Аграрний тиждень. Україна
» » » «АГРО-2009»: ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВИКОНАНО
» » » «АГРО-2009»: ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВИКОНАНО

    «АГРО-2009»: ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВИКОНАНО


    Навряд чи хтось нині заперечить тому, що саме ХХІ Міжнародна виставка-ярмарок «Агро-2009» стала найбільшою багатофункціональною аграрною експозицією в Україні. До того ж, цей виставковий захід Мінагрополітики став чи не найвагомішою аграрною подією нинішнього року.

     

    altВідкриття запланованої на 11-14 червня виставки відбулося, як і торік, у Києві в Центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім". Окрім знаних гостей - представників Секретаріату Президента України, Верховної Ради України, Уряду, аграріїв-Героїв України, науковців і виробничників - на свято прибули офіційні делегації з Росії, Литви і Угорщини. Було і чимало журналістів. До останньої хвилини очікували і на Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Щоправда, Юлія Володимирівна через низку причин не змогла приїхати, тож урочисту подію за дорученням керівника Уряду розпочав міністр аграрної політики України Юрій Мельник.

    - Ми зустрічаємося з вами 21-й раз поспіль, починаючи з 1988 року, - підкреслив Юрій Федорович, звертаючись до присутніх. - Це добра традиція, адже ми маємо можливість поспілкуватися, обговорити проблеми року, що минув, а головне, визначитися: як ми діємо далі, щоб наш вітчизняний АПК потужно і впевнено розвивався. Тож від себе особисто, від імені Уряду і Прем'єр-міністра України хочу привітати всіх вас з нашим святом - відкриттям «Агро-2009» і побажати у вашій особі всім аграріям творчого натхнення, міцного здоров'я, і особливо - результатів у вашій звитяжній праці на землі.

      Юрій Мельник також окреслив ряд питань, які вдалося вирішити міністерству протягом останнього часу, підкресливши, що сільське altгосподарство сьогодні - це саме та галузь, до якої прикута увага і суспільства, і політикуму, адже АПК встигає реагувати на ті виклики і негаразди, які виникають нині в світі.

      Перед присутніми також виступили міністр промислової політики України Володимир Новицький, президент Української академії аграрних наук Михайло Зубець, заступник міністра сільського господарства Російської Федерації Олег Черногоров, міністр сільського господарства Литовської Республіки Казіс Старкявічюс, двічі Герой соціалістичної праці, Герой України Дмитро Моторний.

       За традицією, перший сніп нового врожаю і перший коровай, який випекли на Одещині, міністру вручили відомі аграрії - Володимир Плютинский і Костянтин Моторний. Урочиста церемонія закінчилась невеличким святковим концером.

       А вже наступного дня урочистості відбулися одразу на двох територіях: в НК "Експоцентр України" та у агровиставковому комплексі "Чубинське" корпорації "Украгропромбіржа".


    В „Експоцентрі" було на що подивитись


    У відкритті ХХІ Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку "Агро-2009" в НК «Експоцентр» взяв участь Президент України Віктор Ющенко.

    Віктор Андрійович оглянув експозицію Міністерства аграрної політики України в павільйоні №1, зацікавився роботами народної майстрині Ольги Літус з Полтавщини (жінка створює свої витвори, використовуючи фруктові кісточки). Президент також оглянув експозиції "Біопаливо", галузей рослинництва і корпорації "Агросоюз".

     Під час церемонії відкриття виставки В. Ющенко відзначив, що в нашої країни є потужний потенціал, завдяки якому є всі можливості відновити і затвердити статус одиного зі світових лідерів у виробництві і експорті сільгосппродукції. Президент підкреслив, що навіть в складних кризових умовах українське сільське господарство "демонструє блискучі темпи".

    Глава держави переконаний: щороку наша країна просувається до оптимізації аграрного ринку, а він "стає більш організованим, відкритим, конкурентним". Віктор Андрійович підкреслив, що сьогодні аграрний сектор потребує відкритих стосунків з бюджетом - як в частині податків, так і в частині його бюджетної підтримки, що до АПК України зростає інтерес інвесторів, що свідчить про значну лібералізацію цього сегменту ринку. 

    - Я бачу розвиток сільського господарства як виключно перспективного, проте ми повинні водночас говорити, що ще є багато проблем в АПК", - підкреслив глава держави. За переконанням Президента України, у галузі сільського господарства не повинно бути "адміністративного ручного управління", від якого слід відмовлятися. Ющенко також вважає недопустимою відсутність "нормальної бюджетної політики" відносно сільського господарства.

    Зрозуміло, Віктора Андрійовича радує те, що Україна закріпилася на 5-му місці в світі по експорту зерна і на 1-му - по експорту насіння соняшнику і соняшникової олії. "Переконаний, ці позиції нам треба укріплювати, нам треба показати, що з колін встає унікальна аграрна економіка країни, яка традиційно вважається житницею Європи", - сказав Президент, підкресливши, що збільшення присутності України на сільськогосподарському ринку світу, зокрема, зерновому, повинно бути одним із пріоритетів нашої державної політики, "оскільки це наш національний інтерес".

    - Ви - надія України, - звертаючись до аграріїв, сказав В. Ющенко. - На ваших плечах - не лише ваші сім'ї, діти. Я переконаний, через вашу добросовісну працю, через чесний, конкурентний, гідний ринок на ваших плечах - процвітання нашої країни і нації". Тож Президент України підкреслив, що докладе всіх зусиль для підтримки вітчизняних аграріїв.

    Візит Глави держави на «Агро-2009» цим не завершився. Віктор Ющенко з цікавістю відвідав павільйони, де були розміщені експозиції регіонів України, рибного господарства, а також відкриті майданчики сільськогосподарської техніки і тваринництва.



    У «Чубинському» теж продемонстрували клас!


    altАгровиставковий комплекс «Чубинське» відвідали Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народні депутати, перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, аграрії-Герої України й відомі керівники передових сільгосппідприємств, вчені аграрної науки.

    Передусім Володимиру Литвинові було вручено перший сніп нового урожаю, що доставили з Одещини. Це зробив Герой України, директор ТВО «Науково-виробнича аграрна фірма «Перлина Поділля» Петро Іващук.

    - На жаль, інколи відстань від виставок і до села дуже далека, - сказав у вітальному слові Володимир Литвин. - Хоча, на моє переконання, вона має бути мінімальною. Непогано було б, якби техніку на виставку доставляли безпосередньо з полів, і саме ту техніку, яка попрацювала й показала добрий результат. Хочу в цей урочистий час низько вклонитися всім трударям щедрої української ниви за подвижництво, за те, що ви тримаєте Україну на своїх руках і підкладаєте руки під неї. Довгих вам років життя. Спокійного серця. Щоб дітям було до кого приїжджати й було кому їх зустрічати. Щоб ви жили в достатку.

    Перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, розповідаючи про особливості нинішньої виставки, підкреслив:

    - Протягом останніх п'яти років Міжнародна виставка-ярморок „Агро" стала одним з наймасштабніших презентаційних аграрних заходів на теренах країн СНД і Центральної Європи та цілком заслужено набула міжнародного статусу. Вона постійно розширюється. Цього року вперше „Агро" відбувається одночасно на двох великих виставкових територіях в НК «Експоцентр України» та у агровиставковому комплексі «Чубинське», де можна максимально продемонструвати сільськогосподарську техніку безпосередньо в полі, в роботі. Тут є змога побачити й ділянки, де агрокультури вирощуються за новітніми технологіями.

    altПісля вітальних слів Володимир Литвин, Юрій Лузан і Петро Іващук під звуки фанфар духового оркестру розрізали символічну стрічку й запросили всіх присутніх на ХХІ Міжнародну виставку-ярмарок „Агро-2009".

    На демонстраційному майданчику високі гості й всі бажаючі не просто побачили, як в польових умовах працює техніка, а стали глядачами невеличкого шоу, яке підготували механізатори, зокрема вражаючого «танку тракторів».

    Також були продемонстровані в дії нові технології зрошення. Це відбувалося на тригектарному демонстраційно-дослідному полігоні плодово-ягідних культур.

    Екзотичних павичів, страусів, фазанів можна було побачити на пташиному майданчику «Чубинського». Його теж відвідали представники високої влади. У всіх, хто приїхав на виставку, буквально дух перехопило під час демонстрації найкращих українських і зарубіжних порід коней, «золотого фонду» вітчизняних конезаводів і племрепродукторів. 

    Окрім яскравої й видовищної практичної частини програми в «Чубинському» відбулися й круглі столи та майстер-класи за темами: «Нові елементи інтенсивної технології виробництва сертифікованого садивного матеріалу винограду та їх економічна ефективність», «Насінництво сільськогосподарських культур в сучасних умовах. Державний насіннєвий контроль», «Органічне землеробство та виробництво екологічно чистої продукції», «Проблеми та перспективи розвитку конярства України в сучасних умовах», «Принципи формування сільськогосподарських кооперативів та оптово-роздрібних ринків».

     

    Що вдалося показати


    altНа переконання організаторів, "Агро-2009" вирішила два основних завдання: по-перше - віддзеркалила стан справ у провідній галузі вітчизняної економіки та підтвердила імідж України як держави з потужним аграрним виробництвом і потенціалом.

    По друге, були продемонстровані рентабельні, енерго- та ресурсоощадні технології як найбільш реальний ресурс і потенціал успішного розвитку аграрного сектора держави.

    Вдалось провести ряд спеціалізованих виставок з ветеринарії і товарів для тваринництва, конярства і кінного спорту, техніки й обладнання для впровадження ресурсоенергозберігаючих і конкурентоспроможних технологій, відновлюваних джерел енергії та виробництва біопалива, рибного господарства і рибальства та інші.

    В рамках виставки міністр аграрної політики України Юрій Мельник провів ряд переговорів зі своїми колегами - профільними міністрами кількох країн, у тому числі європейських.

    Відбувся і Ш Українсько-німецький форум з біоенергетики і перспектив виробництва біогазу в Україні. Надзвичайно цікаву презентацію (як, до речі, і завжди) «Перспективи розвитку АПК України» зробила корпорація «Агро-Союз». А Український науково-дослідний інститут ім. Л. Погорілого продемонстрував сучасний проект «Агро-Олімп».

    13 червня кращі підприємства-учасники виставки були нагороджені золотою, срібною, бронзовою медалями за кращий експонат, технологію, наукову розробку XXI Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку "Агро-2009".


    Українське золоте руно

     

    altВАТ «Червоний чабан», що на Херсонщині, відоме не тільки тим, що звідси був перший Герой Соціалістичної праці в галузі вівчарства, а й славними традиціями пращурів, які збереглися тут і дотепер.

    На «Агро-2009» це господарство привезло показати свого велетня-барана таврійського типу асканійської тонкорунної породи, якого визнано чемпіоном України не лише за вагою, а ще й за якістю й кількістю вовни.

    „З цього барана зараз можна «настригти» 12 чоловічих костюмів «від Кардена» ціною понад 5000 гривень за кожен, - пишається директор ВАТ «Червоний чабан» Віктор Дзяткевич. - Наша країна, немов казка: все в нас є. Зокрема, й для успішного розвитку вівчарства. І не треба було б, образно кажучи, давнім грекам по золоте руно до Колхіди їхати... От воно, на нашому чемпіоні, те золоте руно.

    Асканійська тонкорунна - це універсальна порода, що має і вовняний напрям, і м'ясний. Інша річ: як ми використовуємо цей потенціал? От раніше, скажімо, лише на Одещині поголів'я овець перевищувало 1 мільйон. Сьогодні ж вівці залишилися лише в приватному секторі здебільшого в пенсіонерів. А загалом в Україні їх не більше 700 тисяч. На жаль, в нашому районі залишилося одне крупнотоварне господарство, що має велику отару овець асканійської тонкорунної породи - понад 4 тисячі голів. Це - «Червоний чабан»...

    Зникнемо ми - зникне й порода. Навіть буремного 1941 року, коли Радянський Союз постав перед загрозою зникнення, вдалося 5000 овець із «Червоного чабана» без втрат перегнати до Пермської області. А це й Дніпро, й Дон, і Волга... Солдати поступалися місцем на паромах, щоби овець вивезти... То невже ж ми зараз втратимо цей «золотий фонд»?

    Тож потрібна серйозна державна підтримка й політика, спрямована на приваблення інвестора. Тоді й золоте руно буде завжди у нас, в Україні".


    Від Росії до Сирії знають про «Краснянку»


    altЮрій Пономар, директор Краснянського ТОВ СП «Агромаш»:

    - Ми виготовляємо ґрунтообробну техніку для різних типів ґрунтів, для різних технологій, під трактори від 50 до 500 кінських сил. На „Агро-2009" ми демонстрували легкі та важкі дискові борони з шириною захвату від 1,5 до 8 метрів.

    Виготовляємо також міні-техніку для маленьких господарств. Оскільки сьогодні на ринку чимало міні-тракторців, ми опанували випуск маленьких плужків, дискових борін і культиваторів із шириною захвату до 2 метрів. Таке причіпне обладнання користується чималим попитом. До речі, на „Агро-2009" демонструвалося багато подібних пристроїв від інших компаній, відтак ми зробили порівняння.

    Отже, дослідження показало: практично за однакових якісних характеристик наша техніка коштує в 4-4,5 рази дешевше, аніж зарубіжні аналоги. А про надійність свідчить той факт, що аграрії, які придбали нашу продукцію, приходять до нас ще й ще по цю ж техніку й знайомим радять. Маємо постійних клієнтів не лише на рідній Вінниччині, а й в усіх регіонах країни. І не тільки в кожній області України є наші ділерські пункти, а ще й в Росії та Молдові.

    Була на нашій експозиції на „Агро-2009" іще одна вельми цікава новинка - зерносушарка, виготовлена спільно з однією з провідних хорватських фірм. Ми пропонуємо шість типів таких агрегатів різної потужності. Наші сушарки добре послужать сільгоспвиробникам, які мають від 100 до 5000 і більше гектарів землі. Продуктивність таких агрегатів - від 600 до 6000 кг на годину. Сушарки працюють як на природному газі, так і на скрапленому, а ще й на дизельному пальному. Розглядаємо й питання, щоби в недалекому майбутньому застосовувати й біопаливо: брикетовану солому, тирсу, лушпиння.

    Протягом трьох днів, що ми експонувалися на виставці, вже зо три десятки аграріїв замовили в нас такі сушарки. І що цікаво: не лише українські сільгоспвиробники зацікавилися даними агрегатами, а ще й аграрії з Болгарії та Сирії.   


                                                                                      Володимир ВІЛЬОВИЧ

                                                                                             Василь ШАЛЕНКО

                                                                                                  Наталія ЛЮПИН

     

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«АГРО-2009»: ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ВИКОНАНО


Навряд чи хтось нині заперечить тому, що саме ХХІ Міжнародна виставка-ярмарок «Агро-2009» стала найбільшою багатофункціональною аграрною експозицією в Україні. До того ж, цей виставковий захід Мінагрополітики став чи не найвагомішою аграрною подією нинішнього року.

 

altВідкриття запланованої на 11-14 червня виставки відбулося, як і торік, у Києві в Центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім". Окрім знаних гостей - представників Секретаріату Президента України, Верховної Ради України, Уряду, аграріїв-Героїв України, науковців і виробничників - на свято прибули офіційні делегації з Росії, Литви і Угорщини. Було і чимало журналістів. До останньої хвилини очікували і на Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Щоправда, Юлія Володимирівна через низку причин не змогла приїхати, тож урочисту подію за дорученням керівника Уряду розпочав міністр аграрної політики України Юрій Мельник.

- Ми зустрічаємося з вами 21-й раз поспіль, починаючи з 1988 року, - підкреслив Юрій Федорович, звертаючись до присутніх. - Це добра традиція, адже ми маємо можливість поспілкуватися, обговорити проблеми року, що минув, а головне, визначитися: як ми діємо далі, щоб наш вітчизняний АПК потужно і впевнено розвивався. Тож від себе особисто, від імені Уряду і Прем'єр-міністра України хочу привітати всіх вас з нашим святом - відкриттям «Агро-2009» і побажати у вашій особі всім аграріям творчого натхнення, міцного здоров'я, і особливо - результатів у вашій звитяжній праці на землі.

  Юрій Мельник також окреслив ряд питань, які вдалося вирішити міністерству протягом останнього часу, підкресливши, що сільське altгосподарство сьогодні - це саме та галузь, до якої прикута увага і суспільства, і політикуму, адже АПК встигає реагувати на ті виклики і негаразди, які виникають нині в світі.

  Перед присутніми також виступили міністр промислової політики України Володимир Новицький, президент Української академії аграрних наук Михайло Зубець, заступник міністра сільського господарства Російської Федерації Олег Черногоров, міністр сільського господарства Литовської Республіки Казіс Старкявічюс, двічі Герой соціалістичної праці, Герой України Дмитро Моторний.

   За традицією, перший сніп нового врожаю і перший коровай, який випекли на Одещині, міністру вручили відомі аграрії - Володимир Плютинский і Костянтин Моторний. Урочиста церемонія закінчилась невеличким святковим концером.

   А вже наступного дня урочистості відбулися одразу на двох територіях: в НК "Експоцентр України" та у агровиставковому комплексі "Чубинське" корпорації "Украгропромбіржа".


В „Експоцентрі" було на що подивитись


У відкритті ХХІ Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку "Агро-2009" в НК «Експоцентр» взяв участь Президент України Віктор Ющенко.

Віктор Андрійович оглянув експозицію Міністерства аграрної політики України в павільйоні №1, зацікавився роботами народної майстрині Ольги Літус з Полтавщини (жінка створює свої витвори, використовуючи фруктові кісточки). Президент також оглянув експозиції "Біопаливо", галузей рослинництва і корпорації "Агросоюз".

 Під час церемонії відкриття виставки В. Ющенко відзначив, що в нашої країни є потужний потенціал, завдяки якому є всі можливості відновити і затвердити статус одиного зі світових лідерів у виробництві і експорті сільгосппродукції. Президент підкреслив, що навіть в складних кризових умовах українське сільське господарство "демонструє блискучі темпи".

Глава держави переконаний: щороку наша країна просувається до оптимізації аграрного ринку, а він "стає більш організованим, відкритим, конкурентним". Віктор Андрійович підкреслив, що сьогодні аграрний сектор потребує відкритих стосунків з бюджетом - як в частині податків, так і в частині його бюджетної підтримки, що до АПК України зростає інтерес інвесторів, що свідчить про значну лібералізацію цього сегменту ринку. 

- Я бачу розвиток сільського господарства як виключно перспективного, проте ми повинні водночас говорити, що ще є багато проблем в АПК", - підкреслив глава держави. За переконанням Президента України, у галузі сільського господарства не повинно бути "адміністративного ручного управління", від якого слід відмовлятися. Ющенко також вважає недопустимою відсутність "нормальної бюджетної політики" відносно сільського господарства.

Зрозуміло, Віктора Андрійовича радує те, що Україна закріпилася на 5-му місці в світі по експорту зерна і на 1-му - по експорту насіння соняшнику і соняшникової олії. "Переконаний, ці позиції нам треба укріплювати, нам треба показати, що з колін встає унікальна аграрна економіка країни, яка традиційно вважається житницею Європи", - сказав Президент, підкресливши, що збільшення присутності України на сільськогосподарському ринку світу, зокрема, зерновому, повинно бути одним із пріоритетів нашої державної політики, "оскільки це наш національний інтерес".

- Ви - надія України, - звертаючись до аграріїв, сказав В. Ющенко. - На ваших плечах - не лише ваші сім'ї, діти. Я переконаний, через вашу добросовісну працю, через чесний, конкурентний, гідний ринок на ваших плечах - процвітання нашої країни і нації". Тож Президент України підкреслив, що докладе всіх зусиль для підтримки вітчизняних аграріїв.

Візит Глави держави на «Агро-2009» цим не завершився. Віктор Ющенко з цікавістю відвідав павільйони, де були розміщені експозиції регіонів України, рибного господарства, а також відкриті майданчики сільськогосподарської техніки і тваринництва.



У «Чубинському» теж продемонстрували клас!


altАгровиставковий комплекс «Чубинське» відвідали Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народні депутати, перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, аграрії-Герої України й відомі керівники передових сільгосппідприємств, вчені аграрної науки.

Передусім Володимиру Литвинові було вручено перший сніп нового урожаю, що доставили з Одещини. Це зробив Герой України, директор ТВО «Науково-виробнича аграрна фірма «Перлина Поділля» Петро Іващук.

- На жаль, інколи відстань від виставок і до села дуже далека, - сказав у вітальному слові Володимир Литвин. - Хоча, на моє переконання, вона має бути мінімальною. Непогано було б, якби техніку на виставку доставляли безпосередньо з полів, і саме ту техніку, яка попрацювала й показала добрий результат. Хочу в цей урочистий час низько вклонитися всім трударям щедрої української ниви за подвижництво, за те, що ви тримаєте Україну на своїх руках і підкладаєте руки під неї. Довгих вам років життя. Спокійного серця. Щоб дітям було до кого приїжджати й було кому їх зустрічати. Щоб ви жили в достатку.

Перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан, розповідаючи про особливості нинішньої виставки, підкреслив:

- Протягом останніх п'яти років Міжнародна виставка-ярморок „Агро" стала одним з наймасштабніших презентаційних аграрних заходів на теренах країн СНД і Центральної Європи та цілком заслужено набула міжнародного статусу. Вона постійно розширюється. Цього року вперше „Агро" відбувається одночасно на двох великих виставкових територіях в НК «Експоцентр України» та у агровиставковому комплексі «Чубинське», де можна максимально продемонструвати сільськогосподарську техніку безпосередньо в полі, в роботі. Тут є змога побачити й ділянки, де агрокультури вирощуються за новітніми технологіями.

altПісля вітальних слів Володимир Литвин, Юрій Лузан і Петро Іващук під звуки фанфар духового оркестру розрізали символічну стрічку й запросили всіх присутніх на ХХІ Міжнародну виставку-ярмарок „Агро-2009".

На демонстраційному майданчику високі гості й всі бажаючі не просто побачили, як в польових умовах працює техніка, а стали глядачами невеличкого шоу, яке підготували механізатори, зокрема вражаючого «танку тракторів».

Також були продемонстровані в дії нові технології зрошення. Це відбувалося на тригектарному демонстраційно-дослідному полігоні плодово-ягідних культур.

Екзотичних павичів, страусів, фазанів можна було побачити на пташиному майданчику «Чубинського». Його теж відвідали представники високої влади. У всіх, хто приїхав на виставку, буквально дух перехопило під час демонстрації найкращих українських і зарубіжних порід коней, «золотого фонду» вітчизняних конезаводів і племрепродукторів. 

Окрім яскравої й видовищної практичної частини програми в «Чубинському» відбулися й круглі столи та майстер-класи за темами: «Нові елементи інтенсивної технології виробництва сертифікованого садивного матеріалу винограду та їх економічна ефективність», «Насінництво сільськогосподарських культур в сучасних умовах. Державний насіннєвий контроль», «Органічне землеробство та виробництво екологічно чистої продукції», «Проблеми та перспективи розвитку конярства України в сучасних умовах», «Принципи формування сільськогосподарських кооперативів та оптово-роздрібних ринків».

 

Що вдалося показати


altНа переконання організаторів, "Агро-2009" вирішила два основних завдання: по-перше - віддзеркалила стан справ у провідній галузі вітчизняної економіки та підтвердила імідж України як держави з потужним аграрним виробництвом і потенціалом.

По друге, були продемонстровані рентабельні, енерго- та ресурсоощадні технології як найбільш реальний ресурс і потенціал успішного розвитку аграрного сектора держави.

Вдалось провести ряд спеціалізованих виставок з ветеринарії і товарів для тваринництва, конярства і кінного спорту, техніки й обладнання для впровадження ресурсоенергозберігаючих і конкурентоспроможних технологій, відновлюваних джерел енергії та виробництва біопалива, рибного господарства і рибальства та інші.

В рамках виставки міністр аграрної політики України Юрій Мельник провів ряд переговорів зі своїми колегами - профільними міністрами кількох країн, у тому числі європейських.

Відбувся і Ш Українсько-німецький форум з біоенергетики і перспектив виробництва біогазу в Україні. Надзвичайно цікаву презентацію (як, до речі, і завжди) «Перспективи розвитку АПК України» зробила корпорація «Агро-Союз». А Український науково-дослідний інститут ім. Л. Погорілого продемонстрував сучасний проект «Агро-Олімп».

13 червня кращі підприємства-учасники виставки були нагороджені золотою, срібною, бронзовою медалями за кращий експонат, технологію, наукову розробку XXI Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку "Агро-2009".


Українське золоте руно

 

altВАТ «Червоний чабан», що на Херсонщині, відоме не тільки тим, що звідси був перший Герой Соціалістичної праці в галузі вівчарства, а й славними традиціями пращурів, які збереглися тут і дотепер.

На «Агро-2009» це господарство привезло показати свого велетня-барана таврійського типу асканійської тонкорунної породи, якого визнано чемпіоном України не лише за вагою, а ще й за якістю й кількістю вовни.

„З цього барана зараз можна «настригти» 12 чоловічих костюмів «від Кардена» ціною понад 5000 гривень за кожен, - пишається директор ВАТ «Червоний чабан» Віктор Дзяткевич. - Наша країна, немов казка: все в нас є. Зокрема, й для успішного розвитку вівчарства. І не треба було б, образно кажучи, давнім грекам по золоте руно до Колхіди їхати... От воно, на нашому чемпіоні, те золоте руно.

Асканійська тонкорунна - це універсальна порода, що має і вовняний напрям, і м'ясний. Інша річ: як ми використовуємо цей потенціал? От раніше, скажімо, лише на Одещині поголів'я овець перевищувало 1 мільйон. Сьогодні ж вівці залишилися лише в приватному секторі здебільшого в пенсіонерів. А загалом в Україні їх не більше 700 тисяч. На жаль, в нашому районі залишилося одне крупнотоварне господарство, що має велику отару овець асканійської тонкорунної породи - понад 4 тисячі голів. Це - «Червоний чабан»...

Зникнемо ми - зникне й порода. Навіть буремного 1941 року, коли Радянський Союз постав перед загрозою зникнення, вдалося 5000 овець із «Червоного чабана» без втрат перегнати до Пермської області. А це й Дніпро, й Дон, і Волга... Солдати поступалися місцем на паромах, щоби овець вивезти... То невже ж ми зараз втратимо цей «золотий фонд»?

Тож потрібна серйозна державна підтримка й політика, спрямована на приваблення інвестора. Тоді й золоте руно буде завжди у нас, в Україні".


Від Росії до Сирії знають про «Краснянку»


altЮрій Пономар, директор Краснянського ТОВ СП «Агромаш»:

- Ми виготовляємо ґрунтообробну техніку для різних типів ґрунтів, для різних технологій, під трактори від 50 до 500 кінських сил. На „Агро-2009" ми демонстрували легкі та важкі дискові борони з шириною захвату від 1,5 до 8 метрів.

Виготовляємо також міні-техніку для маленьких господарств. Оскільки сьогодні на ринку чимало міні-тракторців, ми опанували випуск маленьких плужків, дискових борін і культиваторів із шириною захвату до 2 метрів. Таке причіпне обладнання користується чималим попитом. До речі, на „Агро-2009" демонструвалося багато подібних пристроїв від інших компаній, відтак ми зробили порівняння.

Отже, дослідження показало: практично за однакових якісних характеристик наша техніка коштує в 4-4,5 рази дешевше, аніж зарубіжні аналоги. А про надійність свідчить той факт, що аграрії, які придбали нашу продукцію, приходять до нас ще й ще по цю ж техніку й знайомим радять. Маємо постійних клієнтів не лише на рідній Вінниччині, а й в усіх регіонах країни. І не тільки в кожній області України є наші ділерські пункти, а ще й в Росії та Молдові.

Була на нашій експозиції на „Агро-2009" іще одна вельми цікава новинка - зерносушарка, виготовлена спільно з однією з провідних хорватських фірм. Ми пропонуємо шість типів таких агрегатів різної потужності. Наші сушарки добре послужать сільгоспвиробникам, які мають від 100 до 5000 і більше гектарів землі. Продуктивність таких агрегатів - від 600 до 6000 кг на годину. Сушарки працюють як на природному газі, так і на скрапленому, а ще й на дизельному пальному. Розглядаємо й питання, щоби в недалекому майбутньому застосовувати й біопаливо: брикетовану солому, тирсу, лушпиння.

Протягом трьох днів, що ми експонувалися на виставці, вже зо три десятки аграріїв замовили в нас такі сушарки. І що цікаво: не лише українські сільгоспвиробники зацікавилися даними агрегатами, а ще й аграрії з Болгарії та Сирії.   


                                                                                  Володимир ВІЛЬОВИЧ

                                                                                         Василь ШАЛЕНКО

                                                                                              Наталія ЛЮПИН

 

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.