Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Агрополітика»Гаряча тема»З перших вуст»Солодко, але без запаморочення
АТУ»Агрополітика»Гаряча тема»З перших вуст»Солодко, але без запаморочення

    Солодко, але без запаморочення


    Майже все готово до посівної солодких коренів. Днями і техніка вийде в поле. А не мине й півроку, як настане час бурякозбиральним комбайнам попрацювати. Оживуть цукрові заводи, видаючи на гора тисячі й тисячі тонн солодкого стратегічного продукту…

    Яким буде маркетинговий рік прийдешній? Як добре попрацювали дотепер?

    Якщо судити з першого погляду й по магазинних полицях – «в країні все спокійно». І ціновий штиль. А це тому, що торік галузь досягла рекордних за п’ятирічку показників - 2,33 млн. т солодкого продукту. Вдала виробнича кампанія не лише дозволяє повністю забезпечити країну цукром, а й надає змогу експортувати майже півмільйона тонн. Але щоби не навіяти «запаморочення від успіхів», а реальним ясним поглядом оглянути сьогодення, тверезо дивлячись у завтра, ми завітали до голови правління НАЦУ «Укрцукор» Миколи Ярчука. І разом розставили крапки над «і».

    - Хоча урожайність цукрових буряків і зросла до 36,3 т/га проти 28,0 т/га позаторік, але й витрати на вирощування солодких коренів збільшилися, - констатує Микола Миколайович, починаючи бесіду. - Торік у перерахунку на гектар довелося витрачати 11,8 тис. грн., а на 2012-й очікуємо 12,3 тис. грн./га. Разом із тим, можна говорити про тенденцію збільшення виробництва цукрових буряків у інтегрованих компаніях. Завдяки інноваційним технологіям там отримують понад 50,0 т/га.

    - Чув, що Вас непокоїть стан справ у вітчизняному насінництві цукрових буряків. Що ж тут заважає?

    - Нині відставання від країн ЄС у насіннєвій справі набуло загрозливих ознак. Так, у 2011 році посівний матеріал вирощували лише 6 господарств, а середня урожайність насіння склала 1,82 т/га. Натомість у Європі цей показник – 2,5-3,0 т/га. Торік до Держреєстру внесено 145 сортів і гібридів, але з них української селекції - лише 39. Та й площа під посівним матеріалом вітчизняної та спільної селекції лише 92,9 тис. га (18%), тоді як іноземної - 423,1 тис. га (82%).

    Також порівняйте вартість насіння цукрових буряків. У країнах ЄС вона складає 180-220 євро за посівну одиницю, а для українського виробника вітчизняне насіння, яке не гірше імпортного,  продають по 90 євро. Якщо ж зникне посівний матеріал нашої селекції, то й наші виробники купуватимуть  насіння вдвічі дорожче. Я б зауважив, що українське насінництво цукрових буряків не просто відстає в розвитку від країн ЄС, бо, по суті, система вітчизняного насінництва зруйнована. Відтак і зростає невпинно частка насіння іноземної селекції, що може загрожувати продовольчій безпеці держави.

    Гадаю, настав час нашим цукровикам зробити вибір у насінництві, врахувавши досвід Терещенків, Семеренків, Харитоненків, Бродських та інших видатних цукрозаводчиків, які в свої часи серйозно займались цією проблемою і щоразу надавали перевагу власному насінню.

    Утім, наявні ресурси посівного матеріалу цукрових буряків на 2012 рік стовідсотково забезпечують прогнозовану площу посіву солодких коренів (515 тис. га). А в структурі витрат на вирощування цукрових буряків насіння іноземної селекції займає, на жаль, вже 13%. 

    - Миколо Миколайовичу, проблема ще в тім, що цукроваріння вельми енергоємний процес, що безумовно впливає на кінцеву ціну продукту. Чи є резерви зекономити й відповідно зменшити собівартість?

    - Так, частка палива та енергії в собівартості переробки 1 тонни цукрових буряків в останні роки становить 40-45%. Але завдяки заходам з енергозбереження, в цілому по галузі в 2011-му вдалося зекономити понад 5,3 тис. т умовного палива, 95 тис. Гкал теплоенергії та 4,5 млн. кВт-год. електроенергії. Приємно, що багатьом українським цукровим заводам вдалося максимально наблизитися до європейських показників енергоспоживання. Що безперечно є важливим кроком до підвищення конкурентності українського солодкого стратегічного продукту.

    - Як би Ви оцінили ситуацію на внутрішньому ринку цукру? Чи можливе повернення часів «цукрової кризи»?

    - Судіть самі: в Україні для власних потреб і 1,8 млн. т цукру в рік забагато, а ми ж виробили торік 2,331 млн. т, а ще й 323 тис. т з минулих років залишилося так званого «перехідного запасу». Як бачу, питання вже в іншому: куди вигідно продати надлишок, щоб і надалі стабільно розвивати виробництво?

    Зараз ціни попиту на внутрішньому ринку коливаються в межах 5910-6000 грн. за тонну. Зважаючи на перенасиченість внутрішнього ринку, любителі солодкого в Україні можуть спати спокійно. Значних цінових коливань найближчим часом ми не очікуємо. Хоча виробникам не до сну, бо розрахункові витрати на виробництво 1 т цукру становлять 6500-7200 гривень.

    Довідково. Відповідно до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2012 року до 1 вересня 2013 року», пропонується встановити квоту поставки цукру на внутрішній ринок в обсязі 1833 тис. тонн (квота «А») та затвердити мінімальні ціни на:

    - буряк цукровий – 339,85 грн./т (без урахування ПДВ),

    - цукор білий - 4925,14 грн./т (без урахування ПДВ).

    - Аграрний фонд планує придбавати цукор вітчизняного виробництва?

    - Так, дотримуючись Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», зазначена структура має щорічно формувати державний інтервенційний фонд цукру в обсязі 20% від внутрішнього споживання. Відповідною постановою уряду в поточному маркетинговому році для АФ затверджено придбати 366,6 тис. т цукру для формування інтервенційного фонду. Мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на буряковий цукор ще не визначені.

    - Миколо Миколайовичу, крім того, що в нас свого цукру надлишок, нам ще імпорт за квотою СОТ нав’язують. Що робиться для захисту вітчизняного виробника?

    - Дійсно, відповідно до зобов'язань України перед СОТ передбачене щорічне ввезення на митну територію України в межах тарифної квоти 267,8 тис. т цукру-сирцю з тростини.

    Уряд за ініціативи НАЦУ «Укрцукор» порушив питання перед СОТ про скасування тарифної квоти на ввезення в Україну зазначеної продукції. Крім того, асоціація «Укрцукор» неодноразово зверталась до вищих інстанцій держави з проханням прискорити вилучення цукру білого з Угоди про вільну торгівлю з Республікою Білорусь. Наразі Президент України та Уряд надали відповідні доручення, але питання до цього часу не врегульовано.

    Непокоять нас і цукрозамінники та інтенсивні підсолоджувачі, які в останні роки набули широкого використання у харчовій, фармацевтичній та інших галузях народного господарства. За експертними даними Міністерства охорони здоров’я та профільних науково-дослідних інститутів, щорічно в Україну ввозяться та використовуються солодкі сурогати, які у середньому заміщають 8 кг цукру білого в раціоні кожного громадянина України. Але ж цукрові денатурати шкідливі для здоров’я! Вочевидь, і в інтересах вітчизняного виробника, і споживача слід відмовитися від нав’язливого непотрібного імпорту.

    - А які маєте ще пропозиції щодо сталого ефективного розвитку галузі?

    - Треба активніше просувати вітчизняний цукор на зовнішні ринки, запровадивши механізм стимулювання експорту.

    Вважаю за доцільне запровадити і державну підтримку розробки виробничих технологій та проведення експериментальних досліджень біологічних видів палива з цукровмісних продуктів на технічній базі цукрових заводів.

    На часі також і встановлення пільгових цін на природний газ для галузевих підприємств у період сезону переробки цукрових буряків. Тож, як бачите, здебільшого в наших силах забезпечити впевненість у завтрашньому дні для вітчизняної цукрової галузі. Хоч і тут постає газове питання, та, слава Богу, воно не на перших місцях серед проблем, які заважають системному поступу галузі.

                                                                                Володимир ШАПОВАЛОВ





    Схожі новини
  • Уряд налаштований на конструктивну співпрацю з товаровиробниками цукробурякової галузі - В. Слаута
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • №42 (254)
  • Мінекономіки з 5 червня продовжить прийом заявок на отримання ліцензій на імпорт до України цукру-тростина сірцю з Таїланду

  • Комментарі


    I can't beivele you're not playing with me--that was so helpful.

    Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Солодко, але без запаморочення

23 березень, Розділ Агрополітика/Гаряча тема/З перших вуст, переглядів 5 394

Майже все готово до посівної солодких коренів. Днями і техніка вийде в поле. А не мине й півроку, як настане час бурякозбиральним комбайнам попрацювати. Оживуть цукрові заводи, видаючи на гора тисячі й тисячі тонн солодкого стратегічного продукту…

Яким буде маркетинговий рік прийдешній? Як добре попрацювали дотепер?

Якщо судити з першого погляду й по магазинних полицях – «в країні все спокійно». І ціновий штиль. А це тому, що торік галузь досягла рекордних за п’ятирічку показників - 2,33 млн. т солодкого продукту. Вдала виробнича кампанія не лише дозволяє повністю забезпечити країну цукром, а й надає змогу експортувати майже півмільйона тонн. Але щоби не навіяти «запаморочення від успіхів», а реальним ясним поглядом оглянути сьогодення, тверезо дивлячись у завтра, ми завітали до голови правління НАЦУ «Укрцукор» Миколи Ярчука. І разом розставили крапки над «і».

- Хоча урожайність цукрових буряків і зросла до 36,3 т/га проти 28,0 т/га позаторік, але й витрати на вирощування солодких коренів збільшилися, - констатує Микола Миколайович, починаючи бесіду. - Торік у перерахунку на гектар довелося витрачати 11,8 тис. грн., а на 2012-й очікуємо 12,3 тис. грн./га. Разом із тим, можна говорити про тенденцію збільшення виробництва цукрових буряків у інтегрованих компаніях. Завдяки інноваційним технологіям там отримують понад 50,0 т/га.

- Чув, що Вас непокоїть стан справ у вітчизняному насінництві цукрових буряків. Що ж тут заважає?

- Нині відставання від країн ЄС у насіннєвій справі набуло загрозливих ознак. Так, у 2011 році посівний матеріал вирощували лише 6 господарств, а середня урожайність насіння склала 1,82 т/га. Натомість у Європі цей показник – 2,5-3,0 т/га. Торік до Держреєстру внесено 145 сортів і гібридів, але з них української селекції - лише 39. Та й площа під посівним матеріалом вітчизняної та спільної селекції лише 92,9 тис. га (18%), тоді як іноземної - 423,1 тис. га (82%).

Також порівняйте вартість насіння цукрових буряків. У країнах ЄС вона складає 180-220 євро за посівну одиницю, а для українського виробника вітчизняне насіння, яке не гірше імпортного,  продають по 90 євро. Якщо ж зникне посівний матеріал нашої селекції, то й наші виробники купуватимуть  насіння вдвічі дорожче. Я б зауважив, що українське насінництво цукрових буряків не просто відстає в розвитку від країн ЄС, бо, по суті, система вітчизняного насінництва зруйнована. Відтак і зростає невпинно частка насіння іноземної селекції, що може загрожувати продовольчій безпеці держави.

Гадаю, настав час нашим цукровикам зробити вибір у насінництві, врахувавши досвід Терещенків, Семеренків, Харитоненків, Бродських та інших видатних цукрозаводчиків, які в свої часи серйозно займались цією проблемою і щоразу надавали перевагу власному насінню.

Утім, наявні ресурси посівного матеріалу цукрових буряків на 2012 рік стовідсотково забезпечують прогнозовану площу посіву солодких коренів (515 тис. га). А в структурі витрат на вирощування цукрових буряків насіння іноземної селекції займає, на жаль, вже 13%. 

- Миколо Миколайовичу, проблема ще в тім, що цукроваріння вельми енергоємний процес, що безумовно впливає на кінцеву ціну продукту. Чи є резерви зекономити й відповідно зменшити собівартість?

- Так, частка палива та енергії в собівартості переробки 1 тонни цукрових буряків в останні роки становить 40-45%. Але завдяки заходам з енергозбереження, в цілому по галузі в 2011-му вдалося зекономити понад 5,3 тис. т умовного палива, 95 тис. Гкал теплоенергії та 4,5 млн. кВт-год. електроенергії. Приємно, що багатьом українським цукровим заводам вдалося максимально наблизитися до європейських показників енергоспоживання. Що безперечно є важливим кроком до підвищення конкурентності українського солодкого стратегічного продукту.

- Як би Ви оцінили ситуацію на внутрішньому ринку цукру? Чи можливе повернення часів «цукрової кризи»?

- Судіть самі: в Україні для власних потреб і 1,8 млн. т цукру в рік забагато, а ми ж виробили торік 2,331 млн. т, а ще й 323 тис. т з минулих років залишилося так званого «перехідного запасу». Як бачу, питання вже в іншому: куди вигідно продати надлишок, щоб і надалі стабільно розвивати виробництво?

Зараз ціни попиту на внутрішньому ринку коливаються в межах 5910-6000 грн. за тонну. Зважаючи на перенасиченість внутрішнього ринку, любителі солодкого в Україні можуть спати спокійно. Значних цінових коливань найближчим часом ми не очікуємо. Хоча виробникам не до сну, бо розрахункові витрати на виробництво 1 т цукру становлять 6500-7200 гривень.

Довідково. Відповідно до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2012 року до 1 вересня 2013 року», пропонується встановити квоту поставки цукру на внутрішній ринок в обсязі 1833 тис. тонн (квота «А») та затвердити мінімальні ціни на:

- буряк цукровий – 339,85 грн./т (без урахування ПДВ),

- цукор білий - 4925,14 грн./т (без урахування ПДВ).

- Аграрний фонд планує придбавати цукор вітчизняного виробництва?

- Так, дотримуючись Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», зазначена структура має щорічно формувати державний інтервенційний фонд цукру в обсязі 20% від внутрішнього споживання. Відповідною постановою уряду в поточному маркетинговому році для АФ затверджено придбати 366,6 тис. т цукру для формування інтервенційного фонду. Мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на буряковий цукор ще не визначені.

- Миколо Миколайовичу, крім того, що в нас свого цукру надлишок, нам ще імпорт за квотою СОТ нав’язують. Що робиться для захисту вітчизняного виробника?

- Дійсно, відповідно до зобов'язань України перед СОТ передбачене щорічне ввезення на митну територію України в межах тарифної квоти 267,8 тис. т цукру-сирцю з тростини.

Уряд за ініціативи НАЦУ «Укрцукор» порушив питання перед СОТ про скасування тарифної квоти на ввезення в Україну зазначеної продукції. Крім того, асоціація «Укрцукор» неодноразово зверталась до вищих інстанцій держави з проханням прискорити вилучення цукру білого з Угоди про вільну торгівлю з Республікою Білорусь. Наразі Президент України та Уряд надали відповідні доручення, але питання до цього часу не врегульовано.

Непокоять нас і цукрозамінники та інтенсивні підсолоджувачі, які в останні роки набули широкого використання у харчовій, фармацевтичній та інших галузях народного господарства. За експертними даними Міністерства охорони здоров’я та профільних науково-дослідних інститутів, щорічно в Україну ввозяться та використовуються солодкі сурогати, які у середньому заміщають 8 кг цукру білого в раціоні кожного громадянина України. Але ж цукрові денатурати шкідливі для здоров’я! Вочевидь, і в інтересах вітчизняного виробника, і споживача слід відмовитися від нав’язливого непотрібного імпорту.

- А які маєте ще пропозиції щодо сталого ефективного розвитку галузі?

- Треба активніше просувати вітчизняний цукор на зовнішні ринки, запровадивши механізм стимулювання експорту.

Вважаю за доцільне запровадити і державну підтримку розробки виробничих технологій та проведення експериментальних досліджень біологічних видів палива з цукровмісних продуктів на технічній базі цукрових заводів.

На часі також і встановлення пільгових цін на природний газ для галузевих підприємств у період сезону переробки цукрових буряків. Тож, як бачите, здебільшого в наших силах забезпечити впевненість у завтрашньому дні для вітчизняної цукрової галузі. Хоч і тут постає газове питання, та, слава Богу, воно не на перших місцях серед проблем, які заважають системному поступу галузі.

                                                                            Володимир ШАПОВАЛОВ





Схожі новини
  • Уряд налаштований на конструктивну співпрацю з товаровиробниками цукробурякової галузі - В. Слаута
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • №42 (254)
  • Мінекономіки з 5 червня продовжить прийом заявок на отримання ліцензій на імпорт до України цукру-тростина сірцю з Таїланду

  • Комментарі


    I can't beivele you're not playing with me--that was so helpful.

    Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.