Аграрний тиждень. Україна
» » Зауваження та пропозиції враховано
» » Зауваження та пропозиції враховано

    Зауваження та пропозиції враховано


    Зацікавлені міністерства і відомства, а головне - громадськість, обговорили проект Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки.

     

    alt      Громадське обговорення проведено у рамках спеціалізованої виставки «Інпродмаш-2009», «Упаковка-2009», «Ласощі-2009» та «Аlcо+Soft-2009» 9 вересня 2009 року у Міжнародному виставковому центрі (м. Київ, Броварський проспект, 15). У обговоренні взяло участь 47 осіб.                                 

            Проект Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми представив Юрій Кіщак, директор Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики України.

            Гендиректор Національної асоціації виробників дитячого харчування молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» Тамара Нагайцева повідомила, що асоціація активно працювала над проектом програми. З огляду на те, що до безпеки та якості цієї групи продуктів харчування висуваються високі вимоги, вітчизняні підприємства повинні впровадити сучасні технології, закупати нове обладнання, якісну сировину, інгредієнти та матеріали імпортного виробництва, які не виробляються в Україні. Це потребує значних інвестицій. Стабілізація і відродження галузі виробництва продуктів дитячого харчування можливі лише за умови здійснення чіткої стратегічної лінії з боку держави з обов'язковим фінансовим забезпеченням за рахунок коштів держбюджету. Тож керівник асоціації закликала присутніх підтримати проект Концепції і внести свої доповнення, зауваження і пропозиції.  

    Наталя Макаренко, заступник директора Інституту агроекології УААН, підтримала проект Концепції, зазначивши, що однією з умов гарантії якості та безпечності продуктів є уникнення можливих негативних впливів промисловості, транспорту, комунального, сільського господарства та інших видів діяльності людини на сільгоспугіддя, сировину і, безпосередньо, продукцію.

    „Досягти цього можна, - підкреслила вона, - створивши спеціальні сировинні зони з певною гарантією контролю за станом навколишнього середовища і технологіями виробництва сировини. Така робота в Україні започаткована і успішно розвивається. Втім, необхідно ввести перехідний період (не менше 2-х років) по підготовці сировинних зон до отримання статусу спеціальних сировинних зон для всіх видів сировини для виробництва продуктів дитячого харчування.

       Водночас не розроблено науковий супровід і не проводяться відповідні роботи зі створення спеціальних сировинних зон для отримання плодово-ягідних, овочевих продуктів, фіточаїв, залишаються поза увагою питання отримання м'ясних продуктів дитячого харчування. Враховуючи сучасні технології виробництва сировини для їх виготовлення (використання стимуляторів росту, гормональних препаратів, генетично змінених організмів, а також те, що в організмі тварин можуть відбуватися процеси акумуляції шкідливих речовин з навколишнього природного середовища - радіонуклідів, важких металів, залишків пестицидів, діоксинів та інших токсикантів), ці питання потребують надзвичайно великої уваги і наукового супроводу.

       Ще одна проблема - розробка механізмів контролю за дотриманням вимог при експлуатації спеціальних сировинних зон, які передбачають створення нормативно-правових засад цієї процедури і визначення уповноважених органів контролю.

        В нашій державі є всі передумови для виробництва якісних і безпечних продуктів дитячого харчування. Проте, здійснити весь комплекс заходів можливо лише за умови прийняття загальнодержавної програми, яка об'єднає зусилля спеціалістів різних відомств, міністерств, наукових установ, виробничих об'єднань».

                Підтримав проект Концепції і Анатолій Подрушняк, заступник директора Інституту екології та токсикології ім. Медведя. Він вніс пропозиції:                      надавати статус сировинних зон не окремим господарствам, а комплексу господарств, окремим районам та регіонам (це мають бути «сировинні заповідні зони», яким необхідна адресна державна підтримка), переглянути і розробити баланс харчових продуктів згідно норм фізіологічних потреб дітей і створити системи упередження порушень при виробництві продуктів дитячого харчування.

    alt             Генеральний директор ТОВ «Фірма «Фавор» (м. Київ) Раїса Михайлова внесла пропозицію в законі про дитяче харчування змінити формулювання статусу дитини. Діти, незважаючи на вік, повинні мати рівні права на здоровий ріст і розвиток, належне та раціональне харчування, користування благами соціального забезпечення. Керівник вважає за необхідне також внести зміни до положення про проведення тендерів при поставках продуктів дитячого харчування у школи і дошкільні заклади, ці продукти мають реалізовуватись через спеціалізовані точки чи відділи продажу з відповідною назвою і інформацією про походження сировини.

              Людмила Філіпова, заступник директора Інституту агроекології (м. Одеса), підкреслила, що без державної підтримки проблему виробництва продуктів дитячого харчування не вирішити. Її пропозиції: а) конкретизувати мету програми, перемістивши акцент від «сприяння» на «забезпечення дітей різних вікових груп та стану здоров'я високоякісним вітчизняним харчуванням»; б) конкретизувати етапність програми; в) навіть за умов дооснащення спеціалізованих плодоовочевих консервних заводів дитячого харчування сучасним обладнанням на пільгових умовах, вони реально не забезпечать підвищення обсягів виробництва плодоовочевих консервів до 2013 року в п'ять разів. Тож для реалізації проекту доцільно надати діючим підприємствам спеціальний статус.           

               Висловлені пропозиції включити в Загальнодержавну програму питання розробки нових медико-біологічних вимог на продукти харчування, насамперед, дитячого, розміщувати державне замовлення у вітчизняних виробників продуктів дитячого харчування та сировини для його виготовлення, збільшити державну фінансову підтримку виробництва дитячого харчування, що забезпечить високі санітарно-гігієнічні вимоги до якості продукції, дасть змогу використовувати сучасні технології, збільшити сировинні ресурси та знизити вартість готової продукції.       

                У Юлії Савельєвої - представника групи ІБФАН-Суми (українська філія Міжнародної мережі дій в сфері дитячого харчування - ІВFAN) були доповнення до розділу 5 «Шляхи і способи розв'язання проблеми».  Мінохорони здоров'я України повинно визначити оптимальні фізіологічні норми і потреби немовлят та дітей раннього віку у продуктах дитячого харчування (терміни введення), а виробники суворо дотримуватися визначених термінів при виробництві й збуті цієї продукції. Потрібно також, вважає спеціаліст, гармонізувати шляхи і способи розв'язання проблеми з вимогами Міжнародного зведення правил маркетингу замінників материнського молока ВООЗ/ЮНІСЕФ і наступних резолюцій ВАОЗ.

              За проект Концепції виступили також С. Линник (Держінспекція з контролю якості сільгосппродукції та моніторингу її ринку), Л. Сук (Головне управління агропромислового розвитку Херсонської ОДА), В. Ященко (ВАТ «Завод дитячого харчування «Салюс», м. Київ) та інші. 

     

    Бажаючі можуть ознайомитися з проектом розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки» на сайті Мінагрополітитки (//www.minagro.gov.ua/page/?8670).

                                                                                                                       Прес-служба МінАП





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Зауваження та пропозиції враховано


Зацікавлені міністерства і відомства, а головне - громадськість, обговорили проект Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки.

 

alt      Громадське обговорення проведено у рамках спеціалізованої виставки «Інпродмаш-2009», «Упаковка-2009», «Ласощі-2009» та «Аlcо+Soft-2009» 9 вересня 2009 року у Міжнародному виставковому центрі (м. Київ, Броварський проспект, 15). У обговоренні взяло участь 47 осіб.                                 

        Проект Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми представив Юрій Кіщак, директор Департаменту харчової промисловості Мінагрополітики України.

        Гендиректор Національної асоціації виробників дитячого харчування молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» Тамара Нагайцева повідомила, що асоціація активно працювала над проектом програми. З огляду на те, що до безпеки та якості цієї групи продуктів харчування висуваються високі вимоги, вітчизняні підприємства повинні впровадити сучасні технології, закупати нове обладнання, якісну сировину, інгредієнти та матеріали імпортного виробництва, які не виробляються в Україні. Це потребує значних інвестицій. Стабілізація і відродження галузі виробництва продуктів дитячого харчування можливі лише за умови здійснення чіткої стратегічної лінії з боку держави з обов'язковим фінансовим забезпеченням за рахунок коштів держбюджету. Тож керівник асоціації закликала присутніх підтримати проект Концепції і внести свої доповнення, зауваження і пропозиції.  

Наталя Макаренко, заступник директора Інституту агроекології УААН, підтримала проект Концепції, зазначивши, що однією з умов гарантії якості та безпечності продуктів є уникнення можливих негативних впливів промисловості, транспорту, комунального, сільського господарства та інших видів діяльності людини на сільгоспугіддя, сировину і, безпосередньо, продукцію.

„Досягти цього можна, - підкреслила вона, - створивши спеціальні сировинні зони з певною гарантією контролю за станом навколишнього середовища і технологіями виробництва сировини. Така робота в Україні започаткована і успішно розвивається. Втім, необхідно ввести перехідний період (не менше 2-х років) по підготовці сировинних зон до отримання статусу спеціальних сировинних зон для всіх видів сировини для виробництва продуктів дитячого харчування.

   Водночас не розроблено науковий супровід і не проводяться відповідні роботи зі створення спеціальних сировинних зон для отримання плодово-ягідних, овочевих продуктів, фіточаїв, залишаються поза увагою питання отримання м'ясних продуктів дитячого харчування. Враховуючи сучасні технології виробництва сировини для їх виготовлення (використання стимуляторів росту, гормональних препаратів, генетично змінених організмів, а також те, що в організмі тварин можуть відбуватися процеси акумуляції шкідливих речовин з навколишнього природного середовища - радіонуклідів, важких металів, залишків пестицидів, діоксинів та інших токсикантів), ці питання потребують надзвичайно великої уваги і наукового супроводу.

   Ще одна проблема - розробка механізмів контролю за дотриманням вимог при експлуатації спеціальних сировинних зон, які передбачають створення нормативно-правових засад цієї процедури і визначення уповноважених органів контролю.

    В нашій державі є всі передумови для виробництва якісних і безпечних продуктів дитячого харчування. Проте, здійснити весь комплекс заходів можливо лише за умови прийняття загальнодержавної програми, яка об'єднає зусилля спеціалістів різних відомств, міністерств, наукових установ, виробничих об'єднань».

            Підтримав проект Концепції і Анатолій Подрушняк, заступник директора Інституту екології та токсикології ім. Медведя. Він вніс пропозиції:                      надавати статус сировинних зон не окремим господарствам, а комплексу господарств, окремим районам та регіонам (це мають бути «сировинні заповідні зони», яким необхідна адресна державна підтримка), переглянути і розробити баланс харчових продуктів згідно норм фізіологічних потреб дітей і створити системи упередження порушень при виробництві продуктів дитячого харчування.

alt             Генеральний директор ТОВ «Фірма «Фавор» (м. Київ) Раїса Михайлова внесла пропозицію в законі про дитяче харчування змінити формулювання статусу дитини. Діти, незважаючи на вік, повинні мати рівні права на здоровий ріст і розвиток, належне та раціональне харчування, користування благами соціального забезпечення. Керівник вважає за необхідне також внести зміни до положення про проведення тендерів при поставках продуктів дитячого харчування у школи і дошкільні заклади, ці продукти мають реалізовуватись через спеціалізовані точки чи відділи продажу з відповідною назвою і інформацією про походження сировини.

          Людмила Філіпова, заступник директора Інституту агроекології (м. Одеса), підкреслила, що без державної підтримки проблему виробництва продуктів дитячого харчування не вирішити. Її пропозиції: а) конкретизувати мету програми, перемістивши акцент від «сприяння» на «забезпечення дітей різних вікових груп та стану здоров'я високоякісним вітчизняним харчуванням»; б) конкретизувати етапність програми; в) навіть за умов дооснащення спеціалізованих плодоовочевих консервних заводів дитячого харчування сучасним обладнанням на пільгових умовах, вони реально не забезпечать підвищення обсягів виробництва плодоовочевих консервів до 2013 року в п'ять разів. Тож для реалізації проекту доцільно надати діючим підприємствам спеціальний статус.           

           Висловлені пропозиції включити в Загальнодержавну програму питання розробки нових медико-біологічних вимог на продукти харчування, насамперед, дитячого, розміщувати державне замовлення у вітчизняних виробників продуктів дитячого харчування та сировини для його виготовлення, збільшити державну фінансову підтримку виробництва дитячого харчування, що забезпечить високі санітарно-гігієнічні вимоги до якості продукції, дасть змогу використовувати сучасні технології, збільшити сировинні ресурси та знизити вартість готової продукції.       

            У Юлії Савельєвої - представника групи ІБФАН-Суми (українська філія Міжнародної мережі дій в сфері дитячого харчування - ІВFAN) були доповнення до розділу 5 «Шляхи і способи розв'язання проблеми».  Мінохорони здоров'я України повинно визначити оптимальні фізіологічні норми і потреби немовлят та дітей раннього віку у продуктах дитячого харчування (терміни введення), а виробники суворо дотримуватися визначених термінів при виробництві й збуті цієї продукції. Потрібно також, вважає спеціаліст, гармонізувати шляхи і способи розв'язання проблеми з вимогами Міжнародного зведення правил маркетингу замінників материнського молока ВООЗ/ЮНІСЕФ і наступних резолюцій ВАОЗ.

          За проект Концепції виступили також С. Линник (Держінспекція з контролю якості сільгосппродукції та моніторингу її ринку), Л. Сук (Головне управління агропромислового розвитку Херсонської ОДА), В. Ященко (ВАТ «Завод дитячого харчування «Салюс», м. Київ) та інші. 

 

Бажаючі можуть ознайомитися з проектом розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування на 2010-2014 роки» на сайті Мінагрополітитки (//www.minagro.gov.ua/page/?8670).

                                                                                                                   Прес-служба МінАП





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.