Аграрний тиждень. Україна
» » » «Даноша» хоче бути на крок попереду
» » » «Даноша» хоче бути на крок попереду

    «Даноша» хоче бути на крок попереду


    Даноша відкриттяУ селі Копанки Калуського району, що на Івано-Франківщині, ТзОВ «Даноша» презентувала будівництво біогазового заводу. Він зможе виробляти електроенергію на основі біопалива, тобто за технологіями, які вже давно використовуються у провідних європейських країнах.

     

    В урочистому закладенні першого каменю, або, як його у Данії називають – «перша лопата», взяли участь високопосадовці регіону, зокрема Василь Брус – заступник голови ОДА, Василь Петрів – голова Калуської РДА, Василь Дзундза – голова Калуської районної ради і голови сільських рад, а також генеральний директор «Даноші» Том Аксельгаард і виконавчий директор Крістіан Якобсен.

     

    Довідково. ТзОВ «Даноша» — українська агрокомпанія зі 100% датськими інвестиціями почала свою діяльність в Україні з 2004 року, викупивши колишній свинокомплекс «Прикарпаття» у с. Копанки. Тут провели реконструкцію і запустили перші виробничі потужності. Згодом було відкрито свинокомплекс у с. Вилки Станьковецької сільради. Нещодавно запущене виробництво у с. Тустань Галицького району. Четвертий об’єкт ТЗоВ «Даноша» - свинокомплекс у с. Лука. Цей повністю новий, збудований з нуля об’єкт обійшовся інвестору у майже 60 млн. гривень.

     

    Як відомо, всі комплекси компанії «Даноша» на Калущині спеціалізуються на розмноженні і вирощуванні поросят до 30 кг, а у Галицькому районі їх відгодовують до 120 кг на забій. Планується будівництво ще одного комплексу такої спеціалізації у с. Лани. «Нарощуючи виробничі потужності, ми з інвесторами приступили до виконання давно передбачених планів. Свідченням тому – початок будівництва біогазового заводу», - сказав на урочистостях заступник голови ОДА Василь Брус.

    Виявляється, жителі прилеглих до ферм сіл нарікають на «аромати» від ферми. Кілька разів їх відчули минулого літа і в Калуші. Та, як запевняє Том Аксельгаард, самі ферми майже не смердять, бо в них дуже чисто завдяки новітній технології, кращої за яку немає ніде в світі. Тож неприємний запах справді може бути відчутний, але лише кілька днів на рік, під час удобрення полів гноївкою. Бо, скажімо, під Санкт-Петербургом фермери зливають сечівку у величезний котлован площею 25 га, а у Китаї – із шестиповерхової ферми просто у річку.

    – Ми ж застосовуємо лагуни: закриті ємності із системами контролю. Це унеможливлює потрапляння випаровування в атмосферу, а рідини – у ґрунтові води, – констатував гендиректор ТзОВ «Даноша».

    На сьогодні потужність комплеску – 9 тис. свиноматок, а планується довести до 15 тисяч. Тож ферми орієнтовно вирощуватимуть майже 370 тис. свиней на рік. Том Аксельгаард також вкотре підкреслив, що у своїй діяльності «Даноша» керується жорсткими стандартами, і виробництво свинини жодної загрози довкіллю не несе. Землі, що орендуються, використовують для рослинництва, удобрюючи їх суворо у відповідності до норм. Для відгодівлі свиней використовують комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують високопродуктивні породи, завезені з Данії. Свою продукцію компанія продає по всій Україні, та найбільше - на м’ясопереробні підприємства Одеської, Дніпропетровської і Київської областей.

    Особливі смакові якості свинини Том Аксельгаард пояснив тим, що в українському м’ясі високий вміст жиру, а у їхній продукції значно нижчий. За словами керівника, свинина компанії відповідає всім світовим стандартам якості.

    макет комплексуНа «Даноші» також впевнені, що виробництво біогазу та сполучене виробництво електроенергії і тепла є найкращим способом обмежити випаровування парникових газів і ефективним інструментом для захисту навколишнього середовища з довгостроковими та глобальними результатами.

    - Ми знижуємо викиди у багатьох відношеннях. Якщо гній зберігається відкритим, то природньо вироблений метан - СО2 та азот - не утримуються, випаровуються, завдаючи шкоди навколишньому середовищу, - говорить Том Аксельгаард. – Маючи біогазовий завод, ми збираємо і використовуємо метан і CO2 на паливо. Поєднуючи завод з герметично закритою лагуною, яка утримує газ, ми також запобігаємо випаровуванню азоту. А не допускаючи випаровування всіх трьох газів, ми водночас створюємо корисну енергію, використовуючи менше викопного палива. Вартість будівництва заводу – 47 млн. гривень. І хоча це неприбуткове підприємство, ми хочемо довести людям, що виконуємо свої обіцянки і працюємо без порушень.

    Запрацює завод 5 жовтня наступного року. Це зніме напругу, яка виникла у зв’язку з вивозом на поля гноївки. Після її переробки у біогазовій установці зникне і неприємний запах. Підживлення ж гноївкою землі проводитиметься і надалі, бо це позитивно впливає на ріст рослин. 

    У ТзОВ «Даноша» переконують: тут роблять усе, щоби налагодити гарні стосунки з громадами сіл, на території яких компанія працює. Зокрема, проводяться зустрічі з жителями сіл і орендодавцями, які отримують достойну плату за свої землі («Даноша» має близько 6,5 тис. контрактів з власниками паїв), пропонується робота селянам, систематично сплачуються податки до місцевих бюджетів. Зараз на «Даноші» - 500 працівників, а їхня середьномісячна зарплата складає 3,5 тис. гривень. На майбутнє компанія планує будівництво м’ясопереробного заводу потужністю забою 240 голів на годину. А отже, у виграші знову будуть селяни, які зможуть отримати нові високооплачувані робочі місця.

     

                                                                                  Олександра ЛІСКОНОГ 

     

    Контактна інформація:

    тел.: 3224-48-3 48, 03472 60- 274; тел./факс: 050-373-06-95





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • № 29(198)
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«Даноша» хоче бути на крок попереду


Даноша відкриттяУ селі Копанки Калуського району, що на Івано-Франківщині, ТзОВ «Даноша» презентувала будівництво біогазового заводу. Він зможе виробляти електроенергію на основі біопалива, тобто за технологіями, які вже давно використовуються у провідних європейських країнах.

 

В урочистому закладенні першого каменю, або, як його у Данії називають – «перша лопата», взяли участь високопосадовці регіону, зокрема Василь Брус – заступник голови ОДА, Василь Петрів – голова Калуської РДА, Василь Дзундза – голова Калуської районної ради і голови сільських рад, а також генеральний директор «Даноші» Том Аксельгаард і виконавчий директор Крістіан Якобсен.

 

Довідково. ТзОВ «Даноша» — українська агрокомпанія зі 100% датськими інвестиціями почала свою діяльність в Україні з 2004 року, викупивши колишній свинокомплекс «Прикарпаття» у с. Копанки. Тут провели реконструкцію і запустили перші виробничі потужності. Згодом було відкрито свинокомплекс у с. Вилки Станьковецької сільради. Нещодавно запущене виробництво у с. Тустань Галицького району. Четвертий об’єкт ТЗоВ «Даноша» - свинокомплекс у с. Лука. Цей повністю новий, збудований з нуля об’єкт обійшовся інвестору у майже 60 млн. гривень.

 

Як відомо, всі комплекси компанії «Даноша» на Калущині спеціалізуються на розмноженні і вирощуванні поросят до 30 кг, а у Галицькому районі їх відгодовують до 120 кг на забій. Планується будівництво ще одного комплексу такої спеціалізації у с. Лани. «Нарощуючи виробничі потужності, ми з інвесторами приступили до виконання давно передбачених планів. Свідченням тому – початок будівництва біогазового заводу», - сказав на урочистостях заступник голови ОДА Василь Брус.

Виявляється, жителі прилеглих до ферм сіл нарікають на «аромати» від ферми. Кілька разів їх відчули минулого літа і в Калуші. Та, як запевняє Том Аксельгаард, самі ферми майже не смердять, бо в них дуже чисто завдяки новітній технології, кращої за яку немає ніде в світі. Тож неприємний запах справді може бути відчутний, але лише кілька днів на рік, під час удобрення полів гноївкою. Бо, скажімо, під Санкт-Петербургом фермери зливають сечівку у величезний котлован площею 25 га, а у Китаї – із шестиповерхової ферми просто у річку.

– Ми ж застосовуємо лагуни: закриті ємності із системами контролю. Це унеможливлює потрапляння випаровування в атмосферу, а рідини – у ґрунтові води, – констатував гендиректор ТзОВ «Даноша».

На сьогодні потужність комплеску – 9 тис. свиноматок, а планується довести до 15 тисяч. Тож ферми орієнтовно вирощуватимуть майже 370 тис. свиней на рік. Том Аксельгаард також вкотре підкреслив, що у своїй діяльності «Даноша» керується жорсткими стандартами, і виробництво свинини жодної загрози довкіллю не несе. Землі, що орендуються, використовують для рослинництва, удобрюючи їх суворо у відповідності до норм. Для відгодівлі свиней використовують комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують високопродуктивні породи, завезені з Данії. Свою продукцію компанія продає по всій Україні, та найбільше - на м’ясопереробні підприємства Одеської, Дніпропетровської і Київської областей.

Особливі смакові якості свинини Том Аксельгаард пояснив тим, що в українському м’ясі високий вміст жиру, а у їхній продукції значно нижчий. За словами керівника, свинина компанії відповідає всім світовим стандартам якості.

макет комплексуНа «Даноші» також впевнені, що виробництво біогазу та сполучене виробництво електроенергії і тепла є найкращим способом обмежити випаровування парникових газів і ефективним інструментом для захисту навколишнього середовища з довгостроковими та глобальними результатами.

- Ми знижуємо викиди у багатьох відношеннях. Якщо гній зберігається відкритим, то природньо вироблений метан - СО2 та азот - не утримуються, випаровуються, завдаючи шкоди навколишньому середовищу, - говорить Том Аксельгаард. – Маючи біогазовий завод, ми збираємо і використовуємо метан і CO2 на паливо. Поєднуючи завод з герметично закритою лагуною, яка утримує газ, ми також запобігаємо випаровуванню азоту. А не допускаючи випаровування всіх трьох газів, ми водночас створюємо корисну енергію, використовуючи менше викопного палива. Вартість будівництва заводу – 47 млн. гривень. І хоча це неприбуткове підприємство, ми хочемо довести людям, що виконуємо свої обіцянки і працюємо без порушень.

Запрацює завод 5 жовтня наступного року. Це зніме напругу, яка виникла у зв’язку з вивозом на поля гноївки. Після її переробки у біогазовій установці зникне і неприємний запах. Підживлення ж гноївкою землі проводитиметься і надалі, бо це позитивно впливає на ріст рослин. 

У ТзОВ «Даноша» переконують: тут роблять усе, щоби налагодити гарні стосунки з громадами сіл, на території яких компанія працює. Зокрема, проводяться зустрічі з жителями сіл і орендодавцями, які отримують достойну плату за свої землі («Даноша» має близько 6,5 тис. контрактів з власниками паїв), пропонується робота селянам, систематично сплачуються податки до місцевих бюджетів. Зараз на «Даноші» - 500 працівників, а їхня середьномісячна зарплата складає 3,5 тис. гривень. На майбутнє компанія планує будівництво м’ясопереробного заводу потужністю забою 240 голів на годину. А отже, у виграші знову будуть селяни, які зможуть отримати нові високооплачувані робочі місця.

 

                                                                              Олександра ЛІСКОНОГ 

 

Контактна інформація:

тел.: 3224-48-3 48, 03472 60- 274; тел./факс: 050-373-06-95





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • № 29(198)
  • Spiraflex A/S (Дания) інженерно-проектна компанія

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.