Днями Президент України Віктор Янукович взяв участь у відкритті новозбудованого українсько-словенського спільного підприємства «Київський обласний хлібопекарський комплекс» (ТМ «Кулиничі») в с. Крушинка Васильківського району.
У презентації найбільшого в Україні підприємства взяли участь голова Київської облради Олександр Качний, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, міністр агропроду Микола Присяжнюк, представники Кабміну, посли кількох держав, представники хлібозаводів, аграрії Київщини, голови райдержадміністрацій.
Засновник ТМ «Кулиничі» Володимир Мисик ознайомив Главу держави з технологією виробництва нового заводу та розповів про історію його створення. Віктор Янукович також прийняв першу продукцію з виробничої лінії нового підприємства. У своєму виступі Президент підкреслив, що таке підприємство – завод майбутнього, і назвав його першою ластівкою у державі. Наголосив він і на тому, що держава зацікавлена у випуску якісної продукції для споживання на внутрішньому ринку так само, як і розвитку державно-приватного партнерства.
Глава держави також оглянув експозицію підприємств-виробників і постачальників обладнання для хлібопекарської галузі та ознайомився з новітніми технологіями упаковки хлібобулочних і кондитерських виробів. Виставка була представлена в рамках форуму «Інноваційні технології у хлібопекарській галузі», який відбувся у приміщенні нового підприємства.
- Відкриття хлібозаводу посилить конкуренцію серед хлібозаводів області, розширить асортимент продукції, поліпшить її якість та покращить забезпечення населення регіону хлібом (у тому числі – соціальних категорій), хлібобулочними та кондитерськими виробами за стабільними цінами, - наголосив губернатор Анатолій Присяжнюк.
Коментуючи роботу найсучаснішого інвестиційного проекту не лише на Київщині, а й у області, Олександр Качний наголосив:
- Завдання влади – розбудовувати регіон, забезпечувати людям комфортні умови життя і роботу з гідним рівнем заробітної плати. В цьому полягає зміст політики Президента України. Відкриття цього підприємства – тому підтвердження.
На заводі створено 600 нових робочих місць, люди отримали стабільну роботу. Всього ж у системі логістики і торгівлі буде створено додатково ще майже 2 тисячі нових робочих місць.
Сучасні печі та обладнання, встановлені на хлібозаводі, набагато економніші, ніж на інших підприємствах галузі. У розрахунку на виробництво однієї одиниці продукції, зменшення витрат електроенергії складає 14,7%, природного газу - 17,3%. Це дасть змогу знизити собівартість продукції, що, в свою чергу, позитивно вплине на рівень цін на хлібному ринку області. Наразі ціни на хліб, борошно і макаронні вироби в регіоні були не завжди стабільні.
Відтепер ціна на хліб і хлібобулочні вироби на Київщині впродовж 3-х років не зростатимуть. Оглядаючи нові цехи, керівники області дали високу оцінку рівню матеріально-технічного та технологічного забезпечення підприємства. СП «Київський обласний хлібопекарський комплекс» став найбільшим в Україні й одним із найбільших у Європі об'єктом цієї галузі.
На заводі з повністю автоматизованим циклом виробництва працюють 5 виробничих ліній із загальною потужністю 250 тонн продукції на добу. Виріс він від вибору ділянки до пуску завода за 10 місяців. Комбінат уперше в Україні використовує технологію безтарного зберігання борошна. Підприємство оснащене сучасним енергозберігаючим хлібопекарським устаткуванням - це дозволить забезпечити жителів Києва та області високоякісним соціальним хлібом за стабільними цінами.
Будівництво хлібокомбінату стало одним із найуспішніших інвестиційних проектів регіону - загальна сума інвестицій склала 45 млн. доларів. Завдяки реалізації проекту в області додатково отримають роботу 3,5 тис. жителів.