Аграрний тиждень. Україна
» » » Гуртуймося, бо поодинці – важко
» » » Гуртуймося, бо поодинці – важко

    Гуртуймося, бо поодинці – важко


     

     Аграрний союз України Аграрний союз України відзначив 40-річний ювілей. За роки існування об’єднання мало троє керівників, багато планів, ідей та сподівань. Дещо з задуманого втілилося в життя, інше – так і залишилося на папері, але попри все сьогодні Аграрний союз України – це організація, яка намагається об’єднати під своїм стягом тисячі аграріїв. 

     

    На святковому дійстві, яке відбулося в столичному «Українському домі», побувало багато шанованих гостей, знаних виробників, керівників найбільших агропідприємств, науковців. Щирі вітання з нагоди ювілею АСУ від імені колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України та особисто від очільника відомства учасникам свята передав перший заступник міністра Микола Безуглий. Перш за все Микола Дмитрович відзначив, що міністерство завжди плідно співпрацювало з сільськогосподарським об’єднанням протягом всіх років його існування. «Аграрний союз – одна з головних громадських організацій нашої держави, з якою керівництво Мінагрополітики звіряло напрями своїх реформ», - зазначив Микола Дмитрович. Також він відмітив, що цьогоріч саме позиція громадських організацій на чолі з АСУ допомогла профільному міністерству переконати фінансово-економічний блок уряду про недоцільність введення і продовження експортних мит на основні види сільгосппродукції.

    Дмитро МоторнийМикола Безуглий підкреслив, що 2011 рік став першим роком системних реформ і АПК є лідером у реформуванні, адже найбільш радикальні зміни торкнулися саме цієї галузі національної економіки. Та надзвичайно важливо, що, розробляючи законопроекти чи програми для АПК, аграрне відомство співпрацює з громадськими організаціями, в тому числі і з Аграрним союзом України, і переважна більшість пропозицій, які надійшли від сільгоспвиробників, завжди приймаються до уваги. Окремо Микола Дмитрович подякував аграріям за те, що вони частково виконують функцію держави і по можливості підтримують соціальний розвиток села.

    На думку першого керівника теперішнього Аграрного союзу України, а в минулому Ради колгоспів, найдосвідченішого організатора колгоспного виробництва країни, Героя України, двічі Героя Соціалістичної Праці Дмитра Моторного, головні функції, які здатні «оживити» село, – це правильна податкова і цінова політика. Щодо наболілого питання для українського селянства – земельної реформи, то Дмитро Костянтинович зазначив: «Не годиться, щоби банки брали під заставу землю, бо це прямий шлях до обезземелення селян».

    Та незважаючи на, м’яко кажучи, неідеальність АПК України, перший заступник голови Агропромислового союзу Російської Федерації Олександр Бабурін, вітаючи колег із ювілеєм, зазначив, що приїхав в Україну набиратись досвіду і висловив сподівання на подальшу співпрацю між аграріями України та Росії. Натомість голова Агропромислового союзу Республіки Білорусь Олексій Скакун поділився здобутками білоруських сільгоспвиробників. Наші сусіди активно розвивають тваринництво і нині мають 14,5 тис. голів ВРХ, з цієї кількості 2,5 тис. – дійні корови, а середній річний надій на одну - в межах 8 тис. літрів. Крім того, взялися білоруси й за садівництво, мають наразі 300 тис. га саду, почали виробляти навіть яблучні чіпси. За попередніми підрахунками Олексія Скакуна, рентабельність в агрокомплексі Білорусі цьогоріч складе 32%.

    Та Україна йде своїм шляхом і хоча 2011-й виявився для сільгоспвиробників не надто вдалим, аграрії не втрачають надії на краще. За словами керівника державного підприємства «Дослідне господарство «Агрофірма «Надія» Петра Черненка, сьогоднішня проблема полягає в тому, що, незважаючи на високий врожай, економічні показники в аграріїв не покращились. Петро Олексійович бідкається, що попит цього року на елітне насіння зернових і багаторічних трав (а саме понад 20 сортів і гібридів різних культур вирощує і реалізує очолюване ним підприємство) значно зменшився, та й ціна знизилась.

    «Від 2012 року чекаємо доброї погоди і оптимальних цін. Адже четвертий рік поспіль сільське господарство зазнає сильної посухи, тому по озимих ми не отримали навіть повноцінних сходів, а частину запланованого навіть не засівали, бо передбачали, що через несприятливі погодні умови можна понести великі затрати», - каже Петро Черненко. Крім того зазначає, що підприємство вже 5 років є членом Аграрного союзу України. «Зважаючи на те, що «Агрофірма «Надія» - державне підприємство системи НААН, то безумовно є підходи до реалізації програми агровиробництва, пов'язані з державною підтримкою. А через АСУ отримуємо значну інформаційну та матеріальну підтримку, наприклад, забезпечення агровиробництва ресурсами - паливно-мастильними матеріалами та добривами», - підкреслює керівник.

    Про доцільність і корисність існування таких громадських організацій як АСУ говорить і виконавчий директор Всеукраїнської спілки громадських організацій «Українська асоціація аграрних інженерів» Володимир Кульгавий.

    «Наша асоціація співпрацює з усіма подібними об’єднаннями, бо нам потрібно мати інформацію про потреби аграріїв щодо техніки, комплектації, забезпечення, прогнозування, обслуговування, - зазначає Володимир Федорович. - Найближчі роки для сільгоспвиробників будуть важкими. Всі реформи, які відбуваються сьогодні, аж ніяк не на корись селянам. От хоча б взяти питання ринку землі. Невизначеність і незрозумілість подальших кроків призводить до того, що аграрії перестають купувати техніку, тому що їм невідомо, що буде далі, ринок завмер, купівельна спроможність знизилась. Тож українське сільгоспмашинобудування теж переживає не найкращі часи».

    Олексій КартавийПредставники ж Сумщини переконані, що майбутнє сільського господарства України за сільськогосподарськими кооперативами. Свою позицію підтверджують власним позитивним досвідом. Голова спілки аграрних підприємств Сумської області Олексій Картавий розповів, що торік Аграрний союз України створив Козацький зерновий союз. «Цей обслуговуючий кооператив надав нашим господарствам паливо, добрива, засоби захисту рослин за зниженими цінами, - зазначив Олексій Олексійович. - І в подальшому ця форма підтримки практикуватиметься створенням таких обслуговуючих кооперативів в усіх областях. Адже один із найважливіших напрямків роботи АСУ – це створення обслуговуючих кооперативів. Ті, хто вже є членом кооперативу, наприклад, на Сумщині це 10 підприємств, уже відчули переваги такої форми співпраці. На 2 тис. га землі, які обробляють ці господарства, витрати на матеріальні ресурси зменшилися на 1 млн. гривень. Тож досвід такої співпраці ми активно розповсюджуємо серед інших господарств». 

    Поговоривши про минуле і майбутнє, заслухавши привітання з нагоди ювілею, розповівши про віхи створення і розвитку Аграрного союзу України, його нинішній керівник Геннадій Новіков наголосив, що найближчим часом в рамках союзу будуть сформовані кілька виробничих блоків для опрацювання перспектив розвитку окремих галузей і АПК в цілому: механізмів ціноутворення, шляхів реалізації продукції, врегулювання спірних проблем, земельних відносин. «Таким чином, Аграрний союз стане тим майданчиком, на якому могли б вести діалог спеціалізовані асоціації та об’єднання як сільгосппідприємств, так і переробників та покупців», - зазначив він.

    Учасники урочистого засідання, присвяченого 40-річчю створення Аграрного союзу України, прийняли звернення до Президента України , Верховної Ради, уряду, громадських організацій та сільгоспвиробників. Так, АСУ закликає громадські формування агросектору об’єднати свої зусилля, діяти злагоджено і цілеспрямовано задля вирішення невідкладних питань розвитку галузі, підвищення своєї ролі і авторитету у взаємовідносинах з органами державної і законодавчої влади. Президента у своєму зверненні АСУ закликає врахувати думку громадських організацій при врегулюванні життєво важливих питань розвитку українського села, зокрема, земельних відносин. До Верховної Ради України - прохання прийняти законодавчі акти, які б урегулювали роботу професійних і міжпрофесійних об’єднань в агропромисловому комплексі.

                                                                                           Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • Задуми на завтра
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Гуртуймося, бо поодинці – важко


 

 Аграрний союз України Аграрний союз України відзначив 40-річний ювілей. За роки існування об’єднання мало троє керівників, багато планів, ідей та сподівань. Дещо з задуманого втілилося в життя, інше – так і залишилося на папері, але попри все сьогодні Аграрний союз України – це організація, яка намагається об’єднати під своїм стягом тисячі аграріїв. 

 

На святковому дійстві, яке відбулося в столичному «Українському домі», побувало багато шанованих гостей, знаних виробників, керівників найбільших агропідприємств, науковців. Щирі вітання з нагоди ювілею АСУ від імені колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України та особисто від очільника відомства учасникам свята передав перший заступник міністра Микола Безуглий. Перш за все Микола Дмитрович відзначив, що міністерство завжди плідно співпрацювало з сільськогосподарським об’єднанням протягом всіх років його існування. «Аграрний союз – одна з головних громадських організацій нашої держави, з якою керівництво Мінагрополітики звіряло напрями своїх реформ», - зазначив Микола Дмитрович. Також він відмітив, що цьогоріч саме позиція громадських організацій на чолі з АСУ допомогла профільному міністерству переконати фінансово-економічний блок уряду про недоцільність введення і продовження експортних мит на основні види сільгосппродукції.

Дмитро МоторнийМикола Безуглий підкреслив, що 2011 рік став першим роком системних реформ і АПК є лідером у реформуванні, адже найбільш радикальні зміни торкнулися саме цієї галузі національної економіки. Та надзвичайно важливо, що, розробляючи законопроекти чи програми для АПК, аграрне відомство співпрацює з громадськими організаціями, в тому числі і з Аграрним союзом України, і переважна більшість пропозицій, які надійшли від сільгоспвиробників, завжди приймаються до уваги. Окремо Микола Дмитрович подякував аграріям за те, що вони частково виконують функцію держави і по можливості підтримують соціальний розвиток села.

На думку першого керівника теперішнього Аграрного союзу України, а в минулому Ради колгоспів, найдосвідченішого організатора колгоспного виробництва країни, Героя України, двічі Героя Соціалістичної Праці Дмитра Моторного, головні функції, які здатні «оживити» село, – це правильна податкова і цінова політика. Щодо наболілого питання для українського селянства – земельної реформи, то Дмитро Костянтинович зазначив: «Не годиться, щоби банки брали під заставу землю, бо це прямий шлях до обезземелення селян».

Та незважаючи на, м’яко кажучи, неідеальність АПК України, перший заступник голови Агропромислового союзу Російської Федерації Олександр Бабурін, вітаючи колег із ювілеєм, зазначив, що приїхав в Україну набиратись досвіду і висловив сподівання на подальшу співпрацю між аграріями України та Росії. Натомість голова Агропромислового союзу Республіки Білорусь Олексій Скакун поділився здобутками білоруських сільгоспвиробників. Наші сусіди активно розвивають тваринництво і нині мають 14,5 тис. голів ВРХ, з цієї кількості 2,5 тис. – дійні корови, а середній річний надій на одну - в межах 8 тис. літрів. Крім того, взялися білоруси й за садівництво, мають наразі 300 тис. га саду, почали виробляти навіть яблучні чіпси. За попередніми підрахунками Олексія Скакуна, рентабельність в агрокомплексі Білорусі цьогоріч складе 32%.

Та Україна йде своїм шляхом і хоча 2011-й виявився для сільгоспвиробників не надто вдалим, аграрії не втрачають надії на краще. За словами керівника державного підприємства «Дослідне господарство «Агрофірма «Надія» Петра Черненка, сьогоднішня проблема полягає в тому, що, незважаючи на високий врожай, економічні показники в аграріїв не покращились. Петро Олексійович бідкається, що попит цього року на елітне насіння зернових і багаторічних трав (а саме понад 20 сортів і гібридів різних культур вирощує і реалізує очолюване ним підприємство) значно зменшився, та й ціна знизилась.

«Від 2012 року чекаємо доброї погоди і оптимальних цін. Адже четвертий рік поспіль сільське господарство зазнає сильної посухи, тому по озимих ми не отримали навіть повноцінних сходів, а частину запланованого навіть не засівали, бо передбачали, що через несприятливі погодні умови можна понести великі затрати», - каже Петро Черненко. Крім того зазначає, що підприємство вже 5 років є членом Аграрного союзу України. «Зважаючи на те, що «Агрофірма «Надія» - державне підприємство системи НААН, то безумовно є підходи до реалізації програми агровиробництва, пов'язані з державною підтримкою. А через АСУ отримуємо значну інформаційну та матеріальну підтримку, наприклад, забезпечення агровиробництва ресурсами - паливно-мастильними матеріалами та добривами», - підкреслює керівник.

Про доцільність і корисність існування таких громадських організацій як АСУ говорить і виконавчий директор Всеукраїнської спілки громадських організацій «Українська асоціація аграрних інженерів» Володимир Кульгавий.

«Наша асоціація співпрацює з усіма подібними об’єднаннями, бо нам потрібно мати інформацію про потреби аграріїв щодо техніки, комплектації, забезпечення, прогнозування, обслуговування, - зазначає Володимир Федорович. - Найближчі роки для сільгоспвиробників будуть важкими. Всі реформи, які відбуваються сьогодні, аж ніяк не на корись селянам. От хоча б взяти питання ринку землі. Невизначеність і незрозумілість подальших кроків призводить до того, що аграрії перестають купувати техніку, тому що їм невідомо, що буде далі, ринок завмер, купівельна спроможність знизилась. Тож українське сільгоспмашинобудування теж переживає не найкращі часи».

Олексій КартавийПредставники ж Сумщини переконані, що майбутнє сільського господарства України за сільськогосподарськими кооперативами. Свою позицію підтверджують власним позитивним досвідом. Голова спілки аграрних підприємств Сумської області Олексій Картавий розповів, що торік Аграрний союз України створив Козацький зерновий союз. «Цей обслуговуючий кооператив надав нашим господарствам паливо, добрива, засоби захисту рослин за зниженими цінами, - зазначив Олексій Олексійович. - І в подальшому ця форма підтримки практикуватиметься створенням таких обслуговуючих кооперативів в усіх областях. Адже один із найважливіших напрямків роботи АСУ – це створення обслуговуючих кооперативів. Ті, хто вже є членом кооперативу, наприклад, на Сумщині це 10 підприємств, уже відчули переваги такої форми співпраці. На 2 тис. га землі, які обробляють ці господарства, витрати на матеріальні ресурси зменшилися на 1 млн. гривень. Тож досвід такої співпраці ми активно розповсюджуємо серед інших господарств». 

Поговоривши про минуле і майбутнє, заслухавши привітання з нагоди ювілею, розповівши про віхи створення і розвитку Аграрного союзу України, його нинішній керівник Геннадій Новіков наголосив, що найближчим часом в рамках союзу будуть сформовані кілька виробничих блоків для опрацювання перспектив розвитку окремих галузей і АПК в цілому: механізмів ціноутворення, шляхів реалізації продукції, врегулювання спірних проблем, земельних відносин. «Таким чином, Аграрний союз стане тим майданчиком, на якому могли б вести діалог спеціалізовані асоціації та об’єднання як сільгосппідприємств, так і переробників та покупців», - зазначив він.

Учасники урочистого засідання, присвяченого 40-річчю створення Аграрного союзу України, прийняли звернення до Президента України , Верховної Ради, уряду, громадських організацій та сільгоспвиробників. Так, АСУ закликає громадські формування агросектору об’єднати свої зусилля, діяти злагоджено і цілеспрямовано задля вирішення невідкладних питань розвитку галузі, підвищення своєї ролі і авторитету у взаємовідносинах з органами державної і законодавчої влади. Президента у своєму зверненні АСУ закликає врахувати думку громадських організацій при врегулюванні життєво важливих питань розвитку українського села, зокрема, земельних відносин. До Верховної Ради України - прохання прийняти законодавчі акти, які б урегулювали роботу професійних і міжпрофесійних об’єднань в агропромисловому комплексі.

                                                                                       Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • Задуми на завтра
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.