Аграрний тиждень. Україна
» » » Червона білопояса – гордість українських селекціонерів
» » » Червона білопояса – гордість українських селекціонерів

    Червона білопояса – гордість українських селекціонерів


    alt   Ці свині, як стверджують науковці і практики, мають не лише гарний естетичний вигляд, а й високі відгодівельні та м'ясні якості, відрізняються великими стегнами. Їх можна відгодовувати для одержання високоякісної м'ясної свинини не до 100, як зазвичай, а до 120-130 кг без погіршення смакових якостей м'яса та сала.

    Майже 30 років працювали науковці під керівництвом Валентина Рибалка (на той час директора Інституту свинарства ім. О.В. Квасницького УААН), щоб отримати породу свиней, яка би за своїми характеристиками переважала вітчизняні. В результаті численних дослідів вчені отримали тварин червоної масті з нешироким білим поясом у ділянці лопаток. Вони зовні дуже сподобались Валентину Павловичу, і майбутнє породи було визначене. А проведеними багатопородними схрещеннями селекціонери закріпили результат і з гордістю заявляють, що світ таких свиней ще не бачив.

    Та погодьтеся, хай як там складно було вивести породу, не менш важко займатися її промисловим розведенням. Тож у цій справі науковці повинні постійно «тримати руку на пульсі». Адже нині в господарствах України отримується кілька тисяч голів свиней червоної білопоясої. Саме тому за ініціативи працівників Інституту свинарства кожного року в різних регіонах країни проводиться семінар-навчання, під час якого співробітники науково-дослідних закладів і вузів, керівники і спеціалісти державних, колективних і фермерських господарств обговорюють найцікавіші й проблемні питання утримання «рудих свинок».

    Чергову зустріч фахівці організували на базі Одеського ДАУ і побували на фермі племрепродуктора свиней червоної білопоясої породи ТОВ «Авангард-Д» Овідіопольського району Одещини. В університеті, під час пленарної частини навчання, його учасників привітав проректор Одеського ДАУ, професор В.П. Герасименко, а начальник відділу

     

    altтваринництва Головного управління агропромислового розвитку Одеської облдержадміністрації Л.Г. Золотар детально розповіла про деякі досягнення тваринницьких господарств регіону не лише в галузі свинарства, а й у відгодівлі інших сільськогосподарських тварин взагалі та забезпеченні населення області якісними м’ясними продуктами.

    Головний науковий співробітник Інституту свинарства ім. О.В. Квасницького НААН України, професор В.П. Рибалко поінформував присутніх про стан, стратегію і наукове забезпечення галузі свинарства, а про результати бонітування племінних стад свиней ЧБП породи, а також про сучасні вимоги оцінки тварин за фенотипом і генотипом розповіла секретар ради по породі, кандидат с.-г. наук О.Г. Фесенко.

    В ході обміну думок професор Одеського ДАУ Є.М. Агапова висловила свої міркування щодо біологічно-технологічних основ підвищення продуктивності червоної білопоясої породи м’ясних свиней. А директор ТОВ «Фрідом Фарм Бекон», кандидат с.-г. наук В.А. Лісний звернув увагу учасників семінару на сучасні вимоги до ведення свинарства та їх впровадження в стадах ЧБП породи м’ясних свиней.

    Досить детально про стан, використання і науково-дослідну роботу з тваринами згадуваної породи розповіли кандидати с.-г. наук В.М. Бугаєвський (Миколаївський інститут АПВ), М.С. Небелиця (Черкаський інститут АПВ), зоотехнік-селекціонер Л.Д. Бузинська (Хмельницька область), зоотехнік Г.П. Шевченко (племрепродуктор ДГ «Зоряне», Миколаївська область).

    Зрозуміло, що не останнє місце в технології утримання сільгосптварин займає годівля. Тож новинки в цій сфері – теж питання детального вивчення фахівців. Тож цього разу про деякі аспекти годівлі і технології утримання свиней розповів професор Л.І. Подобед і керівник ПМ «Корм-сервіс» І.Г. Серебреніков. Свої пропозиції та міркування висловили й інші учасники навчання.

    Не менш цікавою її частиною стала поїздка до ТОВ «Авангард-Д», де утримують значне поголів’я червоної білопоясої породи м’ясних свиней. На всі запитання учасникам семінару дали вичерпну відповідь генеральний директор підприємства В.В. Добрянська, головний зоотехнік Л.С. Вокша та науковий консультант професор Є.М. Агапова.

    Валентин Рибалко - головний методичний керівник по створенню і роботі з породою, академік НААНУ, - розповів, що при виведенні цієї породи довелося використати аж сім порід свиней вітчизняної та зарубіжної селекції. Руда свинка вирізняється не лише окрасом (в районі лопаток має білий пояс), а й невибагливістю, краще пристосована до кліматичних умов України та кормової бази. У неї чудовий середньодобовий приріст і більший вихід м’яса. Вона має спокійну вдачу й дуже чепурна. Всі життєві процеси у стійлі у цієї тварини високоорганізовані: свиня створює собі їдальню, спальне місце, туалет.

     

    altВиробничники утримують її заради того, щоб нагодувати нас, українців. А можливо й інші народи. І обмін досвідом у цій справі неабияк потрібен. Тож учасники семінару прийняли рішення й надалі щорічно проводити спеціалізовані навчання науковців-свинологів, керівників і спеціалістів-зоотехніків сільськогосподарських і фермерських господарств, які займаються розведенням ЧПБ.

    Для забезпечення видання Державної книги племінних свиней червоної білопоясої породи всі племгосподарства щорічно, в обов’язковому порядку, після проведення бонітування стада копії карток племінних тварин (форма 1 с-в і 2 с-в), що оцінені комплексним класом еліта, передаватимуть обласним племпідприємствам для створення наказу про запис в ДПК. У кожному племзаводі, племрепродукторі чи претендентові на їх статус повинен бути 3-5-річний перспективний план селекційно-племінної роботи зі стадом. На кожній фермі, де ведеться відтворення стада, потрібно мати не менше 4 генеалогічних ліній кнурів і 4 генеалогічних родин свиноматок. У кожному з таких господарств для власного ремонту стада і на реалізацію налагодити вирощування молодняку на рівні 500-600 г середньодобового приросту (вибирати при відлученні тільки від багатоплідних свиноматок 2-3 кращі свинки з п’яти та одного кнурця з 25-ти, які за екстер’єром і мастю відповідають цільовому стандарту).

    Вирішено систематично проводити оцінку свиней за фенотипом (методом контрольного вирощування) і генотипом (методом контрольної відгодівлі) в умовах господарств у відповідності з існуючими методиками. Для збереження генеалогічної структури популяції та консолідації показників із врахуванням цільових стандартів по породі, вести цілеспрямовану селекційно-племінну роботу з заводськими лініями кнурів і родинами свиноматок. А також підвищити відповідальність за своєчасне і якісне проведення бонітування свиней (з наданням копії зведеної відомості в Інституті свинарства), розробити і видати зоотехнологічні вимоги проявлення високої продуктивності свиней червоної білопоясої

     

    altпороди.

    Активніше братимуть участь господарства у експонуванні племінних тварин створеної популяції на республіканських і регіональних виставках-ярмарках чи аукціонах.

    Всі племзаводи і племрепродукторм матимуть і систематично використовуватимуть прилад для прижиттєвого вимірювання товщини шпику у свиней, а також комп’ютерну програму та необхідне обладнання із застосуванням селекційних індексів та інших сучасних методів і прийомів. Вже нині господарства готують тварин і відповідну селекційно-племінну документацію по зоотехнічному обліку стада для представлення членам атестаційних комісій, які, згідно спільного наказу Мінагрополітики України і НААН України (№ 471/58 від 4 серпня 2010 р.), працюватимуть з кожним племзаводом, племрепродуктором і новим стадом, що претендують на ці статуси.

    Узагальнену інформацію про семінар і прийняті рішення учасники заходу направили в усі господарства, які займаються розведенням червоної білопоясої породи м’ясних свиней. І як водиться серед чемних гостей, всі, хто прибув до Одеси на семінар-навчання, висловили щиру вдячність ректору Одеського ДАУ, професору С.С. Корлюку; проректору університету, професору В.П. Герасименку; декану факультету ТВППТ, доценту А.В. Орловій; начальнику відділу тваринництва Головного управління агропромислового розвитку Одеської ОДА Л.Г. Золотар; професору Є.М. Агаповій; завідуючому відділом Одеського інституту АПВ, доктору с.-г. наук І.С. Хомуту і генеральному директору ТОВ «Авангард-Д» В.В. Добрянській за створення на високому організаційному і методичному рівнях умов для змістовного та результативного проведення навчання.

                                                                                                                                  Валентин РИБАЛКО,

    головний методичний керівник по створенню і роботі з породою,

    доктор с.-г. наук, академік НААНУ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Обміняються досвідом
  • Молока стало меньше
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Червона білопояса – гордість українських селекціонерів


alt   Ці свині, як стверджують науковці і практики, мають не лише гарний естетичний вигляд, а й високі відгодівельні та м'ясні якості, відрізняються великими стегнами. Їх можна відгодовувати для одержання високоякісної м'ясної свинини не до 100, як зазвичай, а до 120-130 кг без погіршення смакових якостей м'яса та сала.

Майже 30 років працювали науковці під керівництвом Валентина Рибалка (на той час директора Інституту свинарства ім. О.В. Квасницького УААН), щоб отримати породу свиней, яка би за своїми характеристиками переважала вітчизняні. В результаті численних дослідів вчені отримали тварин червоної масті з нешироким білим поясом у ділянці лопаток. Вони зовні дуже сподобались Валентину Павловичу, і майбутнє породи було визначене. А проведеними багатопородними схрещеннями селекціонери закріпили результат і з гордістю заявляють, що світ таких свиней ще не бачив.

Та погодьтеся, хай як там складно було вивести породу, не менш важко займатися її промисловим розведенням. Тож у цій справі науковці повинні постійно «тримати руку на пульсі». Адже нині в господарствах України отримується кілька тисяч голів свиней червоної білопоясої. Саме тому за ініціативи працівників Інституту свинарства кожного року в різних регіонах країни проводиться семінар-навчання, під час якого співробітники науково-дослідних закладів і вузів, керівники і спеціалісти державних, колективних і фермерських господарств обговорюють найцікавіші й проблемні питання утримання «рудих свинок».

Чергову зустріч фахівці організували на базі Одеського ДАУ і побували на фермі племрепродуктора свиней червоної білопоясої породи ТОВ «Авангард-Д» Овідіопольського району Одещини. В університеті, під час пленарної частини навчання, його учасників привітав проректор Одеського ДАУ, професор В.П. Герасименко, а начальник відділу

 

altтваринництва Головного управління агропромислового розвитку Одеської облдержадміністрації Л.Г. Золотар детально розповіла про деякі досягнення тваринницьких господарств регіону не лише в галузі свинарства, а й у відгодівлі інших сільськогосподарських тварин взагалі та забезпеченні населення області якісними м’ясними продуктами.

Головний науковий співробітник Інституту свинарства ім. О.В. Квасницького НААН України, професор В.П. Рибалко поінформував присутніх про стан, стратегію і наукове забезпечення галузі свинарства, а про результати бонітування племінних стад свиней ЧБП породи, а також про сучасні вимоги оцінки тварин за фенотипом і генотипом розповіла секретар ради по породі, кандидат с.-г. наук О.Г. Фесенко.

В ході обміну думок професор Одеського ДАУ Є.М. Агапова висловила свої міркування щодо біологічно-технологічних основ підвищення продуктивності червоної білопоясої породи м’ясних свиней. А директор ТОВ «Фрідом Фарм Бекон», кандидат с.-г. наук В.А. Лісний звернув увагу учасників семінару на сучасні вимоги до ведення свинарства та їх впровадження в стадах ЧБП породи м’ясних свиней.

Досить детально про стан, використання і науково-дослідну роботу з тваринами згадуваної породи розповіли кандидати с.-г. наук В.М. Бугаєвський (Миколаївський інститут АПВ), М.С. Небелиця (Черкаський інститут АПВ), зоотехнік-селекціонер Л.Д. Бузинська (Хмельницька область), зоотехнік Г.П. Шевченко (племрепродуктор ДГ «Зоряне», Миколаївська область).

Зрозуміло, що не останнє місце в технології утримання сільгосптварин займає годівля. Тож новинки в цій сфері – теж питання детального вивчення фахівців. Тож цього разу про деякі аспекти годівлі і технології утримання свиней розповів професор Л.І. Подобед і керівник ПМ «Корм-сервіс» І.Г. Серебреніков. Свої пропозиції та міркування висловили й інші учасники навчання.

Не менш цікавою її частиною стала поїздка до ТОВ «Авангард-Д», де утримують значне поголів’я червоної білопоясої породи м’ясних свиней. На всі запитання учасникам семінару дали вичерпну відповідь генеральний директор підприємства В.В. Добрянська, головний зоотехнік Л.С. Вокша та науковий консультант професор Є.М. Агапова.

Валентин Рибалко - головний методичний керівник по створенню і роботі з породою, академік НААНУ, - розповів, що при виведенні цієї породи довелося використати аж сім порід свиней вітчизняної та зарубіжної селекції. Руда свинка вирізняється не лише окрасом (в районі лопаток має білий пояс), а й невибагливістю, краще пристосована до кліматичних умов України та кормової бази. У неї чудовий середньодобовий приріст і більший вихід м’яса. Вона має спокійну вдачу й дуже чепурна. Всі життєві процеси у стійлі у цієї тварини високоорганізовані: свиня створює собі їдальню, спальне місце, туалет.

 

altВиробничники утримують її заради того, щоб нагодувати нас, українців. А можливо й інші народи. І обмін досвідом у цій справі неабияк потрібен. Тож учасники семінару прийняли рішення й надалі щорічно проводити спеціалізовані навчання науковців-свинологів, керівників і спеціалістів-зоотехніків сільськогосподарських і фермерських господарств, які займаються розведенням ЧПБ.

Для забезпечення видання Державної книги племінних свиней червоної білопоясої породи всі племгосподарства щорічно, в обов’язковому порядку, після проведення бонітування стада копії карток племінних тварин (форма 1 с-в і 2 с-в), що оцінені комплексним класом еліта, передаватимуть обласним племпідприємствам для створення наказу про запис в ДПК. У кожному племзаводі, племрепродукторі чи претендентові на їх статус повинен бути 3-5-річний перспективний план селекційно-племінної роботи зі стадом. На кожній фермі, де ведеться відтворення стада, потрібно мати не менше 4 генеалогічних ліній кнурів і 4 генеалогічних родин свиноматок. У кожному з таких господарств для власного ремонту стада і на реалізацію налагодити вирощування молодняку на рівні 500-600 г середньодобового приросту (вибирати при відлученні тільки від багатоплідних свиноматок 2-3 кращі свинки з п’яти та одного кнурця з 25-ти, які за екстер’єром і мастю відповідають цільовому стандарту).

Вирішено систематично проводити оцінку свиней за фенотипом (методом контрольного вирощування) і генотипом (методом контрольної відгодівлі) в умовах господарств у відповідності з існуючими методиками. Для збереження генеалогічної структури популяції та консолідації показників із врахуванням цільових стандартів по породі, вести цілеспрямовану селекційно-племінну роботу з заводськими лініями кнурів і родинами свиноматок. А також підвищити відповідальність за своєчасне і якісне проведення бонітування свиней (з наданням копії зведеної відомості в Інституті свинарства), розробити і видати зоотехнологічні вимоги проявлення високої продуктивності свиней червоної білопоясої

 

altпороди.

Активніше братимуть участь господарства у експонуванні племінних тварин створеної популяції на республіканських і регіональних виставках-ярмарках чи аукціонах.

Всі племзаводи і племрепродукторм матимуть і систематично використовуватимуть прилад для прижиттєвого вимірювання товщини шпику у свиней, а також комп’ютерну програму та необхідне обладнання із застосуванням селекційних індексів та інших сучасних методів і прийомів. Вже нині господарства готують тварин і відповідну селекційно-племінну документацію по зоотехнічному обліку стада для представлення членам атестаційних комісій, які, згідно спільного наказу Мінагрополітики України і НААН України (№ 471/58 від 4 серпня 2010 р.), працюватимуть з кожним племзаводом, племрепродуктором і новим стадом, що претендують на ці статуси.

Узагальнену інформацію про семінар і прийняті рішення учасники заходу направили в усі господарства, які займаються розведенням червоної білопоясої породи м’ясних свиней. І як водиться серед чемних гостей, всі, хто прибув до Одеси на семінар-навчання, висловили щиру вдячність ректору Одеського ДАУ, професору С.С. Корлюку; проректору університету, професору В.П. Герасименку; декану факультету ТВППТ, доценту А.В. Орловій; начальнику відділу тваринництва Головного управління агропромислового розвитку Одеської ОДА Л.Г. Золотар; професору Є.М. Агаповій; завідуючому відділом Одеського інституту АПВ, доктору с.-г. наук І.С. Хомуту і генеральному директору ТОВ «Авангард-Д» В.В. Добрянській за створення на високому організаційному і методичному рівнях умов для змістовного та результативного проведення навчання.

                                                                                                                              Валентин РИБАЛКО,

головний методичний керівник по створенню і роботі з породою,

доктор с.-г. наук, академік НААНУ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Обміняються досвідом
  • Молока стало меньше
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.