Аграрний тиждень. Україна
» » » Досвід Сумського НАУ: від робітника до професора
» » » Досвід Сумського НАУ: від робітника до професора

    Досвід Сумського НАУ: від робітника до професора


    СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитаціїКожна людина, закінчуючи школу, опиняється перед першим у своєму житті вибором, який коротко можна вмістити у два слова: «що робити?». Тобто, чим займатися у житті, яку обрати професію, як правильно вибрати навчальний заклад для її отримання, адже, без перебільшення, обираєш професію – обираєш долю.

     

    Звісно, кожен хоче отримати якнайкраще: професія повинна приносити не тільки матеріальне забезпечення, а й задоволення від роботи, якою щоденно займаєшся. Тільки тоді людина почуватиметься щасливою, впевненою у собі і має всі шанси досягти певних фахових висот.

    Сьогодні наша країна потребує висококваліфікованих інженерів, технологів, техніків, будівельників, представників робітничих професій. Немає професій престижних і непрестижних: престижно все, що дає змогу людині реалізуватися у тій чи іншій сфері та приносить користь країні.

    Але не можна відкидати і той факт, що аграрному сектору економіки країни потрібні не тільки технологи, а й менеджери, економісти, юристи – фахівці, без яких робота підприємств та холдингів була би просто неможливою, бо саме вони забезпечують їх безперебійне функціонування у правовому руслі. Всім цим спеціальностям вчать у Сумському національному аграрному університеті.

    СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, який дає освіту за будь-якою з 25 спеціальностей, направлених, у першу чергу, на забезпечення сталого розвитку сільських територій, як то агрономія, садово-паркове господарство, ветмедицина, екологія, технологія продукції тваринництва, енергетика, харчові технології, землевпорядкування та кадастр, механізація та багато інших.

    СНАУ: вертикально інтегрована система освіти

    СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитаціїУ Сумському НАУ з 2002 року запроваджена й діє вертикально інтегрована система освіти. Вже починаючи з 9-го класу школярам допомагають зорієнтуватися у виборі майбутньої професії: кваліфіковані викладачі університету та 6-ти коледжів проводять у школах лекції та майстер-класи з різних дисциплін.

    Після закінчення 9-го класу, за бажання здобути професію, пов’язану з аграрним виробництвом, молода людина має такий вибір: отримати освіту в будь-якому з коледжів, що входять до університетського комплексу, з можливістю паралельного навчання у СНАУ, або навчатися у професійному ліцеї, училищі і паралельно у підготовчій групі для вступу до СНАУ. Вже на цьому етапі юнак и дівчина опановують професію і одержують перший документ про професійну освіту.

    У коледжах впроваджена система багатовекторної практичної підготовки фахівців, і одним з таких рівнів є функціонування курсів з отримання робітничих професій: секретаря керівника, апаратника стерилізації консервів, бджоляра, оператора зі штучного осіменіння тварин, слюсара-ремонтника, тракториста-машиніста, газоелектрозварника, штукатура, токаря тощо. Такий розширений набір професійних умінь і навичок є запорукою високої конкурентоздатності випускників на сучасному ринку праці.

    Допомагає зорієнтуватися у виборі професії випускникам шкіл також Форум сільської молоді, що проводиться на базі СНАУ і участь у якому беруть щорічно понад 450 учнів сільських шкіл Сумщини та сусідніх областей.

    Закінчуючи ВНЗ з відмінними результатами, маючи досвід наукової роботи та попрацювавши на виробництві, випускник має можливість вступити до аспірантури і потім до докторантури. При університеті діють 3 спеціалізовані вчені ради по захисту кандидатських і докторських дисертацій.

    Теорія без практики нічого не варта

    СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації садЗвісно, висококласний спеціаліст повинен бути обізнаним та підготовленим не тільки теоретично, а й практично. Аби новоспечений фахівець на виході з університету був повністю готовим до роботи, в університеті створені всі умови: практична база СНАУ – це 500 га дослідних полів, віварій, пасіка, дослідно-навчальний виробничий сад, учбовий полігон факультету механізації, машинно-тракторний парк на 50 одиниць техніки та новостворений енергополігон, на яких студенти опановують всі секрети обраної професії. Щороку вихованці СНАУ отримують близько 1000 посвідчень фахівців робітничих професій після закінчення відповідних курсів.

    Як зазначає декан інженерно-технологічного факультету Михайло Довжик, у навчальних ланках підготовки фахівців врахована специфіка практичної підготовки. Так, на першому курсі майбутній інженер-механік отримує посвідчення тракториста категорії «А», а після третього курсу - посвідчення водія категорії «В», що дає йому змогу вже на першій практиці брати безпосередню участь у технологічних процесах виробництва. Далі наскрізна практична підготовка передбачає отримання робітничих спеціальностей автослюсаря та газоелектрозварника. Опанувавши ці професії та пройшовши виробниче стажування у господарствах, студент отримує ґрунтовну практичну підготовку.

    Що стосується професії енергетика, то практична підготовка за цією спеціальністю починається з робітничого фаху операторів котелень. Практика на різного роду теплоустановках дає можливість освоїти специфіку даного виду виробництва. Потім студент опановує фах електромонтера та електрослюсаря. Це дає можливість майбутньому енергетику, так би мовити, зсередини знати всі тонкощі професії.

    При Інституті тваринництва та ветеринарної медицини СНАУ створена й успішно діє навчально-наукова виробнича лабораторія, на базі якої проводяться практичні заняття студентів. До її складу входять окремі лабораторії - конярства, скотарства, бджолярства, вівчарства, свинарства і птахівництва, де студенти мають змогу набути і закріпити навички СНАУ - бджоляріроботи з тваринами різних видів.

    Майбутні висококваліфіковані фахівці – ветеринари та технологи - в умовах навчально-наукової виробничої лабораторії проводять наукові дослідження для виконання дипломних і дисертаційних робіт.

    На юридичному факультеті функціонує Лабораторія практичного права, де студенти на практиці вчаться надавати консультації з будь-яких юридичних питань. А студенти економічного факультету та факультету менеджменту мають можливість отримати професію адміністратора, а також продавця продовольчих та непродовольчих товарів.

    На сьогодні університет має розгалужену мережу баз практик – близько 300 господарств, але продовжує постійно працювати у цьому напрямку, відкриваючи все нові й нові шляхи та можливості. Так, СНАУ є одним із співзасновників регіональної Асоціації сільськогосподарських товаровиробників та переробників Сумщини. Мета її створення – налагодження більш тісної координації потужних товаровиробників з науковцями, поєднання зусиль і можливостей сучасної науки з практикою.

    Міжнародна співпраця як індикатор успішності ВНЗ

    В усьому світі одним із критеріїв високого статусу вищого навчального закладу є наявність у ньому іноземних студентів та викладачів. Це цілком зрозуміло, адже закордонний студент ніколи не обирає ВНЗ за принципом «будь-де, аби на бюджеті», як це подекуди трапляється з нашими. І те, що іноземці вибирають для навчання саме цей, а не інший університет, свідчить про визнання цього навчального закладу у світі. У Сумському національному аграрному університеті навчаються студенти з Туркменістану, Туреччини, Іраку, Азербайджану, Тунісу, Лівану, Гвінеї, Росії, Білорусі, Нідерландів та Нігерії. І це тільки початок міжнародної співпраці. У планах керівництва СНАУ – розширення й поглиблення зв’язків з іншими країнами, запровадження нових програм обміну студентами та викладачами з провідними аграрними ВНЗ світу.

    За кордон - за досвідом

    Велика увага в університеті приділяється організації виробничого стажування за кордоном. Щорічно збільшується кількість студентів, аспірантів і викладачів, які мають можливість пройти спеціалізоване фахове стажування у фермерських господарствах закордонних країн. Під час практичного навчального семестру студенти та випускники СНАУ отримують фахові навички і знання в різних сферах аграрного бізнесу, вивчають сучасні технології виробництва та підвищують свою мовну підготовку.

    Набуття практичних навичок на провідних підприємствах Великобританії, Данії, Нідерландів, Швеції, Фінляндії, Франції, США, Австралії, Нової Зеландії сприяє подальшому успішному працевлаштуванню і, відповідно, кар’єрному росту молодого спеціаліста.

    Вже 16 років СНАУ співпрацює з німецьким університетом Вайєнштефан: наші випускники мають можливість пройти курс Master of Business СНАУ - Administration in Agriculture (MBA-agri), а кожному відомо, що МВА – це пропуск у світ великого бізнесу. Сьогодні Сумський національний аграрний університет став офіційним партнером проекту ДААД “Експорт навчальних курсів”, підписавши угоду про співпрацю з чотирма університетами-партнерами: університетом Вайєнштефан, Київським НАУ, Новосибірським ДАУ, Алма-Атинським НАУ. Навчання проводиться в університеті німецькою та українською мовами із залученням іноземних викладачів. Всі випускники СНАУ, що пройшли навчання у Вайєнштефані, наразі мають престижну роботу, будують свою кар’єру у великих агрохолдингах, спільних українсько-німецьких, українсько-австрійських фірмах чи ведуть власний бізнес.

    Якщо запитати роботодавця, яким би він хотів бачити сучасного фахівця, то почуємо приблизно таку відповідь: він має бути ініціативним, активним, озброєним найсучаснішими знаннями, підкріпленими практичними вміннями та навичками. А ще – він перманентно повинен прагнути до самовдосконалення, розвитку, постійного підвищення свого фахового рівня.

    Як свідчить практика, випускники Сумського національного аграрного університету цілком відповідають цим вимогам. А це, в свою чергу, забезпечується через вертикально інтегровану систему освіти, побудовану в СНАУ.

                                                                                                                                          Олена МОВЧАН

    Адреса Сумського НАУ:

    вул. Кірова, 160, м. Суми, 40021;

    тел. (0542) 787-421, 787-422, 627-816, 222-448;

    е-mail: admin@sau.sumy.ua; http: www.sau.sumy.ua

    СНАУСНАУ





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Досвід Сумського НАУ: від робітника до професора


СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитаціїКожна людина, закінчуючи школу, опиняється перед першим у своєму житті вибором, який коротко можна вмістити у два слова: «що робити?». Тобто, чим займатися у житті, яку обрати професію, як правильно вибрати навчальний заклад для її отримання, адже, без перебільшення, обираєш професію – обираєш долю.

 

Звісно, кожен хоче отримати якнайкраще: професія повинна приносити не тільки матеріальне забезпечення, а й задоволення від роботи, якою щоденно займаєшся. Тільки тоді людина почуватиметься щасливою, впевненою у собі і має всі шанси досягти певних фахових висот.

Сьогодні наша країна потребує висококваліфікованих інженерів, технологів, техніків, будівельників, представників робітничих професій. Немає професій престижних і непрестижних: престижно все, що дає змогу людині реалізуватися у тій чи іншій сфері та приносить користь країні.

Але не можна відкидати і той факт, що аграрному сектору економіки країни потрібні не тільки технологи, а й менеджери, економісти, юристи – фахівці, без яких робота підприємств та холдингів була би просто неможливою, бо саме вони забезпечують їх безперебійне функціонування у правовому руслі. Всім цим спеціальностям вчать у Сумському національному аграрному університеті.

СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, який дає освіту за будь-якою з 25 спеціальностей, направлених, у першу чергу, на забезпечення сталого розвитку сільських територій, як то агрономія, садово-паркове господарство, ветмедицина, екологія, технологія продукції тваринництва, енергетика, харчові технології, землевпорядкування та кадастр, механізація та багато інших.

СНАУ: вертикально інтегрована система освіти

СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитаціїУ Сумському НАУ з 2002 року запроваджена й діє вертикально інтегрована система освіти. Вже починаючи з 9-го класу школярам допомагають зорієнтуватися у виборі майбутньої професії: кваліфіковані викладачі університету та 6-ти коледжів проводять у школах лекції та майстер-класи з різних дисциплін.

Після закінчення 9-го класу, за бажання здобути професію, пов’язану з аграрним виробництвом, молода людина має такий вибір: отримати освіту в будь-якому з коледжів, що входять до університетського комплексу, з можливістю паралельного навчання у СНАУ, або навчатися у професійному ліцеї, училищі і паралельно у підготовчій групі для вступу до СНАУ. Вже на цьому етапі юнак и дівчина опановують професію і одержують перший документ про професійну освіту.

У коледжах впроваджена система багатовекторної практичної підготовки фахівців, і одним з таких рівнів є функціонування курсів з отримання робітничих професій: секретаря керівника, апаратника стерилізації консервів, бджоляра, оператора зі штучного осіменіння тварин, слюсара-ремонтника, тракториста-машиніста, газоелектрозварника, штукатура, токаря тощо. Такий розширений набір професійних умінь і навичок є запорукою високої конкурентоздатності випускників на сучасному ринку праці.

Допомагає зорієнтуватися у виборі професії випускникам шкіл також Форум сільської молоді, що проводиться на базі СНАУ і участь у якому беруть щорічно понад 450 учнів сільських шкіл Сумщини та сусідніх областей.

Закінчуючи ВНЗ з відмінними результатами, маючи досвід наукової роботи та попрацювавши на виробництві, випускник має можливість вступити до аспірантури і потім до докторантури. При університеті діють 3 спеціалізовані вчені ради по захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Теорія без практики нічого не варта

СНАУ – це вищий навчальний заклад IV рівня акредитації садЗвісно, висококласний спеціаліст повинен бути обізнаним та підготовленим не тільки теоретично, а й практично. Аби новоспечений фахівець на виході з університету був повністю готовим до роботи, в університеті створені всі умови: практична база СНАУ – це 500 га дослідних полів, віварій, пасіка, дослідно-навчальний виробничий сад, учбовий полігон факультету механізації, машинно-тракторний парк на 50 одиниць техніки та новостворений енергополігон, на яких студенти опановують всі секрети обраної професії. Щороку вихованці СНАУ отримують близько 1000 посвідчень фахівців робітничих професій після закінчення відповідних курсів.

Як зазначає декан інженерно-технологічного факультету Михайло Довжик, у навчальних ланках підготовки фахівців врахована специфіка практичної підготовки. Так, на першому курсі майбутній інженер-механік отримує посвідчення тракториста категорії «А», а після третього курсу - посвідчення водія категорії «В», що дає йому змогу вже на першій практиці брати безпосередню участь у технологічних процесах виробництва. Далі наскрізна практична підготовка передбачає отримання робітничих спеціальностей автослюсаря та газоелектрозварника. Опанувавши ці професії та пройшовши виробниче стажування у господарствах, студент отримує ґрунтовну практичну підготовку.

Що стосується професії енергетика, то практична підготовка за цією спеціальністю починається з робітничого фаху операторів котелень. Практика на різного роду теплоустановках дає можливість освоїти специфіку даного виду виробництва. Потім студент опановує фах електромонтера та електрослюсаря. Це дає можливість майбутньому енергетику, так би мовити, зсередини знати всі тонкощі професії.

При Інституті тваринництва та ветеринарної медицини СНАУ створена й успішно діє навчально-наукова виробнича лабораторія, на базі якої проводяться практичні заняття студентів. До її складу входять окремі лабораторії - конярства, скотарства, бджолярства, вівчарства, свинарства і птахівництва, де студенти мають змогу набути і закріпити навички СНАУ - бджоляріроботи з тваринами різних видів.

Майбутні висококваліфіковані фахівці – ветеринари та технологи - в умовах навчально-наукової виробничої лабораторії проводять наукові дослідження для виконання дипломних і дисертаційних робіт.

На юридичному факультеті функціонує Лабораторія практичного права, де студенти на практиці вчаться надавати консультації з будь-яких юридичних питань. А студенти економічного факультету та факультету менеджменту мають можливість отримати професію адміністратора, а також продавця продовольчих та непродовольчих товарів.

На сьогодні університет має розгалужену мережу баз практик – близько 300 господарств, але продовжує постійно працювати у цьому напрямку, відкриваючи все нові й нові шляхи та можливості. Так, СНАУ є одним із співзасновників регіональної Асоціації сільськогосподарських товаровиробників та переробників Сумщини. Мета її створення – налагодження більш тісної координації потужних товаровиробників з науковцями, поєднання зусиль і можливостей сучасної науки з практикою.

Міжнародна співпраця як індикатор успішності ВНЗ

В усьому світі одним із критеріїв високого статусу вищого навчального закладу є наявність у ньому іноземних студентів та викладачів. Це цілком зрозуміло, адже закордонний студент ніколи не обирає ВНЗ за принципом «будь-де, аби на бюджеті», як це подекуди трапляється з нашими. І те, що іноземці вибирають для навчання саме цей, а не інший університет, свідчить про визнання цього навчального закладу у світі. У Сумському національному аграрному університеті навчаються студенти з Туркменістану, Туреччини, Іраку, Азербайджану, Тунісу, Лівану, Гвінеї, Росії, Білорусі, Нідерландів та Нігерії. І це тільки початок міжнародної співпраці. У планах керівництва СНАУ – розширення й поглиблення зв’язків з іншими країнами, запровадження нових програм обміну студентами та викладачами з провідними аграрними ВНЗ світу.

За кордон - за досвідом

Велика увага в університеті приділяється організації виробничого стажування за кордоном. Щорічно збільшується кількість студентів, аспірантів і викладачів, які мають можливість пройти спеціалізоване фахове стажування у фермерських господарствах закордонних країн. Під час практичного навчального семестру студенти та випускники СНАУ отримують фахові навички і знання в різних сферах аграрного бізнесу, вивчають сучасні технології виробництва та підвищують свою мовну підготовку.

Набуття практичних навичок на провідних підприємствах Великобританії, Данії, Нідерландів, Швеції, Фінляндії, Франції, США, Австралії, Нової Зеландії сприяє подальшому успішному працевлаштуванню і, відповідно, кар’єрному росту молодого спеціаліста.

Вже 16 років СНАУ співпрацює з німецьким університетом Вайєнштефан: наші випускники мають можливість пройти курс Master of Business СНАУ - Administration in Agriculture (MBA-agri), а кожному відомо, що МВА – це пропуск у світ великого бізнесу. Сьогодні Сумський національний аграрний університет став офіційним партнером проекту ДААД “Експорт навчальних курсів”, підписавши угоду про співпрацю з чотирма університетами-партнерами: університетом Вайєнштефан, Київським НАУ, Новосибірським ДАУ, Алма-Атинським НАУ. Навчання проводиться в університеті німецькою та українською мовами із залученням іноземних викладачів. Всі випускники СНАУ, що пройшли навчання у Вайєнштефані, наразі мають престижну роботу, будують свою кар’єру у великих агрохолдингах, спільних українсько-німецьких, українсько-австрійських фірмах чи ведуть власний бізнес.

Якщо запитати роботодавця, яким би він хотів бачити сучасного фахівця, то почуємо приблизно таку відповідь: він має бути ініціативним, активним, озброєним найсучаснішими знаннями, підкріпленими практичними вміннями та навичками. А ще – він перманентно повинен прагнути до самовдосконалення, розвитку, постійного підвищення свого фахового рівня.

Як свідчить практика, випускники Сумського національного аграрного університету цілком відповідають цим вимогам. А це, в свою чергу, забезпечується через вертикально інтегровану систему освіти, побудовану в СНАУ.

                                                                                                                                      Олена МОВЧАН

Адреса Сумського НАУ:

вул. Кірова, 160, м. Суми, 40021;

тел. (0542) 787-421, 787-422, 627-816, 222-448;

е-mail: admin@sau.sumy.ua; http: www.sau.sumy.ua

СНАУСНАУ





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.