Аграрний тиждень. Україна
» » » Свіжі фрукти будуть цілий рік
» » » Свіжі фрукти будуть цілий рік

    Свіжі фрукти будуть цілий рік


    підприємство "Аронія"На Івано-Франківщині поблизу Снятина урочисто відкрито фруктосховище приватного підприємства «Аронія», в холодильних камерах якого завдяки сучасним технологіям можна тривалий час зберігати до 2 тис. тонн продукції.

    — Споруджувати фруктосховище розпочали 15 травня, — розповідає директор підприємства Богдан Бойко. — Проектували його спеціалісти з Дніпропетровська, а всі будівельні роботи виконав колектив Снятинської РБТ-16. Монтували німецьке холодильне обладнання та голландське газове устаткування фахівці харківської фірми «Інсолар».

    Голландське устаткування, власне, і є особливою родзинкою реалізованого інвестиційного проекту: воно дозволяє зберігати дари садів у газовому середовищі. Його складові — азот, кисень і вуглекислий газ - підібрані у відповідній пропорції. У газовій суміші, якою наповнені холодильні камери, дуже мало кисню, проте багато азоту і певна кількість вуглекислого газу, які фактично зупиняють природні процеси окислення.

    — Ми зірвали яблука в саду, привезли сюди, поклали в камеру і все. Яблуко в холодильнику може зберігатися впродовж семи місяців, навіть до року, — пояснює Бойко.

    До речі, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зауважив, що вперше цю європейську технологію зберігання садовини застосував свого часу Герой України Василь Ткачук, щоправда, у меншому сховищі, й підкреслив: «Ведучи мову про газове середовище, маємо правильно розуміти, що при зберіганні фруктів не застосовується якась «хімія». Просто з повітря у холодильній камері забирається кисень, який викидається назад у повітря, але вже за межі холодильника, а азот залишається і не дає розмножуватися бактеріям, їх розвиток зупиняється. Отже, яблука, зірвані з яблуні, такими ж подаємо до столу, і немає ніякої загрози, що перед споживанням потрібна якась спеціальна обробка».

    Спорудження фруктосховища з сучасними ходильними камерами й технологією зберігання продукції в газовому середовищі обійшлося інвесторам, а тут, як зазначив М. Вишиванюк, поєднався і державний, і приватний вітчизняний капітал, у 17,5 млн. гривень.

    — Врожай з саду підприємства повністю забезпечує потребу нашої області в яблуках. А якщо тут побудують ще й сучасний переробний завод, то, думаю, все населення нашого краю буде молитися за цих людей. За те, що матимуть куди здати яблука на переробку і за те, що не згодовуватимуть їх худобі, що садовина не гнитиме під деревами і не пропадатиме людська праця. Думаю, його потужності можуть бути розраховані на переробку близько 200 тис. т фруктів. Це повинен бути потужний завод, який би переробляв садовину з усієї Івано-Франківщини. Тобто, це дуже велика перспектива. Честь і хвала цим людям, передусім снятинцям, які знайшли приватного інвестора, привезли його до нас в область, а ми зі свого боку підтримаємо цю програму максимально, - зауважив голова ОДА.

    Фруктосховище ПП «Аронія» збудувало насамперед для зберігання власної садовини. Лише яблук, як розповів Б. Бойко, колектив зібрав цього року 710 тонн.

    - У 60-х роках у нас вдома було 180 кущів смородини. Тато її продавав і купував картоплю. Він казав: на наших землях невигідно вирощувати бульбу, краще займатися садом. І це справді так, бо садівництво - та галузь, яка в сільському господарстві є найбільш рентабельною, - каже Бойко.

    Останнім часом Бойки завезли в своє господарство півтора десятка європейських сортів яблунь. Платили по два долари за саджанець і посадили їх 21 тисячу. Зараз в садах «Аронії» є такі сорти, що навіть у Європі не створені їх масові промислові посадки. Це - Топаз, Рубінова, Ліза, Голдстар. А садову суницю голландських сортів Богдан привіз із Києва шість років тому. Вона плодоносить і восени.

    - У нас є 241 га землі й 197 га садів, у т.ч. 130 га старого саду, який поступово корчуємо і садимо молодий. Позаторік посадили 15 га, торік - 20, а наступного року плануємо 30 га, — уточнює керівник. - І надалі молодими саджанцями засаджуватимемо по 30 га щорічно, аж поки повністю не замінимо старі насадження. Крім яблунь, у нас є груші, сливи, абрикоси.

    Власне тепер, з пуском овочесховища, колектив, у якому наразі працює понад три десятка людей із чотирьох покутських сіл, отримав цілком нову перспективу для розвитку.

    Заступник директора з виробництва і головний агроном ПП «Аронія» Іван Бойко розповідає, як, зібравши в один із минулих років великий урожай смородини та не маючи сховища, мусили продати його по 1-1,20 грн. за кілограм.

    — Смородина не може довго зберігатися. Ми її зірвали, і куди дівати? Мусили реалізувати майже задарма, — розповів І. Бойко. — А людині ж, яка вирощувала і збирала продукцію, потрібно заплатити зарплату.

    Тож тепер, коли весь урожай садовини робітники підприємства дбайливо спакували у великі дерев’яні ящики та заклали в холодильні камери, де вона надійно зберігається, вже не буде потреби продавати яблука та інші фрукти відразу ж і, як правило, за безцінь.

    Незабаром згідно з проектом на вільних площах фруктосховища буде змонтовано таке ж сучасне устаткування з переробки садовини.

    — Ми працюємо над тим, щоб організувати виробництво натуральних соків у вакуумній упаковці, — зазначив Богдан Бойко. — Наразі є фірма з Австрії, зацікавлена в реалізації цього проекту.

     

    Коментар заступника голови ОДА з питань АПК Василя Бруса:

    - У рамках нової програми «Сади Прикарпаття» область планує протягом наступних 10 років щорічно передбачати 2 млн. грн. на посадки нових садів і вирощування саджанців. Область розраховує щороку збільшувати кількість підприємств, спеціалізованих на виробництві плодів і ягід, впроваджувати інтенсивні технології вирощування плодово-ягідних культур, збільшувати площі посадки молодих садів та ягідників на 120 гектарів.

    Найбільша увага питанням садівництва і ягідництва приділяється у Коломийському, Снятинському і Тлумацькому районах. Утім, нині кожен район має свої розсадники. Так, у селі Оболоня Долинського району розводять і вирощують лохину (у народі більше знана як чорниця або афина), на Рогатинщині – малину.

    Нині, на жаль, навіть з урахуванням завезення плодів та ягід в торговельну мережу з-за меж області, середньорічний рівень їх споживання на душу населення при нормі 52 кг залишається вдвічі нижчим проти фізіологічної норми і в 5,3 рази меншим від рівня споживання в інших країнах Західної Європи. Тому розвиток садівництва і ягідництва інтенсивного типу в області дасть можливість істотно поповнити ринок дешевою плодово-ягідною продукцією, створити додаткові робочі місця і забезпечить зростання грошових надходжень до господарств і в бюджет регіону.

                                                                                               Олександра ЛІСКОНОГ

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • 409 населених пунктів у 10 областях знеструмлені через негоду
  • Молока стало меньше
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Свіжі фрукти будуть цілий рік


підприємство "Аронія"На Івано-Франківщині поблизу Снятина урочисто відкрито фруктосховище приватного підприємства «Аронія», в холодильних камерах якого завдяки сучасним технологіям можна тривалий час зберігати до 2 тис. тонн продукції.

— Споруджувати фруктосховище розпочали 15 травня, — розповідає директор підприємства Богдан Бойко. — Проектували його спеціалісти з Дніпропетровська, а всі будівельні роботи виконав колектив Снятинської РБТ-16. Монтували німецьке холодильне обладнання та голландське газове устаткування фахівці харківської фірми «Інсолар».

Голландське устаткування, власне, і є особливою родзинкою реалізованого інвестиційного проекту: воно дозволяє зберігати дари садів у газовому середовищі. Його складові — азот, кисень і вуглекислий газ - підібрані у відповідній пропорції. У газовій суміші, якою наповнені холодильні камери, дуже мало кисню, проте багато азоту і певна кількість вуглекислого газу, які фактично зупиняють природні процеси окислення.

— Ми зірвали яблука в саду, привезли сюди, поклали в камеру і все. Яблуко в холодильнику може зберігатися впродовж семи місяців, навіть до року, — пояснює Бойко.

До речі, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зауважив, що вперше цю європейську технологію зберігання садовини застосував свого часу Герой України Василь Ткачук, щоправда, у меншому сховищі, й підкреслив: «Ведучи мову про газове середовище, маємо правильно розуміти, що при зберіганні фруктів не застосовується якась «хімія». Просто з повітря у холодильній камері забирається кисень, який викидається назад у повітря, але вже за межі холодильника, а азот залишається і не дає розмножуватися бактеріям, їх розвиток зупиняється. Отже, яблука, зірвані з яблуні, такими ж подаємо до столу, і немає ніякої загрози, що перед споживанням потрібна якась спеціальна обробка».

Спорудження фруктосховища з сучасними ходильними камерами й технологією зберігання продукції в газовому середовищі обійшлося інвесторам, а тут, як зазначив М. Вишиванюк, поєднався і державний, і приватний вітчизняний капітал, у 17,5 млн. гривень.

— Врожай з саду підприємства повністю забезпечує потребу нашої області в яблуках. А якщо тут побудують ще й сучасний переробний завод, то, думаю, все населення нашого краю буде молитися за цих людей. За те, що матимуть куди здати яблука на переробку і за те, що не згодовуватимуть їх худобі, що садовина не гнитиме під деревами і не пропадатиме людська праця. Думаю, його потужності можуть бути розраховані на переробку близько 200 тис. т фруктів. Це повинен бути потужний завод, який би переробляв садовину з усієї Івано-Франківщини. Тобто, це дуже велика перспектива. Честь і хвала цим людям, передусім снятинцям, які знайшли приватного інвестора, привезли його до нас в область, а ми зі свого боку підтримаємо цю програму максимально, - зауважив голова ОДА.

Фруктосховище ПП «Аронія» збудувало насамперед для зберігання власної садовини. Лише яблук, як розповів Б. Бойко, колектив зібрав цього року 710 тонн.

- У 60-х роках у нас вдома було 180 кущів смородини. Тато її продавав і купував картоплю. Він казав: на наших землях невигідно вирощувати бульбу, краще займатися садом. І це справді так, бо садівництво - та галузь, яка в сільському господарстві є найбільш рентабельною, - каже Бойко.

Останнім часом Бойки завезли в своє господарство півтора десятка європейських сортів яблунь. Платили по два долари за саджанець і посадили їх 21 тисячу. Зараз в садах «Аронії» є такі сорти, що навіть у Європі не створені їх масові промислові посадки. Це - Топаз, Рубінова, Ліза, Голдстар. А садову суницю голландських сортів Богдан привіз із Києва шість років тому. Вона плодоносить і восени.

- У нас є 241 га землі й 197 га садів, у т.ч. 130 га старого саду, який поступово корчуємо і садимо молодий. Позаторік посадили 15 га, торік - 20, а наступного року плануємо 30 га, — уточнює керівник. - І надалі молодими саджанцями засаджуватимемо по 30 га щорічно, аж поки повністю не замінимо старі насадження. Крім яблунь, у нас є груші, сливи, абрикоси.

Власне тепер, з пуском овочесховища, колектив, у якому наразі працює понад три десятка людей із чотирьох покутських сіл, отримав цілком нову перспективу для розвитку.

Заступник директора з виробництва і головний агроном ПП «Аронія» Іван Бойко розповідає, як, зібравши в один із минулих років великий урожай смородини та не маючи сховища, мусили продати його по 1-1,20 грн. за кілограм.

— Смородина не може довго зберігатися. Ми її зірвали, і куди дівати? Мусили реалізувати майже задарма, — розповів І. Бойко. — А людині ж, яка вирощувала і збирала продукцію, потрібно заплатити зарплату.

Тож тепер, коли весь урожай садовини робітники підприємства дбайливо спакували у великі дерев’яні ящики та заклали в холодильні камери, де вона надійно зберігається, вже не буде потреби продавати яблука та інші фрукти відразу ж і, як правило, за безцінь.

Незабаром згідно з проектом на вільних площах фруктосховища буде змонтовано таке ж сучасне устаткування з переробки садовини.

— Ми працюємо над тим, щоб організувати виробництво натуральних соків у вакуумній упаковці, — зазначив Богдан Бойко. — Наразі є фірма з Австрії, зацікавлена в реалізації цього проекту.

 

Коментар заступника голови ОДА з питань АПК Василя Бруса:

- У рамках нової програми «Сади Прикарпаття» область планує протягом наступних 10 років щорічно передбачати 2 млн. грн. на посадки нових садів і вирощування саджанців. Область розраховує щороку збільшувати кількість підприємств, спеціалізованих на виробництві плодів і ягід, впроваджувати інтенсивні технології вирощування плодово-ягідних культур, збільшувати площі посадки молодих садів та ягідників на 120 гектарів.

Найбільша увага питанням садівництва і ягідництва приділяється у Коломийському, Снятинському і Тлумацькому районах. Утім, нині кожен район має свої розсадники. Так, у селі Оболоня Долинського району розводять і вирощують лохину (у народі більше знана як чорниця або афина), на Рогатинщині – малину.

Нині, на жаль, навіть з урахуванням завезення плодів та ягід в торговельну мережу з-за меж області, середньорічний рівень їх споживання на душу населення при нормі 52 кг залишається вдвічі нижчим проти фізіологічної норми і в 5,3 рази меншим від рівня споживання в інших країнах Західної Європи. Тому розвиток садівництва і ягідництва інтенсивного типу в області дасть можливість істотно поповнити ринок дешевою плодово-ягідною продукцією, створити додаткові робочі місця і забезпечить зростання грошових надходжень до господарств і в бюджет регіону.

                                                                                           Олександра ЛІСКОНОГ

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • 409 населених пунктів у 10 областях знеструмлені через негоду
  • Молока стало меньше
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.