Упродовж трьох днів кияни і гості Києва, жителі столичної й не столичних областей активно курсували між Києвом і Чубинським. Хто безкоштовним автобусом від станції метро «Бориспільська», хто електричкою, хто автомобілем. Навіть прохолодна погода не заважала. На «Золотій осені» було тепло від настрою, українських пісень і... улюбленого нами борщу.
За останні пару років виставковий комплекс у Чубинському змінився невпізнано. Тут з’явилось демонстраційне поле, диво-сад з крапельним зрошенням, штучне озеро, в якому водяться кілограмові коропи, є водоспад, багато квітів. Можна смачно перекусити у затишному ресторані. Та головна мрія організаторів ярмарку – розгорнути тут постійно діючий оптовий ринок сільгосппродукції. І перший крок у реалізації замисленого – осінні ярмарки, де виробник зможе продати свою продукцію, а городяни купити її за доступними цінами. І цьогорічна міжнародна аграрна виставка-ярмарок «Золота осінь» знову довела: бажаючих поторгувати й поторгуватись - десятки тисяч.
Урочисто відкрили захід високі гості. Зокрема, Віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута. Він передав теплі слова вітання всім присутнім від Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. І підкреслив:
«Сьогодні всьому світу зрозуміло: ті держави, які мають землю і розвинений агропромисловий комплекс, будуть все міцніше спинатися на ноги. Ця думка пролунала і на асамблеї ООН, на якій виступив наш Президент Віктор Федорович Янукович.
Міністерство аграрної політики, Кабінет Міністрів напрацювали 96 законодавчих актів і постанов Уряду. Ми виписали доктрину розвитку аграрного сектору до 2020 року, відпрацювали наш основний закон - про державну підтримку сільськогосподарського виробництва, в якій передбачаємо підтримку не тільки для різного розміру фермерського господарства, а й навіть для особистих селянських господарств. До кінця року буде виконана і профінансована
програма з компенсації кредитної ставки за кредити, взяті аграріями у 2008-2010 роках. Це 1,8 млрд. гривень. Вже є постанова і будуть підтримані ті, хто вирощує цукровий буряк: за кожний посіяний гектар виробникам буде виплачено по 500 гривень».
А ще Віктор Андрійович повідомив, що у новому податковому кодексі аграрному блоку Уряду вдалося зберегти преференції для АПК. Зокрема, спеціальні режими оподаткування і фіксований сільськогосподарський податок. Уже розпочалася робота над бюджетом-2011, в якому буде дуже потужно виписана підтримка агросектору і особливо на розвиток тваринництва. Будуть підтримані й національні проекти з розвитку інфраструктури нашого села. Аграрний Віце-прем’єр висловив сподівання, що спільними зусиллями можна буде реалізувати багато планів, і Україна стане могутньою європейською державою з високим продовольчим достатком.
Оглянувши експозицію, Віктор Слаута переконався: в Чубинському для малих і фермерських господарств були представлені енергозберігаючі та класичні технології обробки ґрунту, обладнання для тваринництва і для малих цехів харчової та переробної промисловості. Чимало завезли товарів рослинництва, тваринництва, рибництва, лікеро-горілчаних виробів, безалкогольних напоїв та обладнання для їх виробництва. Бійкою була торгівля садово-городнім інвентарем, саджанцями, насінням, мінеральними добривами і засобами захисту рослин, а також овочами, фруктами, крупами. Частину експозиції зайняли нові технології та техніка для будівництва і обладнання сільських садиб й будинків.
А от головною родзинкою «Золотої осені» став фестиваль українського борщу «Борщ-Фест». Страву почали готувати 2 жовтня з 5-ї години ранку. За кулінарну частину відповідав президент Асоціації кулінарів України, професор Михайло
Пересічний. Для улюбленої страви котел ємністю 5 тис. літрів виготовила з нержавіючої сталі корпорація «Еталон». Чаклували над борщем кухарі - золоті та бронзові медалісти міжнародних кулінарних конкурсів. Лише самої солі вони всипали у страву майже 27 кілограмів. А ще додали 250 кг капусти, 90 кг цибулі, 80 кг моркви, 140 кг фасолі. До борщу подавали чорний хліб із салом і часником. І частували відвідувачів 120 студентів Національного торговельно-економічного університету, роздавши 10 тисяч порцій борщу!
Отже, у Чубинському встановлено вітчизняний і світовий рекорд приготування улюбленої страви українців. Його зафіксував представник «Книги рекордів України» Ігор Підчибій.
Ольга МОРОЗОВА