Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Агрополітика»Екологія»Природний засіб підвищення продуктивності та якості продукції тварин
АТУ»Агрополітика»Екологія»Природний засіб підвищення продуктивності та якості продукції тварин

    Природний засіб підвищення продуктивності та якості продукції тварин



     

     

       alt    Якщо використовувати цей екологічно чистий препарат природного походження в годівлі свиноматок, кнурів-плідників, батьківських стад курей, то на 1 гривню затрат прибуток сягатиме 5-5,5 гривень.

     

            Він має назву Вітатон. Порошок помаранчевого кольору Вітатон – комплексний натуральний препарат, що виготовляється на основі штаму гриба Blakeslea trispora з використанням кукурудзяного екстракту та патоки цієї культури задля кормових і ветеринарних цілей. Порошок містить 7% бета-каротину. Крім того, Вітатон є джерелом жирних кислот, вітаміну Е, групи вітамінів В, багатьох макро- та мікроелементів. Вітатон – антиоксидант, що сприяє зміцненню імунітету тварини, підвищує якість кінцевої продукції, якість сперми, зменшує падіж.

            А виробляє його наша українська компанія - ТОВ «НПП ВІТАН»,а представляє його на ринку України Торговий Дім ТОВ «Вита-Маркет».

     

    Стимулятор відтворної функції свиней

          Використання в годівлі свиноматок і кнурів-плідників Вітатону™ як джерела природного бета-каротину в кількості лише 0,5 кг на тонну комбікорму протягом всього циклу відтворення сприяло поліпшенню їх відтворної здатності.

          Підтверджено, що згодовування кнурам-плідникам Вітатону підвищує термін активності сперміїв на 19-28%, що пов’язане з підвищенням вмісту вітаміну А в спермі кнурів майже у 7 разів. Відповідно підвищення тривалості виживання сперміїв збільшило їх запліднюючу здатність у середньому на 7%.

     

     

    alt 

    Реальні результати

          Свиноводи обережно ставляться до новинок у годівлі тварин. І дуже довіряють досвіду один одного. Та для них Вітатон – уже перевірений препарат. Адже використання його в годівлі свиноматок і кнурів сприяло підвищенню багатоплідності свиноматок в ЗАТ «Бахмутський Аграрний Союз» (Донецька обл.) на 1,5 голови, у ВАТ Племзавод «Степний» (Запорізька обл.) на 1,2 голови, в ТОВ «Гранум» (Луганщина) - на 0,7 голови за опорос. При відлученні поросят у цих господарствах одержано в середньому на 0,5-0,7 голови вищий вихід поголів'я на свиноматку за опорос.

           У СВАТ «Агрокомбінат «Калита» (Київська обл.) свиноматкам і кнурам-плідникам теж давали корми з вмістом Вітатону, завдяки цьому зріс вихід поросят при відлученні на 0,4 голови за один опорос, а термін їх відлучення скоротився на 3 дні. Зменшилася й кількість слабих і мертвих поросят при народженні (на 2,2% порівняно з аналогічними даними у тварин, яких утримували на основному раціоні).

     

    Вітатон - корова і теля здорові

           Однією з причин післяотельної патології у корів, а саме затримки посліду, що в подальшому веде до ендометриту, подовження сервіс-періоду та яловості, є дефіцит у кормах бета-каротину. Це спричиняє гіпокаротинемію з подальшим розвитком гіповітамінозу А.

           Особливо часто це виникає в зимово-стійловий період, коли вміст каротиноїдів у силосованих і сінажованих кормах (основа раціону корів), знижується і не забезпечує організм біологічно активними речовинами.

           Згодовування сухостійним коровам в ДП НДППЗ ім. Фрунзе АР Крим Вітатону™ як природного джерела (бета-каротину у дозі 0,5% від маси концентрованих кормів) зменшило кількість затримок посліду після отелення на 12,3%.

          Як показали результати виробничих випробувань, годівля корів і нетелів у СТОВ «Куйбишеве» (Полтавська обл.) з додаванням Вітатону™ протягом сухостійного періоду в дозі Вітатону 0,5%, а після отелення в дозі 0,2% від маси концкормів сприяло зменшенню кількості затримок посліду на 23%.

          Слід відмітити, що телята, народжені коровами, які одержували Вітатон, були менш чутливими до захворювань системи травлення. При цьому загибель новонароджених телят зменшилася на 20%.

          Зважаючи на свій тісний зв'язок зі слизовими оболонками і епітеліальними клітинами, бета-каротин сприятливо впливає на функціонування легенів, а також допомагає лікувати деякі хвороби шлунково-кишкового тракту (виразки, коліт). Бета-каротин необхідний і для нормального ембріонального розвитку, живлення зародка і зменшення ризиків ускладнень вагітності.

     

     

    Молоко та масло стають жирнішими та кориснішими 

            Відомо, що натурально вітамінізовані високоякісні природні молочні продукти користуються неабияким попитом у споживача. Особливо у той час, як наше здоровя слабшає, а послуги медицини зростають. Пошукайте-но в магазинах справжнє вершкове масло з підвищеним вмістом вітаміну А… Зась!

           Водночас на українських полицях спред на спреді, маргарин на маргарині. Їх основа – жири рослинного походження, часто-густо пальмова олія. Та й те, що ще називають «вершковим маслом» (як свідчать дослідження служб захисту прав споживачів) у багатьох випадках є фальсифікатом, бо містить у великій кількості ту ж таки пальмову олію. Та немає ані в маргарині, ані в пальмовій олії тих незамінних корисних речовин, зокрема вітаміну А та бета-каротину, що містить справжнє селянське вершкове масло. Що робити, як налагодити виробництво високоякісного натурального вершкового масла, у природний спосіб насиченого незамінним вітаміном А? Звернімося до досвіду провідних господарств.  

           У СТОВ «Куйбишеве» (Полтавщина) годували корів кормом з Вітатоном. Результат - вміст жиру в молоці збільшився з 3,7 до 3,9%. А ще встановлено підвищення біологічної повноцінності та якості вершкового масла, а саме: при утриманні корів на силосно-концентратному типі годівлі (зимово-стійловий період) констатоване збільшення вмісту каротиноїдів у вершковому маслі в 3,4 рази, в т.ч. бета-каротину - в 2 рази, та зниження вмісту вільних жирних кислот у 1,5 рази. Це помітно по інтенсивнішому забарвленню і самого вершкового масла.

           При утриманні корів на трав'янисто-концентратному типі годівлі (літній період) - введення до складу концкормів Вітатону значно збільшувало рівень вітаміну А до 3,7 мг/кг у вершковому маслі жирністю 78%. 

           Отже ті, хто товаришує з Вітатоном, виграє і в ефективності ведення сільського господарства, і в якості кінцевої продукції. Може варто і вам перейняти цей досвід? Наступного разу ми розповімо про використання Вітатону в птахівництві.

                                                                      Володимир ШАПОВАЛОВ   

     





    Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №35 (247
  • №7-8(261)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Природний засіб підвищення продуктивності та якості продукції тварин

01 лютий, Розділ Агрополітика/Екологія, переглядів 6 495


 

 

   alt    Якщо використовувати цей екологічно чистий препарат природного походження в годівлі свиноматок, кнурів-плідників, батьківських стад курей, то на 1 гривню затрат прибуток сягатиме 5-5,5 гривень.

 

        Він має назву Вітатон. Порошок помаранчевого кольору Вітатон – комплексний натуральний препарат, що виготовляється на основі штаму гриба Blakeslea trispora з використанням кукурудзяного екстракту та патоки цієї культури задля кормових і ветеринарних цілей. Порошок містить 7% бета-каротину. Крім того, Вітатон є джерелом жирних кислот, вітаміну Е, групи вітамінів В, багатьох макро- та мікроелементів. Вітатон – антиоксидант, що сприяє зміцненню імунітету тварини, підвищує якість кінцевої продукції, якість сперми, зменшує падіж.

        А виробляє його наша українська компанія - ТОВ «НПП ВІТАН»,а представляє його на ринку України Торговий Дім ТОВ «Вита-Маркет».

 

Стимулятор відтворної функції свиней

      Використання в годівлі свиноматок і кнурів-плідників Вітатону™ як джерела природного бета-каротину в кількості лише 0,5 кг на тонну комбікорму протягом всього циклу відтворення сприяло поліпшенню їх відтворної здатності.

      Підтверджено, що згодовування кнурам-плідникам Вітатону підвищує термін активності сперміїв на 19-28%, що пов’язане з підвищенням вмісту вітаміну А в спермі кнурів майже у 7 разів. Відповідно підвищення тривалості виживання сперміїв збільшило їх запліднюючу здатність у середньому на 7%.

 

 

alt 

Реальні результати

      Свиноводи обережно ставляться до новинок у годівлі тварин. І дуже довіряють досвіду один одного. Та для них Вітатон – уже перевірений препарат. Адже використання його в годівлі свиноматок і кнурів сприяло підвищенню багатоплідності свиноматок в ЗАТ «Бахмутський Аграрний Союз» (Донецька обл.) на 1,5 голови, у ВАТ Племзавод «Степний» (Запорізька обл.) на 1,2 голови, в ТОВ «Гранум» (Луганщина) - на 0,7 голови за опорос. При відлученні поросят у цих господарствах одержано в середньому на 0,5-0,7 голови вищий вихід поголів'я на свиноматку за опорос.

       У СВАТ «Агрокомбінат «Калита» (Київська обл.) свиноматкам і кнурам-плідникам теж давали корми з вмістом Вітатону, завдяки цьому зріс вихід поросят при відлученні на 0,4 голови за один опорос, а термін їх відлучення скоротився на 3 дні. Зменшилася й кількість слабих і мертвих поросят при народженні (на 2,2% порівняно з аналогічними даними у тварин, яких утримували на основному раціоні).

 

Вітатон - корова і теля здорові

       Однією з причин післяотельної патології у корів, а саме затримки посліду, що в подальшому веде до ендометриту, подовження сервіс-періоду та яловості, є дефіцит у кормах бета-каротину. Це спричиняє гіпокаротинемію з подальшим розвитком гіповітамінозу А.

       Особливо часто це виникає в зимово-стійловий період, коли вміст каротиноїдів у силосованих і сінажованих кормах (основа раціону корів), знижується і не забезпечує організм біологічно активними речовинами.

       Згодовування сухостійним коровам в ДП НДППЗ ім. Фрунзе АР Крим Вітатону™ як природного джерела (бета-каротину у дозі 0,5% від маси концентрованих кормів) зменшило кількість затримок посліду після отелення на 12,3%.

      Як показали результати виробничих випробувань, годівля корів і нетелів у СТОВ «Куйбишеве» (Полтавська обл.) з додаванням Вітатону™ протягом сухостійного періоду в дозі Вітатону 0,5%, а після отелення в дозі 0,2% від маси концкормів сприяло зменшенню кількості затримок посліду на 23%.

      Слід відмітити, що телята, народжені коровами, які одержували Вітатон, були менш чутливими до захворювань системи травлення. При цьому загибель новонароджених телят зменшилася на 20%.

      Зважаючи на свій тісний зв'язок зі слизовими оболонками і епітеліальними клітинами, бета-каротин сприятливо впливає на функціонування легенів, а також допомагає лікувати деякі хвороби шлунково-кишкового тракту (виразки, коліт). Бета-каротин необхідний і для нормального ембріонального розвитку, живлення зародка і зменшення ризиків ускладнень вагітності.

 

 

Молоко та масло стають жирнішими та кориснішими 

        Відомо, що натурально вітамінізовані високоякісні природні молочні продукти користуються неабияким попитом у споживача. Особливо у той час, як наше здоровя слабшає, а послуги медицини зростають. Пошукайте-но в магазинах справжнє вершкове масло з підвищеним вмістом вітаміну А… Зась!

       Водночас на українських полицях спред на спреді, маргарин на маргарині. Їх основа – жири рослинного походження, часто-густо пальмова олія. Та й те, що ще називають «вершковим маслом» (як свідчать дослідження служб захисту прав споживачів) у багатьох випадках є фальсифікатом, бо містить у великій кількості ту ж таки пальмову олію. Та немає ані в маргарині, ані в пальмовій олії тих незамінних корисних речовин, зокрема вітаміну А та бета-каротину, що містить справжнє селянське вершкове масло. Що робити, як налагодити виробництво високоякісного натурального вершкового масла, у природний спосіб насиченого незамінним вітаміном А? Звернімося до досвіду провідних господарств.  

       У СТОВ «Куйбишеве» (Полтавщина) годували корів кормом з Вітатоном. Результат - вміст жиру в молоці збільшився з 3,7 до 3,9%. А ще встановлено підвищення біологічної повноцінності та якості вершкового масла, а саме: при утриманні корів на силосно-концентратному типі годівлі (зимово-стійловий період) констатоване збільшення вмісту каротиноїдів у вершковому маслі в 3,4 рази, в т.ч. бета-каротину - в 2 рази, та зниження вмісту вільних жирних кислот у 1,5 рази. Це помітно по інтенсивнішому забарвленню і самого вершкового масла.

       При утриманні корів на трав'янисто-концентратному типі годівлі (літній період) - введення до складу концкормів Вітатону значно збільшувало рівень вітаміну А до 3,7 мг/кг у вершковому маслі жирністю 78%. 

       Отже ті, хто товаришує з Вітатоном, виграє і в ефективності ведення сільського господарства, і в якості кінцевої продукції. Може варто і вам перейняти цей досвід? Наступного разу ми розповімо про використання Вітатону в птахівництві.

                                                                  Володимир ШАПОВАЛОВ   

 





Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №35 (247
  • №7-8(261)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.