Аграрний тиждень. Україна
» » Аграрний міністр оголосив 2012-й роком розвитку молочного скотарства в Україні
» » Аграрний міністр оголосив 2012-й роком розвитку молочного скотарства в Україні

    Аграрний міністр оголосив 2012-й роком розвитку молочного скотарства в Україні


    ПрисяжнюкЦе сталося днями в Мінагрополітики. А конкретно - під час роботи підсумкової колегії. На нараді обговорювали результати роботи підприємств АПК за 7 місяців поточного року, ситуацію у молочному скотарстві, стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам держпідприємств, що належать до сфери управління міністерства, охорони праці в галузі АПК, виконавської дисципліни в Мінагрополітики та інше.

     

    Спробуємо поміркувати: що спонукало профільного міністра чергового разу наголосити на необхідності розвитку саме молочного скотарства.                 

    Попри надзвичайну важливість галузі молочного скотарства для вітчизняної економіки, фактичний стан її впродовж останніх 20 років не відповідає потенційним можливостям, констатував директор Департаменту тваринництва Андрій Гетя. «Так, за цей період в усіх категоріях господарств чисельність корів зменшилась в 3,2 рази (з 8,4 до 2,6 млн. голів), а відтак – виробництво молока зменшилось в 2,2 рази (з 24,5 до 11,2 млн. тонн), - наголосив він. - І найбільших втрат зазнало скотарство у реформованих агропідприємствах, зокрема: поголів’я корів зменшилось в 10,3 разів (з 6,2 до 0,6 млн. голів), а виробництво молока – в 8,5 разів (з 18,6 до 2,2 млн. т)».

    Негативна тенденція збереглася і в 2011 році. За даними Держкомстату України, на 1 серпня у порівнянні з відповідним періодом минулого року у всіх категоріях господарств кількість корів (2658,5 тис. голів) зменшилась на 96,4 тис. голів (3,5%), у т.ч. в агропідприємствах (587,7 тис. голів) – на 12,7 тисяч (2,1%), а в особистих селянських господарствах (2070,8 тис. голів) – на 83,7 тисяч (3,9%). Як наслідок, зменшилися обсяги виробництва молока (на 2,4%, або 161,2 тис. т), склавши 6561,5 тис. тонн. Щоправда, продуктивність дійного стада в агропідприємствах залишилась на рівні 2010 року (2464 кг на корову).

    Зрозуміло, міністерство намагалося підтримати збільшення продуктивного поголів’я ВРХ. Зокрема, це робилося через стимулювання будівництва і реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів, а також завдяки нарахуванню спеціальної бюджетної дотації за поголів’я корів м'ясного напряму продуктивності, закупівлю теличок у населення для поповнення основного стада, за приріст поголів’я корів, екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокозаводам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі.

    зала засідання молочний форум
    Одним із резервів нарощування поголів'я корів у міністерстві називають закупівлю у фізичних осіб (населення) телиць для їх подальшого вирощування. Для цього за бюджетною програмою КПКВК 2801210 «Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка виробництва продукції рослинництва» передбачено із загального фонду держбюджету 100 млн. гривень. Агропідприємствам виділено вже 70 млн. гривень. У відповідності до постанови КМУ від 02.03.2011 р. №182 «Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2011 рік» розмір цієї дотації становить до 7 грн. за 1 кг живої ваги. На 10 серпня сільгосппідприємства закупили 3,7 тис. голів теличок. Хоча господарства АР Крим, Запорізької та Черкаської областей не закупили жодної.

    Чому? В регіонах називають основну причину - складність вимог Порядку використання коштів. Тому постановою уряду від 01.08.2011 р. №900 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку тваринництва» внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для розвитку тваринництва (затверджений постановою КМУ від 18.03.2009 р. №282). Цією постановою спрощено процедуру ідентифікації, надання інформації про походження телиць, а також передбачено, що отримані кошти спеціальної бюджетної дотації не повертаються, якщо закуплені телиці реалізуються іншим агропідприємствам як нетелі та при ветеринарних обмеженнях у разі їх придбання до досягнення 6-місячного віку, бо проведення досліджень на виявлення лейкозу у ВРХ починається із 6-місячного віку.

    Ще уряд прийняв постанову від 01.08.2011 р. №899 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. №182», якою доповнено напрями виплати дотацій та їх розміри до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 №182 «Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2011 рік». Зокрема, за:

    * екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокопереробним підприємствам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі в розмірі 750 грн./тонна;

    * приріст поголів’я корів молочного та комбінованого напряму продуктивності власного відтворення за умови середнього надою на одну корову, яка була в наявності на початок 2011 року, не менш як 4300 кг молока в розмірі до 5000 грн. за одну голову.

    Також за бюджетною програмою КПКВК 2801040 «Часткове відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів» держбюджетом частково відшкодовується суб’єктам господарювання вартість будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, у т.ч. і в молочному скотарстві. Так, на 25 серпня аграріям за вказаною програмою направлено 224 млн. грн., з них на молочне скотарство – 12,8 мільйонів. Це дало можливість побудувати чи реконструювати молочнотоварні ферми загалом на 2 тис. корів, що забезпечить виробництво 20 тис. т молока.

    Голова колегії і водночас очільник Мінагрополітики Микола Присяжнюк визнав, що розвиток тваринництва, і, зокрема, молочного скотарства, є пріоритетом №1 у розвитку аграрного сектору. «Вже до кінця поточного року ми повинні стабілізувати поголів’я ВРХ та обсяги виробництва молока, а з наступного року – почати нарощування. 2012 рік має стати роком молочного скотарства в Україні», – підкреслив міністр.

    А щоб слова не залишились лише словами, оголосив догану начальникам кількох обласних аграрних управлінь за низький рівень організації роботи з розвитку галузі молочного скотарства і затримку виплат дотацій аграріям. «В держбюджеті цього року передбачено рекордну за останні роки суму на підтримку АПК, зокрема, молочного скотарства. Як так відбувається, що ми не можемо використати ці кошти?», – обурювався Микола Володимирович.

    За його словами, керівники, які не можуть належним чином виконувати свої службові обов’язки, будуть звільнені. «Статисти нам в міністерстві не потрібні», – наголосив він.

    Тому колегія визнала незадовільною роботу:

    * зі збереження поголів’я корів – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Житомирської, Кіровоградської та Рівненської ОДА;

    * по закупівлі телиць у населення – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Запорізької та Черкаської ОДА;

    * з підвищення продуктивності корів – головних управлінь агропромислового розвитку Одеської, Тернопільської та Харківської ОДА;

    *з організації відтворення поголів’я – головних управлінь агропромислового розвитку Київської, Івано-Франківської та Донецької ОДА;

    * із залучення інвестицій у молочне скотарство – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Запорізької та Чернівецької ОДА.

    Водночас колегія схвалила Національний проект «Відроджене скотарство», доручивши всім доопрацювати його з урахуванням зауважень та пропозицій і подати на затвердження до 23 вересня.

    скотМінагрополітики АР Крим і головним управлінням агропромислового розвитку обласних держадміністрацій доручено забезпечити до 15 вересня розробку регіональних програм розвитку молочного скотарства з виділенням коштів місцевого бюджету в обґрунтованих обсягах і організацію виконання у майбутньому заходів Національного проекту «Відроджене скотарство».

    Департаменту тваринництва, Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, Мінагрополітики АР Крим і головним управлінням агропромислового розвитку обласних держадміністрацій колегія доручила постійно сприяти залученню в галузь молочного скотарства інвестицій та впровадження економічних стимулів при цьому, організації створення міні-ферм сімейного типу з широким залученням переробних підприємств, спрощенню дозвільних механізмів відведення землі для будівництва молочних ферм і комплексів, а також запровадити жорсткий контроль за вибуттям корів з основного стада у сільгосппідприємствах.

    Департамент фінансово-кредитної політики і Департамент тваринництва до 15 вересня повинні вжити заходи з прискорення фінансування програм держпідтримки розвитку молочного скотарства. Водночас Мінагрополітики АР Крим і головні управління агропромислового розвитку обласних держадміністрацій повинні постійно сприяти доступу агровиробників до кредитів для розвитку галузі скотарства, а також звернути увагу на заготівлю і збереження соковитих кормів і фуражного зерна підвищеної вологості.

    Головне тепер – спробувати наростити молочне стадо в усіх регіонах на ділі, а не на папері. Щоб 2012-й насправді став роком розвитку молочного скотарства в країні. Як наполягає міністр.

                                                                                                                      Наталія ЛЮПИН,

                                                         за матеріалами засідання колегії МінАП

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Аграрний міністр оголосив 2012-й роком розвитку молочного скотарства в Україні


ПрисяжнюкЦе сталося днями в Мінагрополітики. А конкретно - під час роботи підсумкової колегії. На нараді обговорювали результати роботи підприємств АПК за 7 місяців поточного року, ситуацію у молочному скотарстві, стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам держпідприємств, що належать до сфери управління міністерства, охорони праці в галузі АПК, виконавської дисципліни в Мінагрополітики та інше.

 

Спробуємо поміркувати: що спонукало профільного міністра чергового разу наголосити на необхідності розвитку саме молочного скотарства.                 

Попри надзвичайну важливість галузі молочного скотарства для вітчизняної економіки, фактичний стан її впродовж останніх 20 років не відповідає потенційним можливостям, констатував директор Департаменту тваринництва Андрій Гетя. «Так, за цей період в усіх категоріях господарств чисельність корів зменшилась в 3,2 рази (з 8,4 до 2,6 млн. голів), а відтак – виробництво молока зменшилось в 2,2 рази (з 24,5 до 11,2 млн. тонн), - наголосив він. - І найбільших втрат зазнало скотарство у реформованих агропідприємствах, зокрема: поголів’я корів зменшилось в 10,3 разів (з 6,2 до 0,6 млн. голів), а виробництво молока – в 8,5 разів (з 18,6 до 2,2 млн. т)».

Негативна тенденція збереглася і в 2011 році. За даними Держкомстату України, на 1 серпня у порівнянні з відповідним періодом минулого року у всіх категоріях господарств кількість корів (2658,5 тис. голів) зменшилась на 96,4 тис. голів (3,5%), у т.ч. в агропідприємствах (587,7 тис. голів) – на 12,7 тисяч (2,1%), а в особистих селянських господарствах (2070,8 тис. голів) – на 83,7 тисяч (3,9%). Як наслідок, зменшилися обсяги виробництва молока (на 2,4%, або 161,2 тис. т), склавши 6561,5 тис. тонн. Щоправда, продуктивність дійного стада в агропідприємствах залишилась на рівні 2010 року (2464 кг на корову).

Зрозуміло, міністерство намагалося підтримати збільшення продуктивного поголів’я ВРХ. Зокрема, це робилося через стимулювання будівництва і реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів, а також завдяки нарахуванню спеціальної бюджетної дотації за поголів’я корів м'ясного напряму продуктивності, закупівлю теличок у населення для поповнення основного стада, за приріст поголів’я корів, екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокозаводам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі.

зала засідання молочний форум
Одним із резервів нарощування поголів'я корів у міністерстві називають закупівлю у фізичних осіб (населення) телиць для їх подальшого вирощування. Для цього за бюджетною програмою КПКВК 2801210 «Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка виробництва продукції рослинництва» передбачено із загального фонду держбюджету 100 млн. гривень. Агропідприємствам виділено вже 70 млн. гривень. У відповідності до постанови КМУ від 02.03.2011 р. №182 «Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2011 рік» розмір цієї дотації становить до 7 грн. за 1 кг живої ваги. На 10 серпня сільгосппідприємства закупили 3,7 тис. голів теличок. Хоча господарства АР Крим, Запорізької та Черкаської областей не закупили жодної.

Чому? В регіонах називають основну причину - складність вимог Порядку використання коштів. Тому постановою уряду від 01.08.2011 р. №900 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку тваринництва» внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для розвитку тваринництва (затверджений постановою КМУ від 18.03.2009 р. №282). Цією постановою спрощено процедуру ідентифікації, надання інформації про походження телиць, а також передбачено, що отримані кошти спеціальної бюджетної дотації не повертаються, якщо закуплені телиці реалізуються іншим агропідприємствам як нетелі та при ветеринарних обмеженнях у разі їх придбання до досягнення 6-місячного віку, бо проведення досліджень на виявлення лейкозу у ВРХ починається із 6-місячного віку.

Ще уряд прийняв постанову від 01.08.2011 р. №899 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. №182», якою доповнено напрями виплати дотацій та їх розміри до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 №182 «Про затвердження розмірів бюджетної тваринницької дотації на 2011 рік». Зокрема, за:

* екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокопереробним підприємствам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі в розмірі 750 грн./тонна;

* приріст поголів’я корів молочного та комбінованого напряму продуктивності власного відтворення за умови середнього надою на одну корову, яка була в наявності на початок 2011 року, не менш як 4300 кг молока в розмірі до 5000 грн. за одну голову.

Також за бюджетною програмою КПКВК 2801040 «Часткове відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів» держбюджетом частково відшкодовується суб’єктам господарювання вартість будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, у т.ч. і в молочному скотарстві. Так, на 25 серпня аграріям за вказаною програмою направлено 224 млн. грн., з них на молочне скотарство – 12,8 мільйонів. Це дало можливість побудувати чи реконструювати молочнотоварні ферми загалом на 2 тис. корів, що забезпечить виробництво 20 тис. т молока.

Голова колегії і водночас очільник Мінагрополітики Микола Присяжнюк визнав, що розвиток тваринництва, і, зокрема, молочного скотарства, є пріоритетом №1 у розвитку аграрного сектору. «Вже до кінця поточного року ми повинні стабілізувати поголів’я ВРХ та обсяги виробництва молока, а з наступного року – почати нарощування. 2012 рік має стати роком молочного скотарства в Україні», – підкреслив міністр.

А щоб слова не залишились лише словами, оголосив догану начальникам кількох обласних аграрних управлінь за низький рівень організації роботи з розвитку галузі молочного скотарства і затримку виплат дотацій аграріям. «В держбюджеті цього року передбачено рекордну за останні роки суму на підтримку АПК, зокрема, молочного скотарства. Як так відбувається, що ми не можемо використати ці кошти?», – обурювався Микола Володимирович.

За його словами, керівники, які не можуть належним чином виконувати свої службові обов’язки, будуть звільнені. «Статисти нам в міністерстві не потрібні», – наголосив він.

Тому колегія визнала незадовільною роботу:

* зі збереження поголів’я корів – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Житомирської, Кіровоградської та Рівненської ОДА;

* по закупівлі телиць у населення – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Запорізької та Черкаської ОДА;

* з підвищення продуктивності корів – головних управлінь агропромислового розвитку Одеської, Тернопільської та Харківської ОДА;

*з організації відтворення поголів’я – головних управлінь агропромислового розвитку Київської, Івано-Франківської та Донецької ОДА;

* із залучення інвестицій у молочне скотарство – Мінагрополітики АР Крим, головних управлінь агропромислового розвитку Запорізької та Чернівецької ОДА.

Водночас колегія схвалила Національний проект «Відроджене скотарство», доручивши всім доопрацювати його з урахуванням зауважень та пропозицій і подати на затвердження до 23 вересня.

скотМінагрополітики АР Крим і головним управлінням агропромислового розвитку обласних держадміністрацій доручено забезпечити до 15 вересня розробку регіональних програм розвитку молочного скотарства з виділенням коштів місцевого бюджету в обґрунтованих обсягах і організацію виконання у майбутньому заходів Національного проекту «Відроджене скотарство».

Департаменту тваринництва, Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, Мінагрополітики АР Крим і головним управлінням агропромислового розвитку обласних держадміністрацій колегія доручила постійно сприяти залученню в галузь молочного скотарства інвестицій та впровадження економічних стимулів при цьому, організації створення міні-ферм сімейного типу з широким залученням переробних підприємств, спрощенню дозвільних механізмів відведення землі для будівництва молочних ферм і комплексів, а також запровадити жорсткий контроль за вибуттям корів з основного стада у сільгосппідприємствах.

Департамент фінансово-кредитної політики і Департамент тваринництва до 15 вересня повинні вжити заходи з прискорення фінансування програм держпідтримки розвитку молочного скотарства. Водночас Мінагрополітики АР Крим і головні управління агропромислового розвитку обласних держадміністрацій повинні постійно сприяти доступу агровиробників до кредитів для розвитку галузі скотарства, а також звернути увагу на заготівлю і збереження соковитих кормів і фуражного зерна підвищеної вологості.

Головне тепер – спробувати наростити молочне стадо в усіх регіонах на ділі, а не на папері. Щоб 2012-й насправді став роком розвитку молочного скотарства в країні. Як наполягає міністр.

                                                                                                                  Наталія ЛЮПИН,

                                                     за матеріалами засідання колегії МінАП

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Тваринникам відшкодовуватимуть вартість будівництва ферм
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.