Стало популярним «худнути» на продуктах, що не містять цукру: так званих «льодяниках», «колах», «морозиві», «дієтичному хлібі» і т. д. і. т. п. Але далеко не всі знають, що оті «0 калорій» можуть обернутися в кращому випадку залежністю від лікарського ліжка.
От і голова правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Микола Ярчук при згадуванні про синтетичні підсолоджувачі не стримує гніву:
- Це гірше, ніж тютюн, гірше, ніж горілка! Бо горілка й тютюн - природного походження. Цукрозамінники ж з усілякої хімії виробляються.
- Вибачте, Миколо Миколайовичу, але ж натуральний цукор інколи називають «білою смертю». Що на те скажете?
- Такий негативний ярлик клепають ті, хто виробляє, постачає, використовує синтетичні замінники. Насправді ж цукор, завдяки цінним харчовим, смаковим і фізичним властивостям, є харчовим продуктом першої необхідності. Крім приємного смаку, він є високоефективним джерелом енергії для організму людини.
Всі інші речовини, які використовуються для підсолоджування, вважаються замінниками.
- Що ж із цукрової синтетики найбільш популярне?
- Інтенсивні підсолоджувачі з високим цукрозним еквівалентом. Це пояснюється значною економічною вигодою (низькі витрати) і простотою їх використання.
- Це наслідок ринкової конкуренції?
- Звісно. Виробники харчових продуктів і напоїв, щоб втриматися на ринку, здешевлюють свою продукцію, замінюючи цукор інтенсивними підсолоджувачами нерідко за рахунок якості готової продукції та її безпеки для здоров'я людини.
- Будь ласка, про загрозу здоров’ю детальніше. Бо це стосується абсолютно кожного…
- Синтетичні інтенсивні підсолоджувачі потребують ретельного дозування і не рекомендуються для систематичного споживання. Вони допустимі лише з дозволу МОЗ України. І особливо не рекомендуються дітям віком до 7 років.
Найбільш розповсюдженим (майже в 200 разів солодший за цукор), але і найшкідливішим, є аспартам, вживання якого може викликати головний біль, алергію, депресію, безсоння, ожиріння, а у тварин - і рак мозку. Ацесульфам К (теж майже в 200 разів солодший за цукор) призводить до порушення роботи шлунку і алергічних захворювань. Цикламат (майже в 30 разів солодший за цукор) з 1969 року заборонений в США, Франції, Великобританії, бо його вживання призводить до захворювання печінки. Сахарин - органічна сполука на основі нафтових продуктів, некалорійний підсолоджувач, має гіркуватий і «металевий» присмак, солодший за цукрозу в 300-350 разів (залежно від концентрації, що використовується на практиці). При випробуванні на лабораторних тваринах цей підсолоджувач руйнував сечовий міхур і спричиняв рак.
- Несолодко від такої інформації… То як не потрапити на гачок до тих, хто «дбає про нашу фігуру», а насправді намагається за рахунок нашого життя втриматися на ринку?
- Будьте дуже уважні, коли підходите до магазинної полиці й кладете якісь харчові продукти у свій кошик. Спочатку ретельно придивіться до упаковки. На етикетках продуктів, які містять замінники цукру, обов'язково повинні бути позначки про їх наявність та інформація про негативні наслідки застосування.
- Хіба ж той дрібненький «маковий» шрифт на етикетках можна прочитати? Та й пишуть на них, як правило, якісь незрозумілі літери із цифрами. Допоможете розшифрувати загадку?
- Будь ласка. Сахарин - Е 954, цикламат -Е 952 і аспартам - Е 951.
Отже, шановні читачі, відтепер, завдяки цій бесіді з Миколою Ярчуком, – ви обізнані в підводних каменях «солодкого життя» без натурального цукру. Тож тільки вам вирішувати - чи варто піддавати свій організм тій великій загрозі, що несуть цукрозамінники.
Юрій МАЛАЙ