Аграрний тиждень. Україна
» » Сергій Рижук: «Розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет»
» » Сергій Рижук: «Розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет»

    Сергій Рижук: «Розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет»


    altДобре відомо, що Житомирщина - одна з найстаріших областей Північної України. Вона славиться затишними гаями і лісами, прозорими річками і ставками, мальовничими стрімкими скелями, рідкісними представниками флори і фауни... Тож сам Бог велів жителям цього краю вести промислове агровиробництво. І житомиряни це добре усвідомлюють.

    Саме тому для підтримки сільського господарства, харчової промисловості, сільськогосподарської кооперації, сільських територій області створена єдина комплексна Програма розвитку АПК до 2015 року. Про деякі нинішні аспекти функціонування агросектору нам розповів голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

    - Сергіє Миколайовичу, вступаючи на посаду губернатора області, Ви пообіцяли відродити Житомирщину як аграрний край. Чи вдалося вже щось зробити?

    - Найперше що вдалося, не допустити спаду обсягів виробництва, не дивлячись на економічну кризу та інші негативні чинники. За 10 місяців усі категорії господарств виробили валової продукції майже на 3,0 млрд. гривень (101,5% до відповідного періоду 2009 р., зокрема, у рослинництві - 102,0%, у тваринництві - 100,9%). Радує, що агропідприємства збільшили обсяги вирощування худоби і птиці в живій вазі (+8,5%), молока (+1,4%). В галузі рослинництва збільшено обсяги валового виробництва цукрових буряків (1,7 рази), картоплі (1,3 рази). А ще вдалося виростити більше, ніж торік, овочів, насіння сої, соняшнику.

    Зрушення, які відбуваються у тваринницькій галузі, я би теж відніс до позитиву. Адже в усіх категоріях господарств чисельність поголів'я ВРХ зросла на 20,0 тис. голів (+8,3%), птиці - на 1,0 млн. (+19,6%). Навіть овець побільшало (на 2,2 тис. голів (+9,0%)).

    Ми пішли на те, щоб в області спрацювало ряд бізнес-проектів з розвитку м'ясного скотарства, свинарства і птахівництва. Думаю, їх впровадження дозволить реально наростити поголів'я тварин у великотоварних і фермерських господарствах.

    Стабільно впродовж року працює галузь рослинництва. На 9 листопада урожай зернових зібрано з площі 360,0 тис. га (97,0%), при урожайності 30 ц/га отримано 1064,0 тис. т зерна. Ми третій рік поспіль долаємо мільйонний рубіж у намолоті зерна. Цього року вперше збільшили посівні площі під соєю (40 тис. га). На 3 тис. га зросли площі під цукровими буряками, на 500 - під картоплею.

    Тож оскільки рівень прибутковості агровиробництва все ж формуватиме галузь рослинництва, припускаємо, що у 2010 році 79,0% підприємств саме у цій галузі закінчать рік з прибутками в 125,0 млн. грн. (+15 млн. грн. до 2009 р.) при рівні рентабельності 28,0% (+3,5%). Це непоганий показник.

    На виконання регіональних програм нам вдалося залучити майже 19,0 млн. грн. коштів держбюджету і 44,0 млн. грн. кредитних ресурсів. З обласного бюджету ми виділили кошти на виконання програм розвитку особистих селянських господарств, молочного і м'ясного скотарства, закупівлю теличок у населення, вапнування кислих ґрунтів, здешевлення відсоткової ставки за кредитами.

    Певні позитивні напрацювання є у харчопереробній промисловості. Індекс її продукції за 9 місяців становить 100,3% до відповідного періоду 2009 року. Наростили обсяги виробництва м'ясопереробні підприємства (117,3%). Цукрові заводи заготовили і переробили 211 тис. т цукрових буряків, виробивши 27,7 тис. т цукру (у 1,5 рази більше 2009 р.).

    Хочу також наголосити, що ми проводимо велику роботу по формуванню ефективної та доступної мережі сільськогосподарських дорадчих служб. Робимо це, зрозуміло, для адаптації агровиробників до вимог ринкової економіки, підвищення рівня життя сільського населення та комплексного розвитку сільської місцевості.

    - Які галузі обласного АПК Ви назвали би найбільш перспективними і чому?

    - Зернове господарство. Воно, до речі, завжди рентабельне і перспективне у галузі рослинництва, особливо у лісостеповій і перехідній зонах нашого регіону. Буряко-цукровий комплекс нині розвивається: площа під цукристими зросла на 2,7 тис. га і становить 13,2 тис. гектарів. Господарствам вдалося зібрати майже 300 тис. т цукросировини (на 52% більше минулого року). Є надія, що тенденція розвитку галузі збережеться і надалі. Значно зросли площі під ріпаком - до 42 тис. га і під соєю - 39 тис. гектарів. При правильному їх розміщенні в сівозміні вони підвищують родючість ґрунтів і за великого ринкового попиту на них сприяють росту грошових надходжень у господарства і приваблюють інвесторів.

    altДуже перспективним є розвиток усіх галузей тваринництва, враховуючи їхній нинішній стан, наявність порожніх виробничих потужностей і природних кормових угідь. У молочному скотарстві ми повинні у декілька разів наростити і чисельність корів, і їх продуктивність. У поліських районах плануємо збільшити поголів'я м'ясної худоби і обсяги виробництва високоякісної яловичини.

    Додаткові резерви для нас - скоростиглі галузі: свинарство і птахівництво. Їх розвиток, відповідно, стимулюватиме роботу комбікормової промисловості, яка має виробляти повноцінні комбікорми для тваринництва.

    Окремо хочу відзначити роль і місце в АПК області харчопереробної промисловості. Галузь є досить потужною у виробництві м'ясної і молочної продукції, хліба та хлібобулочних виробів, цукру та інших не менш важливих продуктів харчування. Всі без винятку підприємства галузі аграрії області можуть завантажити сировиною місцевого виробництва. Тому налагоджена співпраця між виробником агропродукції та її переробником, насичення торговельної мережі продуктами харчування, виробленими в області, - основний перспективний напрямок, який допоможе нам витіснити поняття «сировинного придатку для інших регіонів держави». Наше населення має споживати якісну і натуральну продукцію. Бо це - продовольча безпека і здоров'я жителів області.

    Ще один пріоритетний напрямок - розвиток заготівельно-збутової кооперації та функціонування різних міні-виробництв у кожному районі, зокрема невеликих хлібопекарень, забійних пунктів, крупорушок, олійниць тощо. Нині ця ніша в економіці області є практично незаповненою. Всі ви знаєте, що поліська земля і її ліси завжди були щедрими для поліщуків. Тому невід'ємною складовою народногосподарського комплексу області є заготівля різноманітної продукції та її переробка.

    - Які галузі, на Вашу думку, потребують особливої уваги з боку Уряду та обласної державної адміністрації?

    - Тут я ні для кого не відкрию Америки. Льон - ось наша традиційна поліська культура, і галузь льонарства неодмінно повинна відродитися в області. Їй варто приділити особливу увагу як на рівні держави, так і обласної держадміністрації. Сьогодні льонарство як жодна інша галузь потребує дотаційних коштів, вирішення проблем реалізації льонопродукції. І мене дуже радує, що ми нарешті починаємо повертати собі втрачені позиції: в нинішньому році площі під льоном-кудряшем у нас зросли до 3,5 тис. гектарів.

    Житомирщина також завжди була картопляними краєм. Попит на «другий хліб» завжди високий і не лише на внутрішньому ринку. Отже, перспектива регіону - розширення площ посадки картоплі. Тут ми ставку робимо на агропідприємства. Хоча вже сьогодні прикладом можуть бути ТОВ «А.Т.К.» Чуднівського району, ПП «Імпак» Андрушівського і агрофірма «Брусилів» Брусилівського районів, де не просто вирощують картоплю, а й мають сучасні сховища для її доробки та зберігання.

    Низька природна родючість поліських ґрунтів змушує нас радикально переглянути структуру посівних площ. Ми передбачаємо вже з наступного року збільшити посіви багаторічних бобових і бобово-злакових трав, освоїти короткоротаційні сівозміни, перезалужити природні луки та пасовища. Це буде підспір'ям у розвитку тваринництва, в якому особливу увагу ми плануємо звернути на розвиток молочного і м'ясного скотарства у фермерських господарствах. Щоправда, для створення нових ферм необхідна фінансова підтримка - на будівництво, облаштування, придбання поголів'я і техніки. І ми на всіх рівнях будемо забезпечувати стартові умови тим, хто прагне займатися цим видом агробізнесу.

    Ви знаєте, сьогодні обласна державна адміністрація приділяє значну увагу розвитку фермерських господарств. Особливо тих, які займаються тваринництвом. А для збільшення поголів'я ВРХ, залучення у сільгоспвиробництво незначних земельних масивів, розроблено обласний бізнес-план по створенню фермерських господарств на 25 корів зі шлейфом (60 голів) із відокремленою садибою для утримання худоби мясного та молочного напрямку. Формуючи бюджет області на 2011 рік, плануємо підтримку на закупівлю нетелів, пального, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, 30% здешевлення вартості техніки, відсотків за користування кредитами.

    altСкажу прямо: розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет.

    - 21 листопада ми відзначатимемо День працівників сільського господарства. Що би Ви побажали цим людям?

    - Користуючись чудовою нагодою, вітаю всіх, хто причетний до святої праці - давати людям хліб і до хліба й створювати продовольчу безпеку держави. Добре знаю, що робота на землі нелегка, бо сам виріс у селі, до того ж, у великій родині. Тому низький уклін вам, хлібороби, за щоденний трудовий подвиг!      Величезна подяка за любов до землі-годувальниці, терпіння і витримку.

    Повірте, ми розділяємо ваші турботи і щиро віримо: разом ми здолаємо труднощі, зробимо наше життя багатшим і щасливішим.

    Прийміть найкращі побажання вашим родинам: щасливого довголіття і сімейного затишку, здоров'я і благополуччя! А ще - успіхів у праці в ім'я розбудови незалежної та заможної держави - України!

                                                               Спілкувався Михайло ЖАЙВОРОН

     





    Схожі новини
  • Державну підтримку садівництва гальмує недосконале законодавство
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • На Волині найнижчі закупівельні ціни на молоко
  • Україна: у Херсонській області загинуло 7,5% озимих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сергій Рижук: «Розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет»


altДобре відомо, що Житомирщина - одна з найстаріших областей Північної України. Вона славиться затишними гаями і лісами, прозорими річками і ставками, мальовничими стрімкими скелями, рідкісними представниками флори і фауни... Тож сам Бог велів жителям цього краю вести промислове агровиробництво. І житомиряни це добре усвідомлюють.

Саме тому для підтримки сільського господарства, харчової промисловості, сільськогосподарської кооперації, сільських територій області створена єдина комплексна Програма розвитку АПК до 2015 року. Про деякі нинішні аспекти функціонування агросектору нам розповів голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

- Сергіє Миколайовичу, вступаючи на посаду губернатора області, Ви пообіцяли відродити Житомирщину як аграрний край. Чи вдалося вже щось зробити?

- Найперше що вдалося, не допустити спаду обсягів виробництва, не дивлячись на економічну кризу та інші негативні чинники. За 10 місяців усі категорії господарств виробили валової продукції майже на 3,0 млрд. гривень (101,5% до відповідного періоду 2009 р., зокрема, у рослинництві - 102,0%, у тваринництві - 100,9%). Радує, що агропідприємства збільшили обсяги вирощування худоби і птиці в живій вазі (+8,5%), молока (+1,4%). В галузі рослинництва збільшено обсяги валового виробництва цукрових буряків (1,7 рази), картоплі (1,3 рази). А ще вдалося виростити більше, ніж торік, овочів, насіння сої, соняшнику.

Зрушення, які відбуваються у тваринницькій галузі, я би теж відніс до позитиву. Адже в усіх категоріях господарств чисельність поголів'я ВРХ зросла на 20,0 тис. голів (+8,3%), птиці - на 1,0 млн. (+19,6%). Навіть овець побільшало (на 2,2 тис. голів (+9,0%)).

Ми пішли на те, щоб в області спрацювало ряд бізнес-проектів з розвитку м'ясного скотарства, свинарства і птахівництва. Думаю, їх впровадження дозволить реально наростити поголів'я тварин у великотоварних і фермерських господарствах.

Стабільно впродовж року працює галузь рослинництва. На 9 листопада урожай зернових зібрано з площі 360,0 тис. га (97,0%), при урожайності 30 ц/га отримано 1064,0 тис. т зерна. Ми третій рік поспіль долаємо мільйонний рубіж у намолоті зерна. Цього року вперше збільшили посівні площі під соєю (40 тис. га). На 3 тис. га зросли площі під цукровими буряками, на 500 - під картоплею.

Тож оскільки рівень прибутковості агровиробництва все ж формуватиме галузь рослинництва, припускаємо, що у 2010 році 79,0% підприємств саме у цій галузі закінчать рік з прибутками в 125,0 млн. грн. (+15 млн. грн. до 2009 р.) при рівні рентабельності 28,0% (+3,5%). Це непоганий показник.

На виконання регіональних програм нам вдалося залучити майже 19,0 млн. грн. коштів держбюджету і 44,0 млн. грн. кредитних ресурсів. З обласного бюджету ми виділили кошти на виконання програм розвитку особистих селянських господарств, молочного і м'ясного скотарства, закупівлю теличок у населення, вапнування кислих ґрунтів, здешевлення відсоткової ставки за кредитами.

Певні позитивні напрацювання є у харчопереробній промисловості. Індекс її продукції за 9 місяців становить 100,3% до відповідного періоду 2009 року. Наростили обсяги виробництва м'ясопереробні підприємства (117,3%). Цукрові заводи заготовили і переробили 211 тис. т цукрових буряків, виробивши 27,7 тис. т цукру (у 1,5 рази більше 2009 р.).

Хочу також наголосити, що ми проводимо велику роботу по формуванню ефективної та доступної мережі сільськогосподарських дорадчих служб. Робимо це, зрозуміло, для адаптації агровиробників до вимог ринкової економіки, підвищення рівня життя сільського населення та комплексного розвитку сільської місцевості.

- Які галузі обласного АПК Ви назвали би найбільш перспективними і чому?

- Зернове господарство. Воно, до речі, завжди рентабельне і перспективне у галузі рослинництва, особливо у лісостеповій і перехідній зонах нашого регіону. Буряко-цукровий комплекс нині розвивається: площа під цукристими зросла на 2,7 тис. га і становить 13,2 тис. гектарів. Господарствам вдалося зібрати майже 300 тис. т цукросировини (на 52% більше минулого року). Є надія, що тенденція розвитку галузі збережеться і надалі. Значно зросли площі під ріпаком - до 42 тис. га і під соєю - 39 тис. гектарів. При правильному їх розміщенні в сівозміні вони підвищують родючість ґрунтів і за великого ринкового попиту на них сприяють росту грошових надходжень у господарства і приваблюють інвесторів.

altДуже перспективним є розвиток усіх галузей тваринництва, враховуючи їхній нинішній стан, наявність порожніх виробничих потужностей і природних кормових угідь. У молочному скотарстві ми повинні у декілька разів наростити і чисельність корів, і їх продуктивність. У поліських районах плануємо збільшити поголів'я м'ясної худоби і обсяги виробництва високоякісної яловичини.

Додаткові резерви для нас - скоростиглі галузі: свинарство і птахівництво. Їх розвиток, відповідно, стимулюватиме роботу комбікормової промисловості, яка має виробляти повноцінні комбікорми для тваринництва.

Окремо хочу відзначити роль і місце в АПК області харчопереробної промисловості. Галузь є досить потужною у виробництві м'ясної і молочної продукції, хліба та хлібобулочних виробів, цукру та інших не менш важливих продуктів харчування. Всі без винятку підприємства галузі аграрії області можуть завантажити сировиною місцевого виробництва. Тому налагоджена співпраця між виробником агропродукції та її переробником, насичення торговельної мережі продуктами харчування, виробленими в області, - основний перспективний напрямок, який допоможе нам витіснити поняття «сировинного придатку для інших регіонів держави». Наше населення має споживати якісну і натуральну продукцію. Бо це - продовольча безпека і здоров'я жителів області.

Ще один пріоритетний напрямок - розвиток заготівельно-збутової кооперації та функціонування різних міні-виробництв у кожному районі, зокрема невеликих хлібопекарень, забійних пунктів, крупорушок, олійниць тощо. Нині ця ніша в економіці області є практично незаповненою. Всі ви знаєте, що поліська земля і її ліси завжди були щедрими для поліщуків. Тому невід'ємною складовою народногосподарського комплексу області є заготівля різноманітної продукції та її переробка.

- Які галузі, на Вашу думку, потребують особливої уваги з боку Уряду та обласної державної адміністрації?

- Тут я ні для кого не відкрию Америки. Льон - ось наша традиційна поліська культура, і галузь льонарства неодмінно повинна відродитися в області. Їй варто приділити особливу увагу як на рівні держави, так і обласної держадміністрації. Сьогодні льонарство як жодна інша галузь потребує дотаційних коштів, вирішення проблем реалізації льонопродукції. І мене дуже радує, що ми нарешті починаємо повертати собі втрачені позиції: в нинішньому році площі під льоном-кудряшем у нас зросли до 3,5 тис. гектарів.

Житомирщина також завжди була картопляними краєм. Попит на «другий хліб» завжди високий і не лише на внутрішньому ринку. Отже, перспектива регіону - розширення площ посадки картоплі. Тут ми ставку робимо на агропідприємства. Хоча вже сьогодні прикладом можуть бути ТОВ «А.Т.К.» Чуднівського району, ПП «Імпак» Андрушівського і агрофірма «Брусилів» Брусилівського районів, де не просто вирощують картоплю, а й мають сучасні сховища для її доробки та зберігання.

Низька природна родючість поліських ґрунтів змушує нас радикально переглянути структуру посівних площ. Ми передбачаємо вже з наступного року збільшити посіви багаторічних бобових і бобово-злакових трав, освоїти короткоротаційні сівозміни, перезалужити природні луки та пасовища. Це буде підспір'ям у розвитку тваринництва, в якому особливу увагу ми плануємо звернути на розвиток молочного і м'ясного скотарства у фермерських господарствах. Щоправда, для створення нових ферм необхідна фінансова підтримка - на будівництво, облаштування, придбання поголів'я і техніки. І ми на всіх рівнях будемо забезпечувати стартові умови тим, хто прагне займатися цим видом агробізнесу.

Ви знаєте, сьогодні обласна державна адміністрація приділяє значну увагу розвитку фермерських господарств. Особливо тих, які займаються тваринництвом. А для збільшення поголів'я ВРХ, залучення у сільгоспвиробництво незначних земельних масивів, розроблено обласний бізнес-план по створенню фермерських господарств на 25 корів зі шлейфом (60 голів) із відокремленою садибою для утримання худоби мясного та молочного напрямку. Формуючи бюджет області на 2011 рік, плануємо підтримку на закупівлю нетелів, пального, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, 30% здешевлення вартості техніки, відсотків за користування кредитами.

altСкажу прямо: розвиток обласного АПК для нас - найважливіший пріоритет.

- 21 листопада ми відзначатимемо День працівників сільського господарства. Що би Ви побажали цим людям?

- Користуючись чудовою нагодою, вітаю всіх, хто причетний до святої праці - давати людям хліб і до хліба й створювати продовольчу безпеку держави. Добре знаю, що робота на землі нелегка, бо сам виріс у селі, до того ж, у великій родині. Тому низький уклін вам, хлібороби, за щоденний трудовий подвиг!      Величезна подяка за любов до землі-годувальниці, терпіння і витримку.

Повірте, ми розділяємо ваші турботи і щиро віримо: разом ми здолаємо труднощі, зробимо наше життя багатшим і щасливішим.

Прийміть найкращі побажання вашим родинам: щасливого довголіття і сімейного затишку, здоров'я і благополуччя! А ще - успіхів у праці в ім'я розбудови незалежної та заможної держави - України!

                                                           Спілкувався Михайло ЖАЙВОРОН

 





Схожі новини
  • Державну підтримку садівництва гальмує недосконале законодавство
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • На Волині найнижчі закупівельні ціни на молоко
  • Україна: у Херсонській області загинуло 7,5% озимих

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.