози урожаю мають бути передусім коректними, щоби ми знали що робити з вирощеним і не бідкалися потім куди його подіти чи де його взяти. Відрадно, що спільними зусиллями минулого місяця ми завершили на користь сільгоспвиробників питання сплати ПДВ і давальницькі схеми отримали пільги. Прийнято також закон про біопаливо. Відтепер налагодити виробництво альтернативних енергоносіїв буде набагато легше. А щодо ринку зерна цього року, я впевнений: ми його не програємо, адже вміємо плідно разом працювати.

У свою чергу, голова Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Юрій Карасик підкреслив:

- Ідея сьогоднішньої зустрічі виникла на нещодавній виїзній нараді, що була присвячена нинішній косовиці й відбувалася на Херсонщині. Там ми наочно переконалися: сьогодні українські сільгоспвиробники не такі, якими були ще вчора. За рівнем своїх досягнень багато хто з наших аграріїв залишив позаду Європу. Так, ми б'ємо рекорди за показниками експорту зерна. Якби і з м'ясом були такі ж справи. Хіба ж це логічно дозволити завезти в Україну майже 4 мільйони тонн низькосортної імпортної м'ясної сировини, в той час як ми маємо все, щоб відгодувати власну череду й забезпечити всі потреби українців у вітчизняному високоякісному м'ясі та м'ясопродуктах?

Критичному стану справ у тваринництві було присвячено другу частину порядку денного спільного засідання. Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, під час свого виступу, зокрема, зазначив:

- На жаль, нічого так і не змінилося після актуальної прес-конференції «Кризова ситуація, що склалася в галузі тваринництва у 2009 році», яку організували й провели лідери авторитетних громадських організацій аграрного сектора наприкінці травня і на якій оприлюднено звернення до керівників державної влади. Напруга зростає й ситуація набула загрозливих ознак. (Нагадаємо, репортаж з цієї прес-конференції під назвою «Імпорт, що губить Україну», в якому йдеться про недалекоглядну політику відповідного відомства, що надало дозвіл на ввезення до нашої держави з-за кордону майже 4 мільйонів тонн низькосортного м'яса, надруковано в №20 нашої газети - прим. ред.). Якщо негайно не виправити ситуацію, якщо негайно не вжити відповідних заходів - вітчизняне тваринництво може опинитися у гіршому стані, аніж 5 років тому. 

Обговоривши питання порядку денного, учасники засідання ухвалили відповідні резолюції з пропозиціями до Кабінету Міністрів України. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко оперативно розглянула звернення учасників спільного засідання ради Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств, Української аграрної конфедерації, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Української зернової асоціації й доручила профільним міністерствам і відомствам у невідкладному режимі розглянути звернення й пропозиції авторитетних громадських організацій аграрного сектора й доповісти про вжиті заходи.  

Під час спільного засідання було оголошено Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння голові ВССП Юрію Карасику звання Героя України із врученням йому ордена Держави. Як зазначається в Указі: «За визначні особисті заслуги перед українською державою у зміцненні потенціалу аграрного сектора економіки, розвитку соціальної сфери, багаторічну самовіддану працю» .

До речі, днями Юрій Михайлович відсвяткував своє 70-ліття. Колектив редакції тижневика «Аграрний тиждень. Україна» приєднується до численних вітань і бажає ювілярові козацького здоров'я й енергії, родинного щастя, нових звершень і реалізації всіх задумів.

 

 Підготував Володимир ШАПОВАЛОВ





Схожі новини
  • АПК УКРАЇНИ: ВПЛИВ ДЕРЖАВИ І РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ
  • Аграрний форум
  • ОБ’ЄДНАННЯ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО
  • Ринкові пропозиції лідерів аграрної громади
  • М’ясо має бути вітчизняним

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.