Аграрний тиждень. Україна
» » Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації
» » Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації

    Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації


    Розвиток кооперації є логічним етапом розбудови ринкової економічної системи у сільському господарстві та одним із шляхів комплексного розвитку сільських територій.

    altУ зв'язку з цим, у світовій практиці широкого розвитку набуло кооперування у сферах, що надають послуги сільськогосподарському виробнику в організації таких процесів, як збут i переробка виробленої продукції, матеріально-технічне забезпечення та інші види обслуговування виробництва шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

    Через систему кооперативів, що належать безпосередньо сільгоспвиробникам, реалізується понад 50 відсотків продукції молочарства в Бельгії, Великобританії, Польщі, а у Нідерландах, Австрії та Данії ця частка сягає 95 відсотків. Практично 90 відсотків молокозаводів у країнах Європейського Союзу та Північної Америки є кооперативними. Через свої кооперативи фермери продають понад 60% оливкової олії в Іспанії та Греції, 69% м'яса у Фінляндії, 72% фруктів та овочів у Бельгії, 95% вирощених квітів у Нідерландах, понад 50% зерна у Франції та Австрії зберігається на кооперативних елеваторах, що належать не посередникам, а сільгоспвиробникам.

    Про актуальність та важливість розвитку кооперації говорить те, що Генеральна асамблея ООН 18 червня 2002 року прийняла спеціальну резолюцію 56/114 „Кооперативи в процесі соціального розвитку", в якій виписано ряд рекомендацій та закликів до урядів країн-членів щодо розвитку кооперації.

    Крім того, Міжнародна організація праці (МОП) на своїй генеральній конференції 3 червня 2002 року прийняла спеціальні рекомендації щодо сприяння розвитку кооперативів.

    Як свідчить досвід передових країн, з метою зменшення кількості посередників в процесі просування продукції від виробника до кінцевого споживача, вагоме місце в аграрному секторі цих країн посідають саме обслуговуючі кооперативи, як одна із основних форм самоорганізації та самодопомоги сільськогосподарських товаровиробників.

    altЄвропейський Союз зацікавлений у розвитку сільського господарства України. Наша держава налагоджує співробітництво з генеральною конфедерацією сільськогосподарських кооперативів ЄС (COPA-COGECA) - організацією, що визнається європейськими установами, як головний представник та спікер сільськогосподарського і рибальського кооперативного сектора. У травні 2008 року в Міністерстві аграрної політики відбулася зустріч з президентом і генеральним директором COPA-COGECA, за підсумками якої проведена прес-конференція для журналістів. В рамках цієї зустрічі Національна сільськогосподарська палата України (НСПУ) і Комітет професійних сільськогосподарських організацій Євросоюзу COPA-COGECA підписали меморандум про співпрацю з розвитку кооперації у сільському господарстві, збуту української продукції на ринках ЄС і СОТ, підвищення безпеки якості харчових продуктів.

    Міжнародний кооперативний альянс - міжнародна організація, яка об'єднує національні, регіональні союзи та федерації кооперативів, головним чином споживчих, кредитних та сільськогосподарських, у своєму Статуті закріпив визначення кооперативу, а саме його неприбуткового статусу та кооперативних принципів. Ця організація має консультативний статус в ООН і діє з метою сприяння розвитку кооперації в усіх країнах, пропаганди принципів та методів кооперативного руху. В 2007 році у Сінгапурі відбулася Генеральна Асамблея Міжнародного Кооперативного Альянсу, в роботі якої взяли участь понад                1000 кооператорів із 70 країн світу, в тому числі з України. До складу цього альянсу входить Українська спілка споживчих товариств.

    Відродження реальних кооперативних відносин в аграрному секторі України було започатковано з прийняттям Верховною altРадою України у 1997 році Закону України „Про сільськогосподарську кооперацію", який відкрив широкі можливості для сільськогосподарських товаровиробників у створенні своїх власних, повністю ними контрольованих структур. Цей закон передбачив можливість створення не лише низових сільськогосподарських кооперативів (горизонтальна кооперація), а й таких організаційно-правових форм кооперації як кооперативні об'єднання. Визначення їх правового статусу має важливе значення для подальшого розвитку національного кооперативного руху.

    Указом Президента України від 3 грудня 1999 року №1529 "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" було зобов'язано Кабінет Міністрів України та органи місцевого самоврядування здійснити заходи щодо підтримки особистих селянських та фермерських господарств шляхом створення селянами та суб'єктами господарювання неприбуткових обслуговуючих кооперативів.

    Наступним Указом Президента України від 19.12.2000 №1348 "Про заходи щодо розвитку кооперативного руху та посилення його ролі в реформуванні економіки України на ринкових засадах" розвиток кооперативного руху визнано одним із важливих напрямів реалізації структурних змін в економіці України та формуванні її багатоукладності.

    З того часу міністерство здійснило ряд відповідних заходів задля вирішення поставлених завдань. Зокрема, наказами Міністерства аграрної політики:

    - від 31.08.2000 №168 "Про розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів" було затверджено Програму становлення і розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів як неприбуткових організацій;

    - від 18.03.2003 №67 затверджено Рекомендації щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з використанням майнових паїв або часток в майні, що знаходяться у спільній частковій власності колишніх членів реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств;

    alt- від 26.06.2003 №191 затверджено Примірні статути сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

    Мінагрополітики розроблено, а Урядом 12 грудня 2002 року прийнято постанову №1858 "Про затвердження Програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на 2003-2004 роки", дія якої була продовжена на 2005 рік.

    Не менш важливим стало прийняття у 2003 році Закону України "Про кооперацію", який визначив правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні.

    Саме шляхом кооперування особисті селянські та фермерські господарства отримують належну систему збуту сільськогосподарської продукції та можливості отримати реальну ціну за цю продукцію.

    В цілому особистими селянськими господарствами у 2008 році вирощено 98% загального урожаю картоплі, 86% овочів, 85% плодів і ягід, 21% зерна, 14% цукрових буряків та 19% соняшнику. Вироблено понад 50% м'яса, 82% молока, 43 % яєць.

    Питання створення і розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та доступу особистих селянських і фермерських господарств, фізичних осіб - сільськогосподарських товаровиробників на ринки аграрної продукції розглядалося на нараді під головуванням Прем'єр-міністра Тимошенко Ю. В. 9 лютого 2009 року, на якій були окреслені головні проблеми, що стримують розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

    За результатами наради з метою вирішення цих проблем Міністерством аграрної політики проведена конкретна робота. За цей короткий час Мінагрополітики підготовлено і Урядом прийнято низку нормативних актів щодо правового забезпечення функціонування обслуговуючих кооперативів у аграрному секторі.

    alt11 лютого 2009 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження: №184-р «Про схвалення Концепції Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року» та №219-р «Про організаційні заходи щодо сприяння розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та доступу особистих селянських і фермерських господарств на ринки аграрної продукції».

    3 червня 2009 року Кабінет Міністрів України постановою №557 затвердив Державну цільову економічну програму підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року, а 1 липня 2009 року - Порядок використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (постанова № 723).

    Заходами Програми передбачається спрямувати на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів 7,2 млрд. грн. до 2015 року, в тому числі майже 6,5 млрд. грн. за рахунок коштів державного бюджету, що сприятиме розвитку аграрного виробництва і сільських територій, розширенню сфери зайнятості сільського населення та підвищенню його добробуту.

    Основний акцент програми спрямований на створення до 2015 року 10500 молочарських, м'ясопереробних, овочевих і зернових кооперативів, багатофункціональних кооперативів з обробітку землі та збирання врожаю тощо. Саме в таких кооперативах відчувають гостру потребу особисті селянські та фермерські господарства, фізичні особи - сільськогосподарські товаровиробники.

     

    13 травня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №463 "Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів та підтримки окремих проектів в агропромисловому комплексі", якою передбачив для надання кредитів фермерським господарствам на поворотній основі 200 млн. гривень та державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі 90 млн. гривень. Розпорядженням Уряду від 23.07.2009 №917-р "Про виділення коштів Стабілізаційного фонду для здешевлення кредитів та підтримки окремих проектів в агропромисловому комплексі" для надання кредитів фермерським господарствам на поворотній основі виділено 70 млн. грн. і державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі - 35 млн. гривень. А 19 серпня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження "Деякі питання державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів", яким передбачив збільшення державної підтримки обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі до 90 млн. гривень.

    Уряд також 10 червня 2009 року постановою №612 вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, яким надано право фермерам використовувати кредити для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 року №651 затверджено Порядок використання коштів Стабілізаційного фонду для надання кредитів фермерським господарствам. Ним визначено розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня Український державний фонд підтримки фермерських господарств і його регіональні відділення. Укрдержфонд може надавати безвідсоткові кредити фермерам в сумі до 100 тис. гривень терміном на 5 років для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, в першу чергу для придбання ними необхідної техніки і технологічного обладнання.

    Крім того, постановами Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року №№ 645 і 646, від 17 липня 2009 року №№ 772 і 773 прийнято рішення про залучення НАК "Украгролізинг" у 2009 році іноземних кредитів під державну гарантію для реалізації інвестиційних проектів впровадження ресурсозберігаючих технологій із закупівлі технічних засобів і об'єктів інфраструктури разом з обладнанням для заготівлі молока, його зберігання та переробки, а також із приймання, доробки та зберігання сільськогосподарської продукції, в першу чергу сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами.

    Прем'єр-міністр України Ю. В. Тимошенко підтримала пропозицію Міністерства аграрної політики (лист від 11.08.2009 №11724/0/2-09) стосовно збільшення Мінагрополітики видатків у 2009 році за рахунок коштів Стабілізаційного фонду державного бюджету на 300 млн. гривень для надання фінансової підтримки фермерським господарствам шляхом перерозподілу їх між головними розпорядниками бюджетних коштів.

    На виконання рішень Уряду Міністерством аграрної політики видані накази від 27.07.2009 №537 "Про затвердження методичних рекомендацій щодо порядку створення та роботи регіональної комісії з проведення конкурсного відбору сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які мають право на фінансову підтримку" та від 31.07.2009 №551 "Про затвердження орієнтовного кошторису придбання техніки та/або технологічного обладнання сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами", головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрацій направлено інструктивний лист від 22.07.2009 №37-17-3-12/12721. Наказом Мінагрополітики від 11.08.2009 №571 затверджено розподіл коштів Стабілізаційного фонду у 2009 році для державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 №723.

    Верховною Радою України 24 червня 2009 року прийнято у першому читанні урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів України з питань діяльності неприбуткових організацій" (реєстраційний номер 4563 від 29.05.2009), який спрямований на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та надання їм неприбуткового статусу.

    У Міністерстві аграрної політики 7 серпня 2009 року проведено інструктивний семінар-нараду з організації виконання рішень Уряду щодо державної підтримки створення і діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Участь в ньому взяли безпосередні суб'єкти державної підтримки - представники усіх обласних організацій Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та обласних дорадчих служб, фермери, а також вчені-фахівці Української академії аграрних наук, Національної академії наук України, керівники структурних підрозділів міністерства.

    Для розбудови молочарських кооперативів сьогодні важливо задіяти у повній мірі положення Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку тваринництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.09 №282. Адже ним передбачається спрямування бюджетних коштів, окрім іншого, для надання фермерським господарствам та фізичним особам бюджетної та спеціальної бюджетної дотації.

    Всі ці заходи дають змогу вже у 2009 році створити мінімально необхідні умови для підтримки формування матеріально-технічної бази 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у всіх регіонах країни та забезпечити доступ виробників сільськогосподарської продукції до оптових та оптово-роздрібних ринків її збуту.

    На сьогодні в умовах формування кооперативного руху в аграрному секторі України актуальною є проблема неузгодженості на законодавчому рівні питання надання сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам статусу юридичної особи як неприбуткової організації. 

    За оперативною звітністю головних управлінь агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій станом на 1 січня 2005 року в Україні було зареєстровано 1127 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. На відповідний період 2009 року цей показник становить 936 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тобто, за останні чотири роки їх кількість зменшилась на 191 одиницю.

    Найбільше сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів створено у Вінницькій, Львівській, Рівненській, Волинській, Кіровоградській, Хмельницькій та ряді інших областей. Міністерством аграрної політики розроблено і Кабінетом Міністрів України прийнято низку нормативно-правових актів з розбудови сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

    Разом з тим, аналіз діяльності різних видів обслуговуючих кооперативів у державі показав, що, не зважаючи на вжиті заходи, розбудова сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на місцях ще не стала загальнодержавною справою. В першу чергу, це здебільшого пов'язано з нерозумінням суті основних принципів і засад функціонування обслуговуючих кооперативів, вигоди від кооперації самими власниками особистих селянських і фермерських господарств, фізичними особами - сільськогосподарськими товаровиробниками, керівниками кооперативних структур, недосконалістю законодавства, в першу чергу щодо подвійного оподаткування кооперативів, їх неприбуткового статусу та державної підтримки.

    Цією проблемою ще не перейнялися місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування, громадські професійні організації аграрного сектора, які мають до кооперативного руху безпосереднє відношення, просвітяни і громадськість на загал.

    Сьогодні міністерство формує реєстр сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тому важливо отримати від регіонів, громадських організацій перелік діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за різними напрямками діяльності, які могли б скористатися державною підтримкою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 №723. Зокрема, ця інформація була б об'єктивним критерієм оцінки такого реєстру.

    Нині на рівні Уряду, міністерства визначена чітка політика і є розуміння соціальної та економічної природи сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, їх пріоритетної ролі у сфері розвитку агропромислового виробництва, соціальної і ринкової інфраструктури села та сільських територій. Тому сьогодні важливо задіяти невичерпну ініціативу і потенціал сільських територіальних громад, задіяти усі політичні важелі та правові механізми впровадження цього напрямку аграрної політики місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування.

     

    Підготовлено Департаментом розвитку сільських територій МінАП





    Схожі новини
  • 100 мільйонів на кооперативи
  • «За» кооперативи
  • Розвиток кооперації дасть можливість створити 1 мільйон 600 тисяч робочих місць у селах
  • Микола Присяжнюк: «У 2012 році кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів збільшилася на 30,5%»
  • Міжнародна організація розвиватиме сільські території Чернівецької області

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації


Розвиток кооперації є логічним етапом розбудови ринкової економічної системи у сільському господарстві та одним із шляхів комплексного розвитку сільських територій.

altУ зв'язку з цим, у світовій практиці широкого розвитку набуло кооперування у сферах, що надають послуги сільськогосподарському виробнику в організації таких процесів, як збут i переробка виробленої продукції, матеріально-технічне забезпечення та інші види обслуговування виробництва шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Через систему кооперативів, що належать безпосередньо сільгоспвиробникам, реалізується понад 50 відсотків продукції молочарства в Бельгії, Великобританії, Польщі, а у Нідерландах, Австрії та Данії ця частка сягає 95 відсотків. Практично 90 відсотків молокозаводів у країнах Європейського Союзу та Північної Америки є кооперативними. Через свої кооперативи фермери продають понад 60% оливкової олії в Іспанії та Греції, 69% м'яса у Фінляндії, 72% фруктів та овочів у Бельгії, 95% вирощених квітів у Нідерландах, понад 50% зерна у Франції та Австрії зберігається на кооперативних елеваторах, що належать не посередникам, а сільгоспвиробникам.

Про актуальність та важливість розвитку кооперації говорить те, що Генеральна асамблея ООН 18 червня 2002 року прийняла спеціальну резолюцію 56/114 „Кооперативи в процесі соціального розвитку", в якій виписано ряд рекомендацій та закликів до урядів країн-членів щодо розвитку кооперації.

Крім того, Міжнародна організація праці (МОП) на своїй генеральній конференції 3 червня 2002 року прийняла спеціальні рекомендації щодо сприяння розвитку кооперативів.

Як свідчить досвід передових країн, з метою зменшення кількості посередників в процесі просування продукції від виробника до кінцевого споживача, вагоме місце в аграрному секторі цих країн посідають саме обслуговуючі кооперативи, як одна із основних форм самоорганізації та самодопомоги сільськогосподарських товаровиробників.

altЄвропейський Союз зацікавлений у розвитку сільського господарства України. Наша держава налагоджує співробітництво з генеральною конфедерацією сільськогосподарських кооперативів ЄС (COPA-COGECA) - організацією, що визнається європейськими установами, як головний представник та спікер сільськогосподарського і рибальського кооперативного сектора. У травні 2008 року в Міністерстві аграрної політики відбулася зустріч з президентом і генеральним директором COPA-COGECA, за підсумками якої проведена прес-конференція для журналістів. В рамках цієї зустрічі Національна сільськогосподарська палата України (НСПУ) і Комітет професійних сільськогосподарських організацій Євросоюзу COPA-COGECA підписали меморандум про співпрацю з розвитку кооперації у сільському господарстві, збуту української продукції на ринках ЄС і СОТ, підвищення безпеки якості харчових продуктів.

Міжнародний кооперативний альянс - міжнародна організація, яка об'єднує національні, регіональні союзи та федерації кооперативів, головним чином споживчих, кредитних та сільськогосподарських, у своєму Статуті закріпив визначення кооперативу, а саме його неприбуткового статусу та кооперативних принципів. Ця організація має консультативний статус в ООН і діє з метою сприяння розвитку кооперації в усіх країнах, пропаганди принципів та методів кооперативного руху. В 2007 році у Сінгапурі відбулася Генеральна Асамблея Міжнародного Кооперативного Альянсу, в роботі якої взяли участь понад                1000 кооператорів із 70 країн світу, в тому числі з України. До складу цього альянсу входить Українська спілка споживчих товариств.

Відродження реальних кооперативних відносин в аграрному секторі України було започатковано з прийняттям Верховною altРадою України у 1997 році Закону України „Про сільськогосподарську кооперацію", який відкрив широкі можливості для сільськогосподарських товаровиробників у створенні своїх власних, повністю ними контрольованих структур. Цей закон передбачив можливість створення не лише низових сільськогосподарських кооперативів (горизонтальна кооперація), а й таких організаційно-правових форм кооперації як кооперативні об'єднання. Визначення їх правового статусу має важливе значення для подальшого розвитку національного кооперативного руху.

Указом Президента України від 3 грудня 1999 року №1529 "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" було зобов'язано Кабінет Міністрів України та органи місцевого самоврядування здійснити заходи щодо підтримки особистих селянських та фермерських господарств шляхом створення селянами та суб'єктами господарювання неприбуткових обслуговуючих кооперативів.

Наступним Указом Президента України від 19.12.2000 №1348 "Про заходи щодо розвитку кооперативного руху та посилення його ролі в реформуванні економіки України на ринкових засадах" розвиток кооперативного руху визнано одним із важливих напрямів реалізації структурних змін в економіці України та формуванні її багатоукладності.

З того часу міністерство здійснило ряд відповідних заходів задля вирішення поставлених завдань. Зокрема, наказами Міністерства аграрної політики:

- від 31.08.2000 №168 "Про розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів" було затверджено Програму становлення і розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів як неприбуткових організацій;

- від 18.03.2003 №67 затверджено Рекомендації щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з використанням майнових паїв або часток в майні, що знаходяться у спільній частковій власності колишніх членів реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств;

alt- від 26.06.2003 №191 затверджено Примірні статути сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

Мінагрополітики розроблено, а Урядом 12 грудня 2002 року прийнято постанову №1858 "Про затвердження Програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на 2003-2004 роки", дія якої була продовжена на 2005 рік.

Не менш важливим стало прийняття у 2003 році Закону України "Про кооперацію", який визначив правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні.

Саме шляхом кооперування особисті селянські та фермерські господарства отримують належну систему збуту сільськогосподарської продукції та можливості отримати реальну ціну за цю продукцію.

В цілому особистими селянськими господарствами у 2008 році вирощено 98% загального урожаю картоплі, 86% овочів, 85% плодів і ягід, 21% зерна, 14% цукрових буряків та 19% соняшнику. Вироблено понад 50% м'яса, 82% молока, 43 % яєць.

Питання створення і розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та доступу особистих селянських і фермерських господарств, фізичних осіб - сільськогосподарських товаровиробників на ринки аграрної продукції розглядалося на нараді під головуванням Прем'єр-міністра Тимошенко Ю. В. 9 лютого 2009 року, на якій були окреслені головні проблеми, що стримують розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

За результатами наради з метою вирішення цих проблем Міністерством аграрної політики проведена конкретна робота. За цей короткий час Мінагрополітики підготовлено і Урядом прийнято низку нормативних актів щодо правового забезпечення функціонування обслуговуючих кооперативів у аграрному секторі.

alt11 лютого 2009 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження: №184-р «Про схвалення Концепції Державної цільової програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року» та №219-р «Про організаційні заходи щодо сприяння розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації та доступу особистих селянських і фермерських господарств на ринки аграрної продукції».

3 червня 2009 року Кабінет Міністрів України постановою №557 затвердив Державну цільову економічну програму підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року, а 1 липня 2009 року - Порядок використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (постанова № 723).

Заходами Програми передбачається спрямувати на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів 7,2 млрд. грн. до 2015 року, в тому числі майже 6,5 млрд. грн. за рахунок коштів державного бюджету, що сприятиме розвитку аграрного виробництва і сільських територій, розширенню сфери зайнятості сільського населення та підвищенню його добробуту.

Основний акцент програми спрямований на створення до 2015 року 10500 молочарських, м'ясопереробних, овочевих і зернових кооперативів, багатофункціональних кооперативів з обробітку землі та збирання врожаю тощо. Саме в таких кооперативах відчувають гостру потребу особисті селянські та фермерські господарства, фізичні особи - сільськогосподарські товаровиробники.

 

13 травня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №463 "Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів Стабілізаційного фонду для здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів та підтримки окремих проектів в агропромисловому комплексі", якою передбачив для надання кредитів фермерським господарствам на поворотній основі 200 млн. гривень та державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі 90 млн. гривень. Розпорядженням Уряду від 23.07.2009 №917-р "Про виділення коштів Стабілізаційного фонду для здешевлення кредитів та підтримки окремих проектів в агропромисловому комплексі" для надання кредитів фермерським господарствам на поворотній основі виділено 70 млн. грн. і державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі - 35 млн. гривень. А 19 серпня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження "Деякі питання державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів", яким передбачив збільшення державної підтримки обслуговуючих кооперативів на безповоротній основі до 90 млн. гривень.

Уряд також 10 червня 2009 року постановою №612 вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, яким надано право фермерам використовувати кредити для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворених фермерськими господарствами самостійно або разом з членами особистих селянських господарств. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 року №651 затверджено Порядок використання коштів Стабілізаційного фонду для надання кредитів фермерським господарствам. Ним визначено розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня Український державний фонд підтримки фермерських господарств і його регіональні відділення. Укрдержфонд може надавати безвідсоткові кредити фермерам в сумі до 100 тис. гривень терміном на 5 років для сплати пайових внесків до пайових фондів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, в першу чергу для придбання ними необхідної техніки і технологічного обладнання.

Крім того, постановами Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року №№ 645 і 646, від 17 липня 2009 року №№ 772 і 773 прийнято рішення про залучення НАК "Украгролізинг" у 2009 році іноземних кредитів під державну гарантію для реалізації інвестиційних проектів впровадження ресурсозберігаючих технологій із закупівлі технічних засобів і об'єктів інфраструктури разом з обладнанням для заготівлі молока, його зберігання та переробки, а також із приймання, доробки та зберігання сільськогосподарської продукції, в першу чергу сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами.

Прем'єр-міністр України Ю. В. Тимошенко підтримала пропозицію Міністерства аграрної політики (лист від 11.08.2009 №11724/0/2-09) стосовно збільшення Мінагрополітики видатків у 2009 році за рахунок коштів Стабілізаційного фонду державного бюджету на 300 млн. гривень для надання фінансової підтримки фермерським господарствам шляхом перерозподілу їх між головними розпорядниками бюджетних коштів.

На виконання рішень Уряду Міністерством аграрної політики видані накази від 27.07.2009 №537 "Про затвердження методичних рекомендацій щодо порядку створення та роботи регіональної комісії з проведення конкурсного відбору сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які мають право на фінансову підтримку" та від 31.07.2009 №551 "Про затвердження орієнтовного кошторису придбання техніки та/або технологічного обладнання сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами", головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрацій направлено інструктивний лист від 22.07.2009 №37-17-3-12/12721. Наказом Мінагрополітики від 11.08.2009 №571 затверджено розподіл коштів Стабілізаційного фонду у 2009 році для державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 №723.

Верховною Радою України 24 червня 2009 року прийнято у першому читанні урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законів України з питань діяльності неприбуткових організацій" (реєстраційний номер 4563 від 29.05.2009), який спрямований на державну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та надання їм неприбуткового статусу.

У Міністерстві аграрної політики 7 серпня 2009 року проведено інструктивний семінар-нараду з організації виконання рішень Уряду щодо державної підтримки створення і діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Участь в ньому взяли безпосередні суб'єкти державної підтримки - представники усіх обласних організацій Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та обласних дорадчих служб, фермери, а також вчені-фахівці Української академії аграрних наук, Національної академії наук України, керівники структурних підрозділів міністерства.

Для розбудови молочарських кооперативів сьогодні важливо задіяти у повній мірі положення Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку тваринництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.03.09 №282. Адже ним передбачається спрямування бюджетних коштів, окрім іншого, для надання фермерським господарствам та фізичним особам бюджетної та спеціальної бюджетної дотації.

Всі ці заходи дають змогу вже у 2009 році створити мінімально необхідні умови для підтримки формування матеріально-технічної бази 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у всіх регіонах країни та забезпечити доступ виробників сільськогосподарської продукції до оптових та оптово-роздрібних ринків її збуту.

На сьогодні в умовах формування кооперативного руху в аграрному секторі України актуальною є проблема неузгодженості на законодавчому рівні питання надання сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам статусу юридичної особи як неприбуткової організації. 

За оперативною звітністю головних управлінь агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій станом на 1 січня 2005 року в Україні було зареєстровано 1127 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. На відповідний період 2009 року цей показник становить 936 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тобто, за останні чотири роки їх кількість зменшилась на 191 одиницю.

Найбільше сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів створено у Вінницькій, Львівській, Рівненській, Волинській, Кіровоградській, Хмельницькій та ряді інших областей. Міністерством аграрної політики розроблено і Кабінетом Міністрів України прийнято низку нормативно-правових актів з розбудови сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Разом з тим, аналіз діяльності різних видів обслуговуючих кооперативів у державі показав, що, не зважаючи на вжиті заходи, розбудова сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на місцях ще не стала загальнодержавною справою. В першу чергу, це здебільшого пов'язано з нерозумінням суті основних принципів і засад функціонування обслуговуючих кооперативів, вигоди від кооперації самими власниками особистих селянських і фермерських господарств, фізичними особами - сільськогосподарськими товаровиробниками, керівниками кооперативних структур, недосконалістю законодавства, в першу чергу щодо подвійного оподаткування кооперативів, їх неприбуткового статусу та державної підтримки.

Цією проблемою ще не перейнялися місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування, громадські професійні організації аграрного сектора, які мають до кооперативного руху безпосереднє відношення, просвітяни і громадськість на загал.

Сьогодні міністерство формує реєстр сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тому важливо отримати від регіонів, громадських організацій перелік діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за різними напрямками діяльності, які могли б скористатися державною підтримкою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 №723. Зокрема, ця інформація була б об'єктивним критерієм оцінки такого реєстру.

Нині на рівні Уряду, міністерства визначена чітка політика і є розуміння соціальної та економічної природи сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, їх пріоритетної ролі у сфері розвитку агропромислового виробництва, соціальної і ринкової інфраструктури села та сільських територій. Тому сьогодні важливо задіяти невичерпну ініціативу і потенціал сільських територіальних громад, задіяти усі політичні важелі та правові механізми впровадження цього напрямку аграрної політики місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування.

 

Підготовлено Департаментом розвитку сільських територій МінАП





Схожі новини
  • 100 мільйонів на кооперативи
  • «За» кооперативи
  • Розвиток кооперації дасть можливість створити 1 мільйон 600 тисяч робочих місць у селах
  • Микола Присяжнюк: «У 2012 році кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів збільшилася на 30,5%»
  • Міжнародна організація розвиватиме сільські території Чернівецької області

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.