Аграрний тиждень. Україна
» » Київщина планує стати лідером АПК
» » Київщина планує стати лідером АПК

    Київщина планує стати лідером АПК


    altОглянути кілька приватних і фермерських господарств, поспілкуватися із людьми та провести чергову виїзну колегію на Київщині - такі завдання стояли перед міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Присяжнюком і головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком, які побували з робочою поїздкою в Білоцерківському районі Київщини.

     

    Розпочався візит оглядом молочного комплексу «Терезине», де утримується одна тисяча дійних корів. І на момент, коли загальнодержавні показники свідчать про зменшення поголів'я ВРХ у країні, в цьому господарстві, навпаки, корів більшає. За словами керівника підприємства Надії Кудлай, робиться все можливе для нарощування поголів'я. Хоча від початку роботи і до моменту модельного закінчення формування стада та створення закритого циклу повноцінного молочного комплексу минуло не багато, не мало - 10 років.

    «Ми провели колосальну роботу. Щоб вирівняти стадо на тисячу голів, потрібно розділити його за фізіологічними особливостями, за зростом, іншими показниками, - розповідає гостям ферми Надія Дмитрівна. - Стадо повинно бути однорідним і здоровим. Почали нашу роботу з того, що підібрали 10 биків. Геномна генетика надає значні можливості, адже імовірність запліднення доходить до 80%».  

    Надія Дмитрівна цікаво і професійно розповіла високоповажним гостям про управління стадом, племінну роботу, створення кормової бази, особливості репродукції ВРХ, обладнання, яке допомагає утримувати це класне стадо. На запитання гостей, які чинники забезпечують високі показники молочного комплексу, відповіла, що насамперед - це своєчасне осіменіння корів, найоптимальніші строки якого допомагає визначити комп'ютер, раціони годівлі худоби, які розроблено чітко для кожної із шести технологічних груп. З проблемних питань, які гальмують подальший розвиток господарства, Надія Кудлай назвала високі відсотки по кредитам і відсутність відшкодування державою будівництва молочної ферми меншої за 1,5 тисяч голів. Спілкуючись з посадовцями, фахівець висловила думку про необхідність збільшення державою підтримки малого і середнього аграрного бізнесу.

    «Цьогоріч ми не брали кредитів через занадто високий відсоток, плюс відшкодування державою по кредитам в 2010 році не було, тож працювати дуже складно, - зазначає пані Надія. - В майбутньому плануємо розширяти господарство за рахунок свинарства. Дуже радіємо тому, що вдалося посадити 5 га полуниці. Адже раніше вирощували лише зернові та технічні культури».

    До речі, у ТОВ «Терезине» при молочнотоварній фермі працює комбікормовий завод. Чи не першою в області саме тут запустили біогазову установку. Взимку вона виробляє газ, подає на електростанцію, тож повністю забезпечує ферму електроенергією. Та є проблема: надлишок виробленої електроенергії не можна подати по Зеленому тарифу в єдину енергосистему. Вислухавши уважно Надію Дмитрівну, міністр аграрної політики та продовольства пообіцяв зробити все можливе, щоб переглянути у відповідному документі існуючий коефіцієнт для біогазу.

    altВ селі Вільна Тарасівка подружжя Кіщенко, які господарюють у особистому господарстві, теж розповіли представникам влади про існуючі проблеми. І хоча фермери мають в обробітку лише 7 га землі, три корови, 19 свиней та коня, клопоту і невирішених питань у них не менше, ніж у великого господарства. Вислухавши і оглянувши господарство, Микола Присяжнюк висловив власну позицію щодо перспектив розвитку великотоварних і дрібних ферм у селі. Міністр переконаний: обидва варіанти господарювання мають право на життя і повинні розвиватися.

    Голова Київської облдержадміністрації підтримав думку Миколи Володимировича і зазначив, що поштовхом для розбудови агропромислового комплексу Київської області стане розвиток малого підприємництва у господарствах, де працюватимуть 5-10 робітників. Він запевнив, що влада регіону матеріально допомагатиме великим і малим господарствам, зокрема тим, які займаються вирощуванням худоби і збільшують її поголів'я. «Сьогодні розмова, як наростити, дати роботу не тільки великим сільгосппідприємствам, але і забезпечити нею селян... Якщо ми це зробимо, то буде підвищено розвиток і тваринництва, і свинарства зокрема», - зазначив Анатолій Присяжнюк, зауваживши, що порівняно з 2009 роком ситуація у тваринництві області, як і в інших галузях, значно покращилася.

     

    Після практики - теорія та вказівки

    По закінченню об'їзду господарств у Білоцерківському державному аграрному університеті голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк за участю міністра агрополітики та продовольства Миколи Присяжнюка провів виїзне засідання колегії Київської обласної державної адміністрації. Учасниками її були всі голови міських і районних рад, представники сільських рад.

    Головними питаннями, які обговорювалися на нараді, були питання, пов'язані зі стратегічним розвитком Київської області у 2011 році та створенням умов для розвитку фермерського господарства області, реалізації їхньої продукції; забезпечення раціонального використання земель сільгосппризначення; заходами з реформування пенсійної системи в Україні та завданнями місцевих органів виконавчої влади з їх реалізації; реорганізації системи охорони здоров'я області; механізмами інвестиційного розвитку Київщини. Хоча аграрна тема все ж була головним питанням порядку денного виїзного засідання колегії.

    «Нині Київська область за показниками соціально-економічного розвитку посідає 3-тє місце у рейтингу регіонів держави. Однак, незважаючи на такі показники, ми не маємо права зупинятися на досягнутому», - зазначив Анатолій Присяжнюк, розпочинаючи нараду.

    І це цілком можливо, адже за останній рік показники агросектору Київщини значно покращились. В області у несприятливий для врожаю рік 50 господарств отримали врожайність понад 50ц/га. Найбільші показники по збору зернових - у Фастівському, Рокитнянському та Яготинському районах. Торік на Київщині вдалося відродити таку галузь як буряківництво. Цукровий буряк був посіяний на площі 40 тис. га (на 64% більше ніж в 2009 р.). Накопано понад 1 млн. т цукрового буряку, вироблено близько 200 т цукру. Позитивні результати і в тваринництві, адже в деяких господарствах збільшилась продуктивність корів і сьогодні надій на корову становить 5252 кг/рік. За цим показником Київщина, до речі, лідирує в державі.

    Однак, поряд із успіхами ще, на жаль, існують і проблеми. Анатолій Присяжнюк звернув увагу на наявність великої кількості сільськогосподарської землі, яка не використовується за призначенням, і закликав селищних і сільських голів навести лад.

    «Десятки тисяч гектарів землі не обробляються, заростають бур'янами, - констатував губернатор Київщини. - Чому голови сільських і селищних рад не приймають жодних мір, не виходять з ініціативою щодо розірвання договорів оренди землі з такими горе-господарями? Є простий юридичний механізм - за невикористання цих земель за призначенням орендарю виносять два попередження, а потім через суд розривають відповідну угоду. Я вимагаю, щоб негайно була розпочата така практика і суворо попереджаю: якщо навесні сільськогосподарські угіддя не будуть використовуватися за призначенням, ми знайдемо можливість притягнути до відповідальності тих керівників, які в цьому винні».

    Анатолій Присяжнюк наголосив, що керівники двох районів і десять сільських голів, які матимуть найгірші показники розвитку по області, напишуть заяву на звільнення.

    Порушувалось і питання виплати орендної ставки за землю, яка в деяких районах залишилася на рівні 1-1,5%. Через це місцеві бюджети недоотримують сотні тисяч гривень на розвиток соціальної сфери. Губернатор Київщини наголосив, що орендну ставку необхідно переглянути у бік збільшення, і становити вона повинна від 3 до 12 відсотків. Важливо також навчити односельців правильно користуватися паями. Крім цього, Анатолій Присяжнюк дав ще низку завдань для сільських голів: вивчати тенденції на агроринку і володіти даними цінової та споживчої політики; провести інвентаризацію земель для ефективного їх використання; створювати молочарські кооперативи і вирішити питання з пасовищами. Зокрема, для врегулювання закупівельних цін на молоко голова Київської облдержадміністрації пропонує створити молочарські кооперативи.

    «Ми маємо розуміти, що кожен самостійно не зможе диктувати молокопереробному підприємству ціни на молоко, - зазначив Анатолій Йосипович. - Для цього необхідно провести роботу зі створення молочарських кооперативів, в яких вже голова кооперативу буде узгоджувати ціни на молоко, укладати договори на його закупівлю, одним словом - матиме важелі впливу на керівників молокозаводів і відстоюватиме інтереси селян».

    У контексті сказаного губернатор запевнив, що обласна влада зі свого боку допоможе у створенні таких кооперативів, зокрема, у розробці статуту, виготовленні інших документів, печаток тощо.


    А ще очільник області одним із головних завдань для територіальних громад назвав розробку комплексних програм розвитку АПК, які будуть адаптовані під конкретну селищну чи сільську раду. При цьому він запропонував сконцентрувати зусилля на технічному та технологічному забезпеченні процесу вирощування і збирання врожаю зернових та олійних культур, запровадженні диференційованої системи обробітку ґрунту в сівозміні, розвиткові ресурсозберігаючих технологій.

    altПланово, прогнозовано і впевнено

    Спілкуючись з представниками агропромислового комплексу Київщини, профільний міністр висловив думку, що проблема неефективного ведення сільського господарства полягає у розбалансованості логістики та відсутності балансів. На думку посадовця, якнайшвидше потрібно повертатися до планового ведення сільського господарства.

    Врятувати тваринництво і зупинити вирізання худоби, за словами Миколи Володимировича, в Уряді планують за допомогою національної програми «Сучасне тваринництво». Саме це питання розглядатиметься на найближчому засіданні Комітету з економічних реформ. На здійснення програми у нинішньому році Урядом виділено 2,2 млрд. гривень.

    Ще одне болюче місце АПК України - застарілий парк сільгоспмашин. За розрахунками науковців, через відсутність зернозбиральної техніки щороку аграрії втрачають близько 4 млн. т зерна. Щоб вирішити це питання, наразі відпрацьовується Національний проект «Зерно України».

    Крім того, Міністерство аграрної політики та продовольства опікується питанням зниження цін на продукти харчування. Для цього, за словами Миколи Присяжнюка, вже цьогоріч відкриватимуться оптові ринки.

    «Розбудова оптових ринків - головне завдання, - наголосив міністр. - «Укркоопспілка» сьогодні повинна повернутися до виконання своїх зобов'язань і призначень. Я вважаю, що цей крок ми обов'язково зробимо в цьому році: «Укркоопспілка» запрацює і ці заготівельні функції дадуть можливість здешевити продукти харчування на прилавках».

    А поки в загальнонаціональному масштабі відкриватимуться оптові ринки і повертатимуться заготівельні контори, Київська облдержадміністрація вирішила для себе питання усунення посередників, які виникли між виробниками та споживачами сільськогосподарської продукції.

    «В кожному районі повинні постійно працювати сільськогосподарські ярмарки, на яких агровиробники реалізовуватимуть свою продукцію, - сказав голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. - Кожен житель Київської області має бути повною мірою забезпеченим за доступними цінами м'ясом, молоком, яйцями та крупами. А також цими продуктами мають бути забезпечені, в першу чергу, дитячі будинки, школи-інтернати, загальноосвітні навчальні заклади, дитячі садочки».

    Думається, якщо зараз Київщина знаходиться на третьому місці в рейтингу регіонів України, то з таким професійним, завзятим і мудрим підходом до справи вже незабаром здійсниться обіцянка Анатолія Присяжнюка, який запевнив, що Київщина стане лідером АПК.

                                                                                                        Людмила ЛЕБІДЬ

     





    Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Київщина планує стати лідером АПК


altОглянути кілька приватних і фермерських господарств, поспілкуватися із людьми та провести чергову виїзну колегію на Київщині - такі завдання стояли перед міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Присяжнюком і головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком, які побували з робочою поїздкою в Білоцерківському районі Київщини.

 

Розпочався візит оглядом молочного комплексу «Терезине», де утримується одна тисяча дійних корів. І на момент, коли загальнодержавні показники свідчать про зменшення поголів'я ВРХ у країні, в цьому господарстві, навпаки, корів більшає. За словами керівника підприємства Надії Кудлай, робиться все можливе для нарощування поголів'я. Хоча від початку роботи і до моменту модельного закінчення формування стада та створення закритого циклу повноцінного молочного комплексу минуло не багато, не мало - 10 років.

«Ми провели колосальну роботу. Щоб вирівняти стадо на тисячу голів, потрібно розділити його за фізіологічними особливостями, за зростом, іншими показниками, - розповідає гостям ферми Надія Дмитрівна. - Стадо повинно бути однорідним і здоровим. Почали нашу роботу з того, що підібрали 10 биків. Геномна генетика надає значні можливості, адже імовірність запліднення доходить до 80%».  

Надія Дмитрівна цікаво і професійно розповіла високоповажним гостям про управління стадом, племінну роботу, створення кормової бази, особливості репродукції ВРХ, обладнання, яке допомагає утримувати це класне стадо. На запитання гостей, які чинники забезпечують високі показники молочного комплексу, відповіла, що насамперед - це своєчасне осіменіння корів, найоптимальніші строки якого допомагає визначити комп'ютер, раціони годівлі худоби, які розроблено чітко для кожної із шести технологічних груп. З проблемних питань, які гальмують подальший розвиток господарства, Надія Кудлай назвала високі відсотки по кредитам і відсутність відшкодування державою будівництва молочної ферми меншої за 1,5 тисяч голів. Спілкуючись з посадовцями, фахівець висловила думку про необхідність збільшення державою підтримки малого і середнього аграрного бізнесу.

«Цьогоріч ми не брали кредитів через занадто високий відсоток, плюс відшкодування державою по кредитам в 2010 році не було, тож працювати дуже складно, - зазначає пані Надія. - В майбутньому плануємо розширяти господарство за рахунок свинарства. Дуже радіємо тому, що вдалося посадити 5 га полуниці. Адже раніше вирощували лише зернові та технічні культури».

До речі, у ТОВ «Терезине» при молочнотоварній фермі працює комбікормовий завод. Чи не першою в області саме тут запустили біогазову установку. Взимку вона виробляє газ, подає на електростанцію, тож повністю забезпечує ферму електроенергією. Та є проблема: надлишок виробленої електроенергії не можна подати по Зеленому тарифу в єдину енергосистему. Вислухавши уважно Надію Дмитрівну, міністр аграрної політики та продовольства пообіцяв зробити все можливе, щоб переглянути у відповідному документі існуючий коефіцієнт для біогазу.

altВ селі Вільна Тарасівка подружжя Кіщенко, які господарюють у особистому господарстві, теж розповіли представникам влади про існуючі проблеми. І хоча фермери мають в обробітку лише 7 га землі, три корови, 19 свиней та коня, клопоту і невирішених питань у них не менше, ніж у великого господарства. Вислухавши і оглянувши господарство, Микола Присяжнюк висловив власну позицію щодо перспектив розвитку великотоварних і дрібних ферм у селі. Міністр переконаний: обидва варіанти господарювання мають право на життя і повинні розвиватися.

Голова Київської облдержадміністрації підтримав думку Миколи Володимировича і зазначив, що поштовхом для розбудови агропромислового комплексу Київської області стане розвиток малого підприємництва у господарствах, де працюватимуть 5-10 робітників. Він запевнив, що влада регіону матеріально допомагатиме великим і малим господарствам, зокрема тим, які займаються вирощуванням худоби і збільшують її поголів'я. «Сьогодні розмова, як наростити, дати роботу не тільки великим сільгосппідприємствам, але і забезпечити нею селян... Якщо ми це зробимо, то буде підвищено розвиток і тваринництва, і свинарства зокрема», - зазначив Анатолій Присяжнюк, зауваживши, що порівняно з 2009 роком ситуація у тваринництві області, як і в інших галузях, значно покращилася.

 

Після практики - теорія та вказівки

По закінченню об'їзду господарств у Білоцерківському державному аграрному університеті голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк за участю міністра агрополітики та продовольства Миколи Присяжнюка провів виїзне засідання колегії Київської обласної державної адміністрації. Учасниками її були всі голови міських і районних рад, представники сільських рад.

Головними питаннями, які обговорювалися на нараді, були питання, пов'язані зі стратегічним розвитком Київської області у 2011 році та створенням умов для розвитку фермерського господарства області, реалізації їхньої продукції; забезпечення раціонального використання земель сільгосппризначення; заходами з реформування пенсійної системи в Україні та завданнями місцевих органів виконавчої влади з їх реалізації; реорганізації системи охорони здоров'я області; механізмами інвестиційного розвитку Київщини. Хоча аграрна тема все ж була головним питанням порядку денного виїзного засідання колегії.

«Нині Київська область за показниками соціально-економічного розвитку посідає 3-тє місце у рейтингу регіонів держави. Однак, незважаючи на такі показники, ми не маємо права зупинятися на досягнутому», - зазначив Анатолій Присяжнюк, розпочинаючи нараду.

І це цілком можливо, адже за останній рік показники агросектору Київщини значно покращились. В області у несприятливий для врожаю рік 50 господарств отримали врожайність понад 50ц/га. Найбільші показники по збору зернових - у Фастівському, Рокитнянському та Яготинському районах. Торік на Київщині вдалося відродити таку галузь як буряківництво. Цукровий буряк був посіяний на площі 40 тис. га (на 64% більше ніж в 2009 р.). Накопано понад 1 млн. т цукрового буряку, вироблено близько 200 т цукру. Позитивні результати і в тваринництві, адже в деяких господарствах збільшилась продуктивність корів і сьогодні надій на корову становить 5252 кг/рік. За цим показником Київщина, до речі, лідирує в державі.

Однак, поряд із успіхами ще, на жаль, існують і проблеми. Анатолій Присяжнюк звернув увагу на наявність великої кількості сільськогосподарської землі, яка не використовується за призначенням, і закликав селищних і сільських голів навести лад.

«Десятки тисяч гектарів землі не обробляються, заростають бур'янами, - констатував губернатор Київщини. - Чому голови сільських і селищних рад не приймають жодних мір, не виходять з ініціативою щодо розірвання договорів оренди землі з такими горе-господарями? Є простий юридичний механізм - за невикористання цих земель за призначенням орендарю виносять два попередження, а потім через суд розривають відповідну угоду. Я вимагаю, щоб негайно була розпочата така практика і суворо попереджаю: якщо навесні сільськогосподарські угіддя не будуть використовуватися за призначенням, ми знайдемо можливість притягнути до відповідальності тих керівників, які в цьому винні».

Анатолій Присяжнюк наголосив, що керівники двох районів і десять сільських голів, які матимуть найгірші показники розвитку по області, напишуть заяву на звільнення.

Порушувалось і питання виплати орендної ставки за землю, яка в деяких районах залишилася на рівні 1-1,5%. Через це місцеві бюджети недоотримують сотні тисяч гривень на розвиток соціальної сфери. Губернатор Київщини наголосив, що орендну ставку необхідно переглянути у бік збільшення, і становити вона повинна від 3 до 12 відсотків. Важливо також навчити односельців правильно користуватися паями. Крім цього, Анатолій Присяжнюк дав ще низку завдань для сільських голів: вивчати тенденції на агроринку і володіти даними цінової та споживчої політики; провести інвентаризацію земель для ефективного їх використання; створювати молочарські кооперативи і вирішити питання з пасовищами. Зокрема, для врегулювання закупівельних цін на молоко голова Київської облдержадміністрації пропонує створити молочарські кооперативи.

«Ми маємо розуміти, що кожен самостійно не зможе диктувати молокопереробному підприємству ціни на молоко, - зазначив Анатолій Йосипович. - Для цього необхідно провести роботу зі створення молочарських кооперативів, в яких вже голова кооперативу буде узгоджувати ціни на молоко, укладати договори на його закупівлю, одним словом - матиме важелі впливу на керівників молокозаводів і відстоюватиме інтереси селян».

У контексті сказаного губернатор запевнив, що обласна влада зі свого боку допоможе у створенні таких кооперативів, зокрема, у розробці статуту, виготовленні інших документів, печаток тощо.


А ще очільник області одним із головних завдань для територіальних громад назвав розробку комплексних програм розвитку АПК, які будуть адаптовані під конкретну селищну чи сільську раду. При цьому він запропонував сконцентрувати зусилля на технічному та технологічному забезпеченні процесу вирощування і збирання врожаю зернових та олійних культур, запровадженні диференційованої системи обробітку ґрунту в сівозміні, розвиткові ресурсозберігаючих технологій.

altПланово, прогнозовано і впевнено

Спілкуючись з представниками агропромислового комплексу Київщини, профільний міністр висловив думку, що проблема неефективного ведення сільського господарства полягає у розбалансованості логістики та відсутності балансів. На думку посадовця, якнайшвидше потрібно повертатися до планового ведення сільського господарства.

Врятувати тваринництво і зупинити вирізання худоби, за словами Миколи Володимировича, в Уряді планують за допомогою національної програми «Сучасне тваринництво». Саме це питання розглядатиметься на найближчому засіданні Комітету з економічних реформ. На здійснення програми у нинішньому році Урядом виділено 2,2 млрд. гривень.

Ще одне болюче місце АПК України - застарілий парк сільгоспмашин. За розрахунками науковців, через відсутність зернозбиральної техніки щороку аграрії втрачають близько 4 млн. т зерна. Щоб вирішити це питання, наразі відпрацьовується Національний проект «Зерно України».

Крім того, Міністерство аграрної політики та продовольства опікується питанням зниження цін на продукти харчування. Для цього, за словами Миколи Присяжнюка, вже цьогоріч відкриватимуться оптові ринки.

«Розбудова оптових ринків - головне завдання, - наголосив міністр. - «Укркоопспілка» сьогодні повинна повернутися до виконання своїх зобов'язань і призначень. Я вважаю, що цей крок ми обов'язково зробимо в цьому році: «Укркоопспілка» запрацює і ці заготівельні функції дадуть можливість здешевити продукти харчування на прилавках».

А поки в загальнонаціональному масштабі відкриватимуться оптові ринки і повертатимуться заготівельні контори, Київська облдержадміністрація вирішила для себе питання усунення посередників, які виникли між виробниками та споживачами сільськогосподарської продукції.

«В кожному районі повинні постійно працювати сільськогосподарські ярмарки, на яких агровиробники реалізовуватимуть свою продукцію, - сказав голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк. - Кожен житель Київської області має бути повною мірою забезпеченим за доступними цінами м'ясом, молоком, яйцями та крупами. А також цими продуктами мають бути забезпечені, в першу чергу, дитячі будинки, школи-інтернати, загальноосвітні навчальні заклади, дитячі садочки».

Думається, якщо зараз Київщина знаходиться на третьому місці в рейтингу регіонів України, то з таким професійним, завзятим і мудрим підходом до справи вже незабаром здійсниться обіцянка Анатолія Присяжнюка, який запевнив, що Київщина стане лідером АПК.

                                                                                                    Людмила ЛЕБІДЬ

 





Схожі новини
  • Зернові, які аграрії зберуть у цьому році, значно перевищують внутрішні потреби
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.